Originally posted by Tungi
Samo zato da bi skinuo to tesko breme sa sebe??Pa zar to malo nije sebicno?
Posle ce da prica:"Super,sad mi je lakse."Dok su roditelji recimo,pretrpeli shok.I onda u fazonu :"Bole me,da l' ce me prihvatiti li ne,njihov problem..."
Mnogo je to kompleksno."Psihicko zdravlje" s nece poboljsati time sto ces se outovati,ako si pre toga uskratio pola zivota sebi anksioznostima,depresijama...Sta se tu menja?Stvara se jos veci jaz i pitanje je koliko bi to outovanje bilo ucinkovito.
Ej, uz svo duzno postovanje, ne slazem se ni sa cim napisanim iznad.
Sebicno? Sebicno je ziveti zivot bez lazi i vodjenja duplog zivota, izmisljanja zenskih imena i laganja sa kim ides u bioskop? Hm, nisam znala.
Meni ipak dodje nekako sebicniji stav "prijatelja" koji ne mogu da prihvate cinjenicu da im je taj prijatelj, sa kojim su odrasli i prosli sve zivo i nezivo, gej, i da je i dalje ista osoba, nista manje vredna, sada kada je to obelodanjeno, nego ranije.
Slicno je sa roditeljima. Iako strah od autovanja njima mogu da razumem. Pogotovo ukoliko osoba nije osamostaljena, roditelji imaju slabo srce ili neka treca najcesca situacija.
Meni, licno nije jasno kako se neko moze nazivati prijateljem ukoliko su vam teme do te mere ogranicene, ukoliko si prinudjen da lazes i smisljas izgovore, i ne verujes dovoljno u pozitivnu reakciju te osobe. Sa ljudima koji ne mogu da me prihvate ovakvu kakva jesam ja nemam sta da radim. I takav stav mi se cini mnogo manje sebicnim i vise iskrenim nego sakrivanje necega sto je tako sitna, ali bitna sitnica u svakom odnosu dve osobe.
I opet, meni nije depresivna cinjenica da neki homofob nece biti u stanju da prihvati cinjenicu da sam gej, vec cinjenica da cu sebe morati da lisim izvesne slobode. E, to je meni depresivno.
Strah od autovanja je prirodan, i svako od nas ga je barem jednom osetio, nezavisno od nivoa autovanosti, fleksibilnosti ili cega vec. Ali se moze prevazici.
"Koliko bi outovanje bilo ucinkovito?"
Sloboda kao rezultat necega za sta, evidentno, treba skupiti i hrabrosti, mora biti ucinkovita.
Probaj to ponekad, osecaj je divan. A posle treceg puta reci izlaze same. Cheers!