Originally posted by markoni_ns
Zanima me sledeca stvar, zasto ucesnici ne razmotre opciju da otkazu paradu, jer ce evidentno biti haosa i mnogo povredjenih ljudi na paradi?
Pre svega, to nije uopste evidentno. Policija i Vlada su pod velikim pritiskom: u njih su uprte oci cele Evrope, pa i sveta, jer svi zele da vide koliko su oni sposobni da zastite gradjane svoje drzave. Masovni linc na ulicama glavnog grada u 21. veku u drzavi koja je izglasala Akt protiv diskriminacije i koja se svim silama bori da udje u EU?! Vlada (a i Srbija) bi mogla odmah da se zakopa u zemlju. Drugim recima, to im nije od koristi da dozvole nesto takvo. Policajci mogu licno da misle sta hoce, ali Policija kao drzavna institucija tog dana ce morati da obavi svoj posao, inace ce im leteti glave (figurativno). Tako da, ponavljam jos jednom, uopste nije "evidentno" da ce biti "mnogo povredjenih ljudi", kako ti kazes.
A zasto ne otkazati paradu, cak i ako postoji mogucnost da makar jedan ucesnik Parade Ponosa bude povredjen? Nazalost, ta mogucnost postoji, pogotovo nakon Parade, recimo u odlasku kuci ili slicno. Ja iskreno ne zelim da ikome padne i jedna dlaka sa glave, a kamoli nesto stvarno lose. :pujpuj: No, na Paradu niko nije primoran da dodje. Meni niko nije rekao "moras da se pojavis". Svi koji idemo svesni smo razlicitih rizika, ali se nadam da cemo svi maksimalno da se potrudimo da izbegnemo te rizike.
Parada ponosa se ne odrzava zato da bismo rekli drugima "Ja sam ponosan sto sam LGBT osoba." Biti strejt ili gej nije nesto sto smo postigli u zivotu pa sad time treba da se ponosimo. Parada ponosa se odrzava zato da bismo rekli ljudima--svima, bez obzira na pol, rasu, nacionalnost, seksualnu orijentaciju, veru, itd.--da LGBT osobe postoje i da su njihova osnovna ljudska prava ugrozena, da su diskriminisani svakodnevno, i da se nesto mora uciniti po tom pitanju. Tolerancija, empatija, razumevanje razlicitosti moraju doci na mesto slepe mrznje, nasilja i netolerancije. To je osnovna poruka Parade.
Necu ja ici tamo da paradiram kako sam biseksualne orijentacije--sta koga briga za to?--ja idem da kazem (svojim prisustvom) da sam protiv diskriminacije, da se borim za ljudska prava LGBT osoba, za jednakost svih ljudi, i da se PONOSIM sto to cinim.