- 17 Sep 2009, 12:30
Interesuje me šta vi mislite o evoluciji i koliko je to u skladu sa ostalim naučnim teorijama i eksperimentalnim podacima?
Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by MageNisam fizicar, ako ima nekoga ko se bolje razume u entropije i fiziku, neka ne cuti.
Pa hteo sam da ukažem na jedan problem koji ja vidim sa tom teorijom a to je: Entropija. Ako sve u univerzumu teži haosu, zašto se onda život sve više usložava i komplikuje?
Originally posted by MageДраге воље!
na srpsom please![]()
Originally posted by MageO evoluciji mislim mnogo toga zato što sam između ostalog deci predavao nastavnu temu "Osnovi teorije evolucije" u 6. razredu, a radi se skoro mesec dana, tako da tu ima dosta materijala za razgovor, diskusije, prezentacije, predavanja, igrice (kompjuterske), igrice (papir i olovka) itd. Takođe se evolucioni principi stalno provlače kroz rečenice u gradivu iz sistematike biljaka (veći deo 5. razreda), sistematike životinja (skoro ceo 6. razred), ekologije (po novom programu biće 8. razred) i anatomije (po novom programu 7. razred). Da bi učenik uspešno savladao gradivo predmeta biologija (a po obrazovnim standardima koje su napravili nekih desetak stručnjaka koje inače vrlo gotivim), mora da do kraja osnovnog ciklusa ima teoriju evolucije u malom prstu.
Interesuje me šta vi mislite o evoluciji i koliko je to u skladu sa ostalim naučnim teorijama i eksperimentalnim podacima?
Originally posted by MageUzalud ti trud... Za sad se znanstvenici previše ne upuštaju u problematiku pojave života na Zemlji; to je ostavljeno filozofima znanosti...
Zanima me šta vi mislite o evoluciji kao naučnoj teoriji.
U univerzumu u kome vlada entropija, kako je moguć nastanak nečega tako kompleksnog kao što je život ili pak sasvim misterioznog kao što je svest?
Originally posted by XanaXDa i meni je kao biohemičaru abiogeneza fascinantna... Međutim, koliko god ta sva priča delovala logično u jednom smislu i dalje ne objašnjava 2. zakon termodinamike. Da pojasnim:Originally posted by MageUzalud ti trud... Za sad se znanstvenici previše ne upuštaju u problematiku pojave života na Zemlji; to je ostavljeno filozofima znanosti...
Zanima me šta vi mislite o evoluciji kao naučnoj teoriji.
U univerzumu u kome vlada entropija, kako je moguć nastanak nečega tako kompleksnog kao što je život ili pak sasvim misterioznog kao što je svest?
Evo samo jedan podatak: da bi se objasnio nastanak genskog koda i funkcionalnih proteina, teorijom abiogenetske sinteze, tj. nasumičnosti interakcija org. molekula trebalo bi oko 1000x10^450 godina...
Ili kako je to rekla Margulis:"To go from a bacterium to people is less of a step than to go from a mixture of amino acids to a bacterium."
Čisto s biološkog gledišta, život je morao nastati povećanjem uređenosti struktura organskih molekula; a kad uvodiš i svijest u cijelu priču, i ona, (zasad prevladava mišljenje kako je posjeduju jedino ljudi) je morala nastati povećanjem uređenosti neuronskih veza u korteksu cerebruma hominidnih vrsta.
Neke hipoteze / "teorije" postoje; kao biolog - složio bih se da je biološkoj evoluciji prethodila kemijska evolucija. Prijelaz iz kemijske evolucije u biološku evoluciju trenutno je nemoguće objasniti, iako ima pokušaja. Tj. većina znanstvenika se slaže oko teorije o evoluciji jednostavnih organskih spojeva, pod uvjetom da su im kolege iz drugih znanstvenih područja ponudili približno ispravnu "sliku" Zemlje prije, let's say... 4 miljarde godina. No, trenutno ne postoji neka općeprihvaćena teorija o nastanku složenijih organskih (bio)makromolekulskih struktura...
Taj problem je možda najteži dio, budući da sva logika znanosti upućuje kako je vjerojatnost da se dogodi odgovarajući kemijsko-fizikalni proces, praktički ništavna. Zato se predlažu različite hipoteze, zanimljivo je da se stare ideje o mineralima i osobito silikatima gline kao katalizatorima u tom procesu (Haldane sa svojim sajfaj-romanom "Possible Worlds") danas eksperimentalo pokazuju zanimljivim (Szostak, 2003., dobio nekakve protostanice koristeći montmorinolit... blah, blah...). Također, kako je "dogma" Oparina i Haldanea o "primordijalnoj juhi" ("plićaci hadijskih praoceana" i sl. gluposti) napuštena, pojavila se hrpa ideja gdje "smjestiti" nastanak života ("cold soup", hidrotermalni odušci ocenaskih dna itd...).
Ako prešutimo taj "problem", ostatak teorije biološke evolucije koji trenutno dominira jest da sve započinje s RNA ili nekoj sličnoj strukturi, koja još uvijek nije život ("RNA world"), ali posjeduje zanimljiva svojstva, npr. može djelovati kao katalizator pri sintezi peptida, a može se i replicirati. Celularizacija je zasebna "priča", također svojevrsno "poigravanje" koje se lako može eksperimentalno reproducirati (mikrosfere, koacervati...)
Puko nabadanje, bukvalno rečeno, svodi se na još neusaglašeni stav koji bi se mogao opisati na sljedeći način: u jednom trenutku (!) RNA koja je već počela zanimljivu igru "života" ili počinje, celularizira se i nastaje prvi probiont... Ta igra "života" svodi se na to da postupno, slijed aminokiselina u peptidima nije više nasumično "odabran" od RNA, već kodiran slijedom ribonukletida u RNA, i to bi bio početak genskog koda. Kasnije, sustav postaje još uređeniji, pa funkciju katalize RNA prepušta sve složenijim i katalitički sposobnim proteinima / peptidima, a genski kod "pohranjuje" se u stabilniju strukturu, dvostruku uzvojnicu s deoksiribonukleotidima ili DNA.
Nadalje, smatra se kako je prvi probiont bio nalik današnjim arhejama, ili bakterijama, ili nečemu "između" bakterijske i arehejske stanične strukture, olitiga "LUCA" - "Last Universal Common Ancestor" (najstariji ostaci života na Zemlji, dosada pronađeni, tzv. stromatoliti, let's say... 3.5 milijardi godina stari, ukazuju na postojanje nečeg sličnog današnjim cijanobakterijama).
Wachtershäuser i njegova hipoteza o "pioneer organism"; iako ga smatraju loonyjem, neki termodinamički principi puno se lakše uklapaju u njegovu hipotezu o tzv. površinskom metabolizmu...
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!