Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Ovo sam hteo da postujem na temi "U vreme komunizma je bilo manje homofobije" kao mali off topic, ali mislim da zasluzuje posebnu temu...

Sve diskusije u kojima se spominje da je nesto-bilo sta- bilo mnogo bolje nego danas je velika uvreda za mlade koji tek sada sazrevaju i otkrivaju svet.

Saznjanje da je danasnje vreme shit u odnosu na proslo je ploca koju smo puno puta culi i koja se izlizala. Nije onda ni cudo sto su mladi ogorceni sto smo im ostavili ovakav svet pun nezadovoljstva i mrznje, a u isto vreme se prisecamo raja iz doba nase mladosti, naseg detinjstva koje se cinilo tako lepim i ispunjenim... Voleo bih da ovi stariji imaju vise senzibiliteta i da sa svojom nostalgijom postupaju pazljivije, inace nijedna naredna generacija nece imati zelje da nam zajednicku buducnost ucini boljom, po principu "sto bi mi gradili ono sto ste vi godinama upropascavali i rusili?",i imaju pravo, jer mozda nemaju od koga da nauce nesto bolje...

Ovo je tema za ove mladje godista s kraja 80ih pa nadalje, jer je njihovo misljenje bitno, ali i za one starije, naravno...

i molicu bez cinizma, barem ne u startu, ipak je ovo ozbiljnija stvar.

Dakle, da li ovo stoji sto sam rekao ili ne?
Korisnikov avatar
By kal zakath
Šta bi ti tačno hteo da kažem u temama o prošlosti? Da kažem DA iako mislim NE, da kažem NE iako mislim DA, da ne kažem ništa, da...???
Korisnikov avatar
By Combo
Originally posted by antibiotic
Voleo bih da ovi stariji imaju vise senzibiliteta i da sa svojom nostalgijom postupaju pazljivije
Mnooooooooooooogo si precenio uticaj starijih na mlađe.

Onaj idealistički deo o izgradnji zajedničke bolje budućnosti da ne pominjem.
Korisnikov avatar
By IriS

Saznjanje da je danasnje vreme shit u odnosu na proslo je ploca koju smo puno puta culi i koja se izlizala. Nije onda ni cudo sto su mladi ogorceni sto smo im ostavili ovakav svet pun nezadovoljstva i mrznje, a u isto vreme se prisecamo raja iz doba nase mladosti, naseg detinjstva koje se cinilo tako lepim i ispunjenim... Voleo bih da ovi stariji imaju vise senzibiliteta i da sa svojom nostalgijom postupaju pazljivije, inace nijedna naredna generacija nece imati zelje da nam zajednicku buducnost ucini boljom, po principu "sto bi mi gradili ono sto ste vi godinama upropascavali i rusili?",i imaju pravo, jer mozda nemaju od koga da nauce nesto bolje...

Dakle, da li ovo stoji sto sam rekao ili ne?
ja se ne bih složila.
svaka generacija ima neki svoj pečat, jer su vremena u kojima su odrastali, jednostavno, različita. ja to uopšte ne bih uporedjivala.
svaka generacija je dala nešto svoje ovom svetu (državi, gradu, mesnoj zajednici...) i ima pravo da misli kako je to bilo bolje ili gore nego ovo danas.
ne možeš reći da "starije generacije" treba sa više senzibiliteta da pričaju o svojoj nostalgiji. to je njihova/naša nostalgija, i imaju/mo pravo šta god žele/imo sa njom da radimo.

e sad, druga je stvar što postoje pojedinci ili grupe ljudi koji očekuju da dobiju sve na gotovo - ljubav, sreću i blagostanje, umesto nezadovoljstva i mržnje. ja sam pobornik toga da svako kreira sopstvenu sreću, tako da ne mogu da krivim generacije starije od moje, da su nešto loše uradili pa je meni zato sada loše. :shrug:

moja generacija je odrastala u jako loše vreme u Srbiji, devedesetih, pa nešto ne vidim da smo jadni, bedni i neuspešni. proživeli smo težak period, ostali uskraćeni za mnogo toga, ali dobili iskustvo koje su pametni iskoristili ili će iskoristiti za bolju budućnost.

najlakše je reći da je sve grozno, jer su nas starije generacije sjebale. treba se boriti za sebe i svoje bolje sutra, a ne osvrtati se i kuditi svoje prethodnike što je nama loše. najlakše je kriviti druge i psovati prošlost.
pitanje je: šta ja mogu da uradim da meni sada bude bolje i da živim u boljoj budućnosti.

mislim da je ovaj narod unazadilo razmišljanje o negativnim stranama naše prošlosti. treba izvući pouke iz svog ili tudjeg iskustva i krenuti dalje. boriti se za sebe na najbolji mogući način.
Korisnikov avatar
By antibiotic
@kal zakath: ... da kazes ono sto ti mislis.

@Combo: Svaka cast pojedincima koji imaju obzira... pricam o generalnom odnosu predhodne generacije prema novoj. Nekako, ne moze covek da progovori o zajednickoj buducnosti svih nas, a da to malo ne zvuci ideoloski...

@IriS:
Slazem se s tobom...
Pripadamo istoj generaciji koja je odrasla devedesetih u vreme Milosevica i nazalost jako rano sam osetio svu nepravdu koja nas je sve potefila i ogorcenje jednog klinca koji je verovao u sve sto vidi i cuje na tv-u... licno, nikad ne bi rekao da je nekad bilo bolje sem sto sam se kao dete, jelte, bolje osecao nego danas... svaka generacija ima neki svoj pecat, al se tu i tamo sve uvek vrti u krug...

no, ovo je tema o danasnjim mladima u odnosu na np. jugonostalgicare, onih koji su njihove mlade godine proziveli 80ih... danas imamo tu mogucnost da bolje nego ranije saznamo kako mladi razmisljaju, sta vole , sta ih nervira...i tu je bitna razlika. Tako sam dosao u priliku da naletim na komentare tinejdzera koji ne zele da razumeju sta je to toliko super bilo u Jugoslaviji, zbog cega toliko njih jos zivi u proslosti, zbog cega je doslo do rata i zbog cega je njihovo sadasnje vreme "gore nego ikada ranije"... razvili su neku odbojnost prema predhodnim - "gubitnickim" generacijama.
Mozda u strahu da ce sami takvi postati jednog dana?

Ne kazem da mi koji se druzimo sa njima i posmatramo treba da uradimo ne-znam-sta radikalno po tom pitanju, ali ako vec nihove porodice ne umeju da im priblize neke vrednosti, onda bi mogli drugi zreliji ljudi iz njihove okoline da imaju malo vise obzira i razumevanja... da ploca ne bi za 10ak - 15ak godina pocela da se vrti iz pocetka, a svi mi ostanemo da trupkamo u mestu.
Korisnikov avatar
By Combo
Ajde da uvedemo ludu pretpostavku da ja mogu da odradim deo posla gde su zakazali njihovi roditelji (a ulogu vaspitanja nije preuzeo PINK, tu stvarno nemam šta da tražim...)

Dakle kako zamišljaš da to prethodna generacija ima više obzira i razumevanja?
Korisnikov avatar
By antibiotic
Saslusati sta ima da kazu i ako ne pricaju puno i to sve zvuci nebulozno... postaviti se ne kao stariji, pametniji, dominantniji, vec ravnopravno, kao prijatelj. Ukazati i prepoznati vrline, ali i mane, imati strpljenja i energije za to... Davati smisao onom sto rade i na sta se loze, biti nesebican i ne biti ljubomoran, dati svoje vredno misljenje, ali ne biti nametljiv i strog. I da - pricati o tome kako je nekad lepo bilo, ali i da je sad o.k i koje to oni prednosti imaju danas u odnosu na nekad. Sto je takodje bitno - ne maziti ih, mnogi su vec dovoljno razmazeni. Probuditi individualnost, otkriti posebnost. Mislim da za sve ovo ne treba puno napora i da glumimo ucitelje, vec da to bude spontano i friendly, zajedno na istom nivou. Mozda bi i ti imao neku ideju ... :)
Korisnikov avatar
By Combo
To su opšte stvari.

Ja sam mislio u svetlu kritičkog odnosa prema sopstvenoj prošlosti.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by kal zakath
Šta bi ti tačno hteo da kažem u temama o prošlosti? Da kažem DA iako mislim NE, da kažem NE iako mislim DA, da ne kažem ništa, da...???
I mene ovo isto zanima.
Mislim da izvrtanje proslosti i lazi ne donose nikome nista dobro.
Korisnikov avatar
By 2kune
A jebemu maloga miša... (ne, ne onog bilog unikornjačinog) :novine:
Objektivno, jesu li u ajmerici 70te bile bolje od 90tih? Jesu li 60te nešto što se događa svakoj mladosti ma gdje i kad bila? Eto, pitam za ajmeriku da nitko to ne shvati osobno...
A zapravo je pitanje vrlo jednostavno. Koliko mlađi slušaju starije. Daklem, ne nikako što stariji moraju reći mlađima.
I na kraju, trebaju li mlađi tu slušati starije?
Osobno, sada mislim da - da, i to na načim da vide što je bilo dobro a što valja mijenjati... Ali jebiga, da mi je to netko reko kad sam imao 20... Eh... :freddy:
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by Combo
To su opšte stvari.

Ja sam mislio u svetlu kritičkog odnosa prema sopstvenoj prošlosti.
Uh, nisam mislio da stariji imaju razumevanja tj. da su razumniji, nego da imaju razumevanja prema mladjima... zato sto su zreliji, pametniji i ne gledaju na stvari isto sa 30 kao sto su gledali sa 20. To sto su radili u proslosti je licna stvar i manje bitno, vazno je sta se sada cini. Nadam se da smo se razumeli.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by kal zakath
I mene ovo isto zanima.
Mislim da izvrtanje proslosti i lazi ne donose nikome nista dobro.
Nisam hteo odgovor sa DA ili NE nego da pokrenem diskusiju, ako je to moguce. Ne znam o kakvom izvrtanju proslosti i lazi to govoris?
Korisnikov avatar
By Combo
Nadam se da smo se razumeli.
Jesmo.

Slažem se da je bitno šta se sada čini.
Korisnikov avatar
By jukie
Saslusati sta ima da kazu i ako ne pricaju puno i to sve zvuci nebulozno... postaviti se ne kao stariji, pametniji, dominantniji, vec ravnopravno, kao prijatelj. Ukazati i prepoznati vrline, ali i mane, imati strpljenja i energije za to... Davati smisao onom sto rade i na sta se loze, biti nesebican i ne biti ljubomoran, dati svoje vredno misljenje, ali ne biti nametljiv i strog. I da - pricati o tome kako je nekad lepo bilo, ali i da je sad o.k i koje to oni prednosti imaju danas u odnosu na nekad. Sto je takodje bitno - ne maziti ih, mnogi su vec dovoljno razmazeni. Probuditi individualnost, otkriti posebnost. Mislim da za sve ovo ne treba puno napora i da glumimo ucitelje, vec da to bude spontano i friendly, zajedno na istom nivou. Mozda bi i ti imao neku ideju ...
Koliko "mi" (stariji) imamo godina, a koliko "oni" (mlađi) imaju godina?

Gde "mi" i "oni" dolazimo u situaciju da međusobno razgovaramo i u kakvom smo zvaničnom odnosu (šef-podređeni, kolege istog statusa, neka labava socijalna kategorija "porodičnog prijatelja" tipa tečin brat)?

Retko čovek od 36 godina biva u situaciji da uopšte razgovara sa nekim ko ima npr. 18-19 godina, sem ako mu je
-roditelj / član porodice
-nastavnik / šef
-lekar / prodavac / frizer
-julsko-martovska romansa

Moj utisak u vezi današnje dece je da se nažalost mnogi od njih neće razviti u divne mlade ljude kakvi su mogli da postanu, jer su krenuli linijom manjeg otpora prateći pravce ponašanja koje im pruža moderan sistem (videti moja ranija kukumakanja o pogrešnoj implementaciji dečjih prava). A dok se okreneš, od dece nastaju baš ti mladi ljudi od 17-20 godina koji su ciljna grupa u tvom pitanju. A kada preturiš neku 35-tu preko glave, nemaš više želje da provodiš vreme sa nekim ko nije divan ako baš ne moraš.
By RACABG

Uh, nisam mislio da stariji imaju razumevanja tj. da su razumniji, nego da imaju razumevanja prema mladjima... zato sto su zreliji, pametniji i ne gledaju na stvari isto sa 30 kao sto su gledali sa 20. To sto su radili u proslosti je licna stvar i manje bitno, vazno je sta se sada cini. Nadam se da smo se razumeli.
ok je imas razumevanja prema mladjima , ali mladji nemaju zelju da cuju bilo sta od starijih ( necu da slusam fosila) i onda ga pustis da padne i ubije se kako bi na tezi nacin naucio.
ja sam u vise navrata ovde na forumu pisao kakav je gay zivot bio pre 20 i nesto godina u bivsoj jugoslaviji nadajuci se da ce nekome mozda biti od koristi informacija ali sav moj trud da prenesem nesto je docekan ismejavanjem i vredjanjem bas od tih ljudi koji su mladji i koji neznaju nista o tom periodu.

recimo skoro niko od vas nezna da je prva gay diskoteka bila u ljubljani i da se zvala K4 i da su ljudi iz beograda, zagreba, sarajeva, vikendom isli u ljubljanu u provod.

malo ljudi od vas je dozivelo da sedne u avion i ode u dubrovnik ili rim na rucak ili kafu.

i evo garantujem da ce se neko javiti da mi kaze da lazem da me ismeje i slicno.
a meni je poriv samo da kazem da su takve stvari normalne i da nisu nedostizne.
By RuznaGlupaZla
Originally posted by RACABG

ja sam u vise navrata ovde na forumu pisao kakav je gay zivot bio pre 20 i nesto godina u bivsoj jugoslaviji nadajuci se da ce nekome mozda biti od koristi informacija ali sav moj trud da prenesem nesto je docekan ismejavanjem i vredjanjem bas od tih ljudi koji su mladji i koji neznaju nista o tom periodu.

recimo skoro niko od vas nezna da je prva gay diskoteka bila u ljubljani i da se zvala K4 i da su ljudi iz beograda, zagreba, sarajeva, vikendom isli u ljubljanu u provod.

malo ljudi od vas je dozivelo da sedne u avion i ode u dubrovnik ili rim na rucak ili kafu.

i evo garantujem da ce se neko javiti da mi kaze da lazem da me ismeje i slicno.
a meni je poriv samo da kazem da su takve stvari normalne i da nisu nedostizne.
Kad sam procitala onaj clanak sjetila sam se da si ti pisao o tome kako je bilo prije, zato sam ga i postavila kao novu temu ocekujuci takve price.
Korisnikov avatar
By AbD
doba samoupravnog socijalizma je bilo stvarno debilno, i hvala bogu da smo se tog sranja riješili. doba ratovanja i tiranosaurus-egocentrix vladara smo također nekako preživjeli.

imho, danas je bolje nego je bilo ikada prije. :pinknaocari:
Korisnikov avatar
By antibiotic
uh ljudi ... tolika pitanja...

@Combo - ne zelim da ispadne kako protivrecim samom sebi, ali temu sam poceo kao odnos generacija danas , a ne kako je nekad bilo lose ili bolje i nas odnos prema proslosti... ali nije da i to nema veze sa temom... hajde objasni mi kao da imam 15 godina, ako si nesto hteo da kazes :)

@jukie-
U pravu si kad kazes da generacije ne dolaze bas cesto u kontakt . np oni od 17-22 i oni od 28-35...
al' se to ipak desav na razlicite nacine i na razlicitim mestima, novoima...

Eto na primer, meni se desava da se nadjem u drustvu 5-9 godina mladjih od mene, sto je bitna razlika (ja imam 28, skoro 29), jer mi prija ta energija, jer se osecam se mladjim nego sto jesam - plus gay sam, nemam zenu i decu da im se posvetim i volim lud provod i zurke...te tako imam jos vise prilike da se sretnem/druzim sa mladjima. Da ne pricam o forumima, romeima i youtube komentarima od kojih se prevrce zeludac od svega sta ti klinci tamo pisu i kako razumeju ovaj svet....

Mnogi od njih ne znaju kakv je bio zivot u Jugoslaviji (ja se vala secam iako sam nio mali), ne secaju se slobizma, diktature, jer su tad jos bili bezbrizni... znaju samo ovo sada- Srbiju u kojoj su se igrom slucaja nasli i - nas generaciju ispred njih.
E! Tu ja ne zelim da glumim velikog brata, vec "kolegu" koji ima razumevanja i ne pljuje ogorcen odmah po svemu i svakome jer nije istog misljenja, jer hej! pa taj neko je mozda 92go godiste! 92go!!!
Korisnikov avatar
By Combo
@Combo - ne zelim da ispadne kako protivrecim samom sebi
Jao, kada bi BAR protivurečio sam sebi!

Sigurno bih te tad bolje razumeo i šta hoćeš....

:)
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by AbD
doba samoupravnog socijalizma je bilo stvarno debilno, i hvala bogu da smo se tog sranja riješili. doba ratovanja i tiranosaurus-egocentrix vladara smo također nekako preživjeli.

imho, danas je bolje nego je bilo ikada prije. :pinknaocari:
he! nisam bas siguran, ali nije lose za pocetak :)
sto RACA kaze, ipak smo pre bili slobodniji... jer su prostranstva ispred nas bila otvorena, ali opet... kad bi nam tada dosla madonna na usce? :)
Korisnikov avatar
By AbD
sto RACA kaze, ipak smo pre bili slobodniji... jer su prostranstva ispred nas bila otvorena, ali opet... kad bi nam tada dosla madonna na usce? :)
isuse dragi bože, nisam bio slobodniji. :lol: kad sam bio mali, sve dnevne novine bile su state-controlled. da ne bi bilo zabune, uz tu iznimku da smo mogli putovati u inozemstvo, sfrj je medijski izgledala gotovo kao sjeverna koreja ili kuba danas. 2 tv programa na kojima si samo slušao brainwash o predivnosti samoupravnog socijalizma. nigdje mogućnosti da čuješ drugačije mišljenje i kritiku toga. izbori su bili jednostranački. biraš između skj kandidata i skj kandidata. majko moja, koje li slobode... dakle kome je jednostranačje i komunistička diktatura odraz veće slobode? :lol:

no, sad da malo smanjim šalu i ironiju, ali zaista su meni (i ne vidim zašto ne i drugima) prostranstva danas puno otvorenija nego ikada prije, i osjećam se sjajno. :trampolina:
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by Combo
@Combo - ne zelim da ispadne kako protivrecim samom sebi
Jao, kada bi BAR protivurečio sam sebi!

Sigurno bih te tad bolje razumeo i šta hoćeš....

:)
Uh, pa sta da ti kazem... ja se ovde ubi od pisanja i ne mrzi me, a ti se barem potudi da razumes... ako zelis, naravno. :slinavko:
By Hans
Bilo im je bolje, nije se Bog mesao u sve i svasta a Titova milicija je propisno tukla svakoga po zasluzi. A ne kao danas, da tamo neki cipov gura baklju policajcu u usta...E sad, takva igranka ima i svoje lose strane, naravno. To ce ti neki reci da nisu smeli da orgijaju 13. januara i slave Srpsku Novu godinu...nisu smeli da razjape usta i govore sta pozele i tome slicno. Danas imamo slobodu i..? Gde se nalazimo? Sta nam je konkretno donela ta sloboda? Beograd je i tada bio najzapadnjackiji grad citavog istocnog bloka, ne verujem da bi nam bio zabranjen internet i da smo danas u istom okruzenju. Nekada ste jednostavno znali gde je vasa pozicija u drustvu, a onda je neko izmislio onu pricu kako smo svi mi pomalo doktori i bravari...i onda smo polako dosli tu gde jesmo.
:roflmao: Madona bi nam dosla na Usce, kao sto su nam mnoga velika imena i tada dolazila...Sve manifestacije koje danas imaju presudnu ulogu u kulturi Beograda su osnovane bas tada.
Korisnikov avatar
By Combo
Da...listao neke stare biltene sa FEST-ova...Kojih je tu sve imena bilo među gostima!
Korisnikov avatar
By AbD
Originally posted by Hans_87
...Titova milicija je propisno tukla svakoga po zasluzi.
a zasluge je definirala komunistička partija jugoslavije. no nazdravlje. riječ protiv tita i pljus po gubici. pa glupi komunisti su reanimirali vlastitu parolu bolje grob nego rob. ljudima je dopizdilo robovati bezumnim nesposobnjakovićima i bitangama čija je jedina kvaliteta i kompetencija bila članstvo u skj. i svaki dan gledati da žive u takvom sustavu a 150km sjeverno austrijanci žive civilizirano u demokraciji i sve je okay.
Danas imamo slobodu i..? Gde se nalazimo? Sta nam je konkretno donela ta sloboda?
tvoj prijedlog je što? restauracija jednostranačkog sustava i doživotnog predsjednika? :) što nam je donijela sloboda? pa sloboda nije čarobni štapić... ona je preduvjet. što smo svaki od nas individualno napravili da je upotrijebimo na najbolji mogući način. i did it well. :) ostali? pojma nemam.
Beograd je i tada bio najzapadnjackiji grad citavog istocnog bloka...
ne slažem se, ali neću inzistirati na tome. možda bih da sam proveo više vremena u tadašnjem BG sada govorio drugačije.
Nekada ste jednostavno znali gde je vasa pozicija u drustvu, a onda je neko izmislio onu pricu kako smo svi mi pomalo doktori i bravari...i onda smo polako dosli tu gde jesmo.
ovo nisam do kraja skontao... je li okay to da postoji predodređena pozicija u društvu ili nije?
By RACABG
cak i da madona nije htela da dodje ti si imao mogucnosti da odes recimo u london na koncert madone viza ti nije bila potrebna a od plate se moglo odvojiti za put i par dana u londonu na primer.

za sebe cu reci da mi je bilo mnogo bolje tada nego sada , cak i kada ukinu vize ostace momenat bespaice kod vecine pa ce i putovanja ostati nedostizna ...... za to treba da se borimo, da nam skoci zivotni standard.
By Hans
Naravno da ne. Znalo se koliko vredi necije znanje i to znanje se postovalo.
Sto se batina tice, njih su dobijali i studenti 1968. kao i Albanci koji su se bunili na Kosovu.
O gradovima ne govorim iz licnog iskustva, ja tada nisam bio rodjen, stoga nisam putovao ali sam slusao utiske drugih. Neki su bili vise srecni, neki manje.
Korisnikov avatar
By antibiotic
zakljucak: tada i sada ima svoje prednosti i svoje mane...

@AbD... kad vec spominjes Austriju... do pre nekoliko godina i oni su imali samo nacionalnu televizuju 1 i 2. Od skoro imaju jos dva kanala... to sto Srbija i Bosna danas imaju mali milion kanala ne kazuje da zivimo u slobodi i demokraciji....
By Hans
Jao AbD, pa ti si bio dete kad je "Vruc vetar" premijerno isao, a za "Bolji zivot" si vec bio odrastao covek. Ti nam ipak najbolje mozes reci, tebi se ipak najvise moze verovati... :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!