Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By svejedno
Interesuje me nesto (opet ,)..:

''

^ DA li mislite da u ovoj pesmi ima BAR MALO istine?

..

Da li je to ipak gledanje u oci malo surovijoj istini nego sto bi nam prijala, ili je samo 'provincionalni antiamerikanizam'?

pS. Bitno je oslusati celu pesmu, btw.
Korisnikov avatar
By Loni
I jao koliko tu ima stavki.
To bi se moglo analizirati i analizirati.

Zaustaviću se kod stiha o AIDS-u.
Svako od nas mogao je bar jednom čuti teoriju da je hiv veštački virus, kog su stvorili Ameri sa Englezima da bi uništili crnu rasu po Africi i jednom taj kontinent.

Prostom logikom doći ćemo do toga da je to nemoguće.

Kao prvo hiv je registrovan, odnosno definisan kao hiv - 1981. godine.
Sama ta godina deluje RELATIVNO drevno za genetski inženjering, ali kao što rekoh RELATIVNO.

Ali pošto su u godinama, koje slede registrovani milioni Afrikanaca sa istim virusom, a zna se da zaraza ne ide tako brzo

- žena treba oko 200 puta da spava s tipom da bi dobila od njega hiv,
- neobrezan muškarac, oko 300 spavanja s ženom da bi dobio hiv.
- obrezan muškarac oko 3 000 puta da spava s ženom da bi dobio hiv
(obrezani strejt muškarci su najbezbednija grupa je jer se hiv lepi za kožicu)
- ljudi koji upražnjavaju analni seks su najrizičniji i svako deseto ulivanje zaražene sperme u anus može preneti virus.

Kao što vidimo prenos nije tako brz, što znači da se broj oko 5 miliona registrovanih Afrikanaca (kolik oje registrovano tokom 80-tih) morao dobiti u periodu između 350 i 50 godina unazad.

U najskorijem mogućem slučaju hiv je mogao nastati oko 1930. godine.

Reći da je tad postojao genetski inženjering je smešno.

A kad smo već kod 30-tih godina tad je najmoćnija medicinska sila bila Nemačka, a ne SAD.
Dakle i u tom slučaju logika zavere bi nas odvela pre do laboratorije dr.Mengelea nego do SAD, koje su tad imale duboku ekonomsku krizu.

Ipak, što reče naš medicinar Ulix jednom, hiv je najverovatnije nastao još u 17.veku tako što su Afrikanci pojeli mozak zaraenog majmuna.
Ljudima je trebalo oko 300 godina da registruju šta je to.

U svakom slučaju Ameri ga nisu mogli stvoriti veštačko ni na osnovu ijedne logike, a to se recimo može često čuti u teorijama zavere.
Korisnikov avatar
By svejedno
Pesma veze nema sa aidsom, niti njegovim poreklom.

(niti se igde tvrdi da je napravljen vestacki, ne ulazi se, prosto, u tu temu. Uopste.)

..

Il sam to ja opet tebe nesto pogresno skapirao?

..

edit:

''They dubbed a tape of Osama, and they said it was proof
'Jealous of our freedom,' I can't believe you bought that excuse
Rockin a motherfucking flag don't make you a hero
-Word to Ground Zero-

The Devil crept into Heaven, God overslept on the 7th
The New World Order was born on September 11th''

^E, o tome je pesma.
Korisnikov avatar
By svejedno
Btw:

"The military industry got it poppin' and lockin'
Looking for a way to justify the Wolfowitz Doctrine
And as a matter of fact, Rumsfeld, now that I think back
Without 9/11, you couldn't have a war in Iraq
Or a Defense budget of world conquest proportions
Kill freedom of speech and revoke the right to abortions
"

..

http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfowitz_Doctrine
Korisnikov avatar
By Loni
He he pa nema.

Ali reč AIDS je mene asocirala na antiamerikanizam u tom kontekstu.

Temu si nazvao ANTIAMRIKAZAM (uopšteno) a ne antamerikanizam samo u okviru pesme.
Korisnikov avatar
By svejedno
Loni, jesi ti cuo mozda za Monroovu doktrinu?

..

Najiskrenije me interesuje, ono sto moze da se nadje na wikipediji nije ni pola sustinske stvari (naravno) ..nego...cisto me interesuje jel si cuo, jel znas sta je to?

..

POsto si udaljio temu od gorenavedenog spota (koji, btw, JESTE tema) i trenutnih americkih ratova.
Korisnikov avatar
By Loni
Priznajem da nisam naročito upućen. No s obzirom da je dotični bio predsendik tamo negde krajem 18-og ili početkom 19-veka, ne sumnjam da je tad u svakom pogledu bilo doktrine.

No, evo sad odlazim na wikipediju. Aha 1823. Borac protiv intervencije stranih zemalja u mešanje SAD.

Pa da. Tad je Amerikana (tako zovem SAD) bila slabija sila od osvajačkih: Britanije, Francuske, Portugala, Španije, carske Rusije itd. pa se borila protiv stranih uticaja i intervencije.

Šta reći osim tog da je tip uvažvao državne granice. (U većoj meri no što se meni dopada očigledno).
Korisnikov avatar
By svejedno
Vracam se na ovo cim dodjem kuci, ortak me debelo smara da ga smaram i da mu silujem komp ,)

..

POenta Monroove doktrine nije (prvo, nije ono sto pise na wikipediji) 'borba protiv intervencije' drugih zemalja.

..

Njegova doktrina se zasniva na 'BRANJENJU INTEGRITETA AMERIKE VAN TEROTIJALNIH GRANICA AMERIKE'

..

Ono sto je bitno tu, bez obzira KADA je to osmisljeno, je to sto se to primenjuje DAN DANAS.

..

Mislim, Amerika je u BESPREKIDNOM ratu od jos II Svetskog, samo van Amerike. I to mu dodje to.

Mesaju se dje im mesto nije.

..

pS. vracam se na ovo. Sutra, recimo.
Korisnikov avatar
By Loni
Inače i bolje je nekad i udaljiti se od teme, ali da bar tema opstane nego da njih troje kažu tačnu nit i da tema zauvek padne.

Ta vremena bila su nešto potpuno drugo od savremenog sveta.
Tad je važio samo princip ko osvoji više kolonija. Jedan sveopšti grabež.
I Britanija i Francuska, Nemačka, Španija, Belgija, Holandija, Nemačka, Rusija ili Turska samo su gledale da osvajaju što više i maknu sve, koji su im bili na putu.

U to vreme ozbiljan čovek i ne može stati ni na čiju stranu. Čak je možda bilo i sasvim ok ne hteti da ti surova Britanija (ili bilo koja druga zemlja jer su sve bile surove) ima uticaja na mladu državu.

Novija vremena su drugo. Zemlje takozvanog zapadnog bloka nisu više tako surove.
Englezi i Francuzi ne samo da su se povukli iz svojih kolonija nego primaju svake godine na desetine hiljada pridošlica iz bivših kolonija. Daju im poslove i stanište.
Koliko je Pakistanaca i Indusa u Londonu?
Koliko je samo Alžiraca, Marokanaca, Tunižana ili Kongoanaca u Parizu,
a Indonežana u Holandiji.

Ne mogu nove generacije da ispaštaju za grehove pradedova.

Jedan paradoks koji ja primećujem kod vas, koji vučete na komunizam je taj da s jedne strane zagovarate MONDIJALIZAM, a s druge VAŽNOST GRANICA.

Sam komunizam, pa i socijalizam podrazumevaju forsiranje domaćih proizvoda.
Ako ljudi neće da kupuju domaće, e ima da se zatvore granice za strane.
Pa kad ne budu u našim prodavnicama milka čokolade, nestle ili fiat auta,
e ima na silu da se kupuju Soko Štark čokolada, bonžita ili zastava.
(Nemam ni ja ništa protiv tog u određenoj meri),
ali tu u praksi znači da državna granica jeste i te kako bitna, (na silu se kontrolišu uvoz i izvoz) što u praksi dovodi i do patriotizma i nacionalizma.

S druge strane krajnji kapitalizam (za koji ja nisam) uopšte ne uvažava te granice. Ako je neki proizvod dobar, zašto on ne bi modao da se prodaje u svim krajevima sveta po principu - ponude i potražnje.
Tako ćemo svuda imati Mek Donalde, Zare itd.

Upravo dakle u kapitalizmu svet polako postaje jedan. Mondijalizam postaje u praksi bitniji od patriotizma, što u komunizmu nije slučaj.

Nisam ni za liberalni kapitalizam ni za komunizam već za socijaldemokratiju, ali moram priznati da ništa tako dobro ne globalizuje i ne ukida bitnost nacija kao kapitalizam.

E sad da se vratimo na temu.
Nije Amerikana jedina koja će imati tako jake proizvode, koji će pokoriti svet.
To su uspeli s Koka kolom, s Mek Donaldom, s hamburgerima i s Holivudom, ali to su uspeli samo zato što je tih godina istočna polulopta bila u velikoj krizi.

U novije vreme imamo velike ekonomske pobede i drugih zemalja.
Imamo Finsku, koja pobeđuje u proizvodnji mobilnih telefona.
Kina pobeđuje u prodaji robe široke potrošnje,
Indija ima najbolje kompjuterske stručnjake na svetu.
Japan trenutno ima najpopularnije crtane filmove u svetu. Prešli su SAD.

Što godine budu prolazile uvidećemo da će i neke druge zemlje vrlo dobro iskoristiti kapitalizam.
Neće proći ništa gore od SAD, s tom razlikom što su se u tržišnu utakmicu upustile mnogo kasnije. Tek po prelasku iz komunizma ka otvorenoj privredi.
Korisnikov avatar
By Loni
Ovaj gore post pisao sam pre tvog.

Ok. Monro je bio dakle licemeran.
Branio je američko uplidanje u pitanja drugih, a osporavao uplitanja drugih u poslove SAD.
Ok.

Od kad je istorije bilo je mnogo licemerstva.

No pročitaj ovo gore, što napisah.
Ovaj paradoks komunista i kapitalista u smislu da oni, koji su na rečima za mondijalizam, u praksi proizvode nešto sasvim suprotno.
Korisnikov avatar
By svejedno
Svaka cast.

..

I ja sam za socijaldemokratiju.

(s tim sto to ne postoji, kao ni demokratija, ali druga tema)

..

Za granice nisam UOPSTE, inace, ali kada vec postoje, nesto se tu mora postovati, a ne silovati unaokolo. I tapsati za silovanje.

..

LM, ortak vec preti, drzi mi bejzbolku nad glavom, nastavljamo sutra.

edit - i ja ovo pisao pre tvog poslednjeg posta. Jedan udarac u glavu, za ovaj edit, stasad ,)
Korisnikov avatar
By Loni
:-)
Ne postoji savršena demokratija, ali demokratija bivstvuje.

Ono, šta u stvari ne postoji su DEMOKRATI i SOCIJALISTI.

To što kod nas postoje ljudi, koji se tako određuju i partije s tim prefiksima, ne znači ništa.

DEMOKRATA je svako ko se zalaže za pravo naroda da odlučuje o svojim vlastima.

SOCIJALISTI takođe ne postoje jer su odavno raslojeni na KOMUNISTE i SOCIJALDEMOKRATE.

Komunisti su za socijalizam bez demokratskih izbora.
Socijaldemokrate su za socijalizam sa demokratskim izborima.

To je osnovna razlika trenutno.

I jedni i drugi su socijalisti, koji se bore za državni intervencionizam.
To jest njeno mešanje u ekonomiju jedne države u većoj ili manjoj meri.

Krajnji komunizam je potpuno odustajanje od svake privatne imovine.

Nasuprot njima su liberali, koji se zalažu za otvoreno tržište bez ikakvog mešanja države. (Sistem sa što manje poreza i ograničavanja).
Korisnikov avatar
By blabla54380
demokratija je sranje, pogotovu u nasoj zemlji. treba uvesti meritokratiju, a pre toga diktaturu da se pobiju sva govna pocevsi od parlamenta.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by Sprinter
demokratija je sranje, pogotovu u nasoj zemlji. treba uvesti meritokratiju, a pre toga diktaturu da se pobiju sva govna pocevsi od parlamenta.
Kad vidim ovakve odgovore dvoumim se da l da okrenem na zezanciju il da dam realističan odgovor.

Aj sad ću realistično, a drugi put ću zezački.

Kad bi uveo meritokratiju - davanje funkcija po zaslugama - ako se ne varam, ko su ti koji će da određuju ko je za šta zaslužan?

DEMOKRATIJA nema alternativu.

I nije najveći uspeh demokratije to što se pitaju i kurta i murta. To je nužnost.

Najveća vrlina demokratije je nešto sasvim drugo, a to je neibežnost ČINJENJA USTUPAKA NARODU.

Jedino kad znaš da te narod može smeniti prisiljen si da mu činiš dobra dela, da radiš za njegov interes. Inače te narod zbaci i stavi druge.

U sistemima bez demokratije, nema potrebe da se narodu čini ništa dobro.
Što bi to vođa, bilo da je monarh ili doživotni predsednik činio, ako nema strah od svoje smenjivosti?

Da je demokratija postojala u bivšoj SFRJ režim, koji je uveo kažnjavanje na golom otoku bio bi smenjen od strane naroda za godinu dana.
Ovako je narod morao da ćuti.

Da je demokratija postojala u bivšem SSSR-u pa valjda bi se ta jnarod pobunio protiv vlasti, koja likvidira političke protivnike i šalje milione ljudi u Sibir, na prinudni rad.
E ali nije bilo demokratije.

Ma koliko izgledala konfuzno, ne postoji drugi sistem, koji tera vlasti da se toliko prilčagođavaju narodu, kao demokratija.

Ok.
Reći će neko od vas da se loši vladari mogu smeniti i uličnim evolucijama, ali glasanje ipak zvuči prilično otmenije.
Korisnikov avatar
By blabla54380
pazi kad sa tobom uopste necu da ulecem u raspravu nerviras me :smeh: al cu samo da ti odgovorim da dela dakle odredjuju ko je zasta zasluzan, a ne ljudi.
Korisnikov avatar
By Loni
Ok. Paz' ovako...

Da postaviš čoveka, koji je bog zna kako zaslužan za nešto, recimo izveo sjajnu revoluciju kao Đinđić, trasirao neki dobar put, pokazao se dobrim u prvoj godini vlade itd. da li misliš da samo zbog toga ne treba da mu se zameri ni za šta loše što eventualno bude uradio u budućnosti.

I najbolji čovek na svetu će se promeniti, razmaziti ukoliko mu se može da radi šta hoće.
U karaktere dakle ne treba verovati jer ih moć može brzo izmeniti.
Apsolutna moć menja apsolutno.

Zato je potrebna odgovornost i novi i novi demokratski izbori, pa ako je toliko dobar narod će ga opet izabrati.

Sistem smenjivosti i odgovornosti u demokratiji bitniji je od pojedinca.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by svejedno

I ja sam za socijaldemokratiju.

(s tim sto to ne postoji, kao ni demokratija, ali druga tema)

pa, postoji socijaldemokratija. nishta nije savrsheno pa ni savrsheno socijaldemokratsko, ali shto vishe moguce socijaldemokratije ima npr. u Nordijskim zemljama Evrope, na jugu Evrope u Shpaniji te u Severnoj Americi Kanadi.
Korisnikov avatar
By Loni
Sad je socijaldemokratija i u SAD, dok se Švedska okrenula malo više liberalizmu.

Šveđani su jedno vreme toliko preterali sa socijalnim programima, da su razlike između onih, koji ne rade, i onih koji rade, postale male. Možda jedna četvrtina dohotka.
Onda shvatiše da sve manje ludi radi i da se ekonomija urušava.
Tako da su sad pooštrili.
Sada su veće razlike između penzija i primanja za nezaposlene da bi se motivisao rad.
I to ih je malo povratilo.

U svakom slučaju treba kompinovati - par godina malo daješ svima, pa par godina motivišeš rad... tako kombinuju Slovenija, Češka, Francuska, Estonija...

Balkanske zemlje na žalost to još ne mogu.One prvo moraju da stvore nekakvu ekonomiju (dakle motivasnje rada), pa tek onda da daju sebi luksuz da dobro plate i nered (bez obzira da li je opravdan il' ne).
Korisnikov avatar
By svejedno
OFF: Demokratija u osnovi znaci AnArhijA. I vice versa.

To je moje duboko uverenje. Demokratija = anarhija. VLADAVINA NARODA.

..

Socijaldemokratija samo malo blize istice tu ideju. Dakle, imamo sustinski drugaciji pogled na demokratiju.

Ko sto je komunizam divan u teoriji, u praxi nije ostvaren, isto tako i demokratija. Ono sto sada postoji moglo bi se nazvati demosaristokratija. Meritokratija nije daleko od onoga stio sada postoji u 'demokratskim' zemljama.

No, To je vec druga tema.

...

NEGO.. OnT:

''

^ DA LI MISLITE DA U OVOJ PESMI IMA ISTINE?
Korisnikov avatar
By antibiotic
Imam problem sa ovom pesmom jer autor pokazuje iskljucivo svoju istinu. To znaci da moze biti i nasa istina samo ako to mi zelimo. Moze biti tacno, ali i ne mora, zavisi kako zelimo da gledamo na stvari , na svet. Posto je u pitanju hip hop za ocekivati je da ce doticni biti vecito "protiv" necega, za ne ocekivati je da ce repovati o pozitivnim stvarima koje dolaze iz USA, a njih naravno ima.

Tako bi neko iz Nemacke ili Iraka mogao da napravi pesmu u kojoj ce da nabraja sve najgore iz drustva zemlje u kojoj zivi, a "antiameikanizam" mi je dosta problematicna rec, jer pretstavlja ideologiju (?!).
Da si rekao antiamerikanizacija, to bi imalo vise smisla.
Korisnikov avatar
By svejedno
'Antiamerikanizam' je upotrebljen kao referenca na temu "Obama nobelovac". Iskljucivo zato.

Ako nisi citao, nemam snage da ti objasnjavam dublje.

..

OK, pokazuje svoju istinu. Jok, pokazivace tudju.

Jel ta istina..hm...istina?

..

(doticni je protiv Vlade, da, ali ne ulazi u tu definiciju hiphopa kao 'buntovnik' radi hophop buntovnistva. Doticni je veoma obrazovan covek, btw, i samo koristi hiphop da profura te svoje ideje...Ima jedan stih, npr:
"Trying to minimize the issue but I'm keepin' it large, I LOVE THE PLACE I LIVE, BUT I HATE THE PEOPLE IN CHARGE"...
A ima i pesme bez stihova.
Nije to hiphop, to je 'Revoluton volume' ,)

..

I, na kraju, nije bitno da li on fura svoju pricu, jedino bitno (za temu, jel) je da li je to sto on kaze TACNO?
Korisnikov avatar
By Madonna
:hypno: a kako mislis to da saznas and/or proveris?
Korisnikov avatar
By Loni
Eh, pa ima tačnosti u nekim stvarima (i u onome šta ti i u onome šta pesma kaže), ipak postoji li recimo atlternativa demokratiji?

Ovako bar imamo kakav takav red, a bez demokratijke šta bi bilo? Strogo kontrolisana država s nesmenjivom vlašću na čelu, koja se vremenom pretvara u totalitarnu i strogu.

No, sami hip hoperi su vrlo problematični.

Uzmi naš bend Beogradski sindikat i pesmu ,,Govedina''. Nije netačno nešto od onog što su pevali, ali je po meni ta pesma grozna jer proziva samo demokratske političare (Đinćića, Čedu, Koraća), dok je štedela ove iz tzv. patriotskog bloka (Šešelja, Slobu).
Pesma je govorila o šlihtanju naših političara zapadu itd.
Protivila se toleranciji gejeva i Hrvata (postoji stih o tome).
Poentira ono, šta oni žele, a opet se dobri argumenti mogu naći kad se hoće.
Korisnikov avatar
By svejedno
@ shut

Licno mislim da znam da je vecina stvari istinita.

..

Npr, da je rat u Avganistanu poceo tako sto su srusene 2 zgrade, i tako sto je pustena JEDNA TRAKA Osame Bin Ladena koji kaze: 'To sam uradio JA'.

Da sam ja poslao slicnu poruku, ili Ratibor Trivunac npr, mozda bi dosli 'vamo?

..

To nije dokaz.

..

I ponovo:

"The military industry got it poppin' and lockin'
Looking for a way to justify the Wolfowitz Doctrine
And as a matter of fact, Rumsfeld, now that I think back
Without 9/11, you couldn't have a war in Iraq
Or a Defense budget of world conquest proportions

Kill freedom of speech and revoke the right to abortions"

Ovo je prosto istina. Veoma dokazivo.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Loni
Eh, pa ima tačnosti u nekim stvarima (i u onome šta ti i u onome šta pesma kaže), ipak postoji li recimo atlternativa demokratiji?

Ovako bar imamo kakav takav red, a bez demokratijke šta bi bilo? Strogo kontrolisana država s nesmenjivom vlašću na čelu, koja se vremenom pretvara u totalitarnu i strogu.

No, sami hip hoperi su vrlo problematični.

Uzmi naš bend Beogradski sindikat i pesmu ,,Govedina''. Nije netačno nešto od onog što su pevali, ali je po meni ta pesma grozna jer proziva samo demokratske političare (Đinćića, Čedu, Koraća), dok je štedela ove iz tzv. patriotskog bloka (Šešelja, Slobu).
Pesma je govorila o šlihtanju naših političara zapadu itd.
Protivila se toleranciji gejeva i Hrvata (postoji stih o tome).
Poentira ono, šta oni žele, a opet se dobri argumenti mogu naći kad se hoće.

Ta pesma (Govedina) prozivala TRENUTNE politicare i sa te strane je meni to legitimno skroz.

Druga stvar sto se ni ja ne slazem sa svim stvarima iz pesme.

..

Ja vidim problem, ko sto ti vidis u hiphoperima, kada neko, uzimajuci u obzir politicke sisteme, kao alternativu vidi SAMO POSTOJECE.

..

Pa tako se nikada nista ne bi promenilo.

Nije samo komunizam alternativa 'demokratiji'.

..

Ima jos ideja, meni trenutno najbliza anarhisticka. Vec neko vreme, doduse.

Ako mi se neka nova vise svidi, podrzavacu tu.

..

Problem je u lazno izazvanim ratovima. Ubijanju ljudi.

Mozda cak i svojih (WTC)

Problem je dvostruka igra. Problem je rat koji je 'poker prevara za dva coveka'.

Nije problem hiphop.
Korisnikov avatar
By Loni
Ja se samo nadam da ne mislite da su Ameri sami sebi gađali dve poslovne zgrade.

Pa upravo uništavanje tako važnih poslovnih objekata jedan je i od razloga nastanka ove svetske ekonomske krize.

Zamisli šta za jednu zemlju znači kad im uništiš ukupno 224 sprata.
Na svakom spratu oko 20 stanova.

To je 4 480 stanova, a u svakom stanu jedna uspešna firma, banka ili kompanija (neuspešne ne bi imale novac da iznajme prostor na tako važnom mestu).

Svaka zemlja, kojoj se uništi 4 i po hiljade uspešnih što mini što maksi giganata dolazi na takav gubitak da je to ravno katastrofi.

Pomisliti da neko sam sebi to može da uradi samo da bi imao argument protiv nekog tamo Avganistana, koji nema ni naftu ni gas, a koji je opasnost samo po tome što propagira talibanizam kako u AVG tako i u okolnim zemljama je zaista u najmanju ruku vrlo nepravedno prema SAD.

I ja sam protivnik Buša i obamista kad je SAD u pitanju, ali pripisati mu nešto tako besmisleno kao što je gađanje svojih najjačih simbola ekonomije, svog pentagona, gde su mu se nalazili najbliži saradnici zaista je besmisleno.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by shut
i sta cemo sad?
Aj otmemo avion ,)
Korisnikov avatar
By Madonna
:up:

nadjemo se kod zelenjaka pa na 72 do aerodroma.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!