Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Discworld

Slika

Sky One je emitovao njihov nov film iz dva dela "Terry Pratchett`s Colour of Magic". Drugi deo se zove "Light Fantastic".
Ako niste gledali, preporučujem.
Do sada su uradili dve animirane serije "Wyrd Sisters" i "Soul Music", kao i filmove "HoghFather", "Johnny and the Dead" i "Truckers", dok za 2009 najavljuju "Terry Pratchett`s Going Postal".
Produkcija je odlična kao i glumačka ekpia, Sir David Jason, poznatiji u ulozi Del Boy-a
Tim Curry,
Christopher Lee je pozajmio glas "Smrti", imate sve na sajtu.

Ako ste ipak ljubitelji knjige, diskutujte o njima. Ipak je Terry bio plodan pisac :klap:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Ja sam video neke crtace na temu Pracetovih knjiga, i bili su vise nego socijalni, kao iz sedamdesetih.
Korisnikov avatar
By Vespertine
Terry je genije swoje wrste.Njegowe knjige su me powadile za wreme sluzhenja wojske.Film sam skinuo i odgledao,extra je, mada mi se chini da su hteli malo wishe da pucaju na spec. efekte nego na relevantno wizuelno reshawanje deshawanja u filmu. Anyway, thumbs up for Terry
Korisnikov avatar
By Hys.
Nasnimila mi zena kada su davali kod njih na tv :eya:

Sem ako nije preko toga presnimila neki fudbal kao sto ima obicaj, u kom slucaju ce biti krvavo :die:
By Dragonite
Dao mi drug pa sam baš sad za vikend gledao.

Mogu da vam kažem da je baš super. Izmenjeno je više stvari (izbačeno) - recimo, nema posete hranu Bel-šamharota, ali je to urađeno jako pametno (likovi koji stalno pominju taj hram i Dvocvet koji kuka kako nisu stigli da ga posete). Inače film baš ima tu pračetovsku atmosferu, u onoj meri u kojoj ju je moguće preneti na ekran. Oduševio sam se Timom Karijem,

a vidim da niste primetili ko igra Dvocveta :smug:

hint: Gospodine Frodo, pa ne možete takvi da idete kroz Mordor!

:opatica:

Dejvid Džejson je upravo Rinsvind koga sam zamišljao, a ne znam ko je igrao Koena Varvarina ali mi se gluma svidela. Inače Koena ne volim preterano, ali film mi je malo promenio perspektivu.

Smrti sada daje glas Kristofer Li, a ranije je to bio Jan Ričardson. Li je bio za nijansu bolji, mada ima manje rečenica.

Uprkos svim šansama da nije moguće napraviti dobar film od knjige koja ima veliku količinu teksta napisanu ovako, u naraciji, ovaj film je odličan.
Korisnikov avatar
By svejedno
Eto relevantne kritike ;)

..

Ja sam do sada video samo crtani "Soul Music'..

AFKA ga je lepo ocenio, nije mi se svideo, ni ko crtani, jos manje sto se tice prenosenja Terijevog humora.

...

Ali, cim napravise crtani, shvatio sam da je samo pitanje vremena kada ce se naci produkcija i za film..

Jer za ekranizaciju Pracetovih dela neophodno je ili napraviti crtani - ili imati lo0d'lo budzet ;)

..

Moracem da nabavim, ako Dragonite kaze da je dobro - nema bolje ppeporuke od 'omazhiste Pracetu - /jednogOd/ pisca Forumlanda ;)
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Je l' moze neko da okaci direktan link za torrent?

Ja sam trazio na torrentz.com, i tamo ga nema.

Inace, sto se tice Praceta, mislim da je to jedina situacija u kojoj me vise odusevljava nas prevod nego original.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by A.F.K.A.OB

Inace, sto se tice Praceta, mislim da je to jedina situacija u kojoj me vise odusevljava nas prevod nego original.
Ah, nikako se na bih slozio, posebno sto se tice praceta & npr. Daglasa Adamsa..

..humora uopste.
..

Citah i 'Autostopera' & par Pracetovih dela na engleskom.
..

Prvo, britanski humor je bas specifican.

Drugo, Pracet cesto svoj humor temelji bas na jeziku (zapravo, na izgovoru - od 'aristokratskog' do 'ulicnog' engleskog)

I trece - prosto u svakoj knjizi postoji veliki broj jednostavno neprevodivih igara reci..
..

pS. No, ne sporim, prevod Pracetovih knjiga jeste retko dobar kod nas, ali svakako, posebno za 'humorne' stvari, mislim da je original neprevazidjen po difoltu.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Sta ga znam, ja se, na primer, nisam ni priblizno smejao dok sam citao "Wyrd sisters", kao dok sam citao "Sestre po metli".

A da naglasim da sam prvo citao srpsko, pa onda englesko, pa onda opet srpsko izdanje. :D

Nekkao lik koji prevodi dela daje odredjeni smek koji meni godi... A svaka mu cast, takvo stivo je jako tesko prevesti, bas zbog takvih igri recima koje si pomenuo.
Korisnikov avatar
By svejedno
Jbg.. Sad pokusavam da se setim sta sam ja citao na engleskom..

Jednu knjigu kojoj ne mogu da se setim imena, jer nije jos prevedena kod nas; 'Male bogove', i 'Jednakost rituala'..
..

Radnja te prve knjige se desava na kontinentu koji je disksvetovski ekvavilent Australije, btw.. al nikako ne mogu da se setim imena..

...

I, naravno, Daglasov 'Autostoper'.

..

Ne, znam, meni vise lezi original.. jer tek onda u potpunosti shvatim 'britanstinu' ;) koja vristi iz njegovih knjiga, posbno kod carobnjaka, npr ;)

..

Verujem da to ima veze i od knjige do knjige, a i da stvar je do tvog & mog drugacijeg senzibiliteta, prosto..
..

Ali igre reci i dalje ostaju neprevodive :P
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Naravno, ali se zato prave nove, u duhu srpskog jezika. :P

"Britanstina" mi ipak najvise godi u Pajtonovcima i serijama i filmovima koji govore o siromasnim britanskim porodicama iz socijalnih naselja... Tudja muka je sladja. :D

Britanci znaju mnogo bolje da docaraju i humor i surovost (mada ej najbolje kada ide zajedno), nisu ispeglani i fotosopirani...
Korisnikov avatar
By svejedno
Pa to. Upravo..
..

No, zaista bi uzaludno bilo sada da ti & ja nabrajamo 'za' & 'protiv' razloge za citanje originala ili prevoda ;)

..

Svako po svome ukusu ;)

..

U svakom slucaju, OT, videh gore sta si napisao za crtace, licno odgledah samo 'Soul music' i ni najmanje mi se nije svideo.. A procitao sam knjigu & veoma mi se svidela..

Losa animacija - na nivou glupih npr 'Robin Hud' crtanih filmova, a humor je unizen, i to cini se namerno, valjda kao zbog klinaca, sta li..

..

Ali ako Dragonite kaze da je ovo kul, vredi ga nabaviti ;)
..

pS. Inace, rekoh vec, da ne gresim dusu, zaista svaka cast nasim prevodiocima za rad na Disksvetu, genijalno odradjen posao.
By Dragonite
Originally posted by svejedno

Jednu knjigu kojoj ne mogu da se setim imena, jer nije jos prevedena kod nas; 'Male bogove', i 'Jednakost rituala'..
..

Radnja te prve knjige se desava na kontinentu koji je disksvetovski ekvavilent Australije, btw.. al nikako ne mogu da se setim imena..
The Last Continent. :grouphug:

I meni je ipak bolje u originalu, ali ja sam čitao i Monstrous Regiment, Carpe Jugulum, Going Postal, Hat full of sky, Wee Free men, Thud! i (valjda) the Last Hero.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Dragonite
Originally posted by svejedno

..

The Last Continent. :grouphug:

I meni je ipak bolje u originalu, ali ja sam čitao i Monstrous Regiment, Carpe Jugulum, Going Postal, Hat full of sky, Wee Free men, Thud! i (valjda) the Last Hero.

Ha, kako si to napisao.. tacno mogu da zamislim kako sa ljubavlju izgovaras 'D laaast kontineeent' ;)

..

Jeste, to je ta :)

..

Fora sa Pracetom je i u filozofiji koju fura, (pade mi na pamet posto je AFKA napisao da se vise smejao nasem prevodu - iako ne sumnjam da kapira i filozofiju) a koja je, prosto, genijalna.

Meni je od knjiga mozda omiljena 'Mali Bogovi' sto se tice te njegove filozofije.. i parodije na nasu realnost.

..'Pokretne trake' sto se tice bas ismevanja nase realnosti..

Ali uvek on sve to poveze :)
..

Iz 'Malih Bogova' - onaj filozof iz grada filozofije, zaboravih mu ime (no ne sumnjam da ti nisi) koji, pored stoika & jos neke druge dominantne struje filozofa, predstavlja, sam, trecu struju cije ucenje glasi (parafraziram):

'Cudan je ovo neki svet.. Stoga, 'ajmo na pice, i ako ti castis, ja cu duplo'

Mislim, genijalnost :)

Najbolja filozofija.. Sushtinska ;)

..

Sad, posto ovo nije tema o knjigama & prevodima, necu vise da spamujem, obecavam ;)
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
HOOOOOOOOOOOOOOCUUUUUUUUUUUUU! :bale:
By Dragonite
Didaktilos iz Efebe :smug: i njegov nećak, sad ne mogu da se setim imena.

Htedoh da prvo kažem Dios, pa se setih da je on u Piramidama.
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Meni su veshtice ipak najdraze. I naravno smrt pacova. :giggle:
Korisnikov avatar
By Rei
37 romana o Disksvetu? :drama:

Poshto sam ja prochitao samo jedan (Mort), da l' preporuchujete da idem hronoloshkim redosledom, ili mozhe random?
Korisnikov avatar
By castor
Sta god da uzmes neces pogresiti.
Moja preporuka:
Mali Bogovi - po meni ubedljivo najbolja, Dobra Predskazanja - vristanje od smeha na svakoj stranici. Boja Magije i Vestice Na Putu su takodje sjajne.
Korisnikov avatar
By Danijel_hot
Rei,mozes da citas po svom nahocenju.U principu redosled citanja nije od vaznosti.Svaka knjiga je zaokruzena celina za sebe.U principu!
Ali u sustini on iz knjige u knjigu siri pricu,dodaje nove likove i elemente.
Ako na primer,citas knjigu "Thud!" videces da je Dorfl vec zapolsen u gradskoj strazi.Ali ako citas knjigu "Glinene noge",u kojoj se Dorfl prvi put pojavljuje,videces da je on jedan od glavnih osumnjicenih za ubistvo.
Da ne spomnijem serijal o vesticama.Gde se prica sve vise i vise siri.
Korisnikov avatar
By mitrandir
Btw, imam sve Pračetove knjige u audio formatu, pa ako je neko zainteresovan nek šibne u2u.
Korisnikov avatar
By Waldorf
SKY sinoć emitovao Going Postal, Part I, i mislim da ću se upiškiti u najiskrenijem naletu oduševljenja (iako možda nije lepo baš da to ovako javno objavljujem pošto sam nova i ne poznajte me baš preterano) jerbo sam upravo stavila da se skida HD.720p "fajlić", pa me preplavile šiparičke emocije. Taman ću stići to da odgledam dok se i drugi deo pojavi te cenim da ću probdeti uz Pratchetta. :dance:

[zakasneli odgovor glede redosleda čitanja]
Postoje oni guide-ovi sa L-Space sajta, jer iako je svaka knjiga celina za sebe ima tu nekoliko plotline-a koji se provlače kroz više romana (Rincewind, veštice, Smrt, straže itd). Ja još nisam sve pročitala, a i ono što jesam uglavnom sam čitala van reda kako sam kupovala/dobijala knjige, ali u planu je da jednom kada sve nabavim (imam ih u elektronskoj formi, ali mi se ne mili Pratchetta tako da konzumiram) čitam držeći se tih grafikona.
[/zakasneli odgovor glede redosleda čitanja]

Za sada omiljeni roman Carpe Jungulum, prvi o vampirima, i to ponajviše zbog Agnes Nitt. :love:
Korisnikov avatar
By Rei
Odlichno, hvala za guide :)
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Waldorf

SKY sinoć emitovao Going Postal, Part I, i mislim da ću se upiškiti u najiskrenijem naletu oduševljenja (iako možda nije lepo baš da to ovako javno objavljujem pošto sam nova i ne poznajte me baš preterano) jerbo sam upravo stavila da se skida HD.720p "fajlić", pa me preplavile šiparičke emocije. Taman ću stići to da odgledam dok se i drugi deo pojavi te cenim da ću probdeti uz Pratchetta. :dance:

A jel mozem nekako ja da dodjem do toga :onajsmajlistovrtinogicompostidjenoanemamoga:

:D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!