Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Dirrty
Problem obrazovnog sistema u Srbiji jeste haos, na svim fakultetima.

Državni fakulteti primaju previše studenata.
Same kvote za budžete su i više nego što je godišnje potrebno tog kadra.

Privatni faxovi su takođe najčešće pritupačni dovoljno, pa je i tamo često studenata ko govana.

Treba pooštriti kriterijume.
Ako kriterijum nije znanje, neka budu veliki novci!

Nikada ne bih upisao privatni fax u Srbiji, zato što znam kakve ih sve budale pohađaju...
Stvar nažalost nije bolja ni na državnim fakultetima, ali kako je učenje zahtevnije, odnosno kriterijumi teži i nenormalniji, tako je filtriranje nesposobnog šljama veće.

Biti na faxu radi prostog prolaza, minimuma... biti na faxu samo radi druženja... biti na faxu samo da ne bi radili već da bi trošili novce budžeta, roditelja... skroz pogrešno.

Fakultet nije obdanište, niti deo obaveznog obrazovanja, da vrata moraju biti otvorena svakome ko "želi".
Korisnikov avatar
By ajvanho011
Da sam 5 godina mladji i da upisujem fakultet sigurno bih upisao megatrend. De facto je laksi od drzavnih srodnih fakulteta ali je upravo to i prednost. Na megatrendu nema puno teorisanja, a vezbe se svode na prakticne slucajeve i mislim da je to sasvim ok. Ja sam na drzavnom fakultetu prilicno mnogo vremena izgubio na gluposti i danas radim kao programer gde primenjujem 2% onoga sto sam naucio na fakultetu, a ostalih 98% znanja sam stekao kroz posao. A tih 2% bih naucio i na bilo kojoj visoj skoli.

Tako da fakultet ima jako malo veze sa znanjima na poslu i uspehom na istom! Ono sto ima veze je da se na megatrendu nalazi 50% ljudi koji nisu mogli da zavrse drzavni fax i 50% ljudi koji su ga upisali zato sto znaju da je laksi. Ono sto je zajednicko obema grupama je doza lenjosti i to je ono sto ih moze degradirati u poslu, ali to nije krivica megatrenda....

Megatrend rules!!! Necete puno nauciti, ali nema veze jer i to sto biste naucili na drzavnom faxu ionako vam nece trebati
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
ajvanho011, ukoliko neko planira da radi kao programer, a zeli da upise privatni fax, koji bi mu ti preporucio?
Korisnikov avatar
By Loni
To da su privatni fakulteti mnogo lakši od državnih zaista je bilo tačno, ali samo do neke 2004 - 2005. godine.
Državni su bili teži međutim pitanje je da li je to zaista bilo dobro ili je sve bio delo natovarenih komunističkih programa, koji su terali na učenje onoga, što ti nikad u životu neće trebati.

Od neke 2004-2005. prešlo se ne ,,Bolonju'', što u praksi znači olabavljeni su kriterijumi na državnim fakultetima, a privatni su takođe morali da malo redovnije daju izveštaje o nastavi, gradivu...
Tako da je došlo do izjednačivanja.

Znam neke koju su na državnom loše prolazili pre Bolonje, a danas kad se polažu manji ispiti uče 5 puta manje i polažu.

Što se zaposlenja tiče NA TO NEK NE RAČUNA NIKO ko nema vezu.
Završio privatni, završio državni, ne završio ništa, isto ti se 'vata.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Na državnom ne postoji minimum za prolaz bez izlaska na ispit, samo na osnovu predispitnih aktivnosti, koje su inače obavezne... dakle nije isto.
Ne dobijaju se ni poeni na prosto prisustvo, koje je takođe obavezno.

Niti bih rekao da se uči 5 puta manje nego pre Bolonje.
Suština u tome da se redovno prelazi gradivo, pa dođe podnošljivije.
A svakako da gradivo mora biti makar duplo manje, jer se ne može postići nedeljno prelaziti nenormalne količine stranice, a da ti nešto i ostane u glavi.
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Originally posted by _Crazy_Fox_

Sta mislite o Megatrendu?
Da li je taj univerzitet dorastao odgovarajucim potrebama....

Cesto je na loshem glasu..da nije medjunarodno priznat (iako to nije istina),da moze svako da ga zavrsi jer su fakulteti glupi i laki (to nije daleko od istine ali je relativno),da su ljudi koji ga upisuju totalno ograniceni (nije istina,znam dosta koji studiraju na ovom univerzitetu)

Sta je bolje upisati,drzavni fakultet (tacnije ekonomski) ili Megatrend (Fakultet za poslovne studije)?I zasto?

:skola:
Slika
Izmedju bilo kod drzavnog i tih govana od privatnih UVEK bih opet izabrala drzavni, gulis, gulis, ali jbt znas sta si zavrsio i nisi davao pare za sharenu lazu.. :hail:

Da, studiraju prigulupi, mamini i tatini sinovi, cerke sponzorke, pevaljke i ostale koje bi izmedju pusenje i spavanja na pauzi da zavrse fax i ostala gamadija.. Ja ne znam ni sta bi tamo sa njima radila, verovatno bi postala dr. za 2godine kao "nadprosecno" inteligentna (u odnosu na njih).

I, da, kada god mi neko kaze da studira privatni fax, to u mojim ocima nema vrednost, jer je neuporediv sa drzavnim...

I, da, Visa poslovna, pachija shkola isto.. Sestra mi je to upisala, ali je nisam savetovala, to je toliko glupa skola u kojoj dobijes 10 za 20str. i za to se tamo debili bune da im je puno.. :shok:

I NEMOJTE molim vas da mi se proseravate kako ste ultra mega giga pametni, a upisali ste neke od ovih skola, jer da jeste toliko pametni verovatno biste vec zavrsili drzavni sa visokim ocenama ili bili asistenti na tom istom drzavnom. :hail:
Korisnikov avatar
By Srklet
sorry, malo sam zbunjen.
postoji u srbiji neki faks koji se zove megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?!

:drama:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Originally posted by Popeye

sorry, malo sam zbunjen.
postoji u srbiji neki faks koji se zove megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?! megatrend?!

:shock:
:lol:
By Kragi
samo si jednu stvar zaboravila. ako smo vec toliko pametni i pritom nam se bacaju pare na obrazovanje, ne znam sto ne zavrse na oxfordu npr a
ne ko velja ilic i bogoljub karic silni doktorati i sl ali na bk :jbg:
By Kragi
samo si jednu stvar zaboravila. ako smo vec toliko pametni i pritom nam se bacaju pare na obrazovanje, ne znam sto ne zavrse na oxfordu npr a
Korisnikov avatar
By Srklet
doduse, u zagrebu ima isto nesto tako, a zove se vern. :lol: vern?! :lol:
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by ajvanho011

Megatrend rules!!! Necete puno nauciti, ali nema veze jer i to sto biste naucili na drzavnom faxu ionako vam nece trebati
yep, sto manje znas, to bolje. :party: ne daj boze da ljudi uce! :egzorcist:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Originally posted by Kragi

E toooooooooo.. Razumeli smo se.. :hvala:
Korisnikov avatar
By castor

velja je magistar
otisao mu drugar (iz klupe???)pa nije stigao da doktorira
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Dirrty
Na državnom ne postoji minimum za prolaz bez izlaska na ispit, samo na osnovu predispitnih aktivnosti, koje su inače obavezne... dakle nije isto.
A sta ako ti kazem da znam za drzavne fakuktete na kojima postoji minimum za prolaz bez izlaska na ispit i na kojima se dobijaju poeni za prisustvo? Evo, licno sam na drzavnom polozila bar 5 takvih ispita.

Takodje, nije istina ni da se svi ispiti na privatnom fakultetu polazu na taj nacin.

Ne vidim neku preteranu prednost drzavnih fakulteta u odnosu na privatne, iz vise razloga. Prvo, neko ce danas zavrsiti drzavni, a nece ni pipnuti knjigu, sutra ce konkurisati za neko radno mesto, na kojem ce poslodavac po defaultu odbaciti diplomce privatnih fakulteta i naravno, zaposliti debila kojeg je tata, ujak i sl. "gurao" na drzavnom faxu...

Takvih primera ima beskonacno mnogo, dok ce za posao izvisiti onaj ko je na privatnom faxu bio redovan na predavanjima, vezbama, ko zna koliko se namucio da zaradi za skolarinu i zaista stekne nivo znanja potreban za rad...ali, on je u startu manje vredan...zasto? Zato sto se nije zamlacivao "obaveznom literaturom" od po 500-600 strana bespotrebnih i odavno prevazidjenih gluposti, izlazeci na usmene ispite na kojima profesori pljuju kroz prozor, seku nokte, citaju dnevnu stampu, ocenjuju na osnovu dekoltea, iskvarcanosti u solarijumu, vrckanja zadnjicom... :barf:

Da se ne lazemo, ni jedni ni drugi nisu dovoljno dobri, ali kad bih ponovo upisivala fax, moj izbor bi pao na privatne, jer mi ne bi padalo na pamet da se ponizavam trceci po kabinetima po pisljivi potpis, jureci asistente za obavezne konsultacije, smisljajuci nacine kako da resim zadatak, cije resenje ne postoji nigde, ili da trcim sa jednog ispita na drugi, pa na treci, jer je raspored ispita takav da su tri od mogucih pet prijavljenih istog dana u isto vreme poceli. :djavo:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Originally posted by Delete
Originally posted by Dirrty
A sta ako ti kazem da znam za drzavne fakuktete na kojima postoji minimum za prolaz bez izlaska na ispit i na kojima se dobijaju poeni za prisustvo? Evo, licno sam na drzavnom polozila bar 5 takvih ispita.

Takodje, nije istina ni da se svi ispiti na privatnom fakultetu polazu na taj nacin.

Ne vidim neku preteranu prednost drzavnih fakulteta u odnosu na privatne, iz vise razloga. Prvo, neko ce danas zavrsiti drzavni, a nece ni pipnuti knjigu, sutra ce konkurisati za neko radno mesto, na kojem ce poslodavac po defaultu odbaciti diplomce privatnih fakulteta i naravno, zaposliti debila kojeg je tata, ujak i sl. "gurao" na drzavnom faxu...

Takvih primera ima beskonacno mnogo, dok ce za posao izvisiti onaj ko je na privatnom faxu bio redovan na predavanjima, vezbama, ko zna koliko se namucio da zaradi za skolarinu i zaista stekne nivo znanja potreban za rad...ali, on je u startu manje vredan...zasto? Zato sto se nije zamlacivao "obaveznom literaturom" od po 500-600 strana bespotrebnih i odavno prevazidjenih gluposti, izlazeci na usmene ispite na kojima profesori pljuju kroz prozor, seku nokte, citaju dnevnu stampu, ocenjuju na osnovu dekoltea, iskvarcanosti u solarijumu, vrckanja zadnjicom... :barf:

Da se ne lazemo, ni jedni ni drugi nisu dovoljno dobri, ali kad bih ponovo upisivala fax, moj izbor bi pao na privatne, jer mi ne bi padalo na pamet da se ponizavam trceci po kabinetima po pisljivi potpis, jureci asistente za obavezne konsultacije, smisljajuci nacine kako da resim zadatak, cije resenje ne postoji nigde, ili da trcim sa jednog ispita na drugi, pa na treci, jer je raspored ispita takav da su tri od mogucih pet prijavljenih istog dana u isto vreme poceli. :djavo:
Ja ne znam da li se u BiH tako studira na drzavnim, ako je tako jasno mi je zasto se svi nagurate u Bg.. :roll:
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Zwezdica
Ja ne znam da li se u BiH tako studira na drzavnim, ako je tako jasno mi je zasto se svi nagurate u Bg.. :roll:
Bice da je zbog dvostrukih arsina profesora sa BG univerziteta, jer 90% profa na mom smeru su stalno zaposleni tamo. :jbg:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Originally posted by Delete
Originally posted by Zwezdica
Bice da je zbog dvostrukih arsina profesora sa BG univerziteta, jer 90% profa na mom smeru su stalno zaposleni tamo. :jbg:
Pojasni mi dvostruke arsine.. Na sta ciljas?

Da, znam to, i dosta prof. sa mog faxa je na Palama.. Ali, sebicni bi bili da necemo da vam pozajmimo nase strucnjake.. ;)
Korisnikov avatar
By blabla54380
zvezdice, uz duzno postovanje, malo si se zanela. to sa maminim i tatinim sinovima je bilo dok si ti isla u vrtic. odavno vec privatne fakultete upisuje ko stigne, nevezano (manje vise) za novac izmedju ostalog.

privatni fakulteti u principu jesu prilicno laksi za zavrsavanje, medjutim ponudjenom varijantom ljudima (debilima) da zavrse taj privatni fakultet na smesan nacin se nikako ne zavrsva domet tog fakulteta. to bi u stvari znacilo da u velikoj meri zavisi od samog studenta kako shvata studije i koliko se u iste unosi-ulaze.

druga stvar, do skora su svi privatni fakulteti imali taj momenat da konkurisu drzavnim time sto studije fokusiraju na praksu, a teoriju svode na minimum i boljim odnosima izmedju profesora i studenata, upravo ono sto je na drzavnim fakultetima manjkalo. kazem do skora jer su prvo krenuli da nicu fakulteti iz oblasti ekonomije, silni menadzmenti. videcemo kakav ce biti privatni ETF, PMF, masinski..

treca stvar, uopste se ne bih slozio da privatne fakultete mahom upisiju glupi ljudi, vec mentalno lenji i samo lenji ljudi. da su diplomci drzavnih fakulteta pametni ljudi ne bi bilo dileme napraviti neku paralelu po tom pitanju, ali debila i to u pozamasnom broju ima i medju diplomcima drzavnih fakulteta.

cetvrto, svakako da mu dodje nefer kada za isti posao konkurise neko sa diplomom ekonomskog fakulteta i sa diplomom megatrenda, medjutim poslodavcu je bitno da se posao zavrsi i nema te diplome koja te moze zadrzati na tom radnom mestu ako ne znas-ne umes.

u principu kad je u pitanju bankarstvo, ekonomija, menadzment ja bih pre upisao privatni. da zelim da se bavim recimo diplomatijom upisao bih pre drzavni FPN nego megatrend. i ako bi recimo privatni PMF nudio relativno slicnu podlogu uz mnogo bolje uslove za rad (gde najpre mislim na praksu) upisao bih taj pre nego drzavni.
Korisnikov avatar
By scout_finch
a ja sve nesto kontam da sve sto se nauci nije bespotrebno. u osnovnoj skoli se uce osnovne stvari, a za vise znanja je potrebno vise informacija. ja kapiram da je rimsko pravo prevazidjeno:lol: ali opet je sustina obligacija, stvarnog prava itd. objasnjena upravo u rimskom pravu. posle 2/3 odradjenog faksa ne vidim da sam bilo sta ucila a sto vidim kao bespotrebno, ipak mi na faksu sticemo visoko obrazovanje,da nije tako onda bi recimo na bankarskom smeru ucili samo da izracunaju kamatu i devizni kurs i eventualno da popune uplatnicu. a to moze da se nauci u srednjoj skoli, i cemu onda fakulteti uopste.
nikad nisam polozila ispit a da nisam usmeno odgovarala, na mom faksu je test samo kvalifikacija za usmeni deo, ko padne test nema pravo na usmeni.
o privatnim fakultetima nemam visoko misljenje, jer poznajem ljude koji studiraju razne neke menadzmente i poslovna prava na singidunumu i migatrendu i gde sve ne, i znam kako uce i kako spremaju ispite. smejurija.
imala sam situaciju da mi jedna drugarica daje skriptu od 40 strana da joj podvucem sta je bitno. a recimo da je predmet kulturologija ili komunnikologija. i jos se hvali kako joj nijedan ispit nema vise od 100 strana. i mogu onda da zamislim koliko ce "obrazovana" da bude kad zavrsi faks.
i kad tako nesto cujem odma' mi nije problem da ucim jos po 200 strana svakog predmeta, pa makar bile i totalno "nebitne i zastarele" informacije.
i tako.
By Kragi
Originally posted by castor

velja je magistar
otisao mu drugar (iz klupe???)pa nije stigao da doktorira
isti qrac, a zapravo znam da je magistar ali sam negde citao kako planira da doktorira pa sam popenio :D pomislih mozda je uspeo u medjuvremenu :)
Korisnikov avatar
By Frey
Visoko obrazovanje u Srbiji je propalo pre oko 15-ak godina (+/- koja godina, zavisno od fakulteta).
Nekada je je Bgd Univerzitet bio na rang listama top 100 svetskih univerziteta (pojedini fakulteti su bili rangirani kao 15-16. u svetu u svojoj struci). Danas? Ne vredi komentarisati. Nema nas ni u prvih 1000.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ja poznajem mnogo obrazovanije ljude sa srednjom skolom od onih koji su zavrsili pravni i ekonomski - drzavni.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!