Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By 2kune
jesi li tokom tih godina mjenjao partn... ovaj... vjeroučitelja? :opatica:
Korisnikov avatar
By kal zakath
neee....bio neki mlad, blond, pa nije bilo razloga
Korisnikov avatar
By 2kune
neka sinko, sve na slavu božju... :pop:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Citajuci, pitajuci i slusajuci -- u moje vreme nije bilo veronauke -- ali najvise sam naucio na poklonickim putovanjima. U manastiru Ostrogu spavao sam na terasi, na kamenu, jer su zauzeli sve krevete u stranoprijemnici*. Niko nije hteo da mi da cebe, pokrivali su se i sa 3-4 cebeta jer je bilo hladno, i to unutra. Jedva sam nekako umolio nekog da mi da jedno, malo prljavo, koje sam prostro da ne bih lezao bas na golom kamenu, a pokrio sam se jaknom. Smrzao sam se te noci, sreca pa sam bio mladji, sad bih verovatno dobio zapaljenje pluca. Iz tog cvokotanja sam mnogo naucio.

Originally posted by AngraMaina

Niko nije hteo da mi da cebe, pokrivali su se i sa 3-4 cebeta jer je bilo hladno, i to unutra. Jedva sam nekako umolio nekog da mi da jedno, malo prljavo, koje sam prostro da ne bih lezao bas na golom kamenu, a pokrio sam se jaknom. Smrzao sam se te noci, sreca pa sam bio mladji, sad bih verovatno dobio zapaljenje pluca.
Pa to i jest sukus vjerskog obrazovanja... :svetac:
Korisnikov avatar
By Mars
I tu si naučio konkretno - šta?

Da od onih kojih dođu Vasilju Ostroškom ne možeš da očekuješ ni toliko samilosti da ti daju 1 od 4 ćebeta koja su prigrabili?

Vredna lekcija...

(Ja bih te recimo ili primio u krevet ili izašao da i ja spavam napolju...)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Bolje ja kod tebe, sto da se obojica bezveze smrzavamo :opacupa:

:)
Korisnikov avatar
By Dirrty
A šta su to poklonička putovanja?
I pretpostavljam da si pod "oni" mislio na druge putnike?
Ipak ja ne bih pljuvao čitavu crkvu, odnosno religiju zbog toga... postoji toliko boljih i ubedljivijih razloga za to!
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by AngraMaina

Citajuci, pitajuci i slusajuci -- u moje vreme nije bilo veronauke -- ali najvise sam naucio na poklonickim putovanjima. U manastiru Ostrogu spavao sam na terasi, na kamenu, jer su zauzeli sve krevete u stranoprijemnici*. Niko nije hteo da mi da cebe, pokrivali su se i sa 3-4 cebeta jer je bilo hladno, i to unutra. Jedva sam nekako umolio nekog da mi da jedno, malo prljavo, koje sam prostro da ne bih lezao bas na golom kamenu, a pokrio sam se jaknom. Smrzao sam se te noci, sreca pa sam bio mladji, sad bih verovatno dobio zapaljenje pluca. Iz tog cvokotanja sam mnogo naucio.

:smeh:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
@dirrty: poklonicko putovanje je putovanje radi poklonjenja osvecenim mestima i mostima svetih.

@sprinter: Neka, hvala, kad vec imas takve ideje sto ih prvi ne isprobas? Nisam pogresio sto sam isao na Ostrog (i na druga mesta koja sam obisao), u nekima sam imao odlicna iskustva, crkvu cine ljudi a njih ima raznih, kao sto se vidi i na primeru foruma. Nego, koliko ti imas godina?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ja sam se istripovao da je pokloničko putovanje neka nagrada... dakle besplatno.

A sada mi je još smešnije da plaćaš, a da te tako zajebu. :krezavi: :pop: :krezavi:
Korisnikov avatar
By svejedno
Zavsi sta smatras verskim obrazovanjem...znam mnoge mitove mnogih religija, naucio, interesovalo me.

..

Znam neke rituale raznih religija, znam i neke rituale koje ne pripadaju zvanicnim religijama. Opet - interesovalo me. Imam i svoje tripove tu.

..

Tripujem se da RAZUMEM (a to meni dodje sustina 'verskog obrazovanja') vecinu stvari iz vecine svetih knjiga.

..

Da li sam zadovoljan?

Mislim da se celog zivota svakako radi na 'verskom obrazovanju'.

..

I mislim da mnogi prave gresku kada misle da 'versko obrazovanje' nema veze sa 'duhovnoscu'.

..

Duhovnost ne mora da ima veze sa verskim obrazovanjem, to je drugo.

I covek moze da se obrazuje i da potpuno iskljuci bilo kakvu duhovnost/praxu/saznanja iz tog obrazovanja.

..

Sve u svemu, kao sa svakim obrazovanjem - i 'versko obrazovanje' postoji da bi se nesto naucilo/shvatilo, a ne samo da se zapamti sta tacno pise.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by svejedno
...

Mislim da se celog zivota svakako radi na 'verskom obrazovanju'.

I mislim da mnogi prave gresku kada misle da 'versko obrazovanje' nema veze sa 'duhovnoscu'.

..

Duhovnost ne mora da ima veze sa verskim obrazovanjem, to je drugo.

I covek moze da se obrazuje i da potpuno iskljuci bilo kakvu duhovnost/praxu/saznanja iz tog obrazovanja.

..

Sve u svemu, kao sa svakim obrazovanjem - i 'versko obrazovanje' postoji da bi se nesto naucilo/shvatilo, a ne samo da se zapamti sta tacno pise.
Exactly, my dear Whatsoever. ;)

Iliti, slazem se. :)
By Hans
Ja sam jedna od prvih generacija koja je u srednjoj školi morala da sluša građansko-veronauku. Prve dve godine sam slušao veronauku, a nakon što sam se naslušao raznih nonsensa, napustio sam nastavu veronauke i na trećoj godini gimnazije uzeo građansko. Jednostavno, bio je trenutak kada treba da se izgovori neka moltiva koja počinje sa 'Verujem u jednog Boga...' i ja sam to jedva prevalio preko usta...shvatio sam da to meni ne prija toliko...Kršten sam. Mislim da sam donekle verski obrazovan. Naravno, naša verska nastava insistira na pravoslavlju, slabo se govorilo o drugim verama....klasika. Ne bi me čudilo da se probudim jednog jutra u zemlji koja se zove Pravoslavna Republika Srbija, poput Islamska Republika Iran..
Korisnikov avatar
By Marvin
Ček ček ček!!!

Jesam ja to dobro razumeo?

Deca se na toj veronauci mole?!?
By Hans
Kod nas je tako bilo...pre početka svakog časa. I na kraju, a za ocenu su se odgovarale molitve. Ma fijasko..
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Dirrty

Ja sam se istripovao da je pokloničko putovanje neka nagrada... dakle besplatno.

A sada mi je još smešnije da plaćaš, a da te tako zajebu. :krezavi: :pop: :krezavi:
ko je rekao da placam? i niko me nije "zajebao" (lakse malo s tim recnikom), odveli su me da vidim ono sto me je interesovalo, to su bila zanimljiva iskustva. naglasak je na tome da je jedna stvar versko obrazovanje, a druga realnost religijske i ritualne prakse.

ali to ne ukljucuje diskusiju o bojama i mirisima sperme, zbog cega se sprinteru duboko izvinjavam :cita:
By Simor
Originally posted by Marvin

Ček ček ček!!!

Jesam ja to dobro razumeo?

Deca se na toj veronauci mole?!?
Pa to je odlično! Verska indoktrinacija ide korak dalje i daje doprinos srpskom školstvu - nema više samo teorije nego deca naučeno primenjuju i u praksi.

Recimo, rade lekciju "Artemije", pa onda idu da zidaju i prave biznis planove za osnivanje građevinskih firmi. Ili, lekciju "Pahomije" pa se hvataju međusobno za međunožja. Ili, lekciju "Irinej" pa zvone zvončićima (onim koje su dobili o Vrbici) kada neko jede kobasicu ili zovu policiju ako vide da su neka druga deca na ulici radosna i pevaju i smeju se.

:cheer:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Mogu da navedem primer sa mog faxa gde je liku ispran mozak samo za vreme veronauke tokom srednje škole.

Nije naivno uopšte, a ja bih to vala zabranio!

Ostavio bih jedino građansko vaspitanje, jer smo svi građani (ili bi makar trebali biti), dok pravoslavci i ne baš.
Korisnikov avatar
By 2kune
ma kakvo jebeno građansko vaspitanje u školi? to ima da se doma nauči. :lepeza:
u škole umjesto vjeronauka obavezna astronomija! :sudija:
By Hans
Ni gradjansko, ni veronauka!!! Vishe chasova jezika, kulture, matematike, istorije...
Korisnikov avatar
By blabla54380
svaki nastavnik i profesor treba ne samo da obrazuje nego i da promovise neki sistem vrednosti posto mu skola dodje vaspitno obrazovna ustanova. u skolu ne moze sve da se trpa, a obrazovanje mora da ide i u korak s vremenom. po meni su veronauka, gradjansko i informatika potpuno nepotrebni predmeti, tj. nisu za skolu, reformisao bi da se u okviru biologije, posle psihologije i sociologije vise obraca paznja na neke stvari koje su danas potrebne deci, a to su seks, droga i sl.
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Originally posted by Hans_87

Ja sam jedna od prvih generacija koja je u srednjoj školi morala da sluša građansko-veronauku. Prve dve godine sam slušao veronauku, a nakon što sam se naslušao raznih nonsensa, napustio sam nastavu veronauke i na trećoj godini gimnazije uzeo građansko. Jednostavno, bio je trenutak kada treba da se izgovori neka moltiva koja počinje sa 'Verujem u jednog Boga...' i ja sam to jedva prevalio preko usta...shvatio sam da to meni ne prija toliko...Kršten sam. Mislim da sam donekle verski obrazovan. Naravno, naša verska nastava insistira na pravoslavlju, slabo se govorilo o drugim verama....klasika. Ne bi me čudilo da se probudim jednog jutra u zemlji koja se zove Pravoslavna Republika Srbija, poput Islamska Republika Iran..
To sto je trebalo da naucite napamet zove se Simbol(simvol) vere.Osnova je hriscanstva, jer je u tim stihovima sadrzano sazeto, a opet sustinsko verovanje crkve(i pravoslavne i katolicke, razlika je samo u jednom clanu). Veronauka bez toga je besmislena, jer ako to ne znate, kao da je niste ni pohadjali. Protiv sam svakog vida indoktrinacije, ali ovde nisam misljenja da se radi o indoktrinaciji. Moze se to nauciti, i razumeti, ali se u to nemora nuzno i verovati.

Veronauka(pravoslavna/katolicka-hriscanska) je opste bitna da bi se razumeo razvoj civilizacije u kojoj zivimo, nazovite je judeo-hriscanskom, zapadnom, kakogod. Bez toga, tesko je razumeti mnoga umetnicka dela, od srednjeg veka do danas, tesko je razumeti i baviti se brojnim drustvenim naukama(istorijom, etnologijom, arheologijom, sociologijom...) i sl. Poznavati osnove hriscanstva, ako zivite u Evropi, spada u osnovnu kulturu.

I da, verski sam obrazovan. :sesir:
By Hans
To o čemu ti govoriš, Cluniensis, može se naći u istoriji, istoriji umetnosti...nije potrebno da se zna Simbol vere napamet.
I u vreme kada crkva nije imala uticaj, mislim na SFRJ, ljudi su se školovali i sticali znanja. To razumevanje sveta preko hrišćanstva spada u domen sholastike i nije aktuelno par vekova već.
:sesir:
Korisnikov avatar
By Cluniensis
U redu je, Hans, slazem se sa tobom, samo si me pogresno razumeo. Nisam mislio na shvatanje sveta kroz hriscantsvo, i preko hriscanstva, to je naravno ostalo za nama, sa vremenom feudalizma i srednjeg veka, kada je vera bila pokretac svega i neodvojivi deo ljudske svesti.
Rekao sam, mislim prilicno jasno, da bolje moze da se shvati i razume zapadna civilizacija ako se poznaju osnovna ucenja hriscantva, i Biblija recimo, isto vazi i za razumevanje arapskog, ili islamskog sveta uopste, preko osnovnih ucenja islama i poznavanja Kurana.

BTW, citat I.S. je jedan od mojih omiljenih, pa eto, da se nadovezem na njega, moze se govoriti i o kosmopolitizmu samog hriscantsva, ali da ne prelazim u offtopic, tek ideja za razmisljanje...

:klavir:
By Hans
O tome mozhemo na vecerima Tome Akvinskog koje cu organizovati. Svirace se i Vagner. Pozvan si.
:roflmao:
By Sensuality
bolje da umesto verskog obrazovanja imamo etiku u obrazovanju ( samostalnu ili implementiranu u neke druge nastavne predmete ) koja nije dogmatski opredeljena i u odredjenom smislu je vrednosno neutralna - jer je veronauka pre svega uvedena u skole kako bi se "popravio moral" danasnje dece...
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Originally posted by Hans_87

O tome mozhemo na vecerima Tome Akvinskog koje cu organizovati. Svirace se i Vagner. Pozvan si.
:roflmao:
Ljubazno zahvaljujem, no nikada nisam bio ljubitelj Vagnerove muzike...

:shrug:
By Hans
:nope:

Ne???

Ok...:bouncy:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!