Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako
Imaš primer u onoj brazilskoj seriji o klonu (na srpskom se serija zvala "Zabranjena ljubav", ili tako nekako), mislim da se klon zvao Leo, a on se, kako bih rekao, nekom životnom energijom skroz razlikovao od svog brata, jednojajčanog blizanca (valjda se taj brat zvao Raul, ako me sećanje ne vara), koji je imao potpuno isti genetski materijal kao i Leo, ali drugačije mitohondrije.
Sve si zbrčkao; radnja serije (koja se inače reprizira na TV Košava) ide ovako:
Bila dva brata identična blizanca. Jedan više ekstrovertan (Dijego) pogine. Doktor porodični prijatelj (koji ga je voleo kao sina) klonira dete (Leo) od ćelije drugog brata blizanca (Lukasa, introvertnijeg, koji je imao nesrećnu vezu sa Žade). Tokom serije se Žade zaljubljuje u mnogo mlađeg Lea, koji je Lukasov klon a ponaša se sličnije Dijegu.
Zaključak:
-oba brata blizanca imaju identične mitohondrije koje su nasledili od svoje majke, i identičnu kombinaciju jedarne DNK koju su nasledili pola od majke a pola od oca (ne uzimajući u obzir mutacije koje su se desile otkako su im se ćelije razdvojile)
-Leo ima mitohondrije svoje sopstvene majke, crnkinje Deize, a jedarnu DNK istovetnu kao Lukas (ne uzimajući u obzir mutacije koje su se desile od trenutka ubacivanja DNK u Deizinu jajnu ćeliju); on je genetički udaljeniji od Dijega nego od Lukasa zbog mutacija koje su se desile na Lukasovoj DNK od stvaranja zasebnog embriona do starosti od dvadesetak godina kada je kloniranje obavljeno
Originally posted by Black Lady
Volela bih da me neko uputi u taj proces, kada zena zeli da ima dete sa zenom i muskarcem, tj njihovo zajednicko dete....
Kakav je to proces, i kako to moze da se uradi?
Znaci dete sacinjeno od tri roditelja
Teoretski bi mogla da se isecka i pomeša jedarna DNK sva tri roditelja pa šta ispadne... to dete bi se zvalo himera... mislim da nauka nije još toliko uznapredovala da se ne bi dobijali embrioni čudovišta koji bi umirali za par sati/dana