Originally posted by Renoir
Koji film Vas je razocarao u odnosu na knjigu?
ILI
gde je film bio bolji od knjige?
ILI
ako postoji i film i knjiga - sta treba prvo videti/procitati
ili jedno od dva treba propustiti (da bi se utisak ne bi pokvario)
Vasi komentari...
Ja sam recimo video najavu za film "Kapije vremena" koji mi je jedan od childhood classics koji su me recimo vajali kao ličnost (ugh, how cheesy) i glumci koji glume tri glavna lika uopšte ne liče na osobe koje sam zamišljao kada sam čitao knjigu, tako da nemam nikakvu želju da taj film i vidim.
Meni je recimo zanimljiva
Knjiga o džungli i video sam nekoliko ekranizacija koje su promašile poentu (prilično mi liče na snove koje je scenarista imao posle čitanja knjige). Mislim da Knjigu o džungli previše pokušavaju da ekranizuju kao
akcioni film, a da bi trebalo staviti akcenat na dramski momenat (kao recimo u seriji Zakon i red gde ima nešto malo akcije ali u stvari uglavnom idu negde ili planiraju šta da rade i komuniciraju u okviru grupe).
-Diznijev crtani je sličan utoliko što postoje ličnosti koje su iste životinjske vrste i koje se zovu isto kao ličnosti u knjizi (moguće da su unučići originalnih likova ili nešto slično).
-Prastari crno-beli igrani film je naravno urađen tehnikom štapa i kanapa tako da ga je teško porediti sa modernim filmovima, ali zaplet prati priču (gledao sam ga samo jednom pa se ne sećam dobro).
-Igrani film sa Džejson Skot Lijem je mešavina priče o Tarzanu i priče o Mogliju (deo kada Moglija podučavaju o zapadnoj kulturi preko slajd projektora je identičan situaciji u Diznijevom crtanom o Tarzanu). Deo sa Moglijem koji odrasta sa životinjama je preskočen.
-Japanski anime crtani je mnogo verniji originalu ali najveći deo minutaže se bazira na onom delu priče koji je preskočen u knjizi (pre nego što Mogli krene prema selu), tako da to svako od nas može da zamišlja kako hoće
-ono što najviše odgovara mojoj viziji Knjige o džungli je isečak pozorišne predstave igrane u Beogradu (video sam samo jedan deo na TV).