Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Zašto se transrodne osobe svrstavaju skupa sa gej/bisex osobama.....LGBT.......
Ako bi mi neko ili svi, pojasnili........koja je spona između transrodnosti i homoseksualnih sklonosti
(izvinjavam se na načinu na kojih sročih ovaj uvodni post, ali budem ga popravila sutra)
By Kragi
odstupanje od hetero normi?
Korisnikov avatar
By Mars
To što neki u njihovom prisustvu polude od želje da ih diskriminišu, baš kao i LGB osobe?
Korisnikov avatar
By 2kune
zato da bi se napravio jedan jaki sindikat za sve spolnoidentitetno drugojačije a ne mnogo slabih... zašto tome usprkos zajedničkim slovima nije tako ne bih znao... :paki:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Winter

Ako bi mi neko ili svi, pojasnili........koja je spona između transrodnosti i homoseksualnih sklonosti
(izvinjavam se na načinu na kojih sročih ovaj uvodni post, ali budem ga popravila sutra)
Zato što postoji nešto što je "kvir" a to je sve što nije "neurotipično" što se tiče seksualnosti (s tim što se "neurotipično" koristi kao termin kada se priča o autizmu i ADHD i tako tim orijentacijama, a ne seksualnim, ali valjda je jasno šta sam mislio)

tj. ono što nije "normalno"; ali "normalno" isto nije koristan termin, jer ga svako drugačije definiše (kao i npr. "primitivna karakteristika" ili "ekologija")
Korisnikov avatar
By Hys.
Kad sam te videla ovde, momentalno sam se setila ovog posta, posebno zbog uljudnog smajlija i uljudnog nacina na koji si postavila pitanje sada

Originally posted by pados

Kako i gde upoznati zensku osobu rodjenu u telu muskarca?

u ludari :mag:
http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... ?tid=39049

sto me je setilo da odavno hocu koleginici Andjeli da ukazem na njega da ga obrise, ili zatvori tu temu, il nesto... ako je sala, nije slana :kuvar:

Sto se tice tvog pitanja, slazem se sa 2kune i jukie-jem.

Nasa "drugojacijost" i "kvirnost" nas povezuje :)
Korisnikov avatar
By Winter
Originally posted by Hys.

Hmm....druačijost kažeš......kako se to onda ne poistovećuješ i sa pedofilima, nekrofilima, silovateljima.....i oni su drugačiji, neshvaćeni i neprihvaćeni.....elem......znači jedina veza među LGB i T osobama (da ne pišem cele nazive), jeste ta što se niko od njih ne oseća dobro unutar društvene zajednice i što je izopšten.......slabi se udružuju....ok, sa te strane možda ima smisla.....ali opet nema nikakvog smisla.....
Korisnikov avatar
By Stripi
Piši žablu queeer udruženjima, vjerujem da će te pozorno saslušati.
Korisnikov avatar
By 2kune

Hmm....druačijost kažeš......kako se to onda ne poistovećuješ i sa pedofilima, nekrofilima, silovateljima.....i oni su drugačiji, neshvaćeni i neprihvaćeni.....elem......znači jedina veza među LGB i T osobama (da ne pišem cele nazive), jeste ta što se niko od njih ne oseća dobro unutar društvene zajednice i što je izopšten.......slabi se udružuju....ok, sa te strane možda ima smisla.....ali opet nema nikakvog smisla.....
varaš se... u pitanju je identitet i ljudska prava tog identiteta a ne uopće ikakvo poistovjećivanje sa bilo kime...
daklem, jedina veza nije ta 'što se niko od njih ne oseća dobro unutar društvene zajednice i što je izopšten'... pokušaj ponovo :peace:
Korisnikov avatar
By simarrgL*
Originally posted by Kragi

odstupanje od hetero normi?
upravo.

i jbt ne verujem da se neki clan lgbt zajednice poziva na onu otrcanu pedofilija/nekrofilija/zoofilija spiku:elektro:
Korisnikov avatar
By Winter
Originally posted by 2kune

varaš se... u pitanju je identitet i ljudska prava tog identiteta a ne uopće ikakvo poistovjećivanje sa bilo kime...

Ok, kako su identitet jednog pedera i jedne transrodne osobe isti ili slični i gde je tu spona.......

@simarrgL

nisam članom nikakve zajednice
By LeDeNa_

Ajd kad popravis pa ti i odgovorim :sudija:
Korisnikov avatar
By jukie
Pa da li je lepo zamolila da se ljudi ne uvrede nego da se lepo rečima objašnjava

:shmi: školska pedagoginja bi bila ponosita na mene
Korisnikov avatar
By ultraviolet
nikad pre nisam razmišljala o ovome, a sad me je baš zaintrigiralo.
nemam šta reći, a nijedan ponuđeni odgovor mi nije leg'o i sad me baš zanima u čemu je stvar.

jer ono, npr, odstupanje od heteroseksualnih normi (kažem npr!), nekako ne drži vodu, jer što ja sad ne bih, recimo, mogla biti hetero muškarac posle terapija/operacija/kuracapalaca?
ne kužim sad ništa.
priča o seksualnim manjinama (wtf) je, ajd', okejija.
Korisnikov avatar
By Hys.
Malopre krenuh da citiram post rgz, de nestade?

stavila je stonewall3 snimak :hail2: :hail2: :hail2:

Rgz, stavi ga opet pliz, zaista je nesto sto treba ljudi da vide :)
Korisnikov avatar
By mrgud
Originally posted by Galadriel
Hmm....druačijost kažeš......kako se to onda ne poistovećuješ i sa pedofilima, nekrofilima, silovateljima.....i oni su drugačiji, neshvaćeni i neprihvaćeni....
Mi, LGBTQ, ne ugrožavamo svojim ponašanjem nikoga, za razliku od navedenih. Toliko je jednostavno. Što se tiče tvojih homofobičnih izjava i homofobije generalno, ona je obrnuto proporcijalna širini svake individue da shvati i prihvati različitost, a direktno proporcijalna uskogrudošću i ograničenosti pojedinca, ponajviše onih koji i jesu različiti, a ne mogu da je pojme ni kod sebe, ni kod ostalih, što bi bio najgori i najbeznadežniji slučaj, koji je dobrano ilustrovan prvim postom.

Što bi značilo da je uzaludno da ti neko odgovara na pitanje i u sitna crevca obrazlaže zašto smo LBGTQ, ako ti nemaš potencijala da to ukopčaš sama.

:transpride:
@Galadriel :up:

ponovicu se, mada sam to vec rekla na drugom mestu: ljudi mrze ono cega se plase, a plase se onoga sto im je nepoznato.

phuuu... ne, danas nemam snage da pitomo objasnjavam ikome ista...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Hys.

Pedofili, nekrofili i silovatelji cine krivicno delo. Oni su ti u folderu 'kriminalci'. Niko nikoga drugog ne ugrozava time sto je trans. Niti radi nesto protivzakonito. Niti se njihova transrodnost vise posmatra kao oboljenje. Time, ostaju u folderu 'miscellaneous'. Ali to su svakako samo klasifikacije i generalizacije, meni bi recimo bilo teze da se poistovetim sa tobom, nego sa nekom transrodnom osobom ili cak i hetero...
Korisnikov avatar
By Winter
Gej Srbče i ova druga, ex nešto....pitanje sam postavila posve jasno ,
a ne da bi vas dve lečile svoje frustracije napadajući mene...
jerbo za takve stvari postoje piliulice, pa zemite koju s vremena na vreme.......

Dakle, sve ovo što su pojedinci napisali se svede na jedno....zato što su različiti od
hetero sveta, spadaju u istu grupu kao i homoseksualci ? Ali kako su različiti,ako nisu...jer
osobe koje su promenile pol (govorim o njima ovde, ne o onima koji to još uvek nisu učinili)...
više nisu žene tj muškarci....odnosno sad su muškarci tj. žene.....i u čemu je onda kvaka?
By RuznaGlupaZla
Razumijevanje transrodnosti

Kad pitam ljude za njihove asocijacije na temu transgendera/transrodnosti, uglavnom mi kažu da ne znaju što je to. U najboljem slučaju spomenu tranvestite ili transseksualce koji su najveća nepoznanica i najprepoznatljiviji po svojoj «drugačijosti».

Transrodnost je puno više od toga i tiče se svih nas, a ne samo lezbijske i gej zajednice kao što se često misli. Transrodnost je teško objasniti i shvatiti prvenstveno zbog toga što u hrvatskom društvu ne postoji niti svijest o razlici između roda i spola koji čine temelj za razumjevanje transrodnosti. Rod kao patrijarhalni sociološko-kulturni obrazac nas sve ograničava na različitim razinama našeg izražavanja i postojanja. Društvo nas kondicionira u pogledu naših ponašanja i kad god pokušamo izaći iz zadanih obrazaca dobijamo «packe» za naše istupe. Tako se potiču i održavaju rodne uloge, a žene i muškarci ostaju jedine dvije poznate kategorije spola i roda koji se razumiju samo kroz dihotomični smisao. Posljedica toga je npr. potpuno ignorantan i diskriminirajući odnos prema tisućama interseksualne djece koja se rađaju svake godine ili transeksualnim osobama o kojima čitamo samo u zanimljivostima ili ih patološki obrađujemo te sklanjamo iz okvira našeg društva ismijavajući ih i gurajući u izolaciju, prostituciju, samoubojstva...

Ovakvu netrpeljivost nam omogućuje čvrsto uvjerenje da su muškarci i žene jedina dva postojeća spola i istovremeno, naravno, roda. Ideja da su spol i rod nepromjenjivi je temeljna laž kojoj nas podučavaju od malih nogu.

Kao što Kinsey na spektrumu prikazuje seksualnu orijentaciju sa homoseksualnom s jedne a heteroseksualne na drugom, sličnu skalu možemo primjeniti i u slučaju roda sa ženskim rodom s jedne a muškim s druge.

Ako pogledamo spektrum rodnih uloga (prikazan na slici) odmah možemo uočiti da su rodne uloge itekako promjenjive, a ne fiksne i dihotomične kako su nam obično tumačene. One se mijenjaju stoljećima a pogotovo zadnjim desetljećima i žene i muškarci se pomalo oslobađaju i proširuju razumijevanje rodnih uloga. Rodne uloge danas nisu simetrične već su se žene izborile za širenje rodnog izražavanja za razliku od muškaraca koji nisu uložili jednaki napor te žive u «puno skučenijem» rodnom okviru. Ilustracija toga je ulazak žena u sferu politike, poslovni sektor i neka druga tradicionalno muška područja iako se nažalost još dugo neće moći govoriti o ravnomjernoj raspodjeli moći. Analogno tome, upravo patrijarhalni poredak muške dominacije i moći koji većina muškaraca uživa glavni je uzrok nevelikog odstupanja od većini ugodne zadane rodne uloge.

U ne tako dalekoj prošlosti bilo je nezamislivo da žene nose hlače što nam s današnje pozicije gledano, na jednostavan način nameće pitanje transrodnosti. Fiksno određenje rodnih uloga i kodeks nalagali su da muškarci nose hlače a žene suknje a kršenje tih normi možemo poimati kroz kontekst transrodnosti budući da se ona odnosi na osobe koje prelaze granice konvencionalnih definicija «žene» i «muškarca». Sa samom transformacijom roda, mijenja se i koncept transrodnosti pa tako danas ne smatramo žene koje nose hlače transrodnima jer takvo rodno izražavanje danas ulazi u prihvatljive norme ženskog rodnog identiteta.

Transrodni pokret

Međutim, muškarce koji nose suknje itekako još uvijek smatramo poremećenima, čudnima i nužno ih povezujemo sa homoseksualnošću.

Definicija transrodnosti je obikovana oko rodnog i spolnog identiteta i izražavanja koji prelaze trenutno društveno prihvatljive norme te su samim tim takvi identiteti izloženi diskriminaciji koja se definira kao transfobija.

Transfobija - strah, mržnja, gađenje i diskriminirajući odnos prema ljudima čije stvarno ili percipirano rodno izražavanje nije u skladu, na društveno prihvatljiv način, sa spolom koji im je pripisan pri rođenju.

Transrodna osoba – osoba čiji rodni identitet ili rodna prezentacija nije u skadu sa spolono uvriježenim tradicionalnim rodnim ulogama; često se koristi kao sveobuhvatni termin za različite načine iskazivanja rodnih identiteta koji su drukčiji od tradicionalno uvjetovanih uloga. U ovu se definiciju uklapaju i transseksualne osobe jer se nalaze na «transrodnom spektrumu», kao i npr. transvestiti.

Transrodni pokret uključuje najrazličitije oblike rodnog i spolnog izražavanja i identificiranja a koji su redovno u neskladu sa zadanim rodnim ulogama i identitetima. Iako gej i lezbijska zajednica trenutno pokazuje veće razumjevanje za pitanja transrodnosti od heteroseksualne većine, važno je napomenuti da su transrodne osobe bile te koje su pokrenule gej i lezbijski pokret da bi kasnije bile isključene zbog percepcije lezbijki i gejeva koji su pod utjecajem dominantnog dihotomnog shvaćanja roda i spola zaključili da transrodne osobe previše odstupaju od koncepta normalnosti kojem oni sami teže.

Neki od identiteta koje obuhvaća transrodni pokret su:

drag – oblačenje koje je društveno definirano kao oblačenje drugog spola ili roda; također se odnosi na stilizirano prenaglašeno izvođenje prethodno spomenutog.

drag queen – muškarac koji se oblači u žensku odjeću radi užitka ili performansa. Pristojno je oslovljavati drag queen sa «ona» kad su u dragu a sa «on» kad nisu u dragu. (nisu nužno homoseksualno orijentirani)

drag king – žena koja se oblači u mušku odjeću u svrhu performansa, zabave ili osobnog ispunjenja predstavljajući vlastitu definiciju muškosti. Takvo izražavanje može biti personifikacija muškaraca, kulturološko izražavanje, butch stvarnost, proširivanje identiteta ili oblik parodije. Pristojno je oslovljavati drag king-a sa «on» kad su u dragu a sa «ona» kad nisu u dragu. (nisu nužno homoseksualno orijentirani)

transeksualac/ka - osoba koja ima jasnu želju i nakanu da promjeni svoj spol, osoba koja je napravila prijelaz i tako svakodnevno živi ili osoba koja je fizički modificirala (uključuje fizičku i/ili hormonalnu terapiju i operaciju) svoje tijelo da bi izrazila svoju rodnu/spolnu prezentaciju.

MTF – modifikacija iz muškarca u ženu, često se odnosi na transseksualnu, ali ponekad na transrodnu osobu ili cross-dressera.

FTM – modifikacija iz žene u muškarca

trans – sveobuhvatni pojam za one koji prelaze rodne ili spolne granice.

transvestit – osoba koja uživa u nošenju odjeće drugog roda. (heteroseksualno i homoseksualno orijentirani)

butch – žena sa naglašenim društveno normiranim oznakama muškog roda (ne nužno homoseksualne orijentacije)

interseksualna osoba – rođena sa neodredivim genitalijama. Svake godine na tisuće djece rađa se sa neodredivim genitalijama koje kirurzi često preoblikuju bez znanja i pristanka roditelja (uobičajeni zahvat je preoblikovanje genitalija u uvriježena primarna ženska spolna obilježja) što može rezultirati emocionalnim traumama i gubitak osjeta i nemogućnost orgazma.

androgina osoba – koja se izgledom i vlastitom identifikacijom ne priklanja niti ženskom niti muškom rodu i rodno se izražava miješano ili neutralno.

Moguće posljedice nekonvencionalnog rodnog i spolnog izražavanja

Društvena marginalizacija transrodnih osoba rezultira u nepreglednom nasilju. Kažnjavanje pokušaja rodnog prekoračenja dovodi do toga da su transrodne osobe podložnije samoubojstvima, ubojstvima, otkazima, fizičkom nasilju, ismijavanju te psihijatrijskim izživljavanjima te je njihov život u svim aspektima ograničen zbog toga što se njihova kompetentnost gleda samo kroz prizmu njihovog rodnog ili spolnog izražavanja.

Slučaj Brandona Teena-e je postao opće kada je ta istinita priča prezentirana u filmu «Boys Don't Cry». Taj slučaj nije jedini niti jedinstven. Slučajevi transfobije su česti i najčešće brutalni.

Evo ih nekoliko.

Slučaj vozača kamiona koji je 20 godina radio za Winn-Dixie dućane u Kentucky-ju i bio u braku sa ženom 23 godine koji je dobio otkaz zbog glasina da u slobodno vrijeme ponekad nosi žensku odjeću.

Slučaj Aurore iz Ohio-a koju je sud sa 6 godina oduzeo njenim biološkim roditeljima jer je dijete rođeno sa muškim spolnim karakteristikama ali se od svoje 2 godine izražava kao djevojčica i roditelji ju u skladu s time odgajaju.

Slučaj Willie-ja Houston-a iz Tennessee-ja koji je ubijen zbog pretpostavke da je gej kada je nakon večere sa zaručnicom i prijateljima odveo svog slijepog prijatelja u WC pridržavajući u drugoj ruci torbicu svoje zaručnice.

Da bi uopće došlo do rasvjetljavanja diskriminacije i nasilja protiv transrodnih osoba te pomaka u odnosu društva naspram te marginalizirane skupine potrebno je prvo prepoznati značaj rodnih uloga i implikacije njihovih organičenja u svakodnevnom životu svake/og od nas. Nažalost, hrvatsko društvo je još uvijek funkcionira po principu zadane binarnosti, čvrsto ukalupljenih rodnih uloga i podržava ih a svi mi koji živimo u proširenim oblicima rodnog i spolnog izražavanja moramo se nositi sa svakodnevnim nasiljem generiranim protiv svih vrsta različitosti.

Jelena Poštić

Originally posted by RuznaGlupaZla...

Savjetujem ti da pogledaš "Kreacija spola? Roda?"

http://www.zenskasoba.hr/docs/KREACIJA1.pdf
http://www.zenskasoba.hr/docs/KREACIJA2.pdf
http://www.zenskasoba.hr/docs/KREACIJA3.pdf

[size=-2]Linkovima treba podosta vremena da se otvore.[/size]
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Mene čudi slično pitanje na istu temu.
Transrodnost je izbačeno iz spiska oboljenja, a ipak su potrebni medikamenti i operacija. Koja kod osoba koje su GLB nije potrebna. To mi je bez ikakvog smisla. A koliko znam transrodne osobe žele da žive normalan život, da se potpuno asimiliraju u mainstream društvo. Čini ih srećnim kada završe tranziciju i kada ni doktori nisu u stanju da "provale" da su ikada bili suprotnog pola. Što je legitiman način da se provede život jer ih to čini srećnim.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Morgan Le Faye

Mene čudi slično pitanje na istu temu.
Transrodnost je izbačeno iz spiska oboljenja, a ipak su potrebni medikamenti i operacija. Koja kod osoba koje su GLB nije potrebna. To mi je bez ikakvog smisla. A koliko znam transrodne osobe žele da žive normalan život, da se potpuno asimiliraju u mainstream društvo. Čini ih srećnim kada završe tranziciju i kada ni doktori nisu u stanju da "provale" da su ikada bili suprotnog pola. Što je legitiman način da se provede život jer ih to čini srećnim.
Da vidiš i mene čudi to što su transseksualnost skinuli sa liste bolesti. Kada sam čitao neke teme na forumu stekao sam utisak da većina trans ljudi smatra da ima teški TELESNI poremećaj tj. da im telo ne odgovara mozgu. Zato i idu na operacije i uzimaju hormone jer pokušavaju da to disfunkcionalno stanje dovedu kolko tolko u "normalu" odn. da svoje telo prilagode svom mozgu.

Sa druge strane, homoseksualnost nema veze sa ličnim identitetom i predstavlja jednostavno seksualnu preferencu.

Ni meni lično nije jasna ta veza između transrodnosti i homoseksualnosti. Više mi se čini kao da su te dve grupe spojene u jednu jer nas većina hetero sveta smatra seksualnim nakazama i boli ih kurac za suptilne, ali veoma bitne razlike između transrodnosti i homoseksualnosti.
Korisnikov avatar
By Hys.
Meni sada pada na pamet jedna zavrzlamica koja je malo offtopic...
Mene na primer privlace transrodne osobe lezbejske seksualnosti koje su rodjene kao zensko i i jos uvek su (polno)zensko?
Sta to mene cini? Sta su oni?
Nije sve crno i belo....
Korisnikov avatar
By Galadriel
2 winter

moze se pol promeniti i donekle endokrine funkcije hormonima, ali ne i kompletna mozdana hemija, kojom jednim delom zauvek ostaju ono sto su bioloski i ne mogu imati decu posle operacije tradicionalnim putem. tako su razliciti

a zajednicka je rodna varijacija u odnosu na pol, cak i posle operacije varijacije pol/ rod, privlacnost prema razlicitom polu/ rodu i kompletna queer problematika, istuopanje iz modela heteronormativa gde je zastupljena sam jedna varijanta privlacnost izmedju muskog i zenskog pola.

Originally posted by pados

Kako i gde upoznati zensku osobu rodjenu u telu muskarca?

u ludari :mag:
a sta reci

:klux:
Korisnikov avatar
By ivanazuh
mislim da winter treba da bude banovan zbog ove teme! :mad:
Korisnikov avatar
By ultraviolet
Originally posted by ivanazuh

ma, samo da ne treba, ajde molim te.
postavila je jednostavno pitanje na koje nije lako odgovoriti.
ne vidim razlog zbog kojeg se masa sad drca ođe.
Korisnikov avatar
By Winter
Originally posted by ivanazuh

Winter nije menjala pol, niti kani....tako da moze da bude samo banovanA....a ne
vidim zasto bih bila, tema nije uvredljiva (ja je nisam tako zamislila), prosto me
zanima otkud, zašto , kako , itd
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Galadriel

a zajednicka je rodna varijacija u odnosu na pol, cak i posle operacije varijacije pol/ rod, privlacnost prema razlicitom polu/ rodu i kompletna queer problematika, istuopanje iz modela heteronormativa gde je zastupljena sam jedna varijanta privlacnost izmedju muskog i zenskog pola.

Znači po tebi bi odgovor bio "odstupanje od heteronormativa"? Pa, ima donekle smisla, ali ne objašnjava ovo što je Morgan rekao, a i što same transrodne osobe govore: da imaju telesni poremećaj.

Homoseksualnost se ne može lečiti ni menjati, dok se transrodne osobe podvrgavaju hormonskoj terapiji i hirurškim zahvatima da svoje stanje da tako kažem "ublaže" jer im nije lepo u svojoj koži.

Homoseksualnost nema veze sa time jer se pederi i lezbejke osećaju "dobro" u svojoj koži i ne žele ništa da menjaju.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!