Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Postoji staro hindu verovanje da je sva materija bog, samim time i mi sami smo delovi boga, kao i sve shto nas okruzuje.
Veoma zanimljiva ideja, koja moze postavljati veoma zanimljivo pitanje.

Ako su svi ljudi delovi boga, da li to chini boga ubicom, pedofilom, rasistom?

Druga shkola misli je veoma zanimljiva iako malo irealna (ne vishe od prve) to je solipsizam.

Svi ljudi su umne tvorevine mene, i kao takve iako poseduju ogranichenu svesnost, samo su predstave uma.

Da li verujete da ste bica s ogranichenom svesnosti i da ste kao takvi produkt nechijeg uma?
Korisnikov avatar
By Mage
pre verujem u panteizam... verujem da univerzum poseduje neku vrstu "kolektivne svesti".
Korisnikov avatar
By blabla54380
meni je nekako bliskija snezana i sedam patuljaka od icijeg pa i hindu verovanja.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
solipsizam je meni privlacan vrlo...

..samo mislim da to do kraja ispada da se ne radi o sopstvenoj misli nego o umnoj tvorevini boga...bar berkli tako nekako to.....mozda lupam...davno je bilo....
Korisnikov avatar
By sofia
Solipsizam mi nije blizak...a panteizam sam ranije nalazila dosta bliskim nekom mom stavu,mada ne toliko kao kompletan sistem Spinozin,vec bas u toj indijskoj misli i Upanisadama,koje su vise u nekom poetskom duhu...ali oni su tek,sam zacetak panteizma...nadalje,u kombinaciji sa Heraklitom,Ksenofanom,pa Djordanom Brunom i na kraju Spinozinom 'supstancijom' sam kreirala neko svoje shvatanje panteizma,ali o njemu vise volim da govorim kao o 'apsolutu' nego kao o Bogu.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by V I V I S E C T
Postoji staro hindu verovanje da je sva materija bog, samim time i mi sami smo delovi boga, kao i sve shto nas okruzuje.

Pa, ne slazem se bas, iako mi je ovo shvatanje blize, s tim da ja to ne posmatram kao da je bog materija nego duh/um. I ja to ne nazivam Bogom, posto taj pojam povezujem sa odredjenim religijama koje Boga vide kao neko bice, meni su lepsi pojmovi Apsolut/Univerzum. Moje shvatanje panteizma suvise je komplikovano da bih ga ovde objasnjavala, ali razlikuje se dosta od gore pomenutog, i u njemu nema takvih zackoljica kao pitanje koje si postavio (hehe).
Druga shkola misli je veoma zanimljiva iako malo irealna (ne vishe od prve) to je solipsizam.

Svi ljudi su umne tvorevine mene, i kao takve iako poseduju ogranichenu svesnost, samo su predstave uma.

Da li verujete da ste bica s ogranichenom svesnosti i da ste kao takvi produkt nechijeg uma?
Ovo ja osecam kao egocentrizam. Ta teorija/skola u prevodu kaze "samo postojim ja", sto mi je grozno.
By жњ
Teri Pračet tvrdi da na svetu postoji samo 500 pravih ljudi i da je to razlog što iznova samo njih srećemo. :kosa:
Korisnikov avatar
By Madonna
uvek sam se pitao da li sam ja samo mozak u tegli i da ga neki tamo majmuni bombarduju impulsima koji mi stvaraju sliku osecaje itd. mada je vrlo verovatno da sam to video u nekom filmu :retard:

LOL
Korisnikov avatar
By 2kune
Amfilohije Presvekorisni mi je dvostruki dokaz... Kakav je to sjebani Bog kojem je on dio? Isto tako, nema šanse da bi TO na bilo koji način proizašlo iz mog uma ili bila predstava istog! :neto:
Korisnikov avatar
By Mariška

Nisam baš najupućeniji, ali imam utisak da se u hindu verovanjima bog često shvata kao Abraksas, bog koji je istovremeno Bog i đavo. Hindu bogovi (npr. bog Šiva i boginja Kali) su istovremeno stvaratelji i uništitelji, istovremeno asketski i sladostrasnici (kao u tantri) itd. Jednostavno, hindu bogovi su "s one strane dobra i zla" (btw. u nekim delovima Indije i pacovi su svete životinje, ljudi ih hrane). Tako da je sasvim u skladu sa hindu mišlju da bog bude ubica, pedofil, rasista. I to nije specifičnost samo hindu misli - pogledaj samo grčku mitologiju.

S druge strane, kako ja to vidim, ako je sva materija bog, to ne znači da je bog samo sva materija, bog je i duh. Dakle bog je i materija i duh. A u materiji vlada zakon karme i ponovnog rađanja (reinkarnacije). U skladu sa time, bog je i ubica. On je npr. ove godine oduzeo život jednoj meni veoma dragoj mladoj osobi (27 godina). Ali otkako sam krenuo da odlazim u prirodu sa planinarima, postao sam svestan koliko je priroda (materija) lepa. Koliko je lepote u toj božanskoj kreaciji. I počeo sam da verujem u reinkarnaciju. Počeo sam da verujem da je bog dobar, da će nam dati novi život, i novi, i novi, sve dok se ne zadovoljimo životom u materiji. Možda je to moje verovanje odbrambeni mehanizam, ali ja tako osećam. Vidim da je bog ubica, ali osećam da je uprkos tome dobar.

Englsoc, društveni sistem opisan u romanu "1984." Džordža Orvela, zasnovan je na "kolektivnom solipsizmu". Čisto da napomenem, ako nekoga interesuje.
Korisnikov avatar
By m..

Upravo! Samo nesto ne mogu da objasnim odakle tu Mladen Obradovic :nerd:

:lol:

Sklonija sam da progutam ono 1. Ovo drugo mi deluje kao pogled na svet deteta od 2 meseca.

U sustini... sto se mene tice, svet je jedna ogromna pita od govana.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by жњ
Teri Pračet tvrdi da na svetu postoji samo 500 pravih ljudi i da je to razlog što iznova samo njih srećemo. :kosa:
Trumanu se to i desilo. :lol:
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Sprinter
meni je nekako bliskija snezana i sedam patuljaka od icijeg pa i hindu verovanja.
ja volim malu sirenu :D
Korisnikov avatar
By svejedno

Ponavljama: pitanja su ti ista.

..

Ako su svi delovi boga, onda smo svi produkt bozjeg uma, zelim reci.

A ima i pedofila, ubica etc, tako da bi smo bili samo deo tog uma, koji moze biti sve to. Produkt tog uma, jel.

..

Panteizam i solipsizam su potpuno druga pitanja.

..

Licno blizi solipsizmu.
By ...Sitnicava...
Svi ljudi su umne tvorevine mene...
:hmm:

Imam problem sa tvojim definisanjem solipsizma, ali ako zanemarim to i posmatram ga na način gde je individualno čitava realnost, panteizam mi je mnogo dalji.
Korisnikov avatar
By 2kune
Ako prigrlimo ta dva vjerovanja, dal ćemo smjeti nazvati djecu i domaće životinje krsnim imenima poput recimo: Pantelije i Solipsiza? :kosa:
By ...Sitnicava...
Moći ćemo, nego šta.
Panteliju već imamo.
A imamo i Soleu, kremu za našu malu Solipsizicu. :sweet:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by ...Sitnicava...
A imamo i Soleu, kremu za našu malu Solipsizicu. :sweet:
Eto! Već ste zapali u herezu! :egzorcist:
Jedino je Nivea pravovjerni izbor! :pop:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!