Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by Eruänne
Originally posted by bigirl
Hmmm... ponavljanja godina???
ma kakvo ponavljanje, de, uzmi knjigu, i dalje od kompa!
Eh... lako je to reci... tesko uraditi... :njuska:
Korisnikov avatar
By reveal
kada ucim neku cistu teoriju, koncentracija mi mora biti na maximumu i muzika se ne pusta. procitam sve jednom, pa onda sebe preslisavam, i onda opet krenem da citam po pasusima i onda opet ponavljam, pa ponavljam. vrlo je efikasno, ali ne odgovara svima. napomena; gradivo ostaje u glavi. :)

kada ucim neke formule, izvodjenje, usputnu teoriju... sve to moram da pisem. ali opet radim na istom principu. ponavljam, ponavljam i ponavljam. volim da imam sto vise primera, jer mi to mnogo pomogne. i obavezna je muzika. neki ambient.

a zadaci... klasika. sedim i vezbam. nista posebno. + muzika.

:kafa:

ah da...
By Gost
Originally posted by Nocturnal
Koje metode koristite pri ucenju? Koliko su efikasne? Koliko vremena oduzimaju?
Ovako. Nabavim sve knjige, obradujem se
kad je ispod 1000 strana po knjizi, pro?itam prvo
sve kao jedno zanimljivo štivo, a onda krenem da u?im.
Do sada se ovaj metod pokazao kao vrlo efikasan.
Ali oduzima dosta vremena... mislim kada sam u
štreb mood-u, izlazim, kako da ne... izaðem iz
sobe do kupatila, i tako.
Originally posted by Nocturnal
tako da kada dodje ispitni rok zakopam se u kucu, ne izlazim i
ludim :o:o:o. Kako vi resavate ovaj problem?
Ja to ne vidim kao problem. Ozbiljna sam.
Jedino tako mogu da položim.
By Ulix
Zavisi sta.
Kad sam spremao anatomiju, ucio sam u citaonici sa drustvom i mp3 plejerom. I bilo se super, zato sto smo svi bili opsednuti predmetom, ucili ga do najsitnijeg detalja, prepricavali jedni drugima neke sitne ludosti na koje niko nije obracao paznju, nalazili logiku u naizgled besmislenim stvarima... ma bolje od bilo koje zabave. :)

Ono sto ne volim, to uopste ne ucim; procitam tek da znam o cemu se radi, ili cak ni to (socijalna medicina).
Korisnikov avatar
By Oziris
A, da prostis, kako si je polozio ako nisi znao ni o cemu se radi?
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Zavisi od predmeta.
Imam losu naviku da ucim po ispitnim pitanjima. I to tako sto se snabdem spiskom sa pitanjima i krenem od broja 1. Prvi put procitam sve sto obuhvata to pitanje. Zatim podvlacim procitano, i pisem u svesku neku vrstu koncepta, odnosno smernice za odredjene stvari, i ta sveska kasnije, dan pred ispit lepo posluzi kao podsetnik za brzo 'preletanje' gradiva. Zapravo, jedino tako sam mogla da polozim biohemiju, obzirom da ne postoji odgovarajuca literatura za studente biologije, nego smo dobili veliku medicinsku biohemiju, ima oko hiljadu strana, tvrdo koricenje i sest autora, ali knjiga je zaista dobra. Osim sto te baci u bedak sam pogled na istu. I tako, na ispitu vec znam sta trebam da imam u konceptu. Fino je i razgraniciti delove , recimo kompletan metabolizam ugljenih hidrata radis kontinuirano i tako da putevi sinteze prate puteve razlaganja jer se razlikuju tek u nekih par reakcija, a to su dva odvojena pitanja.
Nije lose i uzeti i bojiti slike u fotokopiranim knjigama, to maltene redovno radim i znam da sam skoro bojila zelenom drvenom bojicom nervnu krestu :angel:
Preslisavanje mi uzima jako puno vremena, tako najbolje ucim, ali stvarno gubim vreme na to. Ne znam kako bih eliminisala taj gibitak vremena.
Korisnikov avatar
By m..
Mhm, zavisi sta ucim, slike ucim tako sto ih precrtam, i cesto, i godinama nakon toga, mogu tu sliku u detalj da reprodukujem, ista je stvar sa grafikonima. Teoriju citajuci, izvlaceci najbitnije u tezama, nikad vise od recenice, suvoparne podatke prepisujem, pa onda jos jedan do 3 puta procitam. Najlakse mi je da nesto zapamtim ako mogu u glavi ili na papiru da ga graficki prikazem, pa makar kao neku komplikovanu shemu, i lakse mi je da ucim nesto sto je deo nekog veceg sistema, najvise kuburim sa imenima i godinama. Ono sto mi predstavlja problem, je bilo sta racunsko, iako znam kako da postavim neki veoma komplikovan proracun, i nadjem nacin da dodjem do reshenja, jako cesto previdim neki minus ili ukucam pogresan broj u digitron, najcesce oko 3. sata cetvorocasovnog ispita na kome se ne sme pusiti (to je ujedno i razlog zasto sam dvaput pala ispit). Prosto, ma koliko vezbala (sto je otprilike najgora kazna koja me moze snaci), ma koliko znala teoretski to gradivo i umela da izvedem sve moguce formule, negde se potkrade glupost tipa 2+3=6 ili nesto jos banalnije. :sekirica:
By High Maintenance
prilicno tezak metod ucenja koristim,takodje oduzima dosta vremena ali jbg tako sam navikao.... uglavnom citam i podvlacim ono sto mi se cini bitnim u odredjenom pitanju(uglavnom se to svede na skoro kompletne stranice :D ) i onda to polako ponavljam dok ne naucim...

gubim dosta vremena i stalno govorim kako cu malo povrsnije da ucim,ali nikako da to i primenim....valjda je to i razlog sto nikada nisam dobio manju ocenu od 8 :streber:
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Originally posted by m..
Mhm, zavisi sta ucim, slike ucim tako sto ih precrtam, i cesto, i godinama nakon toga, mogu tu sliku u detalj da reprodukujem, ista je stvar sa grafikonima. Teoriju citajuci, izvlaceci najbitnije u tezama, nikad vise od recenice, suvoparne podatke prepisujem, pa onda jos jedan do 3 puta procitam. Najlakse mi je da nesto zapamtim ako mogu u glavi ili na papiru da ga graficki prikazem, pa makar kao neku komplikovanu shemu, i lakse mi je da ucim nesto sto je deo nekog veceg sistema, najvise kuburim sa imenima i godinama. Ono sto mi predstavlja problem, je bilo sta racunsko, iako znam kako da postavim neki veoma komplikovan proracun, i nadjem nacin da dodjem do reshenja, jako cesto previdim neki minus ili ukucam pogresan broj u digitron, najcesce oko 3. sata cetvorocasovnog ispita na kome se ne sme pusiti (to je ujedno i razlog zasto sam dvaput pala ispit). Prosto, ma koliko vezbala (sto je otprilike najgora kazna koja me moze snaci), ma koliko znala teoretski to gradivo i umela da izvedem sve moguce formule, negde se potkrade glupost tipa 2+3=6 ili nesto jos banalnije. :sekirica:
Sto mi je ovo poznatooooooo...
Ja sebe prosto ne mogu da nateram da ucim... :( :spank:
Korisnikov avatar
By bigirl
U?im samo uz album "Older" George-a Michael-a...
Korisnikov avatar
By radoznala
sad odlazim da nateram sebe rukama, nogama i trepavicama na streb partiju! uh! mnogo toga mora da se sredi i poklopi da bih ja to voljno pocela
Korisnikov avatar
By topsecret
Citam sa par ponavljanja uz povremeno crtanje po knjizi da bih vizuelno pamtio gde se od prilike sta nalazi. Meni ovo relativno dobro uspeva, samo treba da sednem da citam-ucim :novine:
Korisnikov avatar
By Deksi
Originally posted by Zenica_boy
U?im kampanjski i to me ubija:shamar:
Potpisujem.....
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Sad sam se slatko nasmejala mom ranijem postu na ovoj temi...
Sada ucim, i bas ucim, i pocinje da mi prija. Najcesce odem u citaonicu biblioteke, uzmem gomilu knjiga, i- dok me ne isteraju. Procitas prvi put- steknes opstu sliku;
drugi put-izvuces bitne cinjenice;
treci put- smoris se, ali naucis.
onda, u kratkim crtama, sve na papir, papir zalepis na zid prekoputa uzglavlja, i- uzivas.
ceo jedan ritual, jebote. :bundeva:
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by Zenica_boy
U?im kampanjski i to me ubija:shamar:
Sto te to ubija, zar uopste moze da se uci tokom cele godine? Mislim ja imam tokom godine motivaciju da se informisem, ali ne i da ucim, mada zapravo naucim dosta, to je deo kada skapiram princip, kako i zasto, a detalje finishiram pred rok. Nista mi ne fali, dadoh 32 ispita.
Problem s tim sam imala u skoli, nisam nikad ucila lekciju po lekciju nego pred kraj polugodista uhvatim pa naucim celu knjigu (ili svesku, zavisi ko je sta trazio), rezultat su naravno bile uglavnom dvojke (niko nece da da pet ako mu se prvi put pojavis u decembru/junu ma koliko drzao knjigu u malom prstu), medjutim sad se ispostavlja da se vecine stari bolje secam nego moje drugarice iz razreda koje su zavrsvale sa odlicnim i vrlodobrim uspehom. prosto oduvek mi je vis odgovaralo da gradivo ucim odjednom, a i lakse ga savladavam i ceto onda vidis neke relacije koje ne vidis kad cis reoovno, i bolje povezujes stvari u celinu. Bedak je jedino ako ga bubas i zaboravljas odmah posle.
Korisnikov avatar
By m..
jebala me tastatura, zamislite ta nedostajuca slova.
Korisnikov avatar
By Nemiroff
kako uchim? xeexe...
Pa kad uchim (a to je veoma retko) uglavnom vizuelno!
Kad dodje do tih trenutaka odgovaranja...uglavnom u svojoj glavi prelistavam knjigu i pokusavam da se setim svake slike i svake recenice... :teletabisi:
Korisnikov avatar
By crawen
Nikako..... :(

a moram spremiti ispit za septembar...

ah, tako mi se ne uchi.. :placko:
Korisnikov avatar
By Delete
Ne mogu nikako da ucim, sve mi smeta, ali apsolutno sve! Kod kuce mi smeta treci komsija koji slusa muziku, moj cale koji gleda TV, brat koji se jednom dnevno pojavi kod kuce, ali uvek u nezgodno vreme, onda legnem u krevet da ucim...i pocne da mi se spava, a gomilu slatkisa koju pojedem pri svakom procitanom pasusu...e, onda odem u citaonicu da bih izbegla sve to...i opet ne ide, tamo pocne da mi bude neudobna stolica, bole me ledja, dupe, jer sam, zaboga, dugo sedela, pa se onda setim da se nisam javila ovom, onom, onoj, onima...i tako redom, i tako mi prolaze dani u pronalazenju izgovora zasto ja ne mogu da ucim. Jbt, katastrofa! A i navukla sam se na forum, pa me i to ubija!
Korisnikov avatar
By Escobar
Dok ucim-fetis su mi hemijske. Moram da imam neku koja ce mi oduzimati dah svojim oblinama, i nju koristim za podvalcenje i piskaranje teza po marginama (ovo mi je omiljeno), onda markeri u raznim bojama, neke silne beleske na koje izvlacim najbitnije stavke. Najnovije ludilo-stickey pads koje kacim na svaku stranu i na njih izdvajam najbitnije. Tako mogu da ponovim brzo, a ako me nesto zaintrigira, uvek znam na kojoj strani da procitam vise o tome....

Zadatke-najvise volim da procitam pa onda razmisljam o njima ako treba dan, dva...
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Kad stvarno ucim onda se maksimalno koncentrisem i ne mislim ni na sta drugo. Nikakva muzika, nikakva galama... Nista mi ne smeta. Moze top da mi opali iznad glave ne bi mi smetalo.
Ali kad pokusavam da ucim, sto je mnogo cesce, tad stalno nesto crtam, dopisujem se SMSom, idem u WC, menjam kanale i smeta mi cak i nesto glasnije disanje...
Korisnikov avatar
By Andre87
uglavnom ucim nocu..mir i tishina..Tada uopste nisam za druzenje...kutijice su spakovane,mozak pod brojnim stegama...emotivno otupeo(osim kad ucim biologiju ili hemiju..gde se strast stapa sa poslom jupi!!!! :) )
Prvo neobavezno predjem celu knjigu..bitno mi je da razumem..zapamcivanje mi teze ide(nije nego heh selektivno)..zato moram da predjem gradivo bar 3 puta pred ispit..
By XanaX
Originally posted by MinaHarker
Zapravo, jedino tako sam mogla da polozim biohemiju, obzirom da ne postoji odgovarajuca literatura za studente biologije, nego smo dobili veliku medicinsku biohemiju, ima oko hiljadu strana, tvrdo koricenje i sest autora, ali knjiga je zaista dobra. Osim sto te baci u bedak sam pogled na istu. I tako, na ispitu vec znam sta trebam da imam u konceptu. Fino je i razgraniciti delove , recimo kompletan metabolizam ugljenih hidrata radis kontinuirano i tako da putevi sinteze prate puteve razlaganja jer se razlikuju tek u nekih par reakcija, a to su dva odvojena pitanja.
pa, nama je kucanov prijevod (btw. meni je predavao biokemiju I i II) 2. izdanja Stryera bio kao neka baza, tako je barem on predavao, ali smo, u stvari, morali uchii stvari iz novog izdanja (petog, valjda), kao i neke dijelove iz Voeta i Leningera... pismeni je tako bio koncipiran. a inace, za skoro sve predmete dobivamo literaturu na engleskom. pa i na prvoj godini, svi smo ucili iz "Molecular biology of the cell"...

a sto se tice ucenja, meni treba uzasno puno vremena. za spomenutu biokemiju sam kupio one "white board" markere i njima sarao po vratima sobe crtajuci sve moguce strukture... svisnuo sam negdje na regulaciji metabolizma glikogena, u koju god knjigu da pogledas - drugacije... a tek pitanje s multiple answers iz "Student's companion-a"... ne znam ni sam zasto sam kupio taj vrazhiji "companion"... samo mi je pilio zhivce...

a jednom davno, uchio i anatomiju na medicini. sam. mantrao latinskim po cijelu noc... to me takodjer ubilo + ona citava organizacija tipa, "mi imamo tradiciju"; "hram medicine" i sl. yuck... ne znam sto mi je to trebalo u zhivotu...
By required1981
Uvek uz muziku i neku galamu... tak osam navikao... :hiphip:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by XanaX
a inace, za skoro sve predmete dobivamo literaturu na engleskom. pa i na prvoj godini, svi smo ucili iz "Molecular biology of the cell"...
E tu je valjda knjigu nama donela Stanka Romac na prvi čas kad se vratila iz Amerike 1994? i rekla nam da se iz toga uči. Kada nam je rekla koliko knjiga košta, mi smo je pitali da li može da se fotokopira, ona nas je gledala u čudu jer su slike u boji i jako lepe. Mi smo joj onda rekli: ali mi nemamo te pare... eto njoj kulturološkog šoka...
onda nam je ona napravila kao neku skriptu pa smo iz toga učili, a ona je tražila da se bubači napamet od reči do reči isto kao Brigita Petrov... i svima nam je dala sedmice koji smo ZNALI gradivo ali ne tim rečima, #$%& jedna... uništi mi prosek...
By XanaX
well, molecular biology (o.t.c.) je poput biblije, puno price o puno stvari, ali da je nesto posebno... ipak, dajem joj na dugovjecnosti. ja, koji uspijem razje... svaku tvrdouvezhenu knjigu, bilo sjedenjem / spavanjem na otvorenim knjigama, bacanjem po sobi i sl. ovu nisam unistio. a unistio tvrdo izdanje npr. organske kemije. poduhvat. knjiga se naprosto raspala sama od sebe negdje na aromatskim spojevima...
Korisnikov avatar
By jukie
Mi smo anorgansku kemiju učili iz tvrdo uvezanog izdanja... a organsku iz neke narandžaste knjige koja nije lepo objašnjavala fenomene pa nije bila dovoljna za kolokvijum... tako da sam učio iz žute knjige za valjda veterinarsku struku... vukao sam je svuda sa sobom (npr u Botaničku baštu) - sećaš se da smo mi imali te jednoiposatne pauze... aiii...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!