Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Sheytan

Neke ovde izgleda jako brine što srpska država pokušava da zaštiti od ubrzanog izumiranja pismo koje je deo srpskog nacionalnog identiteta. Neko bi izgleda jako voleo da Srbi što pre dekretom i ustavnom odredbom pređu na latinicu i tako se "konačno oslobode svoje prošlosti".

Neko izgleda jako hoće da promeni srpski identitet i od Srba napravi "Evro-Srbe". A, ne znaju da EU upravo jako insistira na zaštiti nacionalnog identiteta svih svojih članica.

Ćirilica je za neke forumaše "tako primitivna", "balkanska", "zaostala". Znaju oni da nije povredjeno njihovo ustavno pravo, ali to je nebitno. Oni su tipični predstavnici skorojevića i mržnje prema svemu štio je srpsko. Nije im izgleda dovoljno što je 90 posto TV programa, 90 posto novina i časopisa, 90 odsto uličnih napisa i 99 odsto reklama na latinici.

Oni mrzi što uopšte moraju da gledaju i tih 10 odsto ćirilice, pa još sada i u nazivima net domena. To je skandal. Kao što se uvek ponižavajuće izražavaju o forumašima koji pišu ćirilicom. Oni mrze da vide bilo šta ispisano tim "primitivnim" pismom. Oni pate kad god vide i jedno jedino Ф ili Ж, Ш ili Д - ta grozna slova koja podsećaju na fenjere, žabe ili tarabe srpskih seljaka i ratnika.
Све су то закували белосветски хохштаплери и издајничка банда.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

Oni pate kad god vide i jedno jedino Ф ili Ж, Ш ili Д - ta grozna slova koja podsećaju na fenjere, žabe ili tarabe srpskih seljaka i ratnika.
ja najviše patim kad zajedno vidim jedno Ж i jedno Ш.
odma' pomislim da je na sirotu žabu pala taraba srpskog seljaka i ratnika i načisto je spljeskala. :rida:
Korisnikov avatar
By gorilica
:smeh:
Zbog ovakvih komentara se uvek poprisetim zashto je lepo biti gay, i zashto biti gay ima i svoje prednosti. :lol:

Btw, tek sada primetih da je naziv topika ispisan cirilicom, i skontah da u nazivu nema ni Ж, ni Ш, te dodjoh do zakljuchka da je samim time Krepin dushevni bol verovatno kud i kamo manji nego shto je mogao da bude. :lol:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
biti gay na ćirilici ima svoje prednosti zato što jedno Г podseća na jednog bent-over srpskog seljaka i/ili ratnika.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by KiWi
Originally posted by Vel boy

umesto plitke rasprave o (ne)voljenju cirilice (koja je samo pismo btw. kao svako drugo), mislim da je smeshnije ovo dole
Originally said by Jasna Matic

Према њеним речима, увођење ћириличног домена биће један од елемената који ће омогућити да се Интернет у Србији све више користи, да буде у потпуности доступан на нашем писму, као и да постане не само део свакодневног живота грађана, него и средство комуникације грађана, државе и привреде.
jer kao da insinuira da vecina ljudi u Srbiji zna samo cirilicu, shto mislim da nije sluchaj......
Gde se tačno navodi da većina ljudi u Srbiji zna SAMO ćirilicu?

ako se kaze u smislu da od uvodjenja cirilice zavisi sve vishe korishtenja interneta kao i da od tog zavisi postajanje interneta ne samo kao dela svakodnevnog zivota gradjana nego i sredstva komunikacije gradjana, drzave i privrede u Srbiji- onda to navodi na zakljuchak da je htela reci da vecina, ili bar mnogi, ljudi u Srbiji znaju samo cirilicu.

a, poshto i ja znam da Svi koji su prošli četiri razreda osnovne znaju i ćirilicu i latinicu ... , tim vishe se malo zachudih nad onim shto je htela Jasna Matic da kaze.
Uostalom, ako svi znamo oba pisma, zar nije logično da imamo mogućnost da kupimo domen na kom pismu želimo? Domen je IT proizvod, kao i svaki drugi, i ne vidim zašto bi se neko protivio tome, osim ako u pitanju nije u pitanju zatiranje jednog pisma koje se promoviše kao favorizovanje drugog.
I gde si ti video da se ja protivim "tome"? :trep:
nisam li ja bash rekao da je plitko ocenjivati cirilicu kao loshe pismo?
Ko želi, voli i koristi isključivo latinicu nije pogođen uvođenjem ćiriličnog domena.
my point exactly.

a sheytan-ove smicalice na moj rachun su nadam se apsolvirane. :giggle:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by BellyButton

Gde se tačno navodi da većina ljudi u Srbiji zna SAMO ćirilicu? Svi koji su prošli četiri razreda osnovne znaju i ćirilicu i latinicu ... Uostalom, ako svi znamo oba pisma, zar nije logično da imamo mogućnost da kupimo domen na kom pismu želimo? Domen je IT proizvod, kao i svaki drugi, i ne vidim zašto bi se neko protivio tome, osim ako u pitanju nije u pitanju zatiranje jednog pisma koje se promoviše kao favorizovanje drugog.

Ko želi, voli i koristi isključivo latinicu nije pogođen uvođenjem ćiriličnog domena.
Dva razreda! Chak, puno ljudi zna i ranije... Ja sam i cirilicu i latinicu znao sa 4 godine...
Sa drugim boldiranim delom se slazem.
I ja sam znao i pre nego shto sam poshao u (osnovnu) shkolu, dakle s negde 5-om godinom zivota pa opet ne idem prvi da se hvalishem sada o tome. :)
i ja se slazem s drugim delom.
samo nishta to nije trebalo biti meni objashnjavano. to je jasno.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Lepa Krepa

Gde se tačno navodi da većina ljudi u Srbiji zna SAMO ćirilicu? Svi koji su prošli četiri razreda osnovne znaju i ćirilicu i latinicu ... Uostalom, ako svi znamo oba pisma, zar nije logično da imamo mogućnost da kupimo domen na kom pismu želimo? Domen je IT proizvod, kao i svaki drugi, i ne vidim zašto bi se neko protivio tome, osim ako u pitanju nije u pitanju zatiranje jednog pisma koje se promoviše kao favorizovanje drugog.

nije uopšte pitanje da l' je neko pogođen uvođenjem ćiriličnog domena, no se radi o nebuloznosti izjave da će zbog ćiriličnog domena "internet postati deo svakodnevnog života građana" i "sredstvo komunikacije građana, države i privrede". šta ga je to do sada sprečavalo da to postane? nepoznavanje latinice od strane građana, države i privrede? :lood:
potpuna glupost.
Upravo.

a, poshto ja ne vidim chiji to barem dosadashnji postovi ni koji to barem dosadashnji korisnici ovde su zasluzili (sem mozda prva tri posta koja usledishe nakon uvodnog autora teme) da se na kao eventualno odnosi ova dijareja od paranoichne logoreje autora teme nize
Neke ovde izgleda jako brine što srpska država pokušava da zaštiti od ubrzanog izumiranja pismo koje je deo srpskog nacionalnog identiteta. Neko bi izgleda jako voleo da Srbi što pre dekretom i ustavnom odredbom pređu na latinicu i tako se "konačno oslobode svoje prošlosti".

Neko izgleda jako hoće da promeni srpski identitet i od Srba napravi "Evro-Srbe". A, ne znaju da EU upravo jako insistira na zaštiti nacionalnog identiteta svih svojih članica.

Ćirilica je za neke forumaše "tako primitivna", "balkanska", "zaostala". Znaju oni da nije povredjeno njihovo ustavno pravo, ali to je nebitno. Oni su tipični predstavnici skorojevića i mržnje prema svemu štio je srpsko. Nije im izgleda dovoljno što je 90 posto TV programa, 90 posto novina i časopisa, 90 odsto uličnih napisa i 99 odsto reklama na latinici.

Oni mrzi što uopšte moraju da gledaju i tih 10 odsto ćirilice, pa još sada i u nazivima net domena. To je skandal. Kao što se uvek ponižavajuće izražavaju o forumašima koji pišu ćirilicom. Oni mrze da vide bilo šta ispisano tim "primitivnim" pismom. Oni pate kad god vide i jedno jedino Ф ili Ж, Ш ili Д - ta grozna slova koja podsećaju na fenjere, žabe ili tarabe srpskih seljaka i ratnika.
to mu samo mogu poslati ovih par smajlija :roll: i :psiholog:
Korisnikov avatar
By Allkey
meni nije jasno kako to da se rusi nisu prvi setili toga. ili jesu li?
Korisnikov avatar
By antibiotic
Domen na cirilici zvuci zapravo dosta uzbudljivo. Otvara nove mogucnosti.

ввв.домен.ком ?

Samo se plasim da to nece biti preterano posecene stranice, a oni koji ih koriste bice uglavnom "ponosni Srb"i i slicni spamovi od ljudi - nazalost.
To je steta i uvreda za cirilicno pismo.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Tungi
A rekao sam da ne znam?Ne znam zasto bi mi bilo na engleskom,kad moze da bude i na nasem.
Pa što si onda koji klinac uopće gledao na "brljotinu sa dva pisma"?
Mislim, opče ne kužim poantu posta, pa zato pitam.
Korisnikov avatar
By Tungi
Ovako...Vecina aplikacija je na engleskom,ponesto na srpskom i to cirilicom,pa zamisli kako zna da bude lose za oci,kada je sve tako izmesano.I sta sad tu nije jasno?Ako hocu da mi stoji na hrvatskom(zbog latinice),a ne na engleskom(kad vec imam tu opciju,srpsko-hrvatskog) zasto bi te to bunilo?
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by antibiotic
Samo se plasim da to nece biti preterano posecene stranice, a oni koji ih koriste bice uglavnom "ponosni Srb"i i slicni spamovi od ljudi - nazalost.
To je steta i uvreda za cirilicno pismo.
Upravo.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ja držim da je ввв. neprihvatljivo rešenje - šta mu to dođe, врлд вајд веб?

ako ćemo stvarno da zaštitimo srpska pismena, a i srpski identitet, onda to valja prevesti na srpski. predlažem, dakle, umesto ввв. da stoji бсм. - белосветска мрежа.
em je naše, em sadrži jednu notu suptilnog upozorenja na opasnosti koje vrebaju na webu.

:eureka:
Korisnikov avatar
By 4ndr01d

ja držim da je ввв. neprihvatljivo rešenje - šta mu to dođe, врлд вајд веб?

ako ćemo stvarno da zaštitimo srpska pismena, a i srpski identitet, onda to valja prevesti na srpski. predlažem, dakle, umesto ввв. da stoji бсм. - белосветска мрежа.
em je naše, em sadrži jednu notu suptilnog upozorenja na opasnosti koje vrebaju na webu.

:eureka:
:fancyklap:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Uopste ne mora da znaci.
Ja sam pretezno pocela da pisem latinicu u srednjoj skoli, najvise zbog stranih jezika i latinskih naziva, jel mi je bilo lakse da sve pisem istim pismom nego da mi je pasus napisan cirilicom, pa presecen latinskim na sredini, ili objasnjenje na cirilici a primer na latinici. Ta navika je ostala i na fakultetu, iz istog razloga.
I uopste ne mislim da je latinica vise zastupljena nego cirilica (gledajuci udzbenike i normalnije casopise, ne svet, kurir i alo, koji, ironije li, toliko polazu na srBstvo). Ovde su sve ulice ispisane samo cirilicno, formulari za bilo sta su takodje pisani cirilicom.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Tačno je da se ćirilica sve više koristi u službenoj upotrebi. To je dobro i bilo je krajnje vreme, jer je to ustavno-zakonska obaveza državnih organa. Ali još uvek ima i te kako puno prostora za unapredjenje, jačanje i proširenje negovanja ćirilice u svakodnevnom životu. U tom sklopu vidim i inicijartivu da se do kraja godine omogući da i net domeni budu na ćirilici kao izvornom nacionalnom identitetu srpskog naroda.
By mythe

iako licno pisem latinicom, moram reci da se slazem sa vecinom napisanog, forumer Sheytan je tacno opisao mentalni sklop velikog dela forumasa, pa i gay populacije u Srbiji. Oni su uvek protiv svega, oni se stide svojega( za razliku od nasih(gay) kolega po Europi koji se itekako ponose svojom drzavom i nacijom), oni se zalazu da se prizna lazna drzava Kosovo, o zlocinima Shiptara ne zele ni da cuju jer im to remeti njihovu crno-belu sliku...u zivotu najveci deo takvih glumi neke snobove i 'visu klasu' (mada najveci deo od njih nema ni pas za cega da ujede), spremni su i krediet da uzmu za garderobu kako bi se mogli folirati, snobirati i prenemagati, idu da glasaju za Cedu Shiptara , glavna briga im je sto sportske ekipe od lazne drzave Kosovo ne mogu da ucestvuju u medjunarodnim takmicenjima, a verovatno ce navijati i protiv Srbije na predstojecem SP u nogometu (samo da budu protiv). Slicno i 'kolege' u HR, koji su sve sretni jer je njihovo tuzakanje EU glede proslogodisnjeg Zagred pride donelo jos jednu ucenu Hrvatskoj. A zamislite oni su u tom tuzakanju naveli, pored ostalog, da im policija nije dopustila da se zaustave pored ucesnika 'anti-prosvjeda'???Alo, pa nije im dala iz razloga vlastite bezbednosti, a i ne verujem da bi te figure bile toliko hrabre i zaustavili se da ih nije cuvalo oko 300 policajaca pod punom opremem (ajme junaka).

Da zakljucim, podrska forumeru Sheytan glede ovog posta, a mozda ce pojedini ipak nakon ukidanja viza ipak malo obici Europu i videti da tamo gay populacija ima sasvim drugacija shvatanja glede vlastite drzave, naroda, shvatanja zivota, trude se da imaju konstruktivnu ulogu u drustvu ( a ne destruktivnu kao spodobe tipa Azdejkovic etc..) pa mozda i oni budu promenili vlastite poglede na svet...kazem mozda, jer iako su vize ukinute, najveci deo ce ipak ostati u Srbiji iz razloga da nemaju para.
Korisnikov avatar
By Sheytan
@ Lepa Krepa

Jezik i pismo su primarni elementi nacionalnog identiteta svakog naroda.

Inače, malo je naroda na svetu koji su se odrekli svog nacionalnog pisma. Čak ni mnogi narodi koji imaju izuzetno komplikovano pismo još uvek ga se drže.

Ćirilica kao pismo srpskog jezika, pritom, jedno je od najsavršenijih i grafički najlepših pisama na svetu. Nemamo niti jedan jedini razlog da ga se odreknemo, a puno je razloga zašto treba da ga sačuvamo i jačamo u svakodnevnoj upotrebi.

Ćirilica je potpuno u skladu i sa savremenim informacionim tehnologija, što je obično jedan od glavnih zahteva njenih oponenata, a inicijativa države da se do kraja ove godine uvedu ćirilični domeni samo su dokaz više ove moje tvrdnje, pa je akcija ministarke Matić za dužnu pažnju, podršku i pohvalu.
By polarlicht4.1

Ćirilica kao pismo srpskog jezika, pritom, jedno je od najsavršenijih i grafički najlepših pisama na svetu.
:pucaodsmeha:

Nego, kad već tako stoje stvari, zašto ne pišeš ćiril'com? :nerd:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by mythe

glavna briga im je sto sportske ekipe od lazne drzave Kosovo ne mogu da ucestvuju u medjunarodnim takmicenjima,
neki su se čak od silnog stresa i porazboljevali. :sniff:

a verovatno ce navijati i protiv Srbije na predstojecem SP u nogometu (samo da budu protiv).

kakav crni nogomet, pored naše lepe reči фудбал?
:lepeza:

sumnjiv si ti meni, mythe. malo malo pa provučeš kojekakve kroatizme.
a i ne pišeš na srpskom identitetu.
By polarlicht4.1
Vid' stvarno. BoKte šta ti je pos'moderna, sva komunikacija preko citata. :ribica:
By Simor

pa zar na latinici da dveruje? cccccc....
Oni više vole da jačaju nacionalni identitet u svakodnevnoj upotrebi. Po pederima, anarhistima, ženama u crnom i inim izrodima najsavršenijeg nebeskog i zemaljskog pisma. Kosovo je Srbija. Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji. Nož, žica, Srebrenica. Ubij, ubij, ubij pedera.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!