Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By RACABG
Forum beogradskih osnovnih škola izrazio je danas nezadovoljstvo zbog zahteva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se prepolovi broj zaposlenih u prosvet i i ukazao na to da Ministarstvo prosvete nije objavilo svoj tehnološki višak, iako je to zatraženo od direktora škola.

"Ispunjavanje zahteva MMF-a da u odeljenju bude 30 učenika znači otpuštanje skoro polovine prosvetnih radnika... Zapanjeni smo činjenicom što MMF vodi socijalnu politiku u školstvu Srbije i podsećamo na reči predsednika Srbije Borisa Tadića da je ulaganje u obrazovanje – ulaganje u budućnost", navodi se u saopštenju.

http://www.gradjanski.rs/navigacija.php?vest=48046

------------------------------------

Reforma ograničava medicinu rada
27. avgust 2009. | 00:50 | Izvor: B92
Beograd -- Specijalisti medicine rada tvrde da će ih započeta reforma ugroziti, jer će se od septembra promeniti način i obim njihove delatnosti.

Uredbom Ministarstva zdravlja od 23. aprila, započeta je reforma u organizaciji službe medicine rada i zaštite zdravlja zaposlenih na radu. Reforma predviđa promenu dosadašnjeg načina i obima rada lekara medicine rada, a menja se i način finansiranja ove službe i prenosi se na teret poslodavca.

Lekari medicine rada tvrde, da su promene neprimerene, da će postepeno prestati da postoje specijalisiti medicine rada zbog čega če najviše trpeti radnici.
Korisnikov avatar
By ok_decko
Poceli su vec da kresu. Moj cale je nastavnik u osnovnoj skoli skoro 40 godina, prosle nedelje na sednici su mu skresali fond casova pa samim tim i platu za 40%, jedna uciteljica je popila otkaz, jer su morali da ukinu jedan razred, a ostala otpustanja i 'sredjivanja' ce da rade 'u hodu'...

Ne kapiram samo kako su dosli od toga da je do skoro postojao hronican deficit nastavnog osoblja do toga da ih je sad skoro 50% visak...

Ruku na srce, na primeru mog oca, rad u skoli je sto se tice radnog vremena zaista milina, ali sa druge s trane, veliki je nivo odgovornosti i stresa sa kojima se prosvetni radnici svakodnevno susrecu. Ima naravno i onih koji rade u skoli cisto radi staza i ostalih beneficija, i otaljavaju svoj posao, a u slobodno vreme se bave ko zna cime, ali ako se rad prosvetara svede na to da jedan nastavnik pokriva sva odeljenja u obe smene, nisam bas najsigurniji na koji nacin se ocekuje da to podigne nivo vec diskutabilnog kvaliteta obrazovanja u skolama.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by ok_decko
Ne kapiram samo kako su dosli od toga da je do skoro postojao hronican deficit nastavnog osoblja do toga da ih je sad skoro 50% visak...
tako su isto skresali broj zaposlenih u narodnoj banci pre koju godinu, a već su bili understaffed, pa je u narednih nekoliko meseci radno vreme onih koji/e su ostali/e trajalo, otprilike, 24/7. zlo.
Korisnikov avatar
By HARP
Plan se ostvario, Srbija se konačno upecala.

Sada je kasno :(

Školstvo i poljoprivreda, dve ključne grane svakog društva polako idu nizbrdo u kontroli nekog sa strane.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Strix
Jukie
Pa ja u suštini ne znam šta da kažem

Dakle, školstvo u Srbiji je puklo totalno, i to je to

I to sada još nije sasvim bistro-jasno, ali kada dođe do polaganja male mature onda će se tek videti raspad sistema i kako uopšte može da se radi sa 34 današnje dece u odeljenju

U glavi vrtim nekoliko priča na tu temu:
-kako bi to moglo da se reši da mene neko pita
-šta bih ja radio da sam sada nastavnik, u smislu da mi odjednom skrešu 40 odsto radnog vremena a da sam ipak planirao da imam te pare u kućnom budžetu
-šta bih ja radio da sam sada nastavnik, u smislu da mi natrpaju još 8-9 dece u odeljenje, kud sa njima, šta sa maturom

Ali nisam nastavnik i niko me ne pita, tako da mogu samo da stojim sa strane i gledam celu priču. Žao mi je onih nekoliko dobre dece
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Samo prosipajte teorije svetske zavere opet :roll:

Situacija je takva da ako drzava nema novca trenutno mora da pozajmljuje od MMF-a a oni ako ti pozajme pare ocekuju da sledis njihova uputstva kako bi bili sigurni da ce drzava jednog dana moci te pare i da vrati :hvala:

U svim oblastima javnog sektora ima viska zaposlenih pa i u prosveti a ovaj predlog MMF-a je prva ponuda posle koje se tek ide u dalje pregovore zato ne dizite frku bez potrebe nece 50% zaposlenih u prosveti popiti otkaze :kopa:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Lakiboy_ns
Situacija je takva da ako drzava nema novca trenutno mora da pozajmljuje od MMF-a a oni ako ti pozajme pare ocekuju da sledis njihova uputstva kako bi bili sigurni da ce drzava jednog dana moci te pare i da vrati :hvala:
-evo daću ti platu za godinu dana ako sebi odsečeš ruku
-dobro (odseca sebi ruku)
-evo ti pare

posle godinu dana
-nemam od čega da ti vratim pare, sve je puklo
-ja hoću moje pare i ima da ih nađeš kako znaš
-ali odsekao sam sebi ruku, ne mogu da privređujem
-šta ti ja mogu

U svim oblastima javnog sektora ima viska zaposlenih pa i u prosveti a ovaj predlog MMF-a je prva ponuda posle koje se tek ide u dalje pregovore zato ne dizite frku bez potrebe nece 50% zaposlenih u prosveti popiti otkaze :kopa:
Neće 50 ali se priča o 30.
Evo ti primera: U školi u jednom razredu postoje 4 odeljenja sa 102 deteta (prosek 25.5 dece po odeljenju). Ako moraš da napraviš odeljenja od minimum 30 i maksimum 34 učenika, to će biti 102/3=34, dakle tri odeljenja od 34 dece. Dakle, gubi se 1/3 odeljenja.

Nastavnici rade u 2 ili 3 škole da nakupe puno radno vreme, tako da možemo da smatramo da su sve škole u Beogradu trenutno maksimalno pokrivene. Dakle, od trenutnih nastavnika ili svi gube po 1/3 radnog vremena i plate, ili se preraspoređuju (mnogo verovatnije jer su mene dva puta šutnuli sa probnog rada pa stavili nekoga sa više staža ko je bio tehnološki višak u drugoj školi) tako da 1/3 trenutnih nastavnika ostaje neraspoređena, a 2/3 imaju pun fond časova

U slučaju da naprave neki program odlaska u penziju za onemoćale nastavnike koji već godinama pokušavaju da odu ali im stalno podižu starost potrebnu za penziju (a pitanje je da li će), otprilike 1/10 svih nastavnika odlazi u penziju.

Na kraju od 100 trenutno zaposlenih nastavnika, 66 ostaju zaposleni, 10 odlaze u penziju, a 24 ostaju nezaposleni na ulici kao ja sada.

24 odsto je otprilike jedna četvrtina i to je JAKO veliki procenat.

(a to je analiza samo za škole u Beogradu. Probleme u varoškim i seoskim školama ne mogu ni da zamislim)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
prosle dve godine, a i u ovoj, najmanje po jedan nastavnik razredne nastave ostaje nerasporedjen ili tehnoloski visak, na teritoriji cele vojvodine.

seoske skole imaju jako mali broj dece. nemoguce je praviti odeljenja sa minimalnim brojem od 30 ucenika. prosto nema toliko dece.
By wilmott
"Ispunjavanje zahteva MMF-a da u odeljenju bude 30 učenika znači otpuštanje skoro polovine prosvetnih radnika... Zapanjeni smo činjenicom što MMF vodi socijalnu politiku u školstvu Srbije i podsećamo na reči predsednika Srbije Borisa Tadića da je ulaganje u obrazovanje – ulaganje u budućnost"

Radnici Trudbenika sa dnevnicima.

I ti zaverenici iz MMF-a, bave se SOCIJALNOM POLITIKOM u SKOLSTVU Srbije.

No, zaboravlja se da ONI daju pare, znaci sva pravila su njihova, nema nasih pravila, nema naseg uslovljavanja. Nas niko puskom ne tera da ih uzimamo. Pored toga, u zlocinackom udruzenju MMF-u sede najobrazovaniji ekonomisti sveta, to nisu populisticki nastrojeni problematicnog obrazovanja politicari poput nasih ministara. Njihovi predlozi su ostri i bolni, ali ne vidim da je Argentini, Meksiku, Indoneziji, Turskoj ili Brazilu lose zbog toga - a bili su i ostriji i bolniji od nasih. Naprotiv.

Ja se nadam da ce, ako je ova zemlja resila da postane ozbiljna, krenuti sa sprovodjenjem restrukturiranja, da nece odustati, jer drasticni rezovi su i vise nego potrebni. Naravno, ne i popularni.

Npr. ozbiljnim zemljama kad se skole i sela prorede, oni kupe jedan skolski autobus kojim se deca voze i dovoze do skole u kojoj ih koncentrisu. Prvo je deci bolje jer se druze sa vrsnjacima, a drugo bi novac, koji bi se razbacivao na vise profesora, mogao da se preusmeri na opremanje skola. I stare skole se uvek mogu prodati ili rentirari odakle bi se obezbedilo jos dodatnih prihoda za prosvetu. Drugo, kod nas kvalitet nece znacajnije trpeti zbog promene broja dece po odeljenjima, jer su problemi losih nastavnih programa, lose opremljenosti ili generalno loseg nastavnog kadra predominantni.

Jedina stvar koja mene plasi jeste da bi u slucaju reforme mogli da otpuste dobre profesore, tj. nastavnike, a da ostave one lose, sa partijskim knjizicama i rodjackim vezama.

Mada, kako se meni cini, to ce biti kao i prethodnih puta - nasi sve prihvate, a onda se prave ludi.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Leon Walras
Drugo, kod nas kvalitet nece znacajnije trpeti zbog promene broja dece po odeljenjima, jer su problemi losih nastavnih programa, lose opremljenosti ili generalno loseg nastavnog kadra predominantni.
I lošeg opšteg vaspitanja same dece (u proseku), što je u slučaju postojanja dobrog nastavnog kadra glavni problem
Korisnikov avatar
By ok_decko
Kori Udovicki je radila u MMF-u kao odgovorni ekonomista za Mozambik, Zimbabve, Bosnu i Hercegovinu i (tadasnju) SR Jugoslaviju, ali se ne secam da se, osim astronomskog povecanja cene struje, nesto proslavila ni kao ministar energetike, a jos manje kao guverner NBS ovde kod nas, a i nedavno sam citao na geoekonomskom forumu da dosta zemalja nije uspelo da oporavi privredu prateci mere MMF-a, ukljucujuci i Argentinu, kojoj je ekonomija krenula uzlaznom putanjom nakon prekida saradnje sa istim. Tako da mi je cela ta prica oko saradnje nase zemlje sa MMF-om totalno klimava :neznam: :hipnotizer:
By wilmott
Nisam siguran da Kori nije radila dobro. Rezultate njenog rada, i rada cele Djindjiceve vlade, pokupila je vlada Vojislava Kostunice 2004. i 2005. (delimicno i 2006.) godine kada su belezene visoke stope privrednog rasta kao rezultat nepopularnih mera koje je sprovodila u periodu 2001.-2003. To vam je najplasticnije taj famozni dug rok. Kori i vlada Zorana Djindjica su optuzivane da rasparcavaju privredu i opste uzev rade katastrofalno (setite se samo zatvaranja cetiri velike banke, opsta pobuna zbog toga), zato sto vidljivih rezultata velikih rezova nije bilo odmah. Rejting tadasnje Demokratske stranke je drasticno pao. Onda su pobosljasnja u provredi postala ociglednija tih prvih godina Kostunicine vlade, toliko je trebalo da se rezultati ispolje - stope rasta vise, nivo stranih investicija visi. Cena struje je morala da raste da ne bi bilo restrikcija. U njeno vreme je i zapoceto sa restrukturiranjem EPS-a, koje je po dolasku DSS-NS-G17+ potpuno zamrlo. I ne treba zaboraviti da je bila ministar najheterogenije vlade od 17 partija. Sto je koalicija veca, unutrasnji kompromisi moraju biti veci, jer svaka stranka ima svoje parcijalne interese (sto je, moram da primetim, i uzrok loseg rada Mirka Cvetkovica, a ne njegova nestrucnost), sto umanjuje i efektivnost i efikasnost vlade.

Elem, za Argentinu bi trebalo reci da ju je MMF u jednom trenutnku otkacio jer njen program reforme nije bio kredibilan. Posle toga je, kada je postalo jasno da je zezanju dosao kraj, morala da sprovede jos bolnije reforme od onih koje je MMF trazio, jer nije bilo snazne podrske sa strane. Ali je temelje postavio Fond. Druge zemlje koje se nisu uspele oporaviti navodno zbog saradje sa MMF-om verovatno i zaista nisu jer su kao i Srbija - dogovore plan, a onda na pola stavki zazmure i ne sprovedu ih.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Nekoliko cinjenica:
1. U 'moje' vreme, koje ne bese tako davno, jedna uciteljica pred penzijom je skolovala nas 34. U prvi razred nas se upisalo 36, ali su se dvoje odselili kasnije.
2. Veci problem je los kvalitet nastavnog kadra, nego njegov broj. Kada bi medicina rada zapravo radila svoj posao i slala u penziju sve one koji su je zasluzili, mislim da bi se ispostavilo da imamo manjak, umesto tehnoloskog viska nastavnog osoblja.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Mozda je i pomalo surovo, ali je svakako realno i racionalno!
Korisnikov avatar
By Combo
Koliki je fond časova u direktnoj nastavi sada?
Korisnikov avatar
By Herald
Sistem ne valja. Svetska ekonomska kriza kazuje. Nema lazi nema :adiktusha: .

Ovo preraspodeljivanje su samo kratkompenzatorne igrarije.
`ebo ememeef `jebo vladu sto nas zaduzuje :avalon:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Combo
Koliki je fond časova u direktnoj nastavi sada?
Ne znam da li se nešto menjalo ove godine, ali tzv. 100 odsto radnog vremena je do sada bilo 10 odeljenja (= do 340 đaka).

Mislim da po zakonu smeš maksimalno da imaš 120 odsto
ali ta nastavnica za koju znam da je imala toliko je posle umrla te godine :nesiguran:

Sem direktne nastave moraš da držiš dodatnu i dopunsku nastavu za tih do 340 dece i da ih spremaš za opštinsko, gradsko i republičko takmičenje, da pišeš detaljne pripreme za časove od nekoliko strana (to najviše mrzim od svega navedenog), da vodiš i održavaš svu dokumentaciju onako kako inspekcija hoće (npr. mesečni kalendar-plan mora da bude pisan rukom a ne kucan na kompjuteru), da spremaš powerpointe za lekcije (ako imaš kompjuter u učionici), da praviš pitanja za kontrolne i usmene, da fotokopiraš kontrolne (ako radi kopir mašina u školi), da pregledaš kontrolne za tih do 340 dece i da ukucavaš ocene u elektronski dnevnik (a pre toga čekaš satima da učiteljice nižih razreda, koje su imale pet časova a posle toga zasele na jedini kompjuter na kome može da se ukuca ocena u elektronski dnevnik, ukucaju svojih 500 ocena koliko svaki dan sakupe).

Tako da se nakupi i više od navodnog 40-časovnog radnog vremena nedeljno.
Korisnikov avatar
By Combo
Originally posted by jukie
Tako da se nakupi i više od navodnog 40-časovnog radnog vremena nedeljno.
Znam, ali koliko je od toga časova samo?

20? 23? imam pismeni-nemam pismeni?

Nisam siguran ali mislim da je bilo 20, oni koji imaju pismene 17 ili 18.
Ovo sve okvirno, zanima me ako neko tačno zna, i da li će da bude povećanja tog nedeljnog fonda.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ima price da ce da bude povecan fond. sada je 18 casova za predmet sa pismenim. to ne ukljucuje dopunske, dodatne, vanserijske, vancivilizacijske, nadrealne i neverovatne aktivnosti.

cula sam i pricu da ce da nas placaju po uceniku. e TO stvarno ne znam kako bi funkcionisalo.
Korisnikov avatar
By Combo
Dobro, znači 20 bez pismenog. Tako sam i mislio.

A kao da sam čuo da će da povećaju broj časova na 24, što znači da će to automatski dovesti do viška u prosveti.
By RACABG
Obrazovanje će ubuduće biti finansirano prema broju učenika, što će neminovno dovesti do spajanja odeljenja i gašenja pojedinih škola. Ovakav način finansiranja počeo bi da se primenjuje od 2014. godine. Ovo je samo jedna od novina koju predviđa zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, koji uskoro treba da bude usvojen u Skupštini.

http://www.blic.rs/temadana.php?id=108440
Korisnikov avatar
By Combo
Svaka reforma školstva je trajala taman koliko i postojeća politička garnitura.

Ovo doduše ima veze sa javnim finansijama, ali idu i novi izbori, nova obećanja...
Korisnikov avatar
By HARP
Originally posted by Lakiboy_ns
Samo prosipajte teorije svetske zavere opet :roll:

Ista je situacija i sa bankama za kredite građana. Oni koji su uzeli kredit moraju debelo da garantuju, a postoji mogućnost i da izgube posao. Pare moraju biti vraćene.
To je najveća omča koju neko sebi može da nametne u ovoj situaciji.
Banke rade na sitno, daju novac i krenu sa dranjem kože. Mada niko vas ne zove "kićenom buklijom" da uzimate kredu.
Tako je i sa MMF-om, samo što su krupniji ulozi u pitanju. Njima taj novac ne predstavlja veliki izdatak, ali zato ima veliki strateški cilj.
Narod se ne pita puno, plaćaj porez i ćuti :nokti:
By wilmott
Hm, taj strateski cilj mi nije jasan, moram priznati.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Combo
A kao da sam čuo da će da povećaju broj časova na 24, što znači da će to automatski dovesti do viška u prosveti.
U tom slučaju biolozi bi morali da imaju 12 odeljenja, dakle najpunije moguće radno vreme bi bilo 12 x 34 = 408 učenika za platu od npr. 40 800 dinara, po đaku 100 dinara mesečno.

Izračunaš koliko ti mesečno koštaju lekovi za živce, podeliš sa 100 dinara i tolikom broju Donija Trnavčevića zabraniš da ti više dolaze na časove

SlikaSlika
Korisnikov avatar
By Combo
Zbunjuje me sad to vezivanje za broj učenika.

Ukrupnjavanje odeljenja je jedna stvar, i tu se stvara višag zaposlenih.

Ali recimo sad posle te akcije ostane 4 profesora sa fondom od 20 časova koji pokrivaju sva odeljenja.
Ako oni povećaju normu za 33%, onda automatski i po tom osnovu jedan od 4 nastavnika je višak.

Ili ja ne kapiram dobro?
Korisnikov avatar
By jukie
Ministar je rekao da postoje tri dela plana, jedan počinje od januara, drugi od septembra sledeće godine, treći od (ne sećam se, recimo januara 2011).

Tako da će posle nekog vremena izbaciti i tog četvrtog po nekom osnovu.

Stvar je u tome što se deca ne rađaju, i NASTAVIĆE da se ne rađaju. Svake godine će biti potrebno sve manje i manje nastavnika dok se ne dostigne neki plato (kako god okreneš neki ljudi ŽELE da odgajaju decu u Srbiji, tako da škole neće potpuno izumreti).
Korisnikov avatar
By HARP
Originally posted by Leon Walras
Hm, taj strateski cilj mi nije jasan, moram priznati.
Samo pratiš puteve novca kroz istoriju i vidiš šta je trenutni interes :hvala:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!