- 02 Dec 2009, 16:54
Mozes li racionalno objasniti ljubav?
Bog je apsolutna ljubav i mi smo njegov deo.
Itekako covek ume da ''razume srcem'' cije se razumevanje kosi sa raciom koji prihvata mozak. Covek tako cesto slusa srce, vodi ga intuicija, i mada nema dokaza kojim bi opravdao to sto ga srce vodi, on ipak ide napred sav tako nekako neracionalan...
Cesto je covek toliko neracionalan, neobjasnjiv, i to ga cini covekom isto toliko koliko i njegova potreba za racionanim objasnjenjima koje mu diktira mozak.
Materija i duh su dve stvari, ali funkcionisu zajedno, mada jedna drugu cesto ne kapiraju sasvim. Suprotnosti se privlace izgleda, covek je dokaz za to.
Dushu coveku ne mozes secirati, mozes je samo naslutiti, o kako to neracionalno zvuci, znam...
Originally posted by BananaRacionalno objasniti Boga je nemoguce, ako pod racionalnim podrazumevamo ono sto mozak prihvata kao cinjenicu.
Divlja, veruj ti u Boga ako zelis... to ti niko ne brani.
Ali ako nameravas nekoga ko zeli racionalno objasnjenje ubediti u njegovo postojanje,
onda moras koristiti racionalne- naucne dokaze.
Hint:
Pocni od definicije. (da ljudi uopste znaju o cemu pricas, mnogi shvataju Boga na razne nacine)
Potom ga iz te definicije i naucnih cinjenica logicnim sledom izdedukuj.
Inace je tvoja predstava Boga racionalno neprihvatljiva.
Mozes li racionalno objasniti ljubav?
Bog je apsolutna ljubav i mi smo njegov deo.
Itekako covek ume da ''razume srcem'' cije se razumevanje kosi sa raciom koji prihvata mozak. Covek tako cesto slusa srce, vodi ga intuicija, i mada nema dokaza kojim bi opravdao to sto ga srce vodi, on ipak ide napred sav tako nekako neracionalan...
Cesto je covek toliko neracionalan, neobjasnjiv, i to ga cini covekom isto toliko koliko i njegova potreba za racionanim objasnjenjima koje mu diktira mozak.
Materija i duh su dve stvari, ali funkcionisu zajedno, mada jedna drugu cesto ne kapiraju sasvim. Suprotnosti se privlace izgleda, covek je dokaz za to.
Dushu coveku ne mozes secirati, mozes je samo naslutiti, o kako to neracionalno zvuci, znam...