Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Do, re, mi, fa, sol, la, si, do

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By castor
Danas se navršava 15 godina od smrti kultnog rok muzičara bivše Jugoslavije i frontmena grupe "Ekatarina Velika" Milana Mladenovića.

Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. U šestoj godini se s porodicom seli u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu završava 11. Gimnaziju u kojoj krajem 1970-tih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem-Gagijem, osniva svoj prvi bend "Limunovo drvo". Godinu dana kasnije formira svoj prvi kultni bend "Šarlo Akrobata", zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. Najpoznatiji hitovi grupe su "Niko kao ja", "Ona se budi" i "Mali čovek".
"Šarlo akrobata" ne opstaje dugo i iz njega se rađaja dva uticajna rok sastava - Mladenovićeva "Katarina II" i Kojićeva "Discplina kičme".

Tokom 1982. novom bendu se priključuju klavijaturistkinja Margita Stefanović - Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar "Šarla Akrobate" Ivica Vdović. U postavi "Katarina II" grupa 1984. godine izdaje istoimeni album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa menja ima u "Ekatarina Velika" i 1985. godine izdaje takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.
Album iz 1986. godine, "S vetrom uz lice", lansira grupu na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde s Mladenovićem na čelu ostaje sve do 1994. godine, izdajući seriju uspešnih albuma.
Tokom rada sa "Ekatarinom Velikom", Mladenović sarađuje kao producent na albumima bendova "Gustaf i njegovi dobri duhovi" i "Fit". Zajedno sa ostalim članovima benda, Mladenović se 1985. godine pojavljuje u filmu Gorana Markovića "Tajvanska kanasta", a sledeće godine i u filmu Darka Bajića "Crna Marija" gde igra glavnu ulogu i za koji je napisao numeru "Bus Station".
Krajem osamdesetih piše muziku za jednu pozorišnu predstavu, a 1992. godine s članovima grupa "Partibrejkers" i "Električni orgazam" formira sastav "Rimtutituki", čija je muzicka aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu, i sa kojim snima singl "Slušaj 'vamo!". Singl izdaje Radio B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.
U leto 1994. godine Mladenović putuje u Brazil, gde sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem - Subom i nekoliko brazilskih muzičara snima album "Angel's Breath".

U avgustu 1994. godine, posle nastupa "Ekatarine Velike" na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa. Milan Mladenovic (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću "Ekatarina Velika" je prestala da postoji.
EKV je ukupno izdao sedam studijskih albuma - "Katarina II" (1984), "Ekatarina Velika" (1985), "S' vetrom uz lice" (1986), "Ljubav" (1987), "Samo par godina za nas" (1989), "Dum dum" (1991), "Neko nas posmatra" (1993), kao i tri živa albuma.
Najpoznatiji hitovi su "Oči boje meda", "Tattoo", "Modro i zeleno", "Budi sam na ulici", "Kao da je bilo nekad", "Ti si sav moj bol", "Novac u rukama", "Zemlja", "Pored mene", "Ljubav", "7 dana", "Ljudi iz gradova", "Krug" i "Par godina za nas".

U novembru 2006. godine pesma "Par godina za nas" je izglasana za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena u anketi slušalaca radija B92. Mladenović je u jednom intervjuu 1992. godine rekao da je "Par godina za nas" najbolja pesma koju je "Ekatarina Velika" napravila.
Bojan Pečar umro je u Londonu od srčanog udara 13. oktobra 1998. u 37. godini, a Margita Stefanović je umrla 18. septembra 2002. godine u Beogradu u 43. godini.
Mnogi muzičari smatraju da je "Ekatarina Velika" jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte.
Korisnikov avatar
By IriS
ja sam, ceo svoj (svesni) životni vek, latentno zaljubljena u mozak Milana Mladenovića.
definitivno najbolja domaća rock grupa svih vremena.
Korisnikov avatar
By starsailor
hvala ti sto si postavio temu.
hvala njima.
deca, mladi, koji su rasli uz ekv nekako mogu i cutke da se razumeju.
Korisnikov avatar
By castor
da prosvercujem Magi ovde:

Nastup na koncertu "S'one strane duge", gde je izvela pesmu "Kuca" i njome pozdravila i decu sa ostecenim sluhom.

''
By Simor
Dragi Milan! Kako je strašno što takvi ljudi tako rano odlaze. Sjajan muzičar i jedan od retkih koji je početkom nesrećnih devedesetih godina imao stav - on je jedan od Beograđana koji nije bacao cveće na tenkove koji idu da ruše gradove i da ubijaju, nego je subotom dolazio na sesije Beogradskog kruga.
Korisnikov avatar
By IriS
ja nekako mislim da je taj čovek doživeo veliki stres zbog raspada Yuge. zbog toga je i umro. :(
Korisnikov avatar
By simarrgL*
Milan Mladenovic je... ma, ne postoje reci. jednostavno Milan.

sta bih dala da sam mogla na samo jedan njihov koncert da odem... :(
Korisnikov avatar
By IriS
Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato, za koga i kako
bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije

Ref.
Brazgotina sanduk i crv
obrazi dlaka i krv

Vi nemi igraci svog obrednog plesa
vi srecni u transu
u svetu sto postoji
samo u glavama

Ljudi bez skrupula, ljudi bez milosti
ljudi bez secanja
vi sto ne znate pljuskove
zvuka boje mirisa
vi ljudi bez pameti

Ref.
Brazgotina sanduk i crv
obrazi dlaka i krv
Korisnikov avatar
By antibiotic
Pored toga sto je bio dobar muzicar i pesnik, bio je i dobar pevac.
Ima nesto u njegovom glasu od cega mi se najezi koza i probude dodatna cula, neceg epskog da u jednoj pesmi mogu da se sagledaju decenije, vekovi...

Pitam se sta bio bio danas da je ostao da zivi?
Verovatno bi se povukao kao vecina iz te generacije i svirao samo da odabranu publiku...
ili bi mozda sedeo na farmi sa Bebi Dol...
By Kragi
Originally posted by IriS

definitivno najbolja domaća rock grupa svih vremena.
definitivno najbolji bend koji je ova zemlja ikada imala, nezavisno od muzickog pravca (rock) :)
By Simor
Originally posted by antibiotic
ili bi mozda sedeo na farmi sa Bebi Dol...
:smeh:

Bebica je u jednom intervjuu svojevremeno kukala kako su nju i njenu ekipu smatrali šminkerima u poređenju sa, recimo, "Šarlom Akrobatom".

:smeh:

Nisam sklon da veličam '80-e u Beogradu, tim pre što sam u to vreme bio dete a i Beograd nikada nije bio moj grad, ali muzička dinamika tih godina je zaista bila sjajna. I nekako verujem da bi Milan bio jedan od onih koji ne bi završio na "Farmi" (ovo govorim simbolično, taj reality show je nevažan) - njegov intelektualni i moralni background je uostalom, ponavljam, dokazan početkom devedesetih (recimo, nedavno sa RTS-a - Milan moli tišinu zbog bombardovanja Dubrovnika a publika zviždi), kada su drugi muzičari pronalazili pravoslavnog Boga ili pevali za Arkana.

A Bebica na "Farmi" - pa, dobro, to je njen mali ispad iz sistema, čemu je ona sklona (kao što je sklona i gomili protivrečnosti), ali Bebica je Bebica.

How good not to love in these days
as strange as the taste of the new spice...
while European boulevards are on her mind,
and fog, and fog over gardens...
but, it's delicate, and it's delicate...
boats go out on a lazy river
and she's not herself today at all...
and Debussy shining on other cities,
and sensual minarets on men's bodies...

Izvinjavam se na off-u, ali kako ne voleti Bebicu, čak i na "Farmi", čak i sa Viktorijom i Cakanom...
Korisnikov avatar
By *deni*
Cenio sam njihov rad i išao na njihove nastupe, jer ih je celo tadašnje društvo iz Gimnazije slušalo, pa i ja sa njima zajedno.
Sećam se Magi `93, ili `94 sa nastupa u našem tadašnjem okupljalištu Riff, bila je sva naduta i dobijena, klatila se na stolici dok je svirala, pa sam se sve vreme pitao - Šta je ovoj ženi ?
U svakom slučaju, kultni muzičari, slava im i hvala.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
volim EKV, mada ih ne slušam toliko često. ne mogu reći da su ostavili neki velik trag na moje odrastanje, ali preko ćaleta sam baš rano čuo za njih i znao gomilu njihovih pesama.

inače na www.b92.fm imate kompletnu njihovu diskografiju, sa sve live albumima i singlovima.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!