Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Jedan od najznačajnijih antropologa 20. veka, francuski utemeljivač strukturalizma Klod Levi-Stros umro je u 101. godini, saopštila je u utorak Francuska akademija nauka, prenose svetske agencije

Ideje Kloda Levi-Strosa koji se smatra utemeljivačem moderne atropologije, inspirisale su generacije autora iz svih oblasti društvenih i humanističkih nauka. Za 60 godina naučne karijere, Levi-Stros je napisao veliki broj književnih i antropoloških klasika, kakvi su "Tužni tropi" (1955), "Divlja misao" (1963) i "Mitologika I-IV" (1964-1967).

Levi-Stros je rođen 28. novembra 1908. u Briselu, u umetničkoj porodici jevrejskog porekla. Na Sorboni je studirao pravo i filozofiju, a 1934. je angažovan kao predavač sociologije na Univerzitetu u Sao Paolu. Tokom boravka u Brazilu pročitao je knjigu američkog antropologa Roberta Louvija "Primitivno društvo" koja ga je motivisala da se posveti antropologiji. U Brazilu je obavio i svoj najznačajniji etnografski terenski rad, pre svega u Amazoniji.

Na početku Drugog svetskog rata, otišao je u SAD, gde je upoznao lingvistu strukturalistu Romana Jakobsona. Njihova saradnja dovela je do formiranja posebnog teorijsko-metodološkog pravca u antropologiji koji je nazvan strukturalizam. Osnovna ideja Levi-Strosa bila je da se u različitim kulturama, lingvističkim šemama i mitovima i legendama, naziru imenitelji koji su zajednički celoj ljudskoj vrsti.

Levi-Stros se u Francusku vratio 1947. i ubrzo je stekao veliku popularnost i poštovanje širom Evrope i SAD. Od 1959. do odlaska u penziju 1982. predavao je na College de France, nakon čega je nastavio da se bavi aktivnim naučnim i intelektualnim radom. Bio je član Francuske akademije nauka, Američke akademije za umetnost i nauku, Američkog filozofskog društva i Kraljevskog antropološkog instituta.

Uoči Levi-Strosovog 100. rođendana, jedna od najuglednijih francuskih izdavačkih kuća Galimar uvrstila ga je u Panteon najvećih mislilaca, objavivši njegova dela u "Plejadama", što je počast koja se retko ukazuje živim autorima.

Izvor: e novine
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Prosle godine smo proslavljali njegov stoti rodjendan...
Zajebao je i poststrukturalizam, slava mu i hvala.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
On je poznat kao jedini naucnik koji je doziveo da osnuje skolu, vidi je kako postaje dominantna, onda biva prevazidjena, i da posle svega toga zivi jos 40 godina :zvezdice: U stvari, nadziveo je i poststrukturalizam. To ne moze svako, bato.

Htedoh danas da otvorim temu, a onda pomislih, koga ovde interesuje Levy-Strauss. Kad eto ti njega.
Korisnikov avatar
By lorna
Originally posted by AngraMaina
Htedoh danas da otvorim temu, a onda pomislih, koga ovde interesuje Levy-Strauss. Kad eto ti njega.
Prvi je na pravi nachin prochitao Jakobsonove "Machke", a to je trebalo znati.
Imao je, bome, lepu starost.

"I claim to show, not how men think in myths, but how myths operate in men's minds without their being aware of the fact." Claude Levi-Strauss
Korisnikov avatar
By Blady
Cula sam za njega, u svakom slucaju, ljudi koji su vredni i koji su postigli nesto za dobrobit ljudi i covecanstva, i treba da zive toliko... a ne neki, retardi...
Korisnikov avatar
By Dina
Zao mi je, mada imao je dosta godina...

Inace, meni tek predstoji da se detaljnije bavim njim, nadam se u skorijoj buducnosti :cita: Ali onoliko koliko sam slusala o njemu nije mi bas bio jedan od omiljenih. Tj kad je profesor poceo da prica o nekom njegovom stavu o razmeni zena - tj da muskarac moze predati zenu samo drugom muskarcu, smracilo mi se pred ocima, bas me razbesneo. Bio je on kritikovan od strane feministkinja zbog toga. Ne znam da li ce mi se misljenje promeniti kad ga budem vise proucavala, ali to mi je ostavilo bas negativan utisak...
Korisnikov avatar
By lorna
Originally posted by Orlando the Lady
,,Macke" (Les Chats) su Bodlerove... Jakobson i on su ih citali. :)
Hvatash (me) za svaku rech, opaka si kriticharka.

Pobogu Orlando, podrazumeva se da je Bodler, ali ako si chitala tu Jakobsonovu analizu... a nju su mnogi chitali, pa im nije bilo jasno (meni prvoj), pa ondaK dolazi Stros (bash je tada napustio Socijalističku partiju) i chita Jakobsona, a preko njega, intertekstualno i Bodlera.
Ili greshim u nechemu?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
znaci nije u pitanju niko ko ima veze sa farmericama?

:D

salim se...

zanimljiv mi on..iako znam o njemu samo informativno..
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by lorna
Originally posted by Orlando the Lady
,,Macke" (Les Chats) su Bodlerove... Jakobson i on su ih citali. :)
Hvatash (me) za svaku rech, opaka si kriticharka.

Pobogu Orlando, podrazumeva se da je Bodler, ali ako si chitala tu Jakobsonovu analizu... a nju su mnogi chitali, pa im nije bilo jasno (meni prvoj), pa ondaK dolazi Stros (bash je tada napustio Socijalističku partiju) i chita Jakobsona, a preko njega, intertekstualno i Bodlera.
Ili greshim u nechemu?
ma sva si mi ti ispravna. :kiss: :odsustvoironije: :ionakonevolimironiju:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!