Originally posted by KgCS3
Originally posted by Sprinter
dakle zakljucak je da nije tacno da niko nema prava da te pita sta si, kao i da postavljanje tog pitanja ne mora obavezno, kao sto ste se ti i armand zaleteli, da vodi u diskriminaciju.
npr?
u kojim to situacijama, konkretno, jedno takvo pitanje ne biva diskriminacija ili "bespotrebno zadiranje u intimu/privatnost"?
Depresija (koju si naveo) je posoledica homoseksualnosti - pa to treba ustanoviti (?) ili se ljudi psihijtru obracaju zbog problema prihvatanja sebe sa jasnim stavom "ja sam gay" - pa se radi na prihvatanju sebe u cilju "lecenj" depresije ?
P.S.
Cela ova tema je otvorena zbog lekarskog za vozacki ...
pa ne bas. cak sta vise mnogo je manje onih koji dodju sa problemom i odmah u startu na pitanje "sta ti je" pomenu da su gej ili lezbejka i nesto u vezi sa tim je moj problem. uzroci depresije su razni, od gubitka novca ili nekih drugih materijalnih stvari, do smrtnih slucajeva i mnogo sto sta. mozes biti siguran da te lekar nece pitati za seksualnu orijentaciju (ako mu je ti vec ne kazes) ukoliko on ne smatra da je to bitno. ali isto tako to ne mora biti uvek i ocigledno, zato se i medicina/psihologija studira

pa se cesto desava da se obican covek zapita "a sto sad ovo on mene pita, kakve sad to veze ima"
znaci u svim onim situacijama u kome ta informacija (da nisi str8) igra manje ili vise vaznu ulogu u procesu izlecenja. svakako je na lekaru da proceni sta ce da te pita, a ne na pacijentu, uz to budi uveren da se ni jednom lekaru ne caska sa pacijentom da bi te pitao da li si gej zato sto mu je dosadno ili je znatizeljan (osim ako ti se ne nabacuje

)
e sad postoje jos neki, podvlacim, konkretni slucajevi u kojima je opravdano to pitanje. mozda nije fer, ali se ipak ne moze reci da je diskriminacija. na pojedinim konkursima za bilo sta, pitanja da li imas devojku ili problema sa devojkama i slicno govore o licnosti kandidata i nemaju diskriminacionu podlogu, vec selekcionu. pojedine kompanije ili organizacija koja objavljuje nekakav konkurs angazuje i psihologe u pravljenju selekcionih testova gde pored sposobnosti kandidata zele da izaberu i odredjeni psiholoski profil kandidata.
ovo sve i ne znaci da postoje i slucajevi u kojima takva pitanja imaju cist diskriminacioni karakter i da ne postoje nesavesni lekari. tako da se ne treba zaletati sa stavom mene tako nesto ne moze ili ne sme niko da pita i tacka. moze, sme i hoce, a na tebi je da kazes istinu ili ne. svakako ces na konkursu za neki posao da precutis da padas u tromesecni bedak i da nisi nizasta kad te decko/devojka ostavi

ali kod psihologa laganje otezava pomoc. nije lekaru bitno zbog njega da ti kazes da si gej, boli njega kurac za to budi siguran, bitno je zbog samog pacijenta.