Originally posted by Delete
Ogranicila bih se na knjizevna dela u ovom postu.
Jako mi je bitno da pocetak bude zanimljiv, upecatljiv, donekle teatralan i da me, uopste, sam pocetak zainteresuje. Ukoliko mi je pocetak mlak i neinteresantan, prestajem sa citanjem tog dela. Ima dovoljno drugih knjiga na svetu, koje nisam procitala, a sasvim izvesno imaju bolji pocetak (a, najverovatnije i kraj).
I ja bih se, kao i Delete, ograničila na književna dela u ovom postu.
Ali, za razliku od Delete, nije mi jako bitno da početak bude zanimljiv. Nije mi bitno ni da sredina bude zanimljiva. Ni da kraj bude zanimljiv. Ni za jedno književno delo koje čitam nije mi bitno da bude zanimljivo.
Meni je bitno da književno delo ima neku poruku, da me navede na razmišljanje. Najvrednija su mi ona književna dela nakon čijeg čitanja se u nekom smislu promenim... Pa bez obzira da li mi se sviđa njihov početak ili kraj!
Jedno od takvih dela navedeno je u mom potpisu. Ne smatram da je to neko stilski izrazito vredno delo, ali uticalo je na mene i zato ga cenim. Pri tome mi uopšte nije bitno što se to delo završava hepiendom. Moglo je imati i drugačiji kraj, ono je na mene izvršilo uticaj ne na kraju, nego negde u sredini.
S druge strane, postoje književna dela koja ponovo i ponovo čitam, bez obzira što nemaju neku poruku. Čitam ih naprosto iz užitka, iz uživanja u lepoti reči. Takav je na primer roman "Pan", Knuta Hamsuna (u prevodu Nine Vavre, na hrvatski; srpski prevodi mi se ne sviđaju). Po meni je to stilski najlepše napisano književno delo koje sam ikada pročitala (uz Orvelov roman "1984.", koji, osim što je stilski izvanredan, nosi i vredne poruke). I opet je moglo imati i drugačiji kraj, tj. onaj deo "Glahnova smrt" je mogao biti sasvim izostavljen, a roman bi i dalje bio stilski izvanredan!
S druge strane, dve poslednje rečenice Selenićevog romana "Memoari Pere bogalja" u potpunosti menjaju smisao čitavog Perinog lika, u stvari čitavog romana. Jer u Selenićevim romanima su, meni bar, najvažniji likovi - u Selenićevim romanima ja nisam našla ne znam kako bitne poruke; pročitala sam ih zbog fenomenalnog psihološkog oslikavanja likova.
Samo još da kažem koju reč i o važnosti početka. Pri tome mislim na odeljak "Predgovor izdavača" Heseovog romana "Stepski vuk". Mislim da je taj uvodni deo veoma važan, da roman bez njega dosta gubi. Tako da je eto ponekad i početak zaista veoma, veoma, važan!
A šta je teže uraditi, početak ili kraj, zaista ne znam. Iz sopstvenog iskustva znam da je teško i jedno i drugo. Znam da nikada nisam zadovoljna onim što napišem. Ni na početku, ni u sredini, ni na kraju. Uvek sam svesna da bi sve to moglo biti mnogo, mnogo, bolje. Zato i ne pišem. Eventualno ponekad, izuzetno retko, ponešto i zapišem, ako vidim da ima neku meni značajnu poruku. Onda mi nije važno što stilski nisam zadovoljna sopstvenim književnim delom.