Sada mi je tek jasno -- Leon Warlas je, u stvari, veliki metafizičar-prorok, on ekomonomske (i ostale) istine saopštava putem neposrednog otkrovenja, nema tu šta da se raspravlja.
Na primer, tvrdi da je Marx irelevantan za društvenu nauku. I samo to, tako, niotkuda. Bez ikakvog pokrića. Zašto? Zato što dotični zna da je upravo suprotno i da je svaki pokušaj daljeg razvijanja tog argumenta, naravno, apsurdanm jer zanemaruje ne samo činjenicu da je Marx (bili kritički, bilo afirmativno) prisutan na skoro svim značajnim univerzitetima kao deo obavezne kurikule društvenih nauka, Marxov enorman indeks citiranosti, nejgov uticaj na savremenu misao -- i to ne samo filozofiju, nego društvene nauke, psihologiju i ekonomiju, sa sledbenicima kao što su Sartre, Althusser, Adorno, Benjamin, Fromm itd. Uostalom, uticaj MArxa ovde je lepo predstavljen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marxism, tako da samo kompletna budala može tvrditi njegovu neuticajnost. I sve navedeno LW (ne Ludwig Wittgenstein, nikako!) manje-više zna, ali, kao IDEOLOG konzervativnog liberalizma, on mora da obavi svoju IRACIONALNU, kontrafaktičku ideološku ulogu -- obezvrediti kritiku one pozicije koja suštinski napada klasni interes samog LW-a: on je naprosto branilac klasne razlike jer mu je to u interesu, koji stalno navodi kao vrhovni arbitar svega.
Čak i kada pokušava da bude egzaktniji u svojoj analizi, on je nepopravljivo apstraktna. Tako, izvesni austrijski ekonomista je do u sitna crevca pobio Marxa,a od svog tog pobijanja, mi znamo da je -- Marx pobijen!? Divota od argumentacije, čist petitio principii, školski primer. Zašto ovde ne nastavlja tj. zašto ne ponudi stvarnu analizu nedostatka Marxove teorije (ja ne tvrdim da ona nije bez nedostataka, da se razumemo)? E pa zato što, kao IDEOLOG, on ne zna te detalje, nego je prihvatio gotov rezultat koji podupire njegovu ideološku poziciju, bez ikakvog udubljivanja. Kada sam ga svojevremeno izazvao da sam pokaže šta ne valja kod Marxa, pokazao je da zapravo pojma nema o Kapitalu, ali se usuđuje i dalje da tvrdi da to sve "ne drži vodu". Čist diletantizam.
Ponavljam izazov: neka Leon Warlas ospori bar neke Marxove teze iz "Kapitala", pa neka ide dalje. Ako može.