Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Kuda i s kim, kako, kada...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By olga_diktator
Originally posted by Dzelajza Rouz

Ja, i pored sve te štroke, obožavam onaj deo ispod Brankovog mosta, Karađorđevu itd.
Toliko sam fascinirana tim krajem, da kad tuda prolazim zaboravim da dišem. Na svu sreću.
E bravo, upravo htedoh to da napisem. Sa tom kombinacijom lepih matorih zgrada, tramvajskih sina, montaznih kafana i stovarista je bas, onako, inspirativno prljav kraj.
By Simor
Dve meni najjače asocijacije kada je Beograd u pitanju su:

(1) Hram Svetog Save, koji svojom veličinom i lepotom u meni uzdiže duhovno biće i diže ga do neslućenih visina.

(2) Zgrada SANU, koja uzdiže moje memorandumsko intelektualno biće i ispred koga se ritualno nalazim sa Ulixom.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Što se tiče zgražavanja prljavštinom i neskladom arhitekture, mislim da je to malo passe. Beograd je velik grad i to je normalno. Delovi Njujorka su 100x prljaviji i zagađeniji od beogradske autobuske stanice pa mu to ne smeta da bude prelep. Radi se o atmosferi a Beograd je definitivno ima, kad hoće. Ako je ceo grad arhitektonski ujednačen, planiran i uštirkan onda je po pravilu i nepodnošljivo dosadan.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by Simor

Dve meni najjače asocijacije kada je Beograd u pitanju su:

(1) Hram Svetog Save, koji svojom veličinom i lepotom u meni uzdiže duhovno biće i diže ga do neslućenih visina.

(2) Zgrada SANU, koja uzdiže moje memorandumsko intelektualno biće i ispred koga se ritualno nalazim sa Ulixom.
:awesome:
dosledan, dosledan
Korisnikov avatar
By Sheytan
Predusretljivi ljudi.
Ljudi raznih nacionalnosti, vera...a niko zbog toga ugrožen.
Kalemegdan, Ušće, Ada ... Košutnjak, Avala.
Posebno Ada, dragulj u srcu grada.
Loša putna signalizacija, i Beogradjani se teško mogu snaći u delovima grada gde redje zalaze. Kako li je tek onima sa strane?
Pun kontrasta...
U mnogo čemu zaostao, ali drag.
Kada bi se upola "umio" kao zapad, bio bi mnogo lepši nego mnogi tamošnji gradovi.
I, tako u nedogled...
Obožavam što se Avalski toranj ponovo vidi sa pola Šumadije, on mi je uvek bio simbol Beograda.
NATO obeležja u Kneza Miloša uvek kada tuda prodjem podsećaju me na ljudske gluposti, nepravdu ...
I, tako dalje ... I, tako dalje ...
Volim ga jer je moj.
By Simor
Originally posted by AngraMaina

Što se tiče zgražavanja prljavštinom i neskladom arhitekture, mislim da je to malo passe. Beograd je velik grad i to je normalno. Delovi Njujorka su 100x prljaviji i zagađeniji od beogradske autobuske stanice pa mu to ne smeta da bude prelep. Radi se o atmosferi a Beograd je definitivno ima, kad hoće. Ako je ceo grad arhitektonski ujednačen, planiran i uštirkan onda je po pravilu i nepodnošljivo dosadan.
Slažem se. Veliki grad po definiciji treba da bude "haotičan" jer je to odraz najneverovatnijih susreta različitih uticaja koji se ne mogu kontrolisati. I u toj blagoj anarhiji i leži draž. Bez da poredim Beograd sa Njujorkom, jer je to jednostavno besmisleno, slažem se da je naglasak na atmosferi i slažem se da je Beograd često ima. No, treba naglasiti da arhitektonski i drugi haos u Beogradu nije samo posledica njegovog urbanog identiteta, koji je neosporan, nego i retrogradnih procesa, jednog tihog urbicida koji se sprovodio dve decenije - mnogo šta od tog haosa je posledica razaranja urbanog tkiva, pljačke i razbojništva, ksenofobije i zatvorenosti, izolacije i grozomornog siromaštva.

I jedno malo opažanje, koje nema veze sa Angrinim postom: kada god vidim da neko voli grad jer je njegov, blaga me jeza prođe. Takav fašistički diskurs je i doveo da Beograd 2010. ne bude ono što je mogao da bude, samo da je manje bio naš a više svačiji.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Im nin'alu, rekla bi Madonna, otverzošesja dveri nebesnija. Lépo Szímor pámetnó szlozsiló sza méne :radosnice:
Korisnikov avatar
By scout_finch
Originally posted by Renoir

1. one tri zgrade na Konjarniku
(blizu O the Lady - te bi ona mogla i da kaze kako se zovu,ako imaju ime)
jer nekako njih sam uvek prve video kada ulazio u Beograd iz pravca Nisha

e bas sam to htela da napisem, posebno kad se vracam u bg nocu, pa sa onog brda vidim ceo grad, a posebno istocnu kapiju beograda, mislim da se tako zovu te tri zgrade. od pre par godina kad se vracam u bg i vidim te zgrade imam osecaj kao da sam stigla kuci. i kad prelazim gazelu, pa vidim bigz, iz nekog razloga se osetim lepo, iako ta zgrada izgleda jako tuzno. skadarlija, kraj u kom zivim, ada, ulica kralja milana, zima i sneg u knez mihajlovoj, prolece na kalemegdanu i sladoled u nusicevoj. toga se prvo setim kad pomislim na beograd.:love:
Korisnikov avatar
By Zonche!
Topolska ulica

Vracar :love:

cafe "Prica"

Slavija

Bulevar po letnjem danu...

RIF - Chubura

Kalis i Knez

Reke...

Parkovi...

Ahhhhh...
Korisnikov avatar
By Zonche!
Originally posted by Sprinter

jeste, ali koji delovi njujorka? karadjordjeva je elitna lokacija u beogradu, iste u njujorku su takve? jesu malo sutra. i nije normalno da stare zgrade propadaju, da se fasade ne odrzavaju i da se ne kaznjavaju prodavnice koje na trotoare iznose djubre, prosipaju lavor s vodom etc.
Ne znam ja u kom si ti to New Yorku bio, ali ovaj na planeti zemlji jeste jako prljav i ima fasada koje propadaju, samo sam centar i velike ulice su jako ciste i tip top sredjene...

Tako da nije malo sutra, malo je vise danas.

Normalno je da su veliki gradovi prljavi...Nije lepo, ali je realno.
Korisnikov avatar
By Minie
Sivo i guzva. :ozbiljan:
Nisam fan Beograda...
Mada, u zadnje vreme mu i dajem sansu...

Recimo za pocetak: male ulice koje idu uzbrdo, Usce, LJUDI i provod!:dancing:
Korisnikov avatar
By tintily
asocijacija....topcider

sveza prolecna noc, grad vec miran , pogled na svetla starog grada sa mosta- na trenutak zaboravim sve guzve u prevozu, otudjenost ljudi i manjak vremena
Korisnikov avatar
By Sheytan

I jedno malo opažanje, koje nema veze sa Angrinim postom: kada god vidim da neko voli grad jer je njegov, blaga me jeza prođe. Takav fašistički diskurs je i doveo da Beograd 2010. ne bude ono što je mogao da bude, samo da je manje bio naš a više svačiji.
Ovakvi zaključci mogu doći samo od onih koji mrze sve što je njihovo, onih koji nemaju ni malo sluha za ljubav prema nečemu što je svoje, koji u svemu vide fašizam, sem tamo gde treba da ga prepoznaju i gde ga je ceo svet prepoznao još u Drugom svetskom ratu.

No, pravo je svakog pojedinca da ima sopstveno mišljenje, stav i da ga iznosi, ali o tako nečemu - makar i uz put - govoriti o Beogradu u temi Putovanja i turizam, dokaz je nečije duboke krize identiteta.
By Ulix
Originally posted by Sheytan

Ovakvi zaključci mogu doći samo od onih koji mrze sve što je njihovo, onih koji nemaju ni malo sluha za ljubav prema nečemu što je svoje, koji u svemu vide fašizam, sem tamo gde treba da ga prepoznaju i gde ga je ceo svet prepoznao još u Drugom svetskom ratu.

No, pravo je svakog pojedinca da ima sopstveno mišljenje, stav i da ga iznosi, ali o tako nečemu - makar i uz put - govoriti o Beogradu u temi Putovanja i turizam, dokaz je nečije duboke krize identiteta.
Ako nešto govori u prilog odsustva identiteta (dakle, ne čak ni krize, jer kriza označava tranziciju, mutaciju, promenu, već baš nedostatka identiteta), onda je to pre svojatanje nečeg tako bezličnog i svačijeg kao što je grad.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Ulix

Ako nešto govori u prilog odsustva identiteta (dakle, ne čak ni krize, jer kriza označava tranziciju, mutaciju, promenu, već baš nedostatka identiteta), onda je to pre svojatanje nečeg tako bezličnog i svačijeg kao što je grad.
Biće, ipak, da različito tumačimo to kada neko kaže da voli neki grad zato što je njegov. Time, bar ja, ni najmanje ne mislim da je samo moj. Naprotiv. Moje je mišljenje da bi bio mnogo lepši, čistiji i prijatniji da ga svi tako osećamo, da se tako prema njemu i u njemu ponašamo. I u tome ne vidim ništa loše, po najmanje fašizam. A, kako sam ja upotrebio taj izraz u svom prvom postu u ovoj temi, nakon čega je usledila Simorova opaska, osetio sam se prozvanim i odgovorio. Po svemu sudeći radi se samo o različitom poimanju odredjenih izraza. Nadam se da je ovim naša rasprava okončana, a ako stvarno mislite da su fašisti svi oni koji vole Beograd zato što ga osećaju kao svoj grad, onda - nemam više šta reći ovde o tome sem što sam rekao. Ponavljam, čini mi se da je samo nesporazum u pitanju?
Korisnikov avatar
By lazarus
Ada Ciganlija, cijeli Novi Beograd, Studenjak, Studentski park, lijepi momci, Plato kafana i knjizara, nekadasnji Fili, Univerzitetska biblioteka, Kolarac, opet lijepi momci, Savski kej, lijepi momci, voznja biciklom, biciklisticke staze, Kosancicev venac, zalazak sunca posmatran s Kalemegdana, lijepi momci, lijepi djecaci beogradski i odsvakudasnji...
Korisnikov avatar
By nightmare
GSP, Gazela, trka sa vremenom, pogubljeni ljudi, maske....
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Pitam se pitam, zašto je Banana obrisao post sa Kavafisovom pesmom? :zen:
(pa još u mom prevodu)? :D
Korisnikov avatar
By ok_decko
Meni je gazela prva asocijacija. Kada se vracam sa puta, tek kad prelazim gazelu, obuzme me osecaj da sam stigao kuci.

Bulevar JNA, od zeleznicke stanice karadjordjev park do slavije, pa dalje do kneza i kalemegdana - to je u prvih nekoliko godina bila jedina relacija koju sam znao da predjem u beogradu. Dosao bih vozom do karadjordjevog parka, pa peske do kalemegdana sa zooloskim kao glavnom destinacijom. Prvi put sam morao i da pitam kako da dodjem do slavije. Bilo mi je 12 godina doduse. Igrom slucaja, danas zivim u tom istom bulevaru.

Karaburma - prvo naselje u beogradu gde sam ziveo. Dok se nisam preselio, za mene je karaburma bila nesto apstraktno, znao sam da postoji i to je bilo to. Potpuno oronulo, radnicko naselje, zaglavljeno u vremenu, ali naselje sa dusom. I dalje mi nedostaje miris leta na karaburmi, a nadasve pozitivni ljudi.

Takovska ulica - ulica u kojoj radim. Ulica u kojoj je veciti kolaps u saobracaju na snazi.
Korisnikov avatar
By Dina
I meni su prve asocijacije moje uspomene, desavanja itd pa se to uglavnom zbiva u mom kraju Beograda a povremeno i u drugim delovima. Uopste nemam neki objektivan odnos pa da komentarisem ova je zgrada ovakva a ona ovakva, to mogu kad sam kratko na proputovanju u nekom gradu. A ovde mi se lepota meri uglavnom onim sto se tu dogodilo nekad i to ne moze sad da se ponovi i da bude negde drugde. Zato koliko god da meni bude lepo na putovanjima, kad me pitaju sta je najlepse, uvek je odgovor - povratak. Kad sletim u Beograd i onako se priblizavam mom kraju i kuci... uhvati me totalno ushicenje uvek...
By Guion Nerville
Originally posted by AngraMaina

Pitam se pitam, zašto je Banana obrisao post sa Kavafisovom pesmom? :zen:
(pa još u mom prevodu)? :D
Eh, uhvatio si me u samo par minuta :)
Neki sentimenti me obuzeli, a nisam ulazio previse u kontekst jedne replike... Lep prevod.

GRAD

Kažeš: "Otići ću u u drugu zemlju, otići ću do drugog mora.
Naći će se neki drugi, za mene bolji grad.
Unapred je osuđen ovde i potkopan svaki moj rad.
I srce mi je - kao mrtvac - zakopano tu.
Dokle će u ovoj tmini čamiti moj um?
Kud god da okrenem oči, kud god da pogled svinem,
vidim samo svog života crne ruševine,
jer sam prošao tolike godine, šćerdao i upropastio."
Nećeš naći drugu zemlju, nećeš naći drugog mora.
Ovaj grad će te pratiti. Po istim ćeš ulicama ići.
U istom će te susedstvu i starost tvoja stići:
i u istim ovim kućama ćeš osedeti.
Uvek ćeš u ovaj grad stizati. Za neko drugo mesto - nemoj se nadati -
nema za tebe broda, nema puta.
Kao što si svoj život šćerdao iz ovog kuta,
tako si ga na celoj kugli zemaljskoj upropastio.

Kavafi
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Izvinjavam se na vulgarnim asocijacijama, ali ova prva slika Genex kule izgleda kao da gledate u necije medjunozje... :kasalj:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!