Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Izlaganje predstavnice Hrvatske Andreje Metelko Zgombić pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u kome je insistirala na ustavnom pravu na otcepljenje autonomne pokrajine bivše SFRJ primljeno je u Beogradu kao "žestok udarac" i "akt neprijateljstva na koji će Srbija morati da nađe dobar i osmišljen odgovor", rečeno je "Blicu" u dobro obaveštenim diplomatskim krugovima u Beogradu. U Srbiji je ovo shvaćeno kao aluzija na Vojvodinu.

Metelko je rekla da je Kosovo bilo konstitutivni deo SFRJ i da je kao autonomna pokrajina, podjednako kao i republike, zato imalo pravo na samoopredeljenje, odnosno proglašenje nezavisnosti.

"Kosovo je kao autonomna pokrajina u bivšoj SFRJ imalo temeljem Ustava bivše države snažne elemente državnosti koji su mu omogućili status koji je odgovarao statusu drugih konstitutivnih republika u federaciji", rekla je Metelko.
Uz konstataciju da su kosovski Albanci, iako su činili 90 odsto stanovništva Kosova, godinama bili žrtve represije srpskih vlasti, Andreja Metelko Zgombić je rekla da je volja naroda trebalo da bude osnovni element pri određivanju konačnog statusa Kosova. Hrvatska predstavnica se pozivala na Ustav iz 1974. godine i na njegovo "brutalno" ukidanje 1989. godine.
- Nije slučajno pominjanje autonomne pokrajine, jer Hrvati vrlo dobro znaju da su u toku političke netrpeljivosti oko usvajanja Statuta Vojvodine. Mi to shvatamo kao neprijateljski akt na koji nećemo ishitreno odgovoriti. Hrvatska je jedina zemlja koja nije podnela pismeni podnesak i opredelila se za usmeno izlaganje, tako da se nije znalo kakve će argumente izneti - rekao je izvor "Blica" blizak vrhu vlasti.
Zamenik šefa delegacije Srbije Saša Obradović ocenio je da su jučerašnji argumenti Kine i Kipra pred Međunarodnim sudom pravde bili "izvanredni", a izlaganje Hrvatske nazvao je "obnovom svetonazora Tuđmanovog doba".

....................

Da barem Vojvodina trazi samostalnost pa da se Hrvatska nesto pita,nego ovako.. :jazzva:

Moze i Istra lepo Italijanima..
Korisnikov avatar
By 2kune
kanda malko prepristano... :vijaca:
Korisnikov avatar
By unic0rn
pa ako je republika sto se onda nije zvalo republika?

(ok da, sad se zove tako :lol: )
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Političke igre i vađenje izjava iz konteksta... Volem diplomatiju više no lebac da jedem :P
Korisnikov avatar
By Srklet
ok, ali gdje se tu prizivalo odvajanje vojvodine? :nesiguran:
By Ulix
Proglasimo ovo nedeljom tabloidnih naslova. :hekla:
Korisnikov avatar
By ns.happy
e sad nek' lepo srbija kaze kako istra treba da ide italijanima, i kvita... 1:1 :sigh:
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by unic0rn

kosovski Albanci, iako su činili 90 odsto stanovništva Kosova, godinama bili žrtve represije srpskih vlasti

sta nije jasno?
Korisnikov avatar
By kal zakath
Jel može netko da mi objasni ovaj sud. Mislim izlaganje Kine, Kipra, Hrvatske,...

Oni nastupaju tu kao šta? Svedoci? Eksperti?

Ja sam mislio da je to samo između Kosova i Srbije.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by Tungi

Da barem Vojvodina trazi samostalnost pa da se Hrvatska nesto pita,nego ovako.. :jazzva:

Moze i Istra lepo Italijanima..
- Pa ako Vojvodina ne traži samostalnost čemu onda strah da će se otcepiti samo zato što na to ima ili nema ustavno pravo?

Može zakon da propiše da Vojvodina na to ima pravo, ali ako je samo 3 % Vojvođana za to čemu ikakav strah?

I obrnuti slučaj. Može zakon da osporava, ali ako jednog dana svi Vojvođani budu tražili samostalnost, preostalih 5,5 možda i ne bi imali kud već bi zbog mira pristali na nju.

Pogotovu što je Vojvodina plodnija i perspektivnija.
Ravnice imaju prostora za više ljudi od planinskih delova.
Ukoliko jednog dana Vojvodina bude ubedljivo najbogatija regija može se desiti da 51 % svih stanovnika Srbije živi tamo.
A ako bi tad svi bili za nezavisnost, onda tu ne postoji mehanizam, koji bi sprečio nezavisnost.

Ne može 49 % sprečiti zemlju nikako da se raspadne, ako 51 % to želi.
Tu onda ne pomaže nijedan zakon,
a ponajmanje je tu Hrvatska kriva.

U SSSR je bio zakon da se pored republika mogu otcepiti i autonomne republike i autonomne pokrajine ali samo ako su otcepljenje prijavile pre raspada SSSR-a.

Svoje otcepljenje je najavio NAGORNO KARABAH, (deo Azerbejdžana) i NAHIČEVAN (bio deo Jermenije, danas Azerbejdžana), međutim ni to nije uvaženo.

Propustili su da najave delovi Gruzije - Abhazija, Južna Osetija i Adžarija
deo Moldavije - Transdnjestrovlje
deo Ukrajine - Krim
i delovi Rusije - Čečenija, Ingušetija, Tatarstan, Dagestan, Burjatija, Kabardino Balkarija, Severna Osetija, Kalmikija, Mari El, jevrejska oblast Birobidžan i enklava Kalinjingrad.

Zato se u bivšem SSSR-u i danas vode sporovi oko toga.
Još niko se nije otcepio.

U Španiji trenutno otcepljenje traži Katalonija, koja je samo pokrajina.

SVE U SVEMU - Poenta je da zakoni nisu toliko bitni. Mnogo je važnije da država svima bude majka, a ne nekom maćeha. Tako niko neće imati razloga da iz nje beži.
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by kal zakath

Jel može netko da mi objasni ovaj sud. Mislim izlaganje Kine, Kipra, Hrvatske,...

Oni nastupaju tu kao šta? Svedoci? Eksperti?

Ja sam mislio da je to samo između Kosova i Srbije.
svaka država obrazlaže da li je otcepljenje legalno ili ne-i one koje su priznale kosovo,i one koje nisu...
Korisnikov avatar
By Srklet
a propos istre, veceras bas pricam s cimerom, koji je povjesnicar i upravo zavrsava knjigu o natezanju talijana i hrvata oko istre. ispricao mi je totalnu genijalno poremecenu ustasku teoriju zavjere: tip koji je ravnatelj (aka direktor) povijesnog arhiva u rijeci, inace osnivac HDZ-a u istom gradu, ima tezu da su talijane iz istre protjerali - wait for it :drumroll: - srbi! i to kao dio svojeg dijabolicnog plana da bi u istru naselili srbe, te tako hrvate potpuno okruzili sa svih strana. :lol:
Korisnikov avatar
By Tungi
Pa recimo spominje se,"da nije bilo Tita Istra nikad ne bi bila deo Hrvatske",a zaboravljaju udeo Srba u tome i da su delimicno Srbi zasluzni za vracanje Istre "matici" Hrvatske.

Kako se nije setio da istu tu Istru progalsi za autonomnu pokrajinu,kao sto je bio slucaj sa Kosovom i Vojvodinom?
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by Popeye
Originally posted by unic0rn

kosovski Albanci, iako su činili 90 odsto stanovništva Kosova, godinama bili žrtve represije srpskih vlasti

sta nije jasno?
ok da, ali u vreme tog razgranichavanja -- da je bilo 90% srba onda ne bi bilo potrebe za autonomijom zar ne?
a posto je bilo 90 % albanaca (tacan li je podatak?) onda je autonomija bila i potrebna

ista logika VALJDA vazi i za vojvodinu

i sad samo treba dokuchiti zasto ni voj ni kosovo nisu postale republikama tad
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by deran

svaka država obrazlaže da li je otcepljenje legalno ili ne-i one koje su priznale kosovo,i one koje nisu...

Znači umesto struke nastupa politika? Bezveze sud.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Popeye

a propos istre, veceras bas pricam s cimerom, koji je povjesnicar i upravo zavrsava knjigu o natezanju talijana i hrvata oko istre. ispricao mi je totalnu genijalno poremecenu ustasku teoriju zavjere: tip koji je ravnatelj (aka direktor) povijesnog arhiva u rijeci, inace osnivac HDZ-a u istom gradu, ima tezu da su talijane iz istre protjerali - wait for it :drumroll: - srbi! i to kao dio svojeg dijabolicnog plana da bi u istru naselili srbe, te tako hrvate potpuno okruzili sa svih strana. :lol:
To je vec glupost.Srbi jesu oslobodili Istru od Italijana,ali ne i da bi "opkolili" Hrvate.
Korisnikov avatar
By Srklet
@deran: ako srbi nisu jebali kosovske albance onda nisu ni kinezi tibetance. cnn or no cnn. :roll:
Korisnikov avatar
By Srklet

Ja to propustio da su ameri priznali Tibet?
cinjenica da nisu ne pobija cinjenicu da kinezu jebu tibetance i da su srbi jebali kosovare. so, what's your point?
Korisnikov avatar
By Tungi
Ma Srbi su jebali sve zivo:nokti:
Korisnikov avatar
By Srklet
Srbi jesu oslobodili Istru od Italijana,ali ne i da bi "opkolili" Hrvate.
istru su oslobodili (odnosno osvojili, ovisi koja ti je perspektiva :D ) tito i partizani. da nije bilo tita hrvatska ne bi imala istru.
Korisnikov avatar
By kal zakath
My point is, that fucking some people obviously is not reason enough to recognise secesion.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Jao kako vise seru s tom represijom. A u ostatku Srbije i Jugoslavije su svi bili slobodni da rade sta hoce, leprsali od slobode izrazavanja i misljenja, emancipovali se do izbezumljenja?

U redu, hoce nezavisnost, razumem to sve, 80-ih je cela srpska nacija poludela, sta ces, i to se desava, sve ja to prihvatam. Ali sto me nervira kad seru s tom vekovnom i milenijumskom represijom od vremena potopa - bre Jugoslavija im je pruzala blagostanje i slobodu o kojima u Albaniji nisu mogli ni da sanjaju.

Sto ne kazu kako im je sad u Grckoj, gde zivi isti broj Albanaca kao na Kosovu, koje pravo na samoopredeljenje imaju u Svajcarskoj i Nemackoj?

A taj sud - smejurija.
Korisnikov avatar
By Srklet

Ma Srbi su jebali sve zivo:nokti:
jebali pa najebali. :D
nije to nista strasno. i turska je jebala srbe 500 godina, drzala velike dijelove europe i azije, pa sada nista od toga. tuđmana je smetalo što hrvatska izgleda kao banana, pa je išao uzeti dio BiH. pa ispušio. ono, na kraju najcesce najebes kad nekoga jebes.
Korisnikov avatar
By Srklet

My point is, that fucking some people obviously is not reason enough to recognise secesion.
stating the obvious much? :D
kosovo je dobilo nezavisnost zbog serije nesretnih dogadjaja od kojih su dobar dio sami sebi srbi napravili, jel. takodjer, srbija je srbija a kina je kina. a amerika je amerika.

ono, zasto da se pravimo blesavi... :teletabisi:
Korisnikov avatar
By deran
...reče gospođa Andreja Metelko Zgombić...

a tek slovenci pederi..:novine:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!