Originally posted by Lepa Krepa
ajd' budi ljubazan pa se ubuduće suzdrži od klasifikacija i kategorizacija moje mi osobe.
ti i ja nemamo problem mere. ti si taj koji ima problem i to sa šizofrenim rascepom između sistema vrednosti u koji veruješ i onog u koji bi voleo da veruješ. inače bi ti bilo savršeno jasno, recimo, to da je silovanje zločin za koji je savršeno nebitno kako se u njemu osećao zločinac, da li mu je nagon, kurac ili nivo alkohola u krvi mali ili veliki, da li mu je namera bila da nanese zlo ili nije i sve ostale gluposti koje si nalupetao. btw, nešto se ne sećam da se takvi idiotski argumenti uzimaju u obzir kad ti neko, recimo, provali u stan - jel' i tu treba da se uzme u obzir da li mu je namera bila da ti nanese zlo ili je samo hteo da zadovolji svoju potrebu za parama (i tu ti sad meni objasniš kako je gore provaliti nekome u stan nego u telo, jel' tako).
[/quote]
Spusti loptu, samo pricamo.
Ja te i dalje ubedjujem da sve jeste stvar MERE i da jedino tu imamo problem.
Sto se ostalog tice, nije da se ne slazemo.
I ja mislim da silovanje jeste zlocin.
Dakle Krepo ne preteruj.
Nema u mojim posovima nikakvih bedastoca.
Nema nikakvog zalaganja da silvoanej protekne bez kazne.
Sve je samo stvar mere.
No razlike u zlocinima ima.
Pa tako i razlike u kazni.
Raskoljnikov je ubio onu groznu babu zelenasicu, pa smo ipak navijali za njega citajuci Zlocin i kaznu.
Odnosno navijali smo da se Raskoljikovu ipak da jos jedna sansa jer smo u njemu videli ljudsko bice.
Upravo ta knjiga i jeste tako vredna jer nije sve dato CRNO - BELO.
E ja to isto hocu Krepo u ovoj raspravi.
Da ne gledamo na sve crno belo jer zivot nisu ekstremi vec da se zaustavimo na nekoj odredjenoj meri.
Svaki zlocin je osoben.
I ubistvo nije ubistvo ako se radi u samoodbrani.
Kradja (ups sad ce me neko ptuziti i da branim lopove) takodje nije isto kao i mucenje bez razloga.
Neko ko je ukrao novcanik da bi sebe i svoju decu nahranio, nije isto sto i neko, ko je odlucio da nekog prebije bez ikakve koristi, samo da bi toj drugoj osobi napakostio.
Nije isto kad ti neko ukrade recimo tasnu i kad ti je uvati i baci vatru da je zapali.
U prvom slucaju on se bori za sebe. Ima motiv, koji je vidjen u prirodi.
U drugom slucaju je cista zloba. Hoce da ti napakosti da bi tebi bilo lose, ali on nema koristi.
Kradje i silovanje su zlocini, koji zahtevaju velike kazne, ali to nije isto kao zlocin radi samog zlocina ubistva.
Nije isto ni kad se uporedimo sa zivotinjskim svetom.
Kod zivotinja ima kradja plena i teritorija. Tu jedna jedinka dobija direktnu korist.
Kod zivotinja ima i principa da muzjak ima pravo na zenku ne pitajuci je za volju. I tu muzjak dobija direktno uzivanje i smirivanje svog tela, koje je poludelo pdo dejstvom testosterona.
Ali kod njih nema ubijanja radi ubijanja.
E to bi vec bio sadizam i ludilo.
MI ljudi, zivimo u civilizaciji i samim tim izgradili smo sistem sa drugim pravilima.
Zato i kaznjavamo i kradje i silovanja.
Covek jednostavno mora da shvati da uprkos svojoj snazi nema pravo na otimaje i silovanje.
I to sve postoji pre od samo nekoliko vekova (s prekidom ratova).
Pre samo 1000 godina bilo je sasvim legitimno da vojska Atine ode u neki persijski grad, da ih opljacka, da im siluje zene i povede robove.
Dakle civilizacija je proces koji se uci.
Ipak, vratimo se na sudstvo, u razmatranju motiva kraja i silovanje imaju prirodni pandan i motivaciju, kojoj nije primaran cilj maltretiranje drugog vec zadovoljavanje sebe.
Kod bezinteresnog maltretiranja u pitanju je nesto sto s prirodom nema pandan.
Civilizacija nas menja, ide napred i treba da je tako, ali uvek se mora znati mera.
Ne mozemo se zalagati za civilizaciju u kojoj ce muskarci sa svim muskim osobinama, biti maltretirani, sikanirani, u takvom polozaju da ih niko ne razume, da im niko ne prasta, da ih niko ne shvata i da im niko ne daje ni minimalnu sansu da opstanu zato sto su muskarci.