Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Episkop niški, Njegovo Preosveštenstvo g. Irinej Gavrilović rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Istoga meseca na dan Sv. Petke 27.oktobra 1959. u crkvi Ružica ispod Kalemegdana, biva rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. 1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za episkopa niškog gde do danas nalazi.
Slika

www.spcportal.org

Komentari, zalbe, cestitke...
Korisnikov avatar
By 2kune
eto vidiš... nema zrelosti prije 90-tih... :zmija:
Korisnikov avatar
By svejedno
Sta sad sa njim?

Jel to kao nesto zvanicno?

pS. Portal mi nesto zatvoren.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
osećam da ću od večeras lakše (i uopšte ikako) spavati. sad kapiram da me je u stvari sve vreme mučila duhovna obezglavljenost.
Korisnikov avatar
By Marvin
A šta kaže najpravoslavniji Najemir Najkusturica na njegov izbor?

:roni:
Korisnikov avatar
By 2kune
1) Zašto mu oba oka nisu jednaka i time simetrična?
2) Zašto Kusturicu ne izabraše kad je najpravoslavniji?
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by 2kune

1) Zašto mu oba oka nisu jednaka i time simetrična?
Jesu mu oci jednake, ali izdize jednu obrvu kako bi svom facijalnom izrazu dao mudriju, misticniju notu. Kao sto je to korisnik deni obilato koristio na svojim fotografijama.
2) Zašto Kusturicu ne izabraše kad je najpravoslavniji?
Kasno stigla prijava :lol:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Wilhelmina

Jesu mu oci jednake, ali izdize jednu obrvu kako bi svom facijalnom izrazu dao mudriju, misticniju notu. Kao sto je to korisnik deni obilato koristio na svojim fotografijama.
akhm... jeli to jedina sličnost sa našim denijem ili ima još šta? :smirk:
Originally posted by Wilhelmina

Kasno stigla prijava :lol:
a ja mislio da je i on premlad... mada je intenzivno u 90-tima... :lol:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Tungi

E nataknem ga...
Cemu ovakve izjave?

Iako nisam bas poznavalac, od finalista (Amfilohije od Rumije, Irinej od Backe i Irinej od Nisa), ovaj je imao najmanje skandala i momenata javnog ludila. A bosanski lonac da ne spominjem.
Korisnikov avatar
By Tungi
Sve redom...I da nije Irinej,da je neki drugi,treci,peti...
Korisnikov avatar
By 2kune
nije to lijepo od tebe tungi... :deda:
mislim, kad si već krenuo da natačeš starije ljude mogo si krenuti prvo od foruma... :durenje:
Korisnikov avatar
By Tungi
Tebe ne bih ni motkom:shtap:
Korisnikov avatar
By 2kune
kad sam ja bio tako samoživ? ja to zarad općeg dobra... :sweet:
Korisnikov avatar
By ns.happy
koje ce mu biti umetnicko ime sada? jel' to kao kod pape - da uzmu drugo ime, ili ostaje ovo? ovo inace nije neko pamtljivo...
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Cek, je l' ovaj ozbiljno patrijarh, il zezanje?

Posle Niski prestah da citam.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Strix

Cek, je l' ovaj ozbiljno patrijarh, il zezanje?

Posle Niski prestah da citam.
Najozbiljnije moguce! javljaju svi, ja sam procitala na b92 info kanalu!
Korisnikov avatar
By Blady
Pa sta da kazem.... mislim, imace funkciju, kao i prethodni.... nista....
A to, sta on gaji u svojoj proslosti sto ovde ne pise... to niko ne zna ;)
Korisnikov avatar
By Sheytan
Dobri poznavaoci prilika u SPC kažu za novog srpskog patrijarha da pripada tradicionalistima, da nikada nije dao ni jednu nacionalističku izjavu, da je odmerene reči i da ga odlikuje tolerancija. Tako da je izbor od trojice koja su ušla u najuži izbor - dobar. Veruje se da novi srpski patrijarh ima dara da učini neophodan iskorak SPC prema katoličkoj crkvi, setite se samo nedavnih izjava da je moguće da kroz koju godinu papa poseti Niš. Takodje mu se pripisuje smisao za iskorak prema Evropi, što je za Srbiju i te kako važno u presudnim vremenima evrointergacija...
Korisnikov avatar
By Dina
Ne znam mnogo o njemu ali cini mi se da je najbolji od trojice kandidata, tako da je zreb dobro ispao. Nahvalise ga malocas i u dnevniku b92 da je za toleranciju, okrenutost Evropi sto je sve pohvalno...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Sheytan

Dobri poznavaoci prilika u SPC kažu za novog srpskog patrijarha da pripada tradicionalistima, ...
Rekli su i to u dnevniku ali uz komentar da kad je u crkvi i ne moze drugacije nego da je tradicionalan, ali ja sam shvatila da on pripada progresivnijoj struji unutar crkve...
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Dina
Originally posted by Sheytan

Dobri poznavaoci prilika u SPC kažu za novog srpskog patrijarha da pripada tradicionalistima, ...
Rekli su i to u dnevniku ali uz komentar da kad je u crkvi i ne moze drugacije nego da je tradicionalan, ali ja sam shvatila da on pripada progresivnijoj struji unutar crkve...
Da, potpuno si u pravu. Mislim da se to može zaključiti i u mom postu, u nastavku citirane rečenice ... Možda bi izraz moderni tradicionalista, bio prikladniji, ali crkva je takva, bitne su ipak njegove odlike koje su zaista za pohvalu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!