Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Loni

no kad sam video da sin moje prijateljice od 5 godina udara majku, a ona mu kao emancipovana građanka Kanade ne vraća fizički već ga samo blago opominje, počeo sam da se preispitujem.

Odlicno je sto je zakon donet. I da, bice i zloupotrebljavanja tog zakona. I da, kada procitam nesto ovako kao sto je Loni napisao, ne da bi izdevetala malo razmazeno govedo po guzici, da sve bridi, ali ne mogu da se otmem utisku da je sama majka kriva sto je izrastao mali monstrum koji misli da sve moze.

Evo jedne anegdote od pre neki dan.
Otisla sam u market u koji idem svaki dan, i na kasi slusam dete koje je ostavljeno u kolicima pored (ima jedno 6 kasa). I dere se devojcica mamaaaaaaaaa mamaaaaaa ocu bla bla....Ja kapiram da joj je keva neka trudnica pored koja uzima kese i smeje se. Ja naravno posle 5 dranja dok placam kazem naglas "cuti jebote vise" i pizdim...
E, sad, posto me je omelo dranje, ja skapiram da sam zaboravila da nesto kupim, i okrenem se nazad posto sam vec platila, uzmem to, cekam na kasi, cela ta procedura traje jos minimum 20 minuta.

Za to vreme, ona devojcica je jos uvek u kolicima, na ulazu u radnju! I NIKO JEBENO NE REAGUJE!!!
Ja dolazim na kasu, i kazem devojci koja radi: "Jel sam ja jedina osoba kojoj nije normalno da majka ostavi dete ovako?" Ona cuti ko kurva i kuca. "Dovedite mi menadzera odmah" Odjednom je dobila sluh jelte, i otisla u kancelariju po njega.

Izlece lik stariji koji odma ide na dete i nesto mu guguce, obraca se devojcici. Ja mu kazem da "niko ne reaguje na cinjenicu da je dete ostavljeno, da je majka mogla da pazari zajedno sa kolicima, da je nema pola sata, i da to nije normalno, i da je ODMAH nadje" On je klimnuo glavom, prokomentarisao "znam, u pravu ste, strasno" i uleteo iza kasa da nadje majku.

Ja nisam mogla da sacekam da vidim da li je nasao, jer se bojim da je nasao da bih joj jebala mater kao sto niko nije u zivotu, i verovatno bi me obezebedjenje odvelo iz radnje.
Inace idem bas tamo za jedno pola sata pa cu da ih pitam sta je bilo....

I eto, to bi nekako sumiralo moj odnos prema deci. Prvo sam psovala jer se dernja, a onda sam htela da otkinem nekom glavu kada sam videla da je ugrozena.
A kako bih onu kasirku sto je cutala zalepila .... ma sve njih, jebene posmatrace :die:

edit: da, a u jednom trenutku, iza njenih kolica neki alkos propali baulja i hvata se za rucke od njih :kesa:
By Ulix
Originally posted by unic0rn

Mislim da je to super ne samo zato sto verujem da ne treba lemati decu nego zato sto ce se valjda buduci roditelji zamisliti u shta se upushtaju.
Trenutno je dovoljno da se nadju dvoje kojima se trpa ili ima dete i tako se izrodi jedno malo ni krivo ni duzhno, a roditelji ga ili nisu planirali (kolko takvih sluchajeva znam!), ili kada su ga dobili su shvatili shta su napravili.
Hocu reci da, iz navike, nemoci a podosta i iz neinteresovanja ce roditeljima najlakshe biti da batinaju umesto da se konsultuju s struchnim licima ili razumeju probleme deteta.
Zato nije dovoljno samo zabraniti batinanje nego nekako obrazovati ljude da shvate sta zapravo znachi roditeljstvo, jer nije svako za to.
:up:

E baš tako, slažem se unic0rne.
Naročito je važno ovo boldovano, da se razume zašto decu ne treba tući, a ujedno je to i razlog zašto roditelji tuku decu - iz nemoći ili nedostatka strpljenja; takvi ljudi, ako već imaju decu, mogu da se nauče strpljenju i vaspitavanju, to nije nikakav problem. Problem je, zapravo, u tome što će malo ko u sredini poput naše da prizna da NE ZNA da vaspitava dete, pa će, samim tim, malo ko da pokuša to da nauči.
I meni bi bilo lakše da mogu, na primer, cimeru da objasnim da ne ostavlja svoje patike na sred predsoblja tako što ću mu izbiti sve zube, ali to što je nešto lakše i brže, ne znači i da je u redu.
Korisnikov avatar
By jukie
Pa ja mislim da će u stvari uglavnom baš oni najkvalitetniji potencijalni roditelji da se uplaše i da odustanu od imanja deteta, tako da će decu imati sledeće grupe:
-cigani prosjaci koji će ionako da ih tuku pošto su već van zakona
-glupsoni koji ne shvataju da će ih dete urnisati kad malo poraste
-bogataši koji će deci kupovati sve šta hoće kada hoće, baš ih briga što su razmažena
-ekstremno politički korektni mazohistični slabići i njonje koji smatraju da dete ima pravo da divlja kako hoće, i koji vole kad ih dete muči
-neke verske podgrupe (? koje u Srbiji tek treba da se iskristališu? tipa Amiši) koje će od malena deci usađivati osećaj krivice i da je porodica važnija od pojedinca
-i jedan određeni procenat tih običnih roditelja koji će se upustiti u roditeljstvo kao u avanturu, valjda neće baš nas da zapadne to strašno dete
Korisnikov avatar
By Dirrty
Podržavam.
Deca kojoj su potrebne batine su postali kreteni krivicom roditelja.
Te stoga ne vidim opravdanje za fizičko kažnjavanje sopstvenih roditeljskih neuspeha.
Neka roditelji mlate sebe.

Pa i ja sam bio dosta tvrdoglavo dete, od kad znam za sebe umeo sam da odgovorim na svaku, pa opet sam u životu dobio svega par puta batine, i to potpuno s razlogom, kog sam i tada bio donekle svestan. (a to je već druga tema, opasna linija između nazovi normalnog i devijacije).

A pritom su mi se roditelji razveli na početku mog puberteta (to se uzima kao jako potresan događaj za dete iako ga nisam uopšte tako doživeo, nikada...)

I pored svega toga se mogu pohvaliti tuđim pohvalama da sam dete za primer...

Dakle ima tu previše faktora da bi se batine uzele kao imalo bitna stavka u vaspitanju dece.
Korisnikov avatar
By spliff
naravno da zakonom treba sprechiti zlostavljanje dece
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by spliff

Naravno jasno ti je da ovde ne govorimo o ovoj situaciji:

Slika

A ne govorimo ni o ovoj situaciji (pošto Bartu nema pomoći):

Slika

nego govorimo o situaciji da običnom detetu kao razvojna faza nešto sune u glavu da uradi kako ne treba (štekeri, trčanje preko druma), a što može biti opasno za njega/nju ili druge ljude, i onda treba hitno reagovati da se dresira da to više ne radi
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pošto jesmo iznad životinja, posedujemo um.
Životinje imaju opravdanje za fizičko kažnjavanje mladučandi, a koji je tačno naš izgovor?!

Dakle ne, ne shvatam zašto bi to u bilo kojem slučaju bilo potrebno.
Ja ni u jednom slučaju nisam mislio na krajnosti, do kojih ne bi trebalo ni da dođe uz odgovorno vaspitanje dece bez ikakvih batina.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Dirrty
Pošto jesmo iznad životinja, posedujemo um.
Životinje imaju opravdanje za fizičko kažnjavanje mladučandi, a koji je tačno naš izgovor?!
Pa (I guess) to što dete do nekih 5 godina ne poseduje taj um i na sličnom je nivou umnog razvoja kao šimpanzino mladunče

a pošto odrasli ne mogu da dozvole da prirodna selekcija UBIJE neopreznu decu, onda tup-tup po guzi služi da se čovekovo mladunče izdresira da ne radi opasne stvari, i preživi do trenutka kada može da rezonuje
Korisnikov avatar
By tintily
Deca mnoge stvari bolje rezonuju od odraslih, poenta je objasniti detetu neke stvari jezikom koje ono razume a to nije batinanje!
Korisnikov avatar
By Mars
I spustiti se na njihov nivo. Fizički, mislim, eye contact. Da dete VIDI da ste na istom nivou dok mu objašnjavate.

Svako ko je gledao makar jednu epizodu horor programa Nanny i Super Nanny zna to.

''
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by Mars

I spustiti se na njihov nivo. Fizički, mislim, eye contact. Da dete VIDI da ste na istom nivou dok mu objašnjavate.

Svako ko je gledao makar jednu epizodu horor programa Nanny i Super Nanny zna to.

''
:lol:

Videla sam ovu emisiju. Sa' cu da skinem ovu epizodu South parka. :smeh:
Korisnikov avatar
By Mars
Ajde pa se javi sa utiscima.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by hlaefdige
Originally posted by tintily

Deca mnoge stvari bolje rezonuju od odraslih
e ovo sam cula puno puta, a nisam nikad razumela...da li te mrzi da mi objasnis?
koje stvari?
Znam ja na šta se ovo odnosi, ali to nema nikakve veze sa predškolskom decom.

Dakle, svi smo gledali dečje detektivske serije u kojima deca detektivi od 10-12 godina rešavaju slučajeve kao od šale, koristeći zdravu logiku i jednostavno "sabirajući dva i dva". Odrasle osobe u ovim serijama skoro nikada nisu istovremeno i dobre i pametne kao dete. Ili su dobroćudni glupsoni ili su (da tako kažemo) ludi naučnici (koji su jako inteligentni ali su zli).

(Možeš da zamisliš moj šok kada sam početkom sedmog razreda ustanovio da ne umem da učim istoriju i da se pretvaram u glupu odraslu osobu... u retrospektivi, tu se radilo o situaciji (engl. "gifted block") kada nadareno dete ne ume da uči školsko gradivo jer uvek sve zna unapred pa nikada ne nauči kako se uči, i onda jednom jednostavno više ne može tako)

Da se vratim na decu detektive; dakle, odrasli u tim serijama su blaženo nesvesni svega što se dešava u dečijem svetu, niti primećuju zaplete niti reaguju na njih. U stvarnom svetu, moji rođaci i nastavnici su uglavnom spadali u baš tu glupu odraslih koji ne rezonuju. A po onome što sam video radeći u školi, većina nastavnika (kako ne bi došlo do overloada u glavi? ili možda namerno kako ne bi morali da troše svoje vreme) uspešno sebi filtrira situacije (sasvim vredne epizoda u TV serijama) kao "nešto deca danas mnogo trčkaraju tamo-amo".
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma ako smo ljudi, onda smo ljudi.
Često se pozivamo na to.
Dakle nema selektivnog pozivanja na ljudskost, samo kada nam odgovara.
Nema opravdanja!

Da je biologija u stanju da objasni čoveka, ne bi postojale druge nauke.
Tako da ja nikada ništa ne bih svodio isključivo na biološko.
Korisnikov avatar
By *deni*
Došao sam ovamo ekskluzivno zbog jukievih odgovora, koji su ispunili moja očekivanja.
:lol:
Korisnikov avatar
By scout_finch
kad odrasli ljudi budu dobijali samare i cuske kad nece da rade kako im se kaze, onda neka tako dobiju i deca. ma cak ni tad. najlakse je da ne ulozis dovoljno vremena i strpljenja u vaspitanje deteta, pa ga onda prebijes kad te iznervira. cak i ako dodje do zlouptebe zakona, to je zanemarljiv problem u odnosu na ono sto neka deca trpe zbog nedostatka takve odredbe u zakonu.

a ja bih jebala mater svakom ko podigne ruku na dete. nemoj da ga radjas/pravis ako nisi sposoban da budes roditelj.
Korisnikov avatar
By *deni*
Bogami, ja bih svoje dete vaspitavao kako ja smatram da treba, pa neka me slobodno tuži kad zasluženo dobije disciplinske ćuške.
:spank:
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by Mars

Ajde pa se javi sa utiscima.
Ajde. :D

Jos se smejem. Ova epizoda mi je u rangu one kada ih napada 'Masta', predobro. A utisak, pa bas sam pod utiskom, kada Kartmen kaze da je Cezarov nacin vaspitavanja nasilje... i dadilje koje se u sustini na isti nacin odnose prema deci, kao da su kucni ljubimci.
Ja sam odgledala jednu epizodu Nanny, i delovalo mi je ok, kao da ti saveti stvarno mogu da pomognu pogubljenim roditeljima kako da smire histericnu decu. Jedino nisam kapirala da su Nannies planetarni fenomen....
Smejala sam se (sebi) kada je dobio time-out, kada sam prvi put cula za to cinilo mi se kao odlicna ideja... a skroz je super Kartmen, obozavam ga... i na kraju, naravno, sve ostaje isto, ni on ni keva ne menjaju karakter. ;)
Korisnikov avatar
By Mars
Da....kada pita "A šta me TAČNO sprečava da ustanem i odem odavde?" Ono....autentično zapanjen u zainteresovan.

Ja sam par dadilja uhvatio. Režirane su sve epizode, svaka mora da ima happy end, to je jasno. Za potrebe snimanja sve dođe na svoje.
Korisnikov avatar
By Mars
E, to je jedan od razloga zašto su ovi razgovori prilično besmisleni kada u njima učestvuju oni koji još uvek nisu roditelji. Nego svoj stav baziraju na sopstvenoj idealističkoj samouverenosti u svoje vaspitačke moći (savršeno dete-potomak se naravno podrazumeva) i teoriji iz knjiga o psihologiji i pedaogiji.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Tacno. A oni koji imaju decu nemaju vremena da se bakcu 1001 zakonom na istu temu, bez da se i jedan primenjuje, i za par godina ce decu imati samo oni koje je jukie opisao na prethodnoj strani.
Npr. Kartmen. :evil: :lol:
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by jukie
Originally posted by spliff

Naravno jasno ti je da ovde ne govorimo o ovoj situaciji:

Slika
Ali ovoj slici se neprestano vraćam večeras i zamišljam jukiea kako uzima pravdu u svoje ruke i kreće u borbu protiv bezobrazne dece.
:krezavi:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Ma bre batine su iz raja izasle!

Po dupetu pa da vidis kako ce da se ponasa lepo!

Nama koje su roditelji tu i tamo malo shljepnuli kada preteramo nista ne fali.. Ajde molim te, pun mi je kurac povladjivanju danasnje dece, kao da su samo ta deca na svetu deca i da pre njih ni jedno dete hodalo zemljom nije, kao prema malim bogovima se ponasaju... :doh:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by scout_finch

kad odrasli ljudi budu dobijali samare i cuske kad nece da rade kako im se kaze, onda neka tako dobiju i deca. ma cak ni tad. najlakse je da ne ulozis dovoljno vremena i strpljenja u vaspitanje deteta, pa ga onda prebijes kad te iznervira. cak i ako dodje do zlouptebe zakona, to je zanemarljiv problem u odnosu na ono sto neka deca trpe zbog nedostatka takve odredbe u zakonu.

a ja bih jebala mater svakom ko podigne ruku na dete. nemoj da ga radjas/pravis ako nisi sposoban da budes roditelj.
pa da je tako onda bi i deca krivicno odgovarala i isla u zatvor sa 5 godina :P ono kao ne postoje za dz pojam mladji-stariji maloletnik i na kraju punoletan covek.

i opet ne govorimo ni o mentalnom-fizickom nasilju nad decom ni o fizickom kaznjavanju dece kao uobicajenim nacinom vaspitavanja-lecenja frustracija. govorimo o zakonskoj zabrani fizickog kaznjavanja.

neverovatno je kako polazite od cinjenice da su sva deca ista i da samo i samo od vase reci zavisi kako ce dete da se ponasa. to prosto i jednostavno nije tacno.

zakljucak cele price je da sve dok moje postupanje prema detetu nije mentalno-fizicko nasilje-zlostavljanje ne dozvoljavam nikom da mi odredjuje, a ponajmanje zakonski zabranjuje odredjene metode vaspitavanja. to je nesto sto je moje i drzava u to nema pravo da se mesa.

isto tako nama je u skoli nastavnica (1-4) uvijala zulufe kad bi napravili neko sranje. i meni je to potpuno ok. danas bi verovatno takva nastavnica (ako ne zaradi sestar u oko) odgovarala pred sudom u roku od odmah. deci time nece da padne kruna s glave, a u svakom odelenju ima najmanje jedno dete koje se istice "hajducki" sto nije uvek posledica vaspitanja, vec jednom kad shvatite da dete ima svoj karakter koji roditelji tokom vaspitavanja uoblicavaju, mozda vam dodje iz dupeta u glavu da ne zavisi sve od vas.
Korisnikov avatar
By scout_finch
dete od 5 godina nema svest o krivicnom delu, tako da ta paralela na stoji. i niko dete ne tuce zato sto je ucinilo krivicno delo, vec zato sto ne sedi kad mu se kaze da sedne, ili prica kad mu se kaze da cuti. pa aj tako i sa odraslima. recimo ja sam fizicki jaca od tebe (nisam, al' recimo da jesam) i ti mi ides na zivac i ja ti kazem aj tisina bre. i ti nastavis da pricas. i ja te onda cusnem par puta. i tu dodam jos koji samar. ne ide, zar ne?

Nama koje su roditelji tu i tamo malo shljepnuli kada preteramo nista ne fali.
a ni nama koje roditelji nikad nisu takli nista ne fali. ja bas mislim da sam lepo vaspitana. :andjelak: :D
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by Sprinter

unicorn
s obzirom da je ovo zakonska zabrana, mi ovde ne pricamo o isfrustriranim iskompleksiranim roditeljima debilima koji nisu planirali decu, pa se izivljavaju nad njima i batinama. teziste teme je na zakonskoj zabrani za primenu fizickog kaznjavanja dece od strane roditelja koji su iole normalne stabilne licnosti, koje obozavaju svoju decu i smatraju da je u pojedinim slucajevima-momentima fizicko kaznjavanje najbolji-jedini nacin da se resi problem.

zamisljam situaciju u kojoj se ovaj zakon primenjuje u praksi u punoj meri :smeh: nije tako mali broj onih roditelja koji da ne bi imali problema sa zakonom (ako kazne za samaranje budu ozbiljnije) jednostavno najure decu iz kuce. voleo bih da svi ti adolescenti, koji s generacijama postaju sve ludji i ludji, zakucaju sa kofercetom na vrata predlagaca zakona.
Pazi... ti i ja i ovde mnogi znamo da život i životni postupci nisu nešto što se može lako uprostiti, ugurati u šablone.
Životarenje je vrlo sofisticirana pojava i nema jasnog zakona šta je tačno dobro, a šta ne.

Tako imaš i ubistva, koja su opravdana.

Znam porodicu gde su žena i tašta ubile teškog manijaka. Čoveka, koji je tukao ženu, taštu i decu stolicama, silovao dete, iživljavao se na sve moguće načine. Tašta je za odsecanje glave zetu dobila 3 godine robije, ali ova porodica je psihički spašena kasnije. Deca su postajala normalniji ljudi nego u detinjstvu, kada se mislilo da su ludi asocijalci.
Imaš i ubistava iz odbrane itd.

MEĐUTIM Pravni sistem svake države, generalno gledano nije otvoreno polja za improvizacije i različita tumačenja.

U pravnom sistemu piše da se zabranjuje tuča dece upravo zato da svaki roditelj ponaosob ne bi sam određivao kad je dete zaslužilo batine.

Ja mogu da verujem da si ti tvoje dete ćuškao kad je zaslužilo, ali ako pravni sistem ne bi osudfio tebe, ne bi moglo da osudi ni onog, ko tuče dete, koje nije krivo.

Tako bi recimo neki lopov iz Marinkove bare mogao pretući dete jer ne želi da krade.
Neki otac homofob mogao bi da pretuče sina jer je stavio keceljic8 na sebe i glumio devojčicu (znam za takav slučaj).
Neko bi pretukao dete, koje nije sposobno da nauči za više od dvojke, zbog slabe ocene.
Neko zbog smotanosti deteta, zbog čega ono, takože nije krivo.

E upravo zbog ovakvih mogućih improvizicija i različitih tumačenja neki pravni akti nemaju alternativu.
Onda je manje zlo zabraniti svima da tuku dete, nego dopustiti svima,
a od 10 slučajeva, smao 3 roditelja će imati realno pravo.

No ja se ipak kladim da u praksi neće ići sve tako glatko.

Prvo sama dece nisu osobe, sklone tužbi sudu.

Drugo, da bi se batine dokazale mora dapostoji neki ožiljak.
Ako zaista postoji ožiljak ili neke pruge, onda roditelj ipak mora da odgovara.
Ako ne postoji reč je o malim batinama - ćuškama, koje je teško dokazati i zbog kojih će se retko koje dete pobuniti.
Zaboraviće na to posle 5 minuta.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Nisam pravnik, ni socijalni radnik, ali nekako imam utisak da ce i ovaj zakon, kao mnogi pre njega, da se jednostavno ne sprovodi u praksi.
Elem, da se prisetimo, digli smo strasnu frku oko AD zakona, i sta? Ili je Srbija zemlja sa 0% diskriminacije, raj na zemlji, ili se zakon ne sprovodi.
Ili onaj o zabrani fasistickih organizacija?
Pa i taj za pusenje, za sada znam samo jedan jedini lokal u Novom Sadu koji ima razdvojen pusaki i nepusacki deo. I vecina odraslih, pusaca ili nepusaca, sedi u pusackom, jer se od decije vriske i divljanja ne moze normalno ni misliti, kamoli pricati.
Da, nasilje je nasilje, ne moze da se pravda nikakvim vaspitnim merama. Da, super, evo nam ga zakon, hajde da svi tapsemo. Ali sve dok postoje ljudi koji ce da zastupaju staru dobru da je batina iz raja izasla, fizicko kaznjavanje nece prestati. Sve i da imamo pet zakona.
By Ulix
Originally posted by Loni

Drugo, da bi se batine dokazale mora dapostoji neki ožiljak.
Ako zaista postoji ožiljak ili neke pruge, onda roditelj ipak mora da odgovara.
Ako ne postoji reč je o malim batinama - ćuškama, koje je teško dokazati i zbog kojih će se retko koje dete pobuniti.
Zaboraviće na to posle 5 minuta.
Nisam baš siguran da je potreban ožiljak; to bi već bio znak zlostavljanja. Ovde govorimo o tome da roditelji ne bi smeili "vaspitno" da dele šamare, recimo. Posle šamara neće ostati ožiljak. A da bi se to dokazalo, dovoljno je da to neko vidi, komšija, prolaznik... a mislim da je i detetova reč uglavnom verodostojna (ako sa detetom razgovara neko stručno lice).

A dete neće batine zaboraviti posle pet minuta, nemoj da te čuje neki psiholog.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!