Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Srbija u NATO?

1.Srbija treba da pristupi NATO-u
24
53%
2.Ne treba ići u NATO
10
22%
3.Treba pristupiti Ugovoru o evropskoj bezbednosti
3
7%
4.Srbija treba da bude vojno neutralna
6
13%
5.Nemam stav
2
4%
Korisnikov avatar
By Sheytan
Srbiji su otvorena vrata za članstvo u NATO, ali je to odluka koju ona sama treba da donese, izjavila je nova ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik.

U intervjuu agenciji Beta, Vorlik je rekla da „SAD u potpunosti podržavaju evropske i evroatlantske aspiracije Srbije i da čine sve da potpomognu njene napore u tom pravcu”.

Istovremeno, ruski ambassador u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je za današnje Novosti da on polazi od toga "da rukovodstvo Srbije zapaža neaktuelnost pitanja pristupanja NATO.

"Pre nego što se odredite prema NATO, verovatno treba razmisliti koje odbrambene zadatke Srbija može da rešava u okviru te organizacije, ili u saradnji sa njom. Tako čini Rusija", rekao je Konuzin.

On kaže da je alternativa ovoj vojnoj Alijansi inicijativa ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva o sklapanju Ugovora o evropskoj bezbednosti.

Vaš stav klikom, a naravno ko želi može i komentarom, iznesite na GS referendumu?
Korisnikov avatar
By Sheytan
Ja sam lično, za sada, protiv toga da pristupimo NATO-u. Ne samo što je još sveže sećanje na bombardovanje 1999, već i inače.
Korisnikov avatar
By blabla54380
moj stav je da ako je ikako moguce ostanemo vojno neutralni, bez clanstva u bilo kakvom savezu bilo sa kim.
Korisnikov avatar
By smaug
@Sheytan
A meni se (licno) naaaajvise dopadaju argumenti 'vec i inace'
Aj prvo ti iznesi te 'vec i inace' argumente na sunce...

@Sprinter - vojna neutralnost je nemoguca (pliz mojne uzimas Svajcarsku i Irsku za primer); Srbija nije vojno neutralna
By wilmott
Jedan, ostalo je mlacenje prazne slame.
By Simor
Već sam na drugom mestu napisao - ja sam evroatlantske integracije Srbije, dakle i za ulazak Srbije u NATO pakt.

off: A ovaj GS referendum je prethodnica velikom srbijanskom, koji su predložili 200 intelektualaca na čelu sa Ugricom? :dancing:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
mis'im... ta hladnoratovska nesreća od alijanse je svakako odavno trebalo da bude rasformirana. ni srbija ni bilo koja druga država tu nema šta da traži. ili barem ništa dobro.
Korisnikov avatar
By ns.happy
samo da ukinu sluzenje vojnog roka! :koocemusreckooarmiji:
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Glasao sam za ulazak Srbije u NATO.

Lično, ja sam protiv. Najviše bih voleo da ostanemo neutralni, ali to nije moguće. Ne samo što nije moguće, već je u neku ruku i suludo za zemlju koja je u govnima, kao što je naša...

Srbija ima najbolje izglede kao članica NATO pakta - voleli mi to ili ne. Ako bude došlo do referenduma, teška srca (yeah rihgt) ću glasati za...

Usput, koristim priliku da vam priložim tekst Vuka Draškovića, koji se bavi istom tematikom...

Izvor
Korisnikov avatar
By blabla54380
vuk draskovic je degenerik.

gotivna mi njegova argumentacija oko ulaska srbije u nato a koja se svodi na sudbinu bosne.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Neutralnost.

Slažem se da potreba za tim odavno ne postoji, dovoljna je OUN.

A pritom ne vidim našu ulogu u svemu tome.
Kakve bi mi pa vojne snage sa ovolicno stanovništva mogli da ponudimo, a odluke sigurno ne bismo donosili, niti učestvovali u njihovom donošenju.

Tako da, neutralnost!
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
[qurl=http://www.gay-serbia.com/forum/viewthread.php?

Usput, koristim priliku da vam priložim tekst Vuka Draškovića, koji se bavi istom tematikom...

Izvor

Milina je videti kako se "građanska Srbija", počevši od foruma, pa sve do šire dtuštvene stvarnosto, slaže sa ključnim rehabilitatorom četničke ideologije, V. Draškovićem.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Ja sam na Draškovićev tekst slučajno nabasao, a ne vidim poentu da ga ne spomenem... I on je jedan od kreatora naše sudbine današnje.. Moje zanimanje me ne ograničava da bacim okce na tekstove političkih analitičara, vođa, kritičara itd... Draškovićevi argumenti u onom tekstu imaju logike (iako je on neke stvari namerno izvlačio iz konteksta, ali u to ne želim sada da ulazim...)

@Leon Walras

Pročitah priloženi tekst i slažem se da je bolji od Draškovićevog. Sviđaju mi se argumenti i način izlaganja... Ono što može biti korisno na dotičnom sajtu, su komentari čitalaca.. Među komentatorima se daju naći i ličnosti poput Pere Lukovića i ostale ekipe sa E- novina....
Korisnikov avatar
By blabla54380
Основни интерес Србије да уђе у НАТО управо је економија и подизање стандарда нашег становништва. Ако бисмо постали чланови алијансе, опасност од сукоба са нашим суседима због нерешених граничних питања, нерешених питања наших мањина у суседним земљама престаје да постоји јер чланице су обавезне да то решавају мирним путем у Бриселу. (Грчка–Турска, Мађарска–Румунија, Словачка–Мађарска). Ту бисмо, прихватајући стандарде НАТО, могли да уштедимо на војсци, а да је користимо искључиво за претње које је НАТО у својој стратегији дефинисао.

ja bi mu zbog ove napisane gluposti zabranio da ikad ista napise igde.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by just_me

Pročitah priloženi tekst i slažem se da je bolji od Draškovićevog. Sviđaju mi se argumenti i način izlaganja... Ono što može biti korisno na dotičnom sajtu, su komentari čitalaca.. Među komentatorima se daju naći i ličnosti poput Pere Lukovića i ostale ekipe sa E- novina....
Nisam uspeo da ih nađem?
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Drašković je bliži Nediću nego Mihajloviću, ali potpuno se slažem sa njim oko ovoga. Argumente anglofilskih i rusofilskih urotnika i drekavaca iz 27. marta 1941. odnela je Sava i Dunav sa srspkim leševima iz NDH. Ni danas ne postoji vojna neutralnost kao opcija za Srbiju i Srbe. NATO je jedina opcija. :sudija:
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Leon Walras

Ako Avgusto Pinoce kaze da kisa pada, znaci li to da kisa ne pada? Naravno da pada, druze Maljkovicu! Stalno posrces na tom argumentu ad hominem.

Mislim da je ovo malo bolji tekst od Draskovicevog:
Vladan Zivulovic, NSPM, preuzeto sa Politike
Kada neko ne razume poziciju iskazivanja i iskaz, te odnos ove dve instance.

Da li je Hitler govorio istinu? Svakako, onu trivijalnum svakodnevnu, na nivou iskaza kao što su "Danas ne pada kiša".

Da li je Hitler govorio političku istinu? Nije. Zašto? Zato što je ona bila, u krajnoj instanci, rasistička ideologija smešana sa paranoičnim antisemitizmom.

Da li Arkan govori istinu kada kaže "Lopove treba uhapsiti"? Svakako. Ali je problematična pozicija iskazivanja, koja toj izjavi daje ciničan ton i značenje upravo suprotno od iniciranog, s obzirom da je izgovara jedan lopov,

Elem, da poentiram -- slaganje sa bazično desničarskim argumentima -- Srbija dobija članstvom u NATO (na šta se i osvedočeni VelikoSrbin Drašković poziva i pozivao se) -- otkriva i političku poziciju onoga ko se slaže sa takvim argumentima, kao i zanemarivanje šire slike o delovanju NATO, kao i etičkoj ispravnosti takvog delovanja, a za mene je to ključni argument.

Elem, situacija me malo podseća na obu dilemu da li paktirati sa Trećim rajhom ili ne. Sa pozicija nacionalistički shvaćenog srpskog interesa, odgovor je bio da, i to i današnja desnica ističe. No, zaista ispravna je bila upravo suprotna, antifašistička, koaj se srećom i odigrala, jer je bila ETIČKI ISPRAVNA: jedini etički pravilan izbor jeste bila oružana borba protiv Sila osovine.

Konačno, kada je NATO direktno ili indirektno odgovoran za 100.000 žrtava civilnog stanovništa (od rata i Iraku do danas), uništenje kulturnog blaga, haranje Bagdadskog muzej -- da damo primer posledica jedne invazije -- onda nije pravo pitanje da li Srbija treba da bude članica NATO, nego da li takav saveu uopšte treba da postoji, čemu on zapravo služi, kakvi su motivi i konsekvence njegovog delovanja. On je, nažalost, danas instrument sprovođenja imperijalističke zapadne politike i njenog rasističkog backgrounda sadržanog u ideologiji "clash of civilization", koji služi za odstrel političkih protivnika, dok saveznicima dozvoljava sve ono što kritikuje -- na primer, tretman homoseksualnosti: osuđuje se onaj U Iranu, dok se Saudijskoj Arabiji gleda kroz prste.
Korisnikov avatar
By Tungi
Glasao za opciju 2

Mogu oni i bez Srbije.
Korisnikov avatar
By Stripi
Hm, bio sam ja protiv ulaska Hrvatske u NATO, potpisao se za raspisivanje referenduma, pa nikom ništa, referenduma niije bilo ni u nakanama a opet smo u NATOu. Htjeli mi to ili ne, NATO i EU će nas jednostavno progutati, pa ne vidim čemu tolika strast i borba oko ulaska u EU i protivljenje NATOu. LEt's party.
Korisnikov avatar
By Tungi
Pa kao da se mi nesto i pitamo i kao da se nas glas cuje...Svejedno cemo pristupiti,ali nekako sam stojim izmedju ta dva ponudjena(kad se vec pitam),"ne pristupati" i "ostati vojno neutralan."
Korisnikov avatar
By Stripi
Pa čini mi se da čak ne možemo, u današnje vrijeme ostati vojno neutralni.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Stripi

Hm, bio sam ja protiv ulaska Hrvatske u NATO, potpisao se za raspisivanje referenduma, pa nikom ništa, referenduma niije bilo ni u nakanama a opet smo u NATOu. Htjeli mi to ili ne, NATO i EU će nas jednostavno progutati, pa ne vidim čemu tolika strast i borba oko ulaska u EU i protivljenje NATOu. LEt's party.
To sam htela da napisem, male Hrvate niko nista nije pitao, niti ce iko ista pitati male Srbe. I bolje da je tako, jer mi uvek imamo nase 'inace' stvari koje nam nece dozvoliti da pratimo sve ostale.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Dušan Maljković
čemu on zapravo služi, kakvi su motivi i konsekvence njegovog delovanja.
kako cemu sluzi. pa jel ti covek objasnio. da srbija dozivi ekonosmki prosperitet, da se potrosacka korpa obogati, a i da eventualne sukobe sa bunjevcima resavamo mirnim putem.

:smeh:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by Stripi

To sam htela da napisem, male Hrvate niko nista nije pitao, niti ce iko ista pitati male Srbe. I bolje da je tako, jer mi uvek imamo nase 'inace' stvari koje nam nece dozvoliti da pratimo sve ostale.

Nas su pitali i postojala je ozbiljna šansa da odbacimo ulazak u NATO. Onda nas zajebali Srbi. Nekih 10 dana pre referendum ubijen Đinđić i normalno referendum uspio.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Sprinter
čemu on zapravo služi, kakvi su motivi i konsekvence njegovog delovanja.
kako cemu sluzi. pa jel ti covek objasnio. da srbija dozivi ekonosmki prosperitet, da se potrosacka korpa obogati, a i da eventualne sukobe sa bunjevcima resavamo mirnim putem.

:smeh:
Dakle bacaće NATO avioni bombone, a ne bombe, kad se učlanimo. Lepo.

Nego, nekako sam skeptičan -- od tog BOGAĆENJA potrošačke korpe videsmo samo OSIROMAŠENI uranijum. Beda na bedu, što bi rekli.

P.S. Što se Bunjevaca tiče, verujem da, zbog težine problema, jedino možemo da stvari rešimo preventivnim nuklearnim napadom. NUKE 'EM ALL!
By wilmott
Kada neko ne razume poziciju iskazivanja i iskaz, te odnos ove dve instance.

Da li je Hitler govorio istinu? Svakako, onu trivijalnum svakodnevnu, na nivou iskaza kao što su "Danas ne pada kiša".

Da li je Hitler govorio političku istinu? Nije. Zašto? Zato što je ona bila, u krajnoj instanci, rasistička ideologija smešana sa paranoičnim antisemitizmom.

Da li Arkan govori istinu kada kaže "Lopove treba uhapsiti"? Svakako. Ali je problematična pozicija iskazivanja, koja toj izjavi daje ciničan ton i značenje upravo suprotno od iniciranog, s obzirom da je izgovara jedan lopov,

Elem, da poentiram -- slaganje sa bazično desničarskim argumentima -- Srbija dobija članstvom u NATO (na šta se i osvedočeni VelikoSrbin Drašković poziva i pozivao se) -- otkriva i političku poziciju onoga ko se slaže sa takvim argumentima, kao i zanemarivanje šire slike o delovanju NATO, kao i etičkoj ispravnosti takvog delovanja, a za mene je to ključni argument.

Hteo sam da svedem stvar da bude jednostravnija za razumevanje, ali ok, mozemo i drugacije.

Ako Vuk Draskovic kaze da je uclanjenje u NATO dobar potez, da li to znaci da nije? Naravno da ne znaci, druze Maljkovicu! Arkan kaze da treba hapsiti lopove - treba! Hitler kaze 'siromastvo je zlo' - jeste! I tu je tacka. Ono sto iza toga sledi nema veze sa istinitoscu iskaza, i zato je za prihvatljivost irelevantno.

Ti pokusavas ideju pristupanja NATO paktu kompromitovati Draskovicevom politickom ideologijom, a argumentaciju markiras kao 'desnicarska' (pri tom bi trebalo da se podrazumeva da su desnicarski argumenti uvek losi, ili bar losiji od levicarskih -- pretpostavljam da se o toj dihotomiji radi), sto je maliciozna zamena teza, ili je u pitanju logicka greska sektaskog povezivanja stvari, a ja mislim da svako ko se kandiduje da razgovara na ovu temu treba i moze vise od toga.

Treci rajh, 100.000 civila, pljackanje kulturnog blaga etc. je u najmanj ruku neozbiljno da bi bilo diskutovano. Ali dobro, bar smo se pomakli od 'nasa ce deca ratovati u Avganistanu'.

Sto se tice podsmeha mogucnosti da Srbija ekonomski profitira pristupanjem NATO-u - za to nema vise razloga nego profitnoj sansi od pristupanja EU.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Gospodine Warlase -- od silne gospodštine zavrte mi se u glavi! -- ko o klin, ko o ploču, a vi o uštipcima, i to loše argumentovanim nekim testom za iste: opet je nešto "neozbiljno" da bi bilo diskutovano. Možda vama, u vašoj katalaksičkoj perspektivi, iračke žrtve nisu ozbiljne -- šta je 100.000 tamo nekih "mudžahedina" -- možda ih ne shvatate ozbiljno -- ma otkud sad toliko? (evo odakle: http://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War pa primetite da neke cifre idu i preko 1.000.000) -- ili nešto treće, no meni to deluje kao poražavajući efekat NATO intervencije. Vi nemate problem sa ubijanjem ljudi? Kako pravdate takve postupke? (Ona kulturna blaga -- što napljačkana, što srušena -- nešto ste simptomatično prećutali, ne ukalpa vam se u rasističku tezu o "civilizovanju" planete van evro-atlatnske regije, koju ste zastupali na drugoj temi. No možda ni tu bagdadske zidine, stare preko 3000 godina i pod zaštitom UNESCO-a, nisu "ozbiljne" da bi se njihovom uništenju poklonila pažnja).

S druge strane, gospodine Warls, vi nam nudite "ozbiljnu" analizu -- uđite u NATO i biće vam ekonomski bolje. I evo, prihvatam: neće zavladati čuveni "švedski standard", ali neka je to stanje makar i minimalno bolje od sadašnjeg. Pa šta? Je l' to jedini kriterijum? Upravo takvo razmišljanje -- i to je ono što vam hronično promiče -- koje gleda samo na svoj sebični nacionalni interes, a ne na globalnu situcaiju NATO i njegov etički status -- jeste diskurs srpske desnice, vrlo slično argumentovan u istorijskom revizionizamu glede učešća Kraljevine Jugoslavije u paktu sa Trećim rajhom. Ako vi ne vidite paralelu, ja vam je stvarno ne mogu nacrtati (jer sam to već učinio).

A da je ta logika loša, loša je, jer je antietička: milioni nevinih žrtava intervencija zemalja NATO-a meni su savim "ozbiljan" razlog, ne samo protiv ulaska Srbije, već protiv Pakta kao takvog.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!