Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Od pocetne ideje Hriscanstva do pisane forme Biblije proslo je dovoljno vremena da se naprave znacajne razlike. Gledao sam emisiju na History kanalu o "tajnama" Biblije. Mnogi delovi su izbaceni, mnoge stvari su promenjene.

Tako je, recimo, Marija Magdalena ozoglasena i izbacena iz Biblije.
Brat Isusa Hrista - Jakob se u Bibliji ne navodi kao njegov brat. Istina je da se u Bibliji ne pominju porodica i familija Isusa Hrista.
Vazna razlika je i pominjanje Jovana Krstitelja. Njegova uloga je kljucna u Hriscanstvu, ali je Bibliji to dosta menjano: od toga da je krstio Isusa, do toga da gotovo ne postoji. Citava poenta je bacena na Isusa.

Autor emisije je istrazivao po hriscanskim zemljama, i pronasao je neki oblik izvornih spisa. Po njima, poenta hriscanske vere nije velicanje svetaca, pa ni Hristosa, nego vera u Boga, vera u ljubav i dobro. Takodje, on pominje da u izvornom obliku nema diskriminacije polova niti moralisanja oko seksualnosti.

Sve u svemu, Biblija se jako mnogo menjala. Mislim da je 5 vekova prenosena sa kolena na koleno, da bi je u Konstantinopolju preveli u pisani oblik. Ona je podosta i politicka tvorevina.

I pravoslavna i katolicka crkva su, po recima autora, iskoristili anomalije pisane forme Biblije za sopstvenu korist. Po prvobitnoj Bibliji, slavljenje slava bi bio greh, jer se velicaju i idealizuju pojedinci, licnosti koje su postojale, a koje su tek kasnije proglasene svecima. Preminuli Patrijarh Pavle ce uskoro biti proglasen svecem, a onda ce neko slaviti slavu svetog Pavla. I umesto da se moli Bogu, on ce se moliti svetom Pavlu.
Korisnikov avatar
By unic0rn
+ valjda postoji gomila jevandjelja koje crkva ne priznaje ili poriche njihovo postojanje
By Simor
Originally posted by Sunce
Tako je, recimo, Marija Magdalena ozoglasena i izbacena iz Biblije.
Marija Magdalena u Bibliji: Jovan 19:25, 20:1, 20:18; Luka 24:10; Marko 15:40, 15:47; Matej 27:56, 27:61, 28:1
Brat Isusa Hrista - Jakob se u Bibliji ne navodi kao njegov brat.
Pominje se: Galaćanima 1:19
Istina je da se u Bibliji ne pominju porodica i familija Isusa Hrista.
Rodoslov Isusa Hrista: Marko 1:1-16
Vazna razlika je i pominjanje Jovana Krstitelja.
Njegova uloga je kljucna u Hriscanstvu, ali je Bibliji to dosta menjano: od toga da je krstio Isusa, do toga da gotovo ne postoji.
Krštenje: Matej, celo 3 poglavlje, etc.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ja prenosim ono sto sam u emisiji cuo. Da li je tacno ili ne, ne znam. Ne poznajem dovoljno Bibliju.

Pominju se svi likovi, ali je njihova uloga ublazena ili osencena tako da na kraju ipak Hristos bude "glavni". To je autor hteo da kaze.
By Simor
Naravno, Sunce. :)

Verovatno su mislili na razne uloge koje su namenjene nekim od biblijskih likova, a koje se pominju u tzv. apokrifnim evanđeljima.

Tek, da nije apokrifnih evanđelja, šta bi Den Braun pisao a Tom Henks glumio? ;)
Korisnikov avatar
By Dina
I ja sam gledala tu emisiju pre nekog vremena... Odlicna je bila :klap:

Ne samo vezano za Mariju Magdalenu nego i za ostale zene - one su bile izjednacene sa muskarcima... a tek kasnije su ti delovi izbaceni, namerno...
By Simor
Originally posted by Dina

Ne samo vezano za Mariju Magdalenu nego i za ostale zene - one su bile izjednacene sa muskarcima... a tek kasnije su ti delovi izbaceni, namerno...
Hm, feminističke teološkinje smatraju da je pitanje interpretacije, a ne stihova, catch za tumačenje položaja žena.
Korisnikov avatar
By Sunce
No, praksa je jako okrutna. Znam iz iskustva jer sam bio decak iz crkvenog hora. Pravila, pravila i samo pravila.
Ako ti se digne na devojku, to ces morati da upamtis pa da se ispovedas. A ne daj Boze da si gej. Koliko znam, pravoslavna crkva ne dozvoljava pricesce gej ljudima. Najsmesnije je sto je pola monaha u tom fazonu.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Simor

Hm, feminističke teološkinje smatraju da je pitanje interpretacije, a ne stihova, catch za tumačenje položaja žena.
Moguce... Mada u ovoj emisiji koliko se secam (pretpostavljam da smo Sunce i ja gledali istu, ili ih ima vise) su rekli da su pronadjeni delovi koji su namerno izbaceni i gde je uloga zena sasvim drugacija...
Korisnikov avatar
By mitrandir
Po meni je slavljenje slava i svetaca, ikone i sl... idolopoklonstvo, a to je toliko vazno da je i jedna od 10 zapovesti zabranjuje.
Korisnikov avatar
By Dina

... Koliko znam, pravoslavna crkva ne dozvoljava pricesce gej ljudima. Najsmesnije je sto je pola monaha u tom fazonu.
Loniju je i Patrijarh Pavle bio "sumnjiv" po tom pitanju :lol: Ne znam da li mu je proradio gaydar ili kako dodje do toga, no sve je moguce ;)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Simor

Moguce... Mada u ovoj emisiji koliko se secam (pretpostavljam da smo Sunce i ja gledali istu, ili ih ima vise) su rekli da su pronadjeni delovi koji su namerno izbaceni i gde je uloga zena sasvim drugacija...
Autor emisije je, na neki nacin i provocirao svestenike. Pitao ih je da mu objasne ko su licnosti na jednoj fresci na kojoj se nalazi Isus. Oni nisu smeli da kazu: to je njegov brat. Svi su izbegavali da daju taj odgovor.

Kasnije je obisao, cini mi se, jednu grcku crkvicu, u kojoj su sacuvani fragmenti prvonapisanih delova Biblije. Prema autoru, uloga porodice Isusa Hristosa, posle njegove smrti, je bila jako vazna. Oni su prenosili pocetne ideje Hriscanstva.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Poanta emisija (mislim da su bile tri) je bila kako se menjalo stajalište prema likovima iz jednog evanđelija do drugog, naročito od najstarijeg prema najmlađem i kako su u tom smislu evanđeliji prerađivani da bi bili što prihvatljiviji paulinskoj struji.

Pa tako recimo Isusova brača i sestre. Navodno je imao barem četri brata i dve sestre, no kako je Marija dobivala sve više božanski status, postalo je neprihvatljivo da je rodila i običnu zemaljsku decu. Pa su tako smislili more teorija, kako su mu to polubrača, pa rodbina po tetkama i strinama, kako je Isus sve apostole nazivao bračom, itd.

U stvari prikazuje sukob između jerusalimske i paulinske struje, i kako je jerusalimska struja izgubila, pa tako hriščanstvo verovatno veoma malo liči na original.
Korisnikov avatar
By svejedno

Sve u svemu, Biblija se jako mnogo menjala. Mislim da je 5 vekova prenosena sa kolena na koleno, da bi je u Konstantinopolju preveli u pisani oblik. Ona je podosta i politicka tvorevina.

Bilo je pisanih jevandjelja od nekog 1. veka.

U Nikeji su samo odlucili koja ce da iskoriste, mislim da ih je tada bilo oko 40-ak, ne racunajuci cak sva gnosticka jevandjelja i sl.

..

To sto je uradio Konstantin je bila cisto politicka odluka.

..

Slavljenje slava je paganizam, btw, pretocen u hriscanstvo.
Korisnikov avatar
By BellyButton
Ja sam potpuno pogubljen po pitanju biblije jer sam se prvo upoznao sa jevandeljem po Mariji Magdaleni (prekao D. Brauna i National Geographic-a) pa tek onda sa ona 4...
:lood:
Korisnikov avatar
By Tungi

Koliko znam, pravoslavna crkva ne dozvoljava pricesce gej ljudima.
A ti govoris svesteniku :"Ja sam gay i hocu da se pricestim"?Ili to ljudima pise na celu?Nisam upoznat sa tom zabranom..
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Tungi

Koliko znam, pravoslavna crkva ne dozvoljava pricesce gej ljudima.
A ti govoris svesteniku :"Ja sam gay i hocu da se pricestim"?Ili to ljudima pise na celu?Nisam upoznat sa tom zabranom..
Prvo se posti na vodi sedam dana, onda se ispoveda (a u okviru ispovesti treba po pravilu da kazes da si gej, jer je to po njima greh). Tek posle ispovesti se radi pricesce.

No, nas narod se ne ispoveda. On posti na ulju ili vodi, i ide pravo na pricesce.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by kal zakath

Poanta emisija (mislim da su bile tri) je bila kako se menjalo stajalište prema likovima iz jednog evanđelija do drugog, naročito od najstarijeg prema najmlađem i kako su u tom smislu evanđeliji prerađivani da bi bili što prihvatljiviji paulinskoj struji.

Pa tako recimo Isusova brača i sestre. Navodno je imao barem četri brata i dve sestre, no kako je Marija dobivala sve više božanski status, postalo je neprihvatljivo da je rodila i običnu zemaljsku decu. Pa su tako smislili more teorija, kako su mu to polubrača, pa rodbina po tetkama i strinama, kako je Isus sve apostole nazivao bračom, itd.

U stvari prikazuje sukob između jerusalimske i paulinske struje, i kako je jerusalimska struja izgubila, pa tako hriščanstvo verovatno veoma malo liči na original.
Tako je. Emisije su bile odlicne.

Zabranjeni spisi o Mariji Magdaleni se cuvaju u Aleksandriji.
Korisnikov avatar
By Tungi
A gde da se ispoveda?Crkva nema ni "ispovedacko mesto",ni klupe..
Korisnikov avatar
By Dina
Sunce,
ne moze to - da se ide na pricesce bez ispovesti... Prvo se stoji u redu za ispoved pa onda u redu za pricest... Naravno niko nece da te kontrolise jesi li stajao ovamo ili onamo, ali pretpostavlja se da ako si se odlucio na pricesce, da si ispostovao, nema smisle pricescivati se a da nije bila ispoved pre...
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Tungi

A gde da se ispoveda?Crkva nema ni "ispovedacko mesto",ni klupe..
Posle nedeljne liturgije je guzva, tako da je najbolje da se dodje i dogovori sa svestenikom u toku sedmice. Recimo, dodjes u sredu, potrazis svestenika i kazes mu da zelis ispovest. Ne postoje klasicna mesta za ispovest, ali se vrsi.
Korisnikov avatar
By Sunce

Sunce,
ne moze to - da se ide na pricesce bez ispovesti... Prvo se stoji u redu za ispoved pa onda u redu za pricest... Naravno niko nece da te kontrolise jesi li stajao ovamo ili onamo, ali pretpostavlja se da ako si se odlucio na pricesce, da si ispostovao, nema smisle pricescivati se a da nije bila ispoved pre...
Znam da ne moze, upravo sam o tome i pricao. Nas narod najcesce ide samo na pricescivanje. Malo je njih koji znaju da je potrebna ispovest.
Korisnikov avatar
By Dina
Ali bar kod mene u Crkvi kad sam ja isla, svestenik kaze prvo - svi koji ste dosli na pricest stanite prvo u red za ispovest, pa onda u ovaj drugi red za pricesce... A nekako je tako namesteno da ti moras da se guras da bi u red za pricesce dosao ako nisi prvo stajao u ovom prvom redu, a nakon reda za ispovest lako se prelazi na ovo drugo mesto... E sad mozda je to samo u "mojoj" crkvi tako organizovano, ne znam kako izgleda u drugima, ali ocita je namera da se spreci da se dolazi na pricescivanje bez ispovesti...
Korisnikov avatar
By Tungi
Koliko znam nema.Inace nisam nikada isao na pricest i imao zelju za ispovedanjem.
Korisnikov avatar
By svejedno
Nema klupa i nema te ispovedaonice kao kod katolika...sad, pojma nemam kako se zapravo ispoveda, mislim da za to postoji odredjena soba, i to se radi samo pred pricest, manje vise pro forme.

Mislim, ne bi trebalo tako ,kod ..iskrenih vernika, jel...al tako je.

..

Neka me neko ispravi ako gresim.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!