Originally posted by Wilhelmina
Jeste li verski obrazovani?
Jeste li zadovoljni svojim verskim obrazovanjem?
Kako ste stekli svoje obrazovanje i gde?
Kršten sam u pravoslavnoj veri kada sam imao dve godine; nisam kao dete bio verski obrazovan - u moje vreme veronauka se nije učila u školama. Kada sam već bio punoletan, sa 18 godina, u četvrtom razredu gimnazije, išao sam nedeljom na časove veronauke koje je organizovala Srpska pravoslavna crkva.
Bio sam tada relativno zadovoljan svojim verskim obrazovanjem - išao sam na bogosluženja u crkvu, postio, pričešćivao se itd.
Onda sam, sa nekih 20 godina, pročitao kapitalno delo Natka Nodila: "Stara vjera Srba i Hrvata", knjigu u kojoj je, na osnovu narodnih pesama, verovanja, narodnih (i crkvenih) običaja itd. rekonstruisana staroslovenska mitologija.
Inače od 14 godina pomalo vežbam (hatha) jogu, pa sam dolazio u dodir i sa indijskim verovanjima (Vede itd.). S tim u vezi naročito me je bila zaintrigirala knjiga "Arktička pradomovina Veda" od Tilaka, pa sam se interesovao, pomalo, i za nordijsku mitologiju.
No, sa 23 godine pročitao sam knjigu Eriha Froma "Bekstvo od slobode" i shvatio da je moje dotadašnje interesovanje za religiju zapravo bilo vid "bekstva od slobode"...
Onda se jedno vreme nisam interesovao za religiju. I dosta sam zapustio svoje tradicionalno (pravoslavno) versko obrazovanje - tj. zaboravio sam većinu stvari koje sam sa 18-19 godina bio naučio. Tako da ne mogu da kažem da sam zadovoljan svojim tradicionalnim verskim obrazovanjem.
S druge strane, kako tradicionalno versko učenje (pravoslavlje) nije nešto u šta ja zapravo verujem, to nezadovoljavajuće versko obrazovanje ne predstavlja mi neki problem.
Ono čime zaista nisam zadovoljan jeste to što nisam u stanju da rečima izrazim moja sadašnja verska osećanja. Ja naime nemam neka verska ubeđenja, imam samo verska osećanja, i nisam u stanju da ih na odgovarajući način izrazim rečima.
Ali dobro, moja verska osećanja stara su tek sedam meseci (osetio sam ih posmatrajući lepotu prirode, na šetnjama sa planinarima), tek pre 15 dana uspeo sam da ih samom sebi na neki način objasnim (tj. da se oslobodim i poslednjeg uverenja, da ostanem samo sa svojim verskim osećanjima), tako da se nadam da ću, kako vreme protiče, postati zadovoljavajuće obrazovan u tom nekom mojem ličnom obliku religioznosti.