Originally posted by Hans_87
Originally posted by Sutekh
Originally posted by Hans_87
Hrišćanstvo takođe smatram sektom tako da je pojam satane u ovom kontekstu marginalan.
termin "sekta" u prevodu znachi "odvojen od celine". od koje celine se to hrishcjanstvo odvojilo?
Termin sekta vodi poreklo od latinskog glagola "sequor,sequi,secutus sum" što znači pratiti, slediti. Sekta ne mora doslovno da znači to. To što se odvojilo takođe ima svoje obrede, a hrišćanstvo je ustoličeno kao takvo. To razumem.
Shvati to na ovaj način. Pop dođe da osvešta kuću. Ne iščita pola stvari kako treba, uzme novac i ode. Ljudi slave slavu. Ne slome kolač kako običaj nalaže ali se gosti dobro najedu. Odsustvo poštovanja crkve i vere sa njom dovodi do toga da se sama crkva izvitoperi u nešto drugo. To se vremenom možda bude nazvalo sektom mada mislim da neće. Hrišćanstvo danas i u vreme npr. dinastije Paleologa sigurno ne liče toliko. Ipak se ne bavim religijom i termin sekta posmatram više semantički..dakle, neko se prati. Neko vas vekovima vuče za nos a vi ga pratite.
ja sam imao kompletno pogreshno mishljenje o hrishcjanstvu jer sam ga posmatrao iskljuchivo kroz domacje mediokritete srbilenda - imao sam i jednu "molitvu" koja je glasila "bozhe, spasi me svojih vernika". takodje me nerviraju i pravoslavni mudzahedini..
ne znam kod kojih se josh naroda slave slave sem kod nas? slave su posledica pokrshtavanja gde su bogovi prekrshteni u svece (gluposti kao shto su ognjena marija koja pali njive i slichno).
mada se generalno slazhem sa time shto si napisao. sada pravim digresiju izmedju otachke, tj. prave hrishcjanske mistike i sujeverja. u toj izvornoj mistici stvarno ima gomila jako pametnih stvari.
daleko sam ja od pavlovog hrishcjanstva. gnostichko hrishcjanstvo mi se dojmi dodushe. mada sam i dalje agnostik.