Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Danas (sreda) je prvi dan suđenja holandskom političaru Gertu Vildersu zbog širenja antiislamske mržnje, kako je to formulisalo tužilaštvo. Vilders je protiv kurana, džamija, doseljavanja muslimana. I sve je popularnji.

Gert Vilders nije samo protivnik prijema Turske u Evropsku uniju, već se zalaže i za zabranu kurana u Holandiji, strogo ograničavanje doseljavanja u tu zemlju i zabranu dalje gradnje džamija. Vilders je snimio i dva kratka filma pod nazivom „Fitna“ koji su postavljeni na internet - to su montaže delova govora i postupaka islamskih fanatika i antiislamskih stavova i argumenata samog autora.

„Pozdrav iz Holandije“ piše na razglednici na kojoj se vide samo - minareti. Razglednicu je smislio Gert Vilders, koga mnogi nazivaju desnim populistom, a mnogi drugi - borcem za slobodu mišljenja, pa i za ljudska prava. Njegova borba protiv „islamizacije Holandije“ donela mu je ne malu podršku sunarodnika, pa je njegova Partija za slobodu 2006, iste godine kada je i osnovana, odmah uspela da pređe cenzus na izborima i osvoji devet mandata u parlamentu.

Otada, Vildersova popularnost je u porastu. Mnogi posmatrači saglasni su u oceni da ona pokazuje da u Holandiji postoji samo puki suživot domaćeg stanovništva i muslimanskih doseljenika te da stvarne integracije - nema. Muslimani čine 6 odsto od ukupno 16,5 miliona stanovnika Holandije. Njihov udeo u stanovništvu većih gradova ide i do 30 odsto. Svi oni su ogorčeni zbog antiislamske propagande Gerta Vildersa.

Kuran upoređuje sa „Majn kampfom“

„Još jednom, ja nisam protiv muslimana, nisam protiv ljudi, ali islamska ideologija je nasilna ideologija“, mnogo puta je objašnjavao Vilders. Tražeći zabranu kurana u Holandiji, Vilders se oslanja na poznatu italijansku spisateljku Orijanu Falači koja je poricala postojanje „umerenog islama“ i zastupala tezu da islamističko nasilje nije posledica zloupotrebe te religije, već da se izvodi neposredno iz kurana.

Zbog toga je Vilders od Orijane Falači preuzeo poređenje kurana i Hitlerovog „Majn kampfa“. A zbog takvih stavova on je odavno trn u oku svojih muslimanskih sugrađana - pri čemu zbog svakodnevnih pretnji smrću živi pod stalnom policijskom zaštitom i nikada se ne zna gde se nalazi.

Svaka presuda odgovara Vildersu?

U Holandiji postoji veliki broj mladih muslimana, pretežno marokanskog i turskog porekla, koji se zatvaraju u geta i pokušavaju da glume gospodare ulice i militantne zaštitnike kurana. Ali, veliki je i broj demokratski orijentisanih pripadnika islama koji slede kurs gradonačelnika Roterdama Ahmeda Abutaleba - odupiranje radikalizaciji mladih muslimana i zahtevanje od verske sabraće da se prilagode holandskom društvu i ublaže svoje stavove.

No, Vilders odbija i pozive umerenih muslimana na dijalog. Ima običaj da kaže da on samo izgovara ono što većina Holanđana misli, ali se ne usuđuje da kaže. Ima i analitičara koji smatraju da ovo suđenje nije dobro, tvrdeći da će, ukoliko bude oslobođen, likovati svojim antiislamizmom, a ako bude osuđen, da će mu popularnost još porasti. U prvom slučaju Vildersu preti 16 meseci zatvora.

Izvor

P.S. O Gertu Vildersu već se vodila diskusija u okviru teme Protiv Turske, pa molim moderatora da spoji teme ako smatra da je tako celishodnije.
Korisnikov avatar
By Loni
Ne vidim zbog cega je problem ako neko vodi borbu protiv neke religije ili ideologije i njenih pripadnika.

Nedopustiva je mrznja prema naciji, rasi, polu, seksualnoj orijentaciji iliti preferenci, karakteristikama coveka, koje su urodjene ali boriti se protiv IDEEOLOGIJE bilo da je u pitanju fasizam, komunizam, hriscanstvo ili islam potpuno je legitimno.

Religije su takodje ideologije, s razlikom sto bi da nam osmisljavaju i zivot i smrt, dok bi politicke ideologije da nam uredjuju samo zivot.

Dakle treba da tolerisemo da neka religija i ideologija javno propovedaju podredjen polozaj zena, kazne homoseksualcima, osveta spaljivanjem ambasade zbog jedne karikature i slicno?
Zbo0g cega?

Samo zato sto je ta ideologija mocna i brojna?
Neka hvala.

Posle oktobarske revolucije spaljeno je na 100 000 hramova u Rusiji, a zatvoreno mnogo dzamija u Kazahstanu, Azerbejdzanu i ostalim islamskim republikama SSSR-a.
Religija je marginalizovana u bivsoj Jugoslaviji i to je bio period najvece sloge medju narodima SFRJ.

Borba protiv religija je LEGITIMNA i to ce vam reci svako sociolog, pogotovu levicar.

Je l islam i hrisanstvo krse neka ljduska prava i slobode? Krse.
Je l legitimno da se borimo protiv svega sto krsi ljudska prava i slobode?
Jeste.
Kraj price.
By Kragi
Originally posted by Loni

Ne vidim zbog cega je problem ako neko vodi borbu protiv neke religije ili ideologije i njenih pripadnika.

Borba protiv religija je LEGITIMNA i to ce vam reci svako sociolog, pogotovu levicar.
Koji vid borbe je legitiman? Osporavanje ili pokusaj zabrane?
Nije li Holandija jedna od zemalja u kojoj je ustavom garantovano pravo religijske pripadnosti (izmedju ostalog i Islamu) ?
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako

„Još jednom, ja nisam protiv muslimana, nisam protiv ljudi, ali islamska ideologija je nasilna ideologija“, mnogo puta je objašnjavao Vilders. Tražeći zabranu kurana u Holandiji,
Vidis ja mislim da ovaj covek nema veze sa zivotom a ponajmanje sa Islamom kao religijom. :) Malo se zaneo verovatno u tumacenju svetovnog Islama, pod uticajem fundamentalista koji nazalost nisu nista pametniji od njega.

Ja bih mu preporucio da procita npr. "Sneg" od Orhana Pamuka cisto da bi napravio razliku izmedju vec pomenutih stvari dok bude lezao u zatvoru :D
By mythe
nemam sada vremena za opsirniji post, samo cu reci da podrzavam Wildersa i ovo sto radi holandsko tuzilastvo smatram skandaloznim. Wilders je jedini koji otvoreno kaze sta misli, sta je istina i sta vecina pravih Holandjana i nas doseljenika iz ne-muslimamanskih misli. Ako se produkcija muslimana nastavi ovim tempom (jos gore nego kod Shiptara na Kosovu), bojim se da ce nas gayeve za nekih 50ak godina u Holandiji vesati kao sada u Iranu (pogledajte Wildersov film Fitma), svugde okolo biti minareti i cuti se lelek i zavijanje hodza, a od ljudskih prava i sloboda nista nece ostati. Zato, treba podrzati Wildersa, jer drugacije moze biti kasno.

Jos da dodam da Wildersa podrzava i znacajan dio gay populacije u Holandiji, jer se Wilders, za razliku od dosta desnih politicara, jasno zalaze za prava gay populacije i jasno upozorava tko u Holandiji ugrozava gay prava i kome to smeta i jasno trazi da se uvek objave imena i prezimena u slucaj nasilja nad gay populacijom.
Korisnikov avatar
By Mage
Da je do mene, sve religije sveta bi bile ukinute! :lol:

Religija je čisto zlo i to je pokazano nebrojeno puta u istoriji.
Korisnikov avatar
By Loni
Ne kazem da sve religije treba da se ukinu. Neki oblici budizma i vike treba da opstanu, ali one religije koje zagovaraju diskriminaciju (a to su i hriscanstvo i islam) treba da se skreshu sto je vise moguce.

Drzave su odvojene od crkava. Molim lepo.
Drzave propisuju politick korektnos i ravnopravnost. Molim lepo.
Svaka ideologija i religija, koja narusava model ravnopravnosti ili da se prilagodi ili da se zabrani.

Dakle hriscanstvo ili zabraniti ili prepraviti homofobna, mizogina i ostala nehumana poglavlja, koja su ionako napisana tek 150 godine nase ere, kad je Rimska imperija konacno priznala to kao zvanicnu religiju, al sa ubacivanjem stavova koji njima odgovaraju i izbacivanjem nekih drugih.

Na zalost tih posasti kao sto su sadasnje klasicno hriscanstvo i islam, koji svako drustvo guraju nazad, necemo se osloboditi jos dva ili tri veka, al i tom ce jednom doci kraj.

Sto rece Dusan Maljkovic - Sovjeti su pogresili sto su samo spalili delimican broj crkava i dzamija po Sovjetskom savezu. Trebali su da idu do kraja.
Korisnikov avatar
By Vel boy
boze, krajnosti s svih strana.......

a u temi o prijemu Turske u EU lepo vec objasnih da nije toliko problem u islamu koliko u chesto nelogichnoj imigracionoj politici EU-a.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by KgCS3

Vidis ja mislim da ovaj covek nema veze sa zivotom a ponajmanje sa Islamom kao religijom. :) Malo se zaneo verovatno u tumacenju svetovnog Islama, pod uticajem fundamentalista koji nazalost nisu nista pametniji od njega.

Ja bih mu preporucio da procita npr. "Sneg" od Orhana Pamuka cisto da bi napravio razliku izmedju vec pomenutih stvari dok bude lezao u zatvoru :D
A ja ću tebi dati jedan link pa ćeš vidjeti na svoje oči da islam može biti i religija i ideologija.

http://www.scribd.com/doc/14683785/Isla ... Izetbegovi

A da bi izbjegli nepotrebne postove zbog konotacijskih aureola, ideologiju u ovom postu definiranam neutralno i politički, kao primjenjeno mišljenje, ukupnost pojmova i konstrukcija u različitim oblicima svijesti, usmjerenih na izravno ostvarivanje i praktično djelovanje iliti ideje (odnosno skup ideja) koje čine osnovu neke ekonomske ili političke teorije, ili koje podržava neka grupa ili osoba.
By Kragi
Samo bih dodao podrzava dobrovoljno, narocito u godinama (pojedinca) kada je on sam sposoban da odluci sta je dobro za njega, a opet narocito u zemljama u kojima imas izbor (kao sto je Holandija). Jesam za sankcionisanje fundamentalizma, terorizma ali ne i Kurana, jer nije nasilan, osim u onoj meri koja se zasniva na iskljucivosti (sto je obicno problem svih ideologija, koje se na svojoj iskljucivosti izmedju ostalog i baziraju i medjusobno razlikuju).
Originally posted by Loni

Drzave su odvojene od crkava. Molim lepo.
Drzave propisuju politick korektnos i ravnopravnost. Molim lepo.
Svaka ideologija i religija, koja narusava model ravnopravnosti ili da se prilagodi ili da se zabrani.
Loni svaka religija i ideologija narusava model ravnopravnosti jer se bazira na svojoj iskljucivosti (donekle), a na odluci je pojedinca da li zeli da joj pripada ili ne!
Pa i ti pripadas nekoj politickoj opciji koja sama po sebi mora da skljucuje neke stvari, kao sto se pripadnost nekoj NVO organizaciji (bio to Obraz ili Zene u crnom) isto bazira na iskljucivosti. Nije li sama pripadnost necemu sama po sebi iskljuciva? :)
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Jesam za sankcionisanje fundamentalizma, terorizma ali ne i Kurana, jer nije nasilan, osim u onoj meri koja se zasniva na iskljucivosti (sto je obicno problem svih ideologija, koje se na svojoj iskljucivosti izmedju ostalog i baziraju i medjusobno razlikuju).
Upravo to.
Korisnikov avatar
By Mage
Nije problem samo to što su religije isključive, nasilne i diskriminišu sve redom... Problem je i u tome što religija uništava zdrav razum. Kako neko pored svih naučnih dokaza može da tvrdi da je bog naparavio Adama i Evu? Da je neka zmija tamo pričala i da su se njihovo dvoje dece nekim misterioznim načinom nakotili u dovoljnom broju i naselili čitavu planetu. Kako da ne... :kakodane:

U takve bajke mogu da veruju samo mentalno poremećeni. Svaki normalan čovek bi se nasmejao takvoj priči. Ja smatram da je moralno i intelektualno nedopustivo učenje neke dogme od pre 2000 godina i više u 21. veku.

To je ekvivalentno učenju dece u školi da je zemlja ravna poloča!
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Wilhelmina

Jesam za sankcionisanje fundamentalizma, terorizma ali ne i Kurana, jer nije nasilan, osim u onoj meri koja se zasniva na iskljucivosti (sto je obicno problem svih ideologija, koje se na svojoj iskljucivosti izmedju ostalog i baziraju i medjusobno razlikuju).
Upravo to.
upravo to i ja kazem. jer, jedno je Kuran drugo su hadisi.
Kuran sam nije nishta manje/vishe nasilan od Tore i Novog Zaveta tj. Biblije(a), ali hadisi razni jesu problem.
na Wilders-u ali i muslimanima je da uvide razlike.
Korisnikov avatar
By 2kune
Sve te biblioidne knjižurine valja zabraniti mlađima od 30 godina. Pa čak i tada bilo bi fanatika ko picajzla na nauljenom miomirisnom mufu uspješne babilonske bludnice... :odbij:
Možda je ipak najbolje za čitanje tog smeća izdavati dozvole (nešto ko vozačke) nakon iscrpnog educiranja i rigoroznih psihofizičkih testova? :misli:
Korisnikov avatar
By Mariška
^ Njegovo Fordstvo, gospodin Mustafa Mond, Upravljač Zapadne Evrope.

(Oldos Haksli: "Vrli novi svet")
By Kragi
Originally posted by 2kune

Sve te biblioidne knjižurine valja zabraniti mlađima od 30 godina.
Dobro, ne bas zabraniti, ali svakako ne nametati.
Kad vidim roditelje koje vode svoje dvogodisnje dete u crkvu da se pricesti .... :radosnice: (ali opet tu su najmanje krive knjige - kao literalna dela)
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by 2kune

Možda je ipak najbolje za čitanje tog smeća izdavati dozvole (nešto ko vozačke) nakon iscrpnog educiranja i rigoroznih psihofizičkih testova? :misli:
odlična ideja. "a" kategorija mož' da čita one fine tehnikolor dajdžeste tipa "biblija za decu", "b" je autorizovana za svete knjige u originalu, a "c" da ima pristup i ostatku religioznih spisa i priključenija.
ne znam šta bi "d" mogla da čita... protokole sionskih mudraca? :misli:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by mythe

Wilders je jedini koji otvoreno kaze sta misli, sta je istina i sta vecina pravih Holandjana i nas doseljenika iz ne-muslimamanskih misli.
kako su divni ti integracijski procesi.
lepo je čuti da se većina pravih holanđana slaže sa doseljenicima iz nemuslimamanskih misli. :love:
Korisnikov avatar
By 2kune
ipak, moram priznati da su mi arhitektonska rješenja modernih džamija mnogo draža nego ona kojekakvih modernih crkvetina... u tom smislu zalažem se da se sve crkve pretvore u džamije... :osama:
By XanaX
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako

^ Njegovo Fordstvo, gospodin Mustafa Mond, Upravljač Zapadne Evrope.

(Oldos Haksli: "Vrli novi svet")
LoL :)

2Kune stavi link za Izetbegovićevu deklaraciju, i sad svi mjerimo islam po Izetbegoviću... Naravno, ne treba to negirati, iako je "smješno" (?).

"Zabrana alkoholiziranja naroda", to je i Engels rekao, a Lenjin slijedio (proleterijat pije jer je nesretan, u komunizmu je sretan, ne treba mu više pića)... Do Staljina, ispičuture (priča o pijanci za neku Novu godinu, koja je potrajala do 6. ili 7., pa je Staljin htio narediti vješanje svih katolika na Božić, savjetnici čekali da se smiri, i zatim ga nagovarali da opozove odluku i spomenuli papu, and comrade Stalin said "Fuck the Pope, how many divisions does he have?")...

Katolici ipak nisu povješani po banderama; "veliki" ipak promjene mišljenje (mytheovski pragmatično, zar ne?)... The G. Meir story, njezini "NEVER! NEVER! We plan to give some land to Egypt, but we will keep parts of Sinai!" i Arafatovo (u istom famoznom dabl-intervjuu) "NEVER! We will never stop fighting Israel! We will never recognize Israel!"...

Prohujalo s vihorom i Zameo ih vjetar.
Korisnikov avatar
By 2kune
Fino prosim XanaX, ako ti mjeriš islam po Izetbegoviću to je tvoj problem. U mom postu jasno piše da je u pitanju samo jedan primjer i samo jedna ilustracija činjenice da islam može biti i ideologija (sve sa definicijom) a ne samo religija. To što je tekst iz 70-tih nema veze jer je dosta utjecao na islamsku političku misao a danas postoje mnogi suvremeni tekstovi sa sličnim sadržajima no nažalost nisu prevedeni na BHS.
Sve ostalo su, daklem, vaše konstrukcije... :sesir:
By XanaX
Ne, ja sam govorio u kondicionalu.

Religija ne postoji bez ideologije, ali ok, educirajmo se. Koliko ima ideologija - valjda koliko i ljudi. U tom svijetu, ideologije mogu i ratovati, i tako je i bolje, a ne da ratuju u stvarnim ratovima i sukobima. No, sad i ja popujem.

Zabrana Kurana je ekstreman, nepoželjan, neciviliziran (u smislu, anarhičan) način. To su "ideje" koje se jave, npr. kada gledam onaj, za plakati od muke, loš završetak jednog od Aliena, kada Ripley vidi srušenu Europu.

Radikalizacija takve vrste trebala bi Nizozemsku vratiti ... kamo točno, pod Vatikan više ne ide, evangeličkim megacrkvama je to premali, nebitan i preskup abentayer, dakle ostaje nekakva fashizoidna politička misao koja opstaje na nezadovoljstvu, sumanutim ambicijama i neuduciranosti; nije li taj scenarij dobro poznat?

Islama se ne smije bojati, već treba misliti o budućnosti u kojoj će udio muslimana u Europi postati izrazito velik. Kako naći riješenje? Primjera ima jako puno, i svaki je lekcija, pogotovo o islamu. Uzmi samo Mogulsko carstvo koje je možda došlo najbliže, za ondašnja vremena, svojevrsnoj koegzistenciji muslimana, indijskih i drugih religija koje je pokrivalo, i da, ne zaboravljam, i ono je nastalo u krvi osvajačkih ratova, ali bit i jest u tome?

Europsko društvo i buduća Europa ne smije se nastati u nasilju, zabrana Kurana je onemogućavanje ispovjedanja vjere muslimanima i kršenje vjerske slobode. Standard vjerskih sloboda je poznat; ako Izetbegović piše kako je islamsko društvo, a time i islamska pravda - pod mus, kada država dosegne stanje da većinu stanovnika čine muslimani - treba reći da tako nije.

U gotovo svim europskim zemljama većinu stanovništva čine pripadnici kršćanskih denominacija, neke zemlje su monarhije, neke imaju i "državne ili monarhijske" crkve, ali kako Europa ide k jedinstvu, ekstremni oblici mješanja crkvi i država nestaju, npr. u Irskoj, obrazovni sustav i čitavo društvo, a Španjolska i Portugal tek, u liberalnom "ekstremu" nakon desteljeća diktature.

ooops, otelo se kontroli, no dobro takav mi dan... Ok, pusti eskapizam. No, iako ja nisam od generacije "sretnog djeteta", ja sam od one koja je po skloništima čitala Sirius, obično se u šupama i podrumima toga nađe. I naravno, jedva čekao da odgledam "THX 1138"; valjda zato i te, prethodno napisane rečenice, "utopijske".
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by XanaX

Ne, ja sam govorio u kondicionalu.
Sorry, tek sad vidjeh da si samo spomenio fakt da ja mećem Aliju... oplostite mojoj beznačajnosti na neplistojnom ispadu... :geisha:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!