Originally posted by antibiotic
Bec dakle...
Prva stanica za Evropu za nas balkance...
Mogu reci da su se austrijanci malo ukakili zbog odluke o vizama, ali kad su preziveli rumune i bugare i nas ce vala...
Slazem se da je Bec vremenom postao zanimljiviji grad. Meni je pre 6-7 godina bilo jako dosadno, sad je vec drugacije... medjutim postao je sterilniji... svud su pocestili, ispeglali, okrecili... gde su stigli... treba covek i na to da se navikne...
No, da ima nasih ljudi - ima, na svakom cosku. Za neke koji dodju bude krajnje neverovatno... zbog toga uvek pazim gde cu i kome sta da kazem... cak su i austrijanci naucili srpski pa razumeju stosta...
Ipak, Bec je i dalje konzervativan, nije to ta ludnica i provod... a prema strancima jos uvek postoji neki zid. Mozda zbog toga jer su nam jako blizu... Nemci koji dodju za Bec ( a ima ih u medjuvremenu vise nego turaka samo nisu toliko upecatljivi) kazu da osete neki balkanski duh u gradu ... i u pravu su.
Nasih ljudi, dakle, ima dosta, medjutim problem je u tome sto je to sve uglavnom radnicka klasa, ljudi koji jedva maternjim jezikom barataju, a kamo li nemackim... tako da su uglavnom nezainteresovani za regularne tokove i integracije u zemlji u kojoj zive...
Ono sto se ja nadam je da ce po ukidanju viza za Bec nagrnuti malo edukovaniji svet ... da se malo popravi prosecna slika ljudi iz Srbije u Becu.
Ima nasih, ima ima... Mene je na Südbahnhofu bilo strah da govorim srpski (da se cuje da ga govorim) ne zbog ne znam kojih "njihovih" vec zbog "nasih" koji su tuda promicali... Drugim recima, pokusavam da izrazim svoj utisak o njima:

( :lopov: )...
Naravno, bio sam par godinica mladji, neiskusniji, to mi je bilo prvo samostalno inostranstvo, te je moj preterani oprez (da ne kazem strah) bio "opravdan"...

Opravdan za izolovanog pripadnika srpskog naroda...
Inace, Bec mi se inace ne dopada previse...

Nekako mi je..."staracki"... Ne svidja mi se sto nema mnogo zelenila u vidu ulicnih drvoreda (u centru), a ne volim takve gradove... Takav je bar moj utisak bio... Osim velikih palata u cenru, arhitektura mi je...ako smem da kazem a da me ne lincujete, dosadnjikava...

Sve je prilicno slicno, a opet nedovoljno karakteristicno (kao celina za sebe, jedinstveno)...
To sve ne znaci da mi se ne ide opet u Bec...

Mozda steknem drugaciji utisak k'o zreo covek...