Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Mage
Ja smatram da prava istina ne postoji jer se takav pojam može javiti samo u svesnom umu koji je sam po sebi subjektivan i samim tim nedovoljno merodavan.

Postoji moja istina, tvoja istina, istina oko koje se slaže određen broj ljudi... Ali apsolutna istina? Čista glupost.
Korisnikov avatar
By Incubus
Sviđa mi se sofistički pristup sa modelom "lažljivca".

Dakle,ako lažljivac kaže:"Ja lažem",da li to znači da on samim tim što je lažljivac i izjavljuje da laže govori istinu ?Ili opet ako laže to znači da govori istinu,jer ako ne laže kako je sam naveo njegova izjava pripada drugoj kategoriji,a ta kategorija je istina.U svakom slučaju konfuzan primjer koji na trivijalan način objašnjava relativnost istine.

Smatram da je istina ono što jeste,bitak i biće koje postoji na osnovu svoga bitka,ali kao takvo nije dostupno našim kognitivnim sposobnostima jer ono i nas same prožima.Da bi sagledali istinu morali bi da se distanciramo od bitka po sebi,a distancirati se od nečega što mi jesmo je teško,usuđujem se reći nemoguće (nešto slično kao sveobuhvatno kod Jaspersa).Tako da istina kao apsolutna kategorija ne postoji,što je samo plus,jer zamislite samo tu monotonost koju bi doživljavali kada bi sve imali "crno na bijelo".
Korisnikov avatar
By Sunce
Istina je da sam monahinja obrijana. Gresnica i svetica. Moja istina je lepa. :teletabisi:
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by polarlicht4.1
Originally posted by lorna
Posle postmoderne, teško da uopšte možemo diskutovati o kategoriji istine.
I još mnogo pre postmoderne. Da se ne pozivam na sofiste i slične im (davno beše), filozofija nauke je odavno odbacila kruto shvatanje istine te se govori o "naučnim teorijama" a ne o "naučnim istinama" i to u najrazličitijim oblicima (koliko je različit spektar može se videti samo kad se uporede Poper i Fajerabend, recimo). A nauka slovi za alfu i omegu u "istinitim stvarima"...
:sesir:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Realnost je zastrašujući, mrtvi outer space, zbir prirodnih sila koje su sve neprijateljske i smrtonosne za čoveka. Na apsolutnoj nuli nema relativizovanja, nema jezika kojim bi diskutovao: realnost je istinita u tome da će te trenutno uništiti. Nešto kao Lacanovo realno - svet apsolutne želje nesputane jezikom, ono zauvek neizrecivo, nezamislivo, izvan imenovanja, vacuum plenum.

Pojedinačne "istine" kojima operišemo su ekonomika laži i paradoksa, i nema ničeg inherentno lošeg u tome.

:gatara:
Korisnikov avatar
By MalaAlisa
Originally posted by Mage
Ja smatram da prava istina ne postoji jer se takav pojam može javiti samo u svesnom umu koji je sam po sebi subjektivan i samim tim nedovoljno merodavan. Postoji moja istina, tvoja istina, istina oko koje se slaže određen broj ljudi... Ali apsolutna istina? Čista glupost.

...ako postoji moja i tvoja istina onda koncept istine uopste ne moze da postoji... u pitanju je problem evidentnosti... ono sto je evidentno da je istina po tebi nije evidentno da je isto istina i za mene...

...stoga, nazalost- moguce je jedino da postoji apsolutna istina ili da istina uopste ne postoji... s ovim u vezi, samim tim ne postoji laz jer laz stoji na sasvim drugachijem tlu od istine... u pitanju je verifikovanost stvarnosti, dokaz stvarnosti a laz ne samo da nije poricanje stvarnosti nego ni ne stoji u domenu stvarnosti...

Originally posted by Incubus
Smatram da je istina ono što jeste,bitak i biće koje postoji na osnovu svoga bitka,ali kao takvo nije dostupno našim kognitivnim sposobnostima jer ono i nas same prožima.Da bi sagledali istinu morali bi da se distanciramo od bitka po sebi,a distancirati se od nečega što mi jesmo je teško,usuđujem se reći nemoguće (nešto slično kao sveobuhvatno kod Jaspersa).Tako da istina kao apsolutna kategorija ne postoji,što je samo plus,jer zamislite samo tu monotonost koju bi doživljavali kada bi sve imali "crno na bijelo".

...nije sao da nije moguce nego upravo da i jeste moguce ne bi takvo distanciranje omogucilo uvid u to sta jeste ili nije istina...

...samo jedna zamerka u postavci same teme i vidim u izlaganju vecine- istina nije kategorija a onda nije ni apsolutna kategorija...

...istina i ne-istina pa onda i laz su proizvodi ljudske civilizacije i kulture... istina kao takva kakvom je chovek postavlja ne postoji objektivno u svetu, da kazemo prirodi... jer, prirodu ne interesuje istinitost ili laznost jer sve sto se u prirodi desava (bilo u Kosmosu bilo na mikro planu) jeste razlozno... priroda ne dela sa pitanjem da li je istinito... zato, postoje nekoliko teorija istine a za dominantnu je uzeta upravo ona naucna gde je istina dokazano podudaranje zakljuchka istrazivanja sa onim sto je primeceno u prirodi... opet, tu postoji jedna prilichno velika greska koju "malo kasnije" objashnjava kvantna fizika i kavantna mehanika...
Korisnikov avatar
By Mage
Istina mi je bezvezna kao pojam... Ne vezujem je toliko za filozofiju i nauku koliko za ljudsko društvo i međuljudske odnose.

Svet (univerzum) jednostavno "jeste" i tu istina (kao ljudska konstrukcija) nema šta da traži. Nauka, pogotovo fizika i matematika, proučava samo aspekt prirode koji postoji u subjektivnoj ljudskoj svesti i time propušta "veću" sliku. Zbog toga ni jedna "teorija svega" nije konzistentna jer postoje skrivene varijable kojih nismo svesni.

Drugim rečima, nauka će se uvek približavati "teoriji svega" ali je nikada neće dostići jer bi time morala da se odrekne svoje subjektivnosti, a bez nje sve gubi smisao. E toq, dosta proseravanja od mene za sada :snob:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!