Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Reditelj Emir Kusturica dobitnik je nagrade za širenje i učvršćivanje jedinstva pravoslavnih naroda. Uručujući nagradu, patrijarh moskovski Kiril rekao je da je Kusturica ne samo veliki srpski reditelj, već i intelektualac koji je komercijalno podredio duhovnom.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uručio je, u Hramu Hrista spasitelja, Emiru Kusturici nagradu za širenje i učvršćivanje jedinstva pravoslavnih naroda, koja od prošle godine nosi ime svog osnivača, preminulog patrijarha Aleksija Drugog.

U obrazloženju nagrade navedeno je da "srpski reditelj Emir Kusturica posvećuje mnogo pažnje društvenom radu, razvoju srpskog nacionalnog filma, narodnoj kulturi i duhovnoj tradiciji".

Uručujući nagradu, patrijarh Kiril je rekao da je Kusturica ne samo veliki srpski reditelj, već i intelektualac i da je komercijalno podredio duhovnom.

Kusturica je zahvalio rečima da je veoma srećan i iznenađen nagradom, a seriju svojih fotografija prikazanih na video bimu, dok je voditelj nabrajao sve nagrade koje je on dobio, prokomentarisao je da ima utisak da na svim tim fotografijama liči na Dostojevskog, jer su na njegovo lice ostavili traga utisci sticani čitanjem njegovih knjiga.

Poznati reditelj objasnio je i da je sve svoje probleme rešavao zahvaljujući rešenjima koje je nalazio u delima Dostojevskog.

Ove godine nagradu su dobili i ruski predsednik Dmitrij Medvedev za "plodotvorni razvoj odnosa između države i Crkve u savremenoj Rusiji i za usavršavanje međukonfesionalnog dijaloga", patrijarh i katolikos svih Jermena Garegin Drugi i Svetovladimirski seminarij Ruske pravoslavne crkve u inostranstvu, koji svoju misiju služenja Hristu obavlja u okolini Njujorka.

Nagrada za širenje i učvršćivanje jedinstva pravoslavnih naroda, koju dodeljuje Fond jedinstva pravoslavnih naroda, najprestižnija je nagrada u pravoslavnom svetu.
Korisnikov avatar
By Marvin
Nagrada se stvarno zove "najpravoslavna"!?!?

:rotflmao:
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Sheytan
Poznati reditelj objasnio je i da je sve svoje probleme rešavao zahvaljujući rešenjima koje je nalazio u delima Dostojevskog.
Kako li je preskocio one silne motive samoubistva? :drama:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Marvin

Da si pročitao tih nekoliko redaka:

Nagrada za širenje i učvršćivanje jedinstva pravoslavnih naroda, koju dodeljuje Fond jedinstva pravoslavnih naroda, najprestižnija je nagrada u pravoslavnom svetu.

video bi kako se tačno nagrada zove i da je to najprestižnija nagrada u pravoslavnom svetu.
Korisnikov avatar
By 2kune
a da li ju priznaje i papesa Benedikta 16.? :trep:
ako je ona ne priznaje ne smijem ni ja! :durenje:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by 2kune

a da li ju priznaje i papesa Benedikta 16.? :trep:
ako je ona ne priznaje ne smijem ni ja! :durenje:

Šta se sekiraš, pa nisi pravoslavac.

Nego šta bi bila najkatolička nagrada?
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

seriju svojih fotografija prikazanih na video bimu, dok je voditelj nabrajao sve nagrade koje je on dobio, prokomentarisao je da ima utisak da na svim tim fotografijama liči na Dostojevskog, jer su na njegovo lice ostavili traga utisci sticani čitanjem njegovih knjiga.
omg.

:luda:
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Marvin

Da si pročitao tih nekoliko redaka:

video bi kako se tačno nagrada zove i da je to najprestižnija nagrada u pravoslavnom svetu.
Misliš najnagrada u najpravoslavnom najsvetu?

Neka mu je sa srećom :pivce:

Živ bio, patrijarh postao :chestram:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by kal zakath

Šta se sekiraš, pa nisi pravoslavac.

Nego šta bi bila najkatolička nagrada?
kako šta? pa ekumena je! :lol:

nisam siguran... ali valjda proglašenjem svetim... od strane opus dei... :bananica:
Korisnikov avatar
By Marvin
Evo, upravo sam video.

Nema veze... za 20, 30 nekih godina :dancingfever:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

Slika
hm, ovde kao da je bilo izvesne napetosti u emira pravoslavnog. nekako nervozno pogledava u ovog simpatičnog čiku sa zvonom na glavi. kao da se pribojavao da će se u poslednjem trenutku predomisliti.

edit: a kakav je ovo dementor iza međeđića?
jel' i malopre bio tu? ajme. :uplasen:
Korisnikov avatar
By Marvin
Misliš Najemir Fjodoroliki Najpravoslavniji?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahhaha
Korisnikov avatar
By castor
Kako on nije izabran za patrijarha? :confused:
Korisnikov avatar
By 2kune
teča mu nije tako utjecajan kao Irineju...
Korisnikov avatar
By Sheytan
Evo nekih komentara na drugim sajtovima …

Cestitke!
Zaista nagrada ide u prave ruke,kad bi se i mi ostali ugledali barem malim delicem na gospodina Kusturicu,bilo bi lepo i korisno za ocuvanje tradicije pravoslavnih naroda.

Bravo Nemanja
Cenim te od onih dana kad si telefonskim razgovorom sa Sarajevom osto covek, a to svakim danom dokazujes da tvoja dusa nikoga ne mrzi niti muslimana niti srbina niti bilo koji drugi narod na prostorima bivse Juge.
Ti si nam primer i sa tobom se dicimo.

Kusturica
Bravo Kusturici. Mogli bi da se malo ucimo pariotizma od gospodina koji je eksponiranjem da je Srbin i pravoslavac mogao samo da izgubi.

Bravo Kusta
Bravo Kusta majstore ponosni smo na tebe..pozdrav iz USA.

mirjana.peric@gmail.com
Bravo Emire, svaka cast. Jako sam ponosna sto ima takvih u mom narodu.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
eto, kakvi fini ljudi, a ne kao ovi pederi ovde. :maljkovic:
By Simor

Eto, to je problem i islamskih fundamentalista. Kada su prestali Muhamedove reči da saobražavaju stvarnosti i poruke prošlosti transponovali u sadašnjost i budućnost, nasta belaj.

A između islamskih i pravoslavnih fundamentalista, razlika je mala...

p.s. Da li je Sheytan umislio da je press clipping? Da li zato umesto svojih misli isključivo prenosi misli novinskih agencija? Da li je Sheytan time podredio duhovno i izgubio šansu da ponese najpravoslavniju nagradu sledeće godine?

Toliko pitanja, toliko dilema, a mi na pragu vikenda... A judaizam mi nalaže da do sutra uveče ne radim ništa, a hrišćanski princip da u nedelju mirujem.

:tegovi:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Emir Kusturica je srpski reditelj rođen 1954. godine u Sarajevu, tadašnja SR BiH, danas BiH. Za svoje kratke filmove nagrađivan je još u srednjoj školi. Filmsku režiju završio je na Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU). Dvostruki je dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, za filmove Otac na službenom putu i Podzemlje). Nosilac je „ordena Viteza reda umetnosti i književnosti“. Nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji postao je 8. septembra 2007, zajedno sa Anom Ivanović, Aleksandrom Đorđevićem i Jelenom Janković.

U grupi „Zabranjeno pušenje“ jedno vreme je svirao bas gitaru a sada kao gitarista zajedno nastupa kao član grupe „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“. Bavi se i pisanjem.

Rođen kao sin Murata Kusturice (novinara zaposlenog u sekretarijatu informisanja SR BiH) i Senke Numankadić (sekretar suda) odrastao je kao jedino dete u porodici sekularnih Bošnjaka u blizini Sarajeva, u naselju Gorica.

Njegov studentski film, „Gernika“ snimljen prema noveli Antonija Isakovića, pobedio je na Festivalu studentskog filma u Karlovim Varima. Tokom studija režirao je i dva kratka filma: „Jedan deo istine“ i „Jesen“.

Po završetku studija 1978. godine Kusturica se vraća u zemlju gdje započinje profesionalnu karijeru na Televiziji Sarajevo. Njegov prvi film „Nevjeste dolaze“, izazvao je dosta kontroverzi a potom bio i zabranjen zbog „eksplicitnog bavljenja seksualnim tabuima“. Sa narednim televizijskim filmom Bife 'Titanik' zasnovanom na priči nobelovca Ive Andrića, je osvojio nagradu za režiju na nacionalnom Televizijskom festivalu u Portorožu.

U dugometražnoj igranoj produkciji debitovao je filmom „Sjećaš li se Doli Bel“, nastalom po scenariju Abdulaha Sidrana, 1981. godine. Za ovaj film nagrađen je Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolji debitantski film i nagradama FIPRESCI, AGIS i CIDLAC na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli 1981. godine. Sledeći film „Otac na službenom putu“ (1985.), sa istim scenaristom, donosi mu Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu i nominaciju za nagradu Američke filmske akademije „Oskar“ za najbolji film sa neengleskog govornog područija.

Nagrađivan je i na domaćim festivalima: na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, nagrađen je Zlatnom arenom za režiju i nagradom Jelen (1985) a međunarodna kritika dodijelila mu je Gran pri za najbolji film 1985. Godine 1989. ponovo je na Filmskom festivalu u Kanu, nagrađen za režiju filma „Dom za vešanje“ i specijalnom nagradom Roberto Roselini.

Bio je koscenarista filma „Strategija svrake“ (1987.), koji je režirao Zlatko Lavanić. Kusturica je predavao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu do 1988.

Po odlasku iz BiH predaje na Univerzitetu „Kolumbija“ u Njujorku. Jedan od njegovih američkih studenata, Dejvid Etkins (David Atkins), pokazao mu je scenario iz kojeg je nastao Kusturičin prvi film na engleskom jeziku, Arizona Dream (srp. San o Arizoni) (1993), sa Fej Danavej, Džonijem Depom i Džerijem Luisom u glavnim ulogama. Film je nagrađen Srebrnim medvjedom i Posebnom nagradom žirija na Filmskom festivalu u Berlinu 1993. godine.

Naredni film, „Podzemlje“ (engl. Underground) (1995), doneo mu je drugu Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu.

Godine 1998. na Venecijanskom filmskom festivalu dobio je Srebrnog lava za najbolju režiju filmom Crna mačka, beli mačor. Muziku za film su radili Nenad Janković i Dejan Sparavalo.

Prvi Emirov film objavljen u 21. veku je bio Super 8 Stories, dokumentarni film koji govori o bendu Emir Kusturica & The No Smoking Orcherstra. Nakon toga, 2004. u bioskopima se pojavio film Život je čudo, najskuplji film srpske produkcije.

2007. godine mu je dodeljen Orden viteza lepih umetnosti i književnosti, najviše francusko priznanje u oblasti kulture. Te godine režirao je i spot za naslovnu pesmu albuma francuskog muzičara Manua Čaoa - Rainin' In Paradize. Iste te godine pojavio se film Zavet. Nakon Zaveta 2008. se pojavio film Maradona.

Meseca septembra 2009. u francuskim bioskopima se počeo prikazivati „Afera Fervel” u kojem Kusturica glumi poručnika KGB-a.

Sredinom februara 2009. godine najavio je da će snimiti filmsku operu po romanu Na Drini ćuprija. Kusturica je izjavio da planira da posao bude završen 2011. godine, a ministar kulture Srbije Nemojša Bradić je izjavio da će taj projekat podržati država Srbija. U intevjuu za Press reditelj kaže da će u Izraelu snimati film o Palestincu koji živi u Hamburgu i radi kao trbušni plesač. Kusturica priprema film o meksičkom revolucionaru Panču Vilji, u kojem će glavne uloge tumačiti Džoni Dep i Salma Hajek. Odlučeno je i to da konačni naziv filma bude Divlje ruže, nežne ruže, po poslednjoj sceni iz filma koja se odvija na plantaži ruža u Meksiku. Taj film će biti sniman u Španiji, a zatvorene scene u Drvengradu. U filmu Pelikan režisera Olivija Orlea glumiće glavnog junaka.

Kao reditelj Kusturica je uspeo da izgradi veoma ličan rediteljski i filmski rukopis. Njegovi filmovi se po pravilu odlikuju umetanjem nadrealističkih momenata kojima se prekida narativni tok ili se označava naročit trenutak radnje. U poznijoj filmografiji, Kusturica je promenio do tada vrlo prepoznatljivu sivu gamu (kao ekvivalent tematici filmova) okrećući se otvorenim i živim bojama, i dinamičnijim kadrovima.

U većini njegovih filmova postoje scene vešanja, igranja fudbala, venčanja kao i pojavljivanja Roma.

14. januara 2008. osnovao je Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Od tada do danas festival je održan tri puta, a osim redovnih učesnika kao specijalni gosti su se pojavili Nikita Mihalkov (2008.), Džim Džarmuš (2009) i Džoni Dep (2010.).

Đurđevdana 2005. Kusturica je kršten u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi kao Nemanja Kusturica u manastiru Savina, u blizini Herceg Novog.

Ima srpsko i francusko državljanstvo.

Oženjen je Majom Kusturicom, sa kojom ima sina Stribora i kćerku Dunju.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Simor

p.s. Da li je Sheytan umislio da je press clipping?
čuj umislio.
ostavi čoveka da sam definiše svoj identitet.
ako se on oseća kao press clipping, ko si ti da ga preispituješ?
pitanje je, doduše, kako će to da izrazi ako neko pre njega to ne uradi u quotable formi.

:nerd:
Korisnikov avatar
By Vel boy
:smeh: ,smejem se i dalje.
eto emiru iz emirata, pardon jugosl.-bosanskog lonca, duh onomadne islamske deklaracije 70-ih (kojoj on istina nije glavom i bradom kumovao, al' ni osudio) samo transliterisan u pravoslavnom ruhu.
jao, miline....... :smeh:
By Simor
Originally posted by Lepa Krepa

čuj umislio.
ostavi čoveka da sam definiše svoj identitet.
ako se on oseća kao press clipping, ko si ti da ga preispituješ?
Identitet je ključna reč i ako Sheytan želi da dobije priznanje kakvo je dobio Nemanja, onda mora da vodi računa o njemu. Mislim, možda on kod Johna Stuarta Milla i može da bude press clipping, ali ne može kod patrijarha Kirila. Dakle, nema samodefinisanja, ima samo definisanja odozgo.

Ja znam da iz tebe kulja ljubomora, da bi ti volela da dobiješ ovu prestižnu nagradu, i da zato pujdaš na samodefinisanje, ali ja sam te upravo raskrinkao.

Nego, mila a i ostale mile -- da li ste vi čitale "Netočku Nezvanovu" Dostojevskog? Mislim, hoće meni neko otkriti gde se skriva lezbejska dimenzija u tom njegovom nedovršenom delu? Ili je ima ali je ja nisam uočio jer sam od heteropatrijarhata odmakao samo verbalno ali ne i mentalno?
Korisnikov avatar
By Loni
Pa Myte, nasa uloga je ipak logicna.

Ko je najveci borac za gej prava? To su partije LDP, LSV i SDU.

Simor je nekad bio lan SDU, a ja sam i dalje.
Dakle nismo za Cedu, vec za nesto levlju partiju, koja nije kriva sto ima malo glasova, pa ne moze da izadje sama vec mora da se slepuje sa LDP-om, koji je jedini prima na listu.

To sto gejevi nisu prepoznali vrednost SDU, onda kad je izasla samostalna, problem je gejeva. Imali su ljudi verovatno neke druge prioritete. Ne znam.
Posle 2001. i tadasnje parade, SDU i Korac jedini su podrzali gej prajd i osudili nasilje otvoreno. JEDINI. Cak je i tadasnja Djindjiceva DS bila obazriva.
Gejevi su mogli svi da se skoncentrisu na tu partiju.

Sad bismo imali i progej i cisto levicarsku partiju bez koalicije s kapitalistom Jankovicem, ALI NISTE...

Tad ste mislili da su neki nacionalni problemi preci od prava na gej ljubav i bojkotovali ste SDU, koji se smanjio pa mora na listu LDP-a.

Najveci borci i za prava gejeva, i za sekularnu drzavu i za ateiste i za mondijaliste jesu LDP, SDU i LSV,
a ja sam i gej osoba i ateista i borac za sekularnu drzavu i mondijalista (Ne vidim poentu da zatezemo s celim svetom samo zato da bismo i dalej mogli da kontrolisemo 2 miliona Albanaca, koji ne zele da im drugi gospodare)

Dakle ne vidim nista nelogicno.

S druge strane vidim nelogicnost u tome da se peder divi recimo reditelju, koji kaze da on nikad nista ni o jednom geju nece snimiti dok mu traje umetnicka karijera.
Vidim problem da gejevi relativizuju homofobiju srpske pravoslavne crkve, u godini u kojoj su njihovi poglavari otvoreno stali protiv jednog obicnog zakona protiv nasilja.

Dakle nelogicno je kad se boris protiv svojih prava, zar ne?

- Sto se tice toga da je pravoslavlje manje fundamentalisticko od islama.
Mislim pa normalno da jeste tako, ali samo zato sto je PRAVOSLAVLJE malo... (svega 180 miliona vernika na celoj planeti), dok je ISLAM veliki i mocan ( 2 milijarde vernika).

Da je PRAVOSLAVLJE toliko, pa nemoj da mislis da bi OBRAZ bio ista bolji od Alkaide. Nemoj uopste da sumnjas u to.

Nemoj uopste da sumnjas da bi ljiljana Colic bila zaustavljena, a da bi Seselj i Arkan tako lako poklekli da su predstavnici drzave, koja ima 80 miliona ,a ne samo 7,5 koliko imamo.

Sve je stvar procene moci, a celo pravoslavlje zajedno s Rusijom, gde dobar natalitet postoji samo u delovima s muslimanskim zivljem, nije mocno da bi dopustilo sebi vecu agresiju.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!