- 05 Jan 2010, 15:34
Vest koja je aktuelna ovih dana je sledeca:
Pre svega, ovo bi trebalo da bude nesto sasvim prirodno: da jedna ovako talentovana i strucna zena dobije taj posao. Da nije u pitanju transrodna osoba, ne bi se sigurno toliko pisalo o tome. Kad god cujem ili procitam neku tako dobru vest, opet se s druge strane grozim tog potenciranja da je u pitanju bas transrodna osoba. Kakve veze ima kog je pola, roda, seksualnog opredeljenja, i tako dalje, neka osoba, ako je strucna u svojoj oblasti... Dokle ce vise profesionalnost da se mesa sa nekim licnim stvarima?...
OK, zaboravite ovu malu frustraciju. Vest je u svakom slucaju pozitivna, i kao sto naslov teme glasi: korak napred.
Kakva je situacija u Srbiji? Mislite li da cemo jednog dana
i mi imati zvanicnike koji su transrodni? Jednog dana, naravno, mislim u nekoj ipak skorijoj buducnosti, recimo za mog zivota
... Salim se, u roku od nekih recimo 20-30 godina...
Američka veteranka vazduhoplovstva i odbrane Amanda Simpson je imenovana odlukom predsednika Baraka Obame za višu tehničku savetnicu u Ministarstvu trgovine.
Simpson, koja je transrodna osoba, će raditi u Birou za industriju i bezbednost.
- Zaista sam počastvovana što sam primila ovu obavezu i nestrpljiva sam i uzbuđena zbog prilike koja mi se pružila – rekla je ona u saopštenju Nacionalnog centra za transrodnu ravnopravnost, organizacije čija je ona članica Upravnog odbora.
- I u isto vreme, kao jedna od prvih transrodnih osoba koja je dobila predsedničko imenovanje u okviru federalne službe, nadam se da ću uskoro biti jedna od stotina, kao i da ovo imenovanje otvara mogućnosti u budućnosti za mnoge druge – dodala je Amanda Simpson.
Simpson je do sada bila zamenica direktora Sektora razvoja naprednih tehnologija u kompaniji „Raytheon“ za raketne sisteme u mestu Tucson u Arizoni. Kao instruktorka letenja i test-pilotkinja, Simpson je takođe diplomirala fiziku, inženjering i poslovnu administraciju.
GSA
Pre svega, ovo bi trebalo da bude nesto sasvim prirodno: da jedna ovako talentovana i strucna zena dobije taj posao. Da nije u pitanju transrodna osoba, ne bi se sigurno toliko pisalo o tome. Kad god cujem ili procitam neku tako dobru vest, opet se s druge strane grozim tog potenciranja da je u pitanju bas transrodna osoba. Kakve veze ima kog je pola, roda, seksualnog opredeljenja, i tako dalje, neka osoba, ako je strucna u svojoj oblasti... Dokle ce vise profesionalnost da se mesa sa nekim licnim stvarima?...
OK, zaboravite ovu malu frustraciju. Vest je u svakom slucaju pozitivna, i kao sto naslov teme glasi: korak napred.
Kakva je situacija u Srbiji? Mislite li da cemo jednog dana