Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By blabla54380
najnovija zabrana:
Физичко кажњавање деце биће законом забрањено

link
izmedju ostalog:
Београд, 20. новембар 2009. године – Потпредседник Савета за права детета Љиљана Лучић најавила је данас измене Закона о породици којима ће бити забрањено физичко кажњавање деце, и истакла да су ове измене нужне јер су анализе показале да је насиље над децом у порасту од 2005. године.

Јерокостопулос је навео да је 20 држава чланица ЕУ увело забрану физичког кажњавања деце, а још седам се на то обавезало, и додао да сви знају да је физичко кажњавање деце најраспростањенији облик насиља над њима и да представља кршење њихових људских права.

Он је истакао да је физичко кажњавање неделотворно као средство дисциплиновања деце, и објаснио да се њиме преноси погрешна порука, а може и да изазове озбиљне физичке повреде и душевну бол.
verujem da medju vama ima onih koji misle da decu ne treba fizicki kaznjavati i u tu raspravu ovom prilikom ne bih da se upustamo, ali bre ko je nekom dao za pravo da meni zakonom zabrani da ja vaspitavam svoju decu i primenom samara.

ja razumem da se nasilje nad decom zakonom sankcionise, ali bre ovo stvarno vise nije normalno. sto kaze sundjer bobic mojsilovic, zabranili su nam da pusimo po kafanama, sutra ce nam zakonom zabraniti da posle 11 uvece budemo budni.

e tako bih voleo da svi roditelji kad god imaju i najmanji problem sa decom da ih odvedu u centar za socijalni rad pa nek se oni sa njima objasne tim umnim metodama.
Korisnikov avatar
By Mars
Čekaj polako kad deca krenu da zloupotrebljavaju službu za zaštitu dece...

Sve se to već desilo....tamo negde, ali nama nikad nije bio problem da pravimo iste greške.
Korisnikov avatar
By antibiotic
ne znam koje je gore zlostavljanje : ono fizicko ili ono psihicko?!

Cim se jedno zakonom zabrani, pojacava se ovo drugo! :S

Ipak, pozdravljam "odluku"... sve one koji nad decom iskaljuju svoje frustrirane i promasene zivote treba u aps!
Korisnikov avatar
By blabla54380
e nemoj da mi sabotiras temu :P nasilje nad decom nije tema, vec zakonska zabrana fizickog kaznjavanja dece.
Korisnikov avatar
By Dina
:klap:

Pa taj zakon je vec donet koliko ja znam, bilo je pre nekoliko godina price o tome, poceo da se primenjuje pa stao... mozda je ovaj nesto detaljniji ili tako nesto... U svakom slucaju jako, jako pozitivno!

Deca nisu svojina svojih roditelja, to sto je neko bioloski sposoban da bude roditelj pa to i postane ne znaci da je on i dobar roditelj i da mu se dete treba prepustiti na milost i nemilost. Isto kao sto zakon zabranjuje "razgovor" sa partnerom batinama tako zabranjuje i takvo "vaspitanje" dece. Ko nema strpljenja i dovoljno ljubavi, paznje, energije i ne treba da ima decu, nije to nikakva obaveza.

Nadam se da ce ovaj put zakon poceti da se primenjuje :molise: ovo mi je bas lepa vest za dobro jutro... :kafa:
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by Sprinter

e nemoj da mi sabotiras temu :P nasilje nad decom nije tema, vec zakonska zabrana fizickog kaznjavanja dece.
Jao ne, opet ispade da nesvesno trolujem ... :D

Sto rece Mars, sad ce klinci malo da terorisu roditelje ... samo treba da ukucaju neki trocifreni broj na mobitelu...
ko u crtanom filmu :evilgiggle:
Korisnikov avatar
By blabla54380
dina to bi imalo smisla da su sva deca ista i da su faktori koji uticu na razvoj licnosti-ponasanja dece svedeni na verbalni odnos dete-roditelj. svakako da je razgovor sa decom prvi i osnovni nacin vaspitavanja, ali to je samo jedna (iako vazna) karika u lancu. fizicko kaznjavanje je po mom misljenju kod neke dece u nekim trenucima apsolutno neophodno i ti sa time mozes da se slozis ili ne, ali ne moze meni neko zakonski da zabrani taj nacin vaspitavanja. to mi je potpuno, ali potpuno skandalozno.
Korisnikov avatar
By Mars
@ Antibiotic

Tačno...i u South Parku je obrađena ta tema.

Kad su ceo grad strpali u zatvor lažnim dojavama da ih roditelji maltretiraju...
Korisnikov avatar
By Dina
Sprinter,
dete je malo ljudsko bice, na svom nivou moze mu se objasniti sve, uz dovoljno paznje i strpljenja, citanja literature i bavljenja njime. Postoje i psiholozi kojima roditelji mogu da se obrate onda kada sami ne mogu da pronadju nacin komunikacije sa detetom. Samo je nekim ljudima, a kod nas mnogim ljudima, lakse da sve to ne cine i proglase dete za nemoguce pa da ga izbatinaju i rese stvar. Zakon ocigledno moze da se umesa tu. Dete je druga osoba, kako se premlacivanje bilo kojih drugih osoba moze kazniti tako isto moze i treba i to.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Dina

:klap:

Pa taj zakon je vec donet koliko ja znam, bilo je pre nekoliko godina price o tome, poceo da se primenjuje pa stao... mozda je ovaj nesto detaljniji ili tako nesto...
btw.
nije. to je bio zakon o porodici sa raznim odredbama vezanih za nasilje nad decom u porodici, zlostavljanje dece itd. a fizicko kaznjavanje kao nacin vaspitavanja dece se sada uvodi.
Korisnikov avatar
By Mars
Ko juče da je bilo kad smo pričali o ovome.

Ne može da mu se objasni sve, Dina. Ima dece kod koje to ne pomaže. Uz svu dobru volju i uz svo strpljenje ovog sveta a u pojedinim slučajevima ni uz svu stručnost.

Nek pronađe neko temu, da se ne ponavljamo...
Korisnikov avatar
By Dina
Marse,
tu se necemo sloziti, ja mislim da nema takve dece...
Korisnikov avatar
By blabla54380

Sprinter,
dete je malo ljudsko bice, na svom nivou moze mu se objasniti sve, uz dovoljno paznje i strpljenja, citanja literature i bavljenja njime. Postoje i psiholozi kojima roditelji mogu da se obrate onda kada sami ne mogu da pronadju nacin komunikacije sa detetom. Samo je nekim ljudima, a kod nas mnogim ljudima, lakse da sve to ne cine i proglase dete za nemoguce pa da ga izbatinaju i rese stvar. Zakon ocigledno moze da se umesa tu. Dete je druga osoba, kako se premlacivanje bilo kojih drugih osoba moze kazniti tako isto moze i treba i to.
ne bih da nastavim raspravu o nacinu vaspitavanja dece, jer mi na ovoj temi to nije cilj.

dete jeste druga osoba, ali nije svesna zrela odsrasla osoba. nad pojedinom decom fizicko kaznjavanje je najefikasniji, a nad pojedinom i jedini nacin konkretnog postupka (znaci ne kontinuirano i po difoltu, vec samo u odredjenim situacijama da me pogresno ne razumes). i ne govorimo ovde o premlacivanju, batinanju sto se kategorise kao nasilje ili zlostavljanje, vec o fizickom kaznjavanju sto podrazumeva samar, prut, po turu i slicno.

posle xy razgovora, ako ja kao roditelj mislim(znam) da cu samarom postici da na primer moje dete prestane da krade cokoladice iz prodavnice ili da se bije sa komsijom, te mislim da je to najefikasniji nacin u smislu i energije i vremena - niko nema prava da mi zakonski zabrani to.

ovde se radi o tome sto se u pojedinim slucajevima postojacim zakonom ne moze kontrolisati-precizno utvrditi granica izmedju fizickog kaznjavanja i nasilja, pa ajd sad najbolje je potpuno da zabranimo primenu ikakve sile da nas ne boli glava.
Korisnikov avatar
By Mars

Marse,
tu se necemo sloziti, ja mislim da nema takve dece...
Kao što nam je teško da poverujemo da ima i nekih ljudi. A stvar je u tome da se nismo sreli sa njima jer oduvek znamo samo one koji su slični našim porodicama, našim roditeljima...kasnije sami pravimo izbor ko će da nam bude prijatelj ko ne, iz škole, sa fakulteta...A raznovrsnost je mnogo veća od toga.

Kad je bio poslednji incident premlaćivanja one profesorke hemije u srednjoj školi (maj, jun verovatno), pa kod Olje Bećković u emisiji...i ti psiholozi su rekli da je bilo situacija kada su svojoj deci morali da postave neke granice fizičkim kažnjavanjem.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ista prica je i sa zabranom pusenja u ugostiteljskim objektima. ako se ostavi na njima da se deklarisu kao (ne)pusacki objekat, nista od toga, svako ce da dozvoli pusenje jer se od prometa zivi. ne moze se sprovesti ni nekakva selekcija po nekom osnovu, jer bi u svakom slucaju bilo i previse ostecenih. i da nas ne boli glava potpuno cemo da zabranimo pusenje u ugostiteljskim objektima.

sutra ce da donesu zakon koji jasno definise ko sme da ima decu, a ko ne sme. onda ce da se donese zakon o zabrani ishrane svinjetinom, jer je svinja zivo bice i svi cemo po zakonu morati da postanemo vegetarijanci.
Korisnikov avatar
By Mars
Ali priznaj da tebe najviše brine ovo oko fizičkog pri vaspitanju dece.

Kao i pušačicu Mojsilovićku zabrana pušenja na javnim mestima.
Korisnikov avatar
By Rei
Zakon svakako mozhe da ti zabrani da narushavash nechiji integritet, kako fizichki tako i psihichki, pa i deteta koje "nije svesna zrela osoba". Tim pre. Koliko ce "nevine" dece da dobije batine zarad te nekolicine kojoj se ne mozhe drugachije objasniti? Zato shto roditelji nemaju savesti da potrazhe savet psihologa, prochitaju koju knjigu o roditeljstvu ili primene drugi vid kazne kao npr smanjenje dozvoljenog vremena pred kompjuterom. Da li su to roditelji koji mogu da odluche da li je njihovo dete nemoguce? Pa ja bih im ga oduzeo, a ne ogranichio glupost zakonom.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Taj Zakon je nesto sto cemo morati da primenjujemo jer je tako u EU.

Razumem ideju da se roditelji nateraju da razmisle kako da vaspitaju dete, pre nego sto ono postane nesnosno da moraju da mu lupe cusku, ali to se ne desava ni tamo gde vec postoje takvi propisi. Tako da ce takav zakon biti samo jos jedan od onih koji bi 'trebalo da regulisu neke odnose, ali to nece biti u stanju'.

I onda sledi (mal)tretman i za one roditelje koji su psihofizicki stabilne osobe, koji decu vaspitavaju sasvim pristojno i onda ih, nespremne, uhvati histerija njihovog deteta (npr. jer njegov drug iiideeeeeeeeeeee u Mek a on ne moze, kakve veze ima sto je alergican na belo brasno) i to ispred bioskopske sale, dete place, vristi, sutira kante i gazi kokice, baca se po podu i keva ga u zaru objasnjavanja lupi po dupetu... sledeca scena, patrolna policija dolece i odvodi roditelje u zatvor, a dete u socijalnu sluzbu...

Bolje da se organizuju obavezni kursevi za sve (trudne) roditelje i nastavnike! o vaspitnim metodama.
Korisnikov avatar
By Loni
Sprinter, ti koliko shvatam imaš dete s kojim ziviš?
U tom slučaju ne bih mnogo da se mešam jer ti znaš najbolje kako treba. Ukoliko postizes cilj naravno.

I sam sam se dvoumio oko ovog pitanja.
Bio sam protiv zato što to legimitiše nasilje, no kad sam video da sin moje prijateljice od 5 godina udara majku, a ona mu kao emancipovana građanka Kanade ne vraća fizički već ga samo blago opominje, počeo sam da se preispitujem.

Dolazim do zaključka da su ipak idiealnije kazne zabrana gledanja tv-a, igranja igrica, kupovina slatkiša ili izlazaka u park.

Bojim se da zabrane nasilja nemaju alternativu jer bi bez tog mnogi roditelji tukli decu kad ne treba.

Ako se letimišu batine nad decom onda bismo prećutno legitimisali i nasilje dece izmedju sebe jer to je model, koji nose od kuće. Takvo društvo bi legitimisalo i batinjanje robijaša od strane čuvara i neke druge pretnje.
Kako tipovima, koji tuku decu i zene objasniti da recimo gejevi treba da budu poštedjeni? (Po njima je i to prestup dostojan kazne) Legitimisanja batina na jednom polju prećutno legitimiše i batine u svim drugim slučajevima.

No zanima me sta ce Jukie reći na ovu temu.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Mars

Ali priznaj da tebe najviše brine ovo oko fizičkog pri vaspitanju dece.

Kao i pušačicu Mojsilovićku zabrana pušenja na javnim mestima.
ne, mene brine to sto se od nas prave roboti. polako, postupno i sigurno na kraju zivecemo po zakonski regulisanom paternu (mozda mi to necemo doziveti, ali nasi (pra)unucici da) gde uz surovi kapitalizam idemo ka nocnoj mori od zivota.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Loni
Dolazim do zaključka da su ipak idiealnije kazne zabrana gledanja tv-a, igranja igrica, kupovina slatkiša ili izlazaka u park.
i te kazne ce biti efikasne za neku decu, dok za neku nece. neka deca ce posle par samara ili udarca prutem-varjacom da stanu. a verovao ti ili ne ima i one dece koja ni posle fizickog kaznjavanja ne prestanu sa konkretnim ponasanjem.

da fizicko kaznjavanje ne bi preraslo u nasilje-zlostavljanje ta deca se upucuju na lecenje gde se recimo uz konstataciju poremecaja paznje primenjuju medikamenti. poslednje sto bi svaki normalan roditelj zeleo je da mu dete u 7-10-14 godina pije lekove za psihu.

dina polazi od toga da je verbalnim vaspitanjem svakog deteta od samog dana rodjenja moguce izbeci da uopste i dodje do toga da se ono ponasa u desetoj godini onako sto bi zahtevalo neku sankciju-kaznu. to prosto nije moguce jer nismo u izolovanom sistemu. onda bi morali da iskljucimo sve one faktore kao sto su genetika, zatim prirodni procesi u razvoju licnosti i mnoge druge spoljasnje faktore.

recimo nisu sva deca podjednako radoznala i na istim poljima. kod neke temperamentne dece nagon za radoznaloscu je isuvise jak da bi (ukoliko je na losem polju) roditelj mogao da utice iskljucivo razgovorom, pa bez obzira na prethodno vaspitanje dete ce uraditi nesto lose-opasno a da toga nije svesno. dete nije odrastao covek da razume zasto-koliko je opasno gurnuti prst u steker i nece sva deca odreagovati-promeniti ponasanje verbalnom zabranom. pocevsi od tih "banalnosti" idemo ka sve ozbiljnijim problemima i adolescenciji (a u pitanju je isto temperamentno, radoznalo itd. dete)

ni jedno dete (covek) nije isto. i blizanci vaspitavani u istoj kuci pod istim uslovima nece biti isti.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Mislim da je to super ne samo zato sto verujem da ne treba lemati decu nego zato sto ce se valjda buduci roditelji zamisliti u shta se upushtaju.
Trenutno je dovoljno da se nadju dvoje kojima se trpa ili ima dete i tako se izrodi jedno malo ni krivo ni duzhno, a roditelji ga ili nisu planirali (kolko takvih sluchajeva znam!), ili kada su ga dobili su shvatili shta su napravili.
Hocu reci da, iz navike, nemoci a podosta i iz neinteresovanja ce roditeljima najlakshe biti da batinaju umesto da se konsultuju s struchnim licima ili razumeju probleme deteta.
Zato nije dovoljno samo zabraniti batinanje nego nekako obrazovati ljude da shvate sta zapravo znachi roditeljstvo, jer nije svako za to.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Loni

Ako se letimišu batine nad decom onda bismo prećutno legitimisali i nasilje dece izmedju sebe jer to je model, koji nose od kuće.
ovo vazi iskljucivo i samo kad je u pitanju: 1) nasilje-zlostavljanje dece i 2) random fizicko kaznjavanje dece

ali ne i u fizickom kaznjavanju koje je smisleno i kao poslednja opcija.
Korisnikov avatar
By tintily
Ja mislim da je to jedna od pametnijih stvari odlucenih u ovoj zemlji . Mislim da se fizickim kaznjavanjem ne postize nista sem da kod deteta stvorite strah od istog, a uciti dete da vas se plasi nije dobro . Roditelji ne trebaju biti ljudi kojih ce se njihova deca plasiti vec njihovo najiskreniji prijatelji , osobe koje ih bezrezervno vole. Ako ih kako neko rece vaspitavate po nekim samarom , jer je to jedini nacin , zar im se time ne porucuje da je to ok nacin za postizanje neceg? Uloga roditelja je da svoju decu vole , pokazu im to i pomognu da izrastu u kvalitetne ljude , batinama se to ne postize.

Sestre i ja nikad ni na kakav nacin nismo bile kaznjene , ni ono nema izlazaka , nista. Nasi roditelji su sa nama razgovarali , trudili se da nam objasne zasto se nesto ne sme , sta to sto smo uradile nije u redu. Bilo je i sada ima vike po kuci , ali one konstruktivne kada nas rasprava ponese pa povisimo ton.
Ljudi cesto kazu da ne zele da nikad budu onakvi roditelji kakvi su bili njihovi , ja se nadam da cu imati vremena i strpljenja koliko su moji imali.
Korisnikov avatar
By blabla54380
unicorn
s obzirom da je ovo zakonska zabrana, mi ovde ne pricamo o isfrustriranim iskompleksiranim roditeljima debilima koji nisu planirali decu, pa se izivljavaju nad njima i batinama. teziste teme je na zakonskoj zabrani za primenu fizickog kaznjavanja dece od strane roditelja koji su iole normalne stabilne licnosti, koje obozavaju svoju decu i smatraju da je u pojedinim slucajevima-momentima fizicko kaznjavanje najbolji-jedini nacin da se resi problem.

zamisljam situaciju u kojoj se ovaj zakon primenjuje u praksi u punoj meri :smeh: nije tako mali broj onih roditelja koji da ne bi imali problema sa zakonom (ako kazne za samaranje budu ozbiljnije) jednostavno najure decu iz kuce. voleo bih da svi ti adolescenti, koji s generacijama postaju sve ludji i ludji, zakucaju sa kofercetom na vrata predlagaca zakona.
Korisnikov avatar
By unic0rn
cekaaaj cekaaaj! nije ti ovo rasprodaja dildatja!

zakon nije pravljen zbog roditelja koji su 'iole normalne lichnosti' nego bash zbog tih 'iskompleksiranih koji se izivljavaju nad njima'.

mislim i mi svi komplet mlatimo praznu slamu, zakona nismo ni videli, psiholozi nismo, soc. radnici nismo i tako, lupamo li lupamo. :doh:
Korisnikov avatar
By blabla54380
kao sto rekoh zakon za take roditelje vec postoji odavno. i ja ne lupam.
Korisnikov avatar
By Rei
Shto je ovaj zakon drugachiji od ostalih 10 hiljada ili koliko vec ?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!