Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Simor
Srpska porodica Simić iz Kuršumlije i albanska porodica Uka iz sela kod Podujeva okumiće se u avgustu u šumi, na samoj administrativnoj liniji. Povod je srećan kraj priče o desetogodišnjoj devojčici izgubljenoj u mračnoj šumi i lovcu koji ju je spasio

Šumar preduzeća Srbijašume iz Kuršumlije Dragoljub Simić prošle sedmice je pronašao u ataru sela Trmka devojčicu, koja se izgubila u šumi. Devojčica je ujutro sama otišla iz podujevskog sela Slatina u šumu da bere pečurke. Išla je prema administrativnoj liniji, koju je prešla i ušla na teritoriju kuršumlijske opštine. Devojčica se, tom prilikom, izgubila u šumi a onda je lutajući ušla više od pet kilometara unutar kuršumlijskih šuma.

Pošto je Simić u selu Trmka obilazio majku, oko 10 uveče je krenuo prema Kuršumliji kada je pored Žegrovačke reke spazio devojčicu koja je u rukama držala kesu sa pečurkama.

"Osim što je bio mrak, bila je i velika magla te se jedva na svetlu farova nazirala devojčica koja je drhtala od straha i hladnoće. Zaustavio sam dzip i izašao. Pre nego sam joj prišao, devojčica me je na albanskom jeziku upitala gde je selo Slatina", kaže šumar. Kada joj je kazao da se nalazi u Srbiji, devojčica se rasplakala i bacila kesu sa pečurkama.

"Iako znam albanski, jedva sam ubedio preplašenu devojčicu da će sve biti u redu i da ću je vratiti kući", kazao je Simić. On je, kako je rekao, nakon toga pozvao njene roditelje telefonom. Tek negde iza ponoći, na administrativnoj granici Srbije i Kosova, usred šume, gde nema prilaza ni puteva, devojčicu i Simića su sačekali njeni roditelji i brojna rodbina iz podujevskog sela.

"Kao na filmu, svi su plakali a mene je dirnula scena kada su je u zagrljaj dočekali roditelji. Da nisam uspeo da dozovem njene roditelje, u tom trenutku sam bio spreman da pređem administrativnu granicu i odvedem devojčicu do njene kuće. Možda sam spasao život nesrećne devojčice i veoma sam ponosan na ovaj gest", kaže Simić.

Inače, roditelji izgubljene devojčice su već bili oglasili njen nestanak preko kosovskih medija a potraga za njom, sa druge strane administrativne granice, trajala je ceo dan.

Albanska porodica Uka iz Slatine je Simića pozvala da im kumuje. Kako je kazao Simić, on je prihvatio kumstvo a svečani "obred" okumljivanja albanske i srpske porodice, obaviće se sredinom avgusta na administrativnoj granici Srbije i Kosova, između Kuršumlije i Podujeva, u šumi, na mestu gde je Simić predao devojčicu njenim roditeljima.

http://www.e-novine.com/drustvo/28380-K ... anice.html
Korisnikov avatar
By VANGEL
Neka nam vrate Kosovo i sve moze:bisou:
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by VANGEL
slazem se. trebao je taj sumar da drzi tu devojcicu u podrumu dok nam njeni mama i tata ne vrate kosovo :seljache:
By Kragi
^ Kosovo ne pripada nama, nego narodu koji zivi dole :)

On Topic: Lepa prica :)
Korisnikov avatar
By weapon of choice
Originally posted by KgCS3
^ Kosovo ne pripada nama, nego narodu koji zivi dole :)
to ti je kao da
dodjem ja kod tebe kući,
isteram te napolje i kažem:
"izvini, sad ja živim ovde
ovo više nije tvoje."
Korisnikov avatar
By VANGEL
Ziveo sam sa Albancima i znam kakvi su zo sam to i reko-napisao...
Korisnikov avatar
By Madonna
:lol:
upoznao si i tu devojcicu?
By Kragi
i ja sam svake godine bar 2-3 puta dole (na Kosovu), i opet cu otici za koji dan :) Tako da i ja pricam na osnovu licnog iskustva :) ... najvise volim "fazon" - srce na Kosovu a dupe u Srbiji" i te vrste licemerja :)
Korisnikov avatar
By VANGEL
Originally posted by shut
upoznao si i tu devojcicu?
Ne,govorim u opshte o Albancima...
By Ulix
Uvek me obraduje kad pročitam nešto što me podseti da ludilo ipak nije kolektivno i da postoje i primeri koji pokazuju da je moguće živeti zajedno i da je moguće biti blizak sa "onim drugim".
slazem se. trebao je taj sumar da drzi tu devojcicu u podrumu dok nam njeni mama i tata ne vrate kosovo :seljache:

Ulepšao si mi veče ovim komentarom. :tumble:
Korisnikov avatar
By KiWi
Drago mi je što su bar neki prevazišli nacionalnu barijeru :) iskreno se nadam da ni jedna strana ovog "ugovora o kumstvu" neće ispaštati zbog ovoga ...
Korisnikov avatar
By blenta
super mi je taj shumar

beda mi je shto je neshto shto bi svako zdravorazuman trebao da uradi takva vest u nas srba
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ovo:
Originally posted by Ulix
Uvek me obraduje kad pročitam nešto što me podseti da ludilo ipak nije kolektivno i da postoje i primeri koji pokazuju da je moguće živeti zajedno i da je moguće biti blizak sa "onim drugim".

ali, nažalost, više ovo:
Originally posted by blenta
beda mi je shto je neshto shto bi svako zdravorazuman trebao da uradi takva vest
By XanaX
mene je početak podsjetio na Crvenkapicu... "Azašto imaš tako jake farove?" - "da te bolje vidim" odgovori šumar...
By alexandermagic
Originally posted by XanaX
mene je početak podsjetio na Crvenkapicu... "Azašto imaš tako jake farove?" - "da te bolje vidim" odgovori šumar...

OnT: Simpa.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Najnormalnija stvar i duznost svakog gradjanina.
Inace, lepa vest za ovo kumstvo... To govori da su ipak susedi i sugradjani, narod koji zivi jedan pored drugog od pamtiveka i nema im drugih i boljih ,
sigurno je nece spasiti neki korejanac ili islandjanin...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
joj, i mene! :lol:

šalu aside, totalno mi je jezovit taj momenat kad dete skonta gde je i dobije panični napad. prestrašno.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Lepa Krepa
totalno mi je jezovit taj momenat kad dete skonta gde je i dobije panični napad. prestrašno.
Pa dobro da se nije otrovala pečurkama. Deca ne treba sama da idu da beru pečurke kad ne znaju koja je jestiva. Šta da je ogladnela pa gricnula koju.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by Lepa Krepa
ovo:
Originally posted by Ulix

ali, nažalost, više ovo:
Originally posted by blenta
beda mi je shto je neshto shto bi svako zdravorazuman trebao da uradi takva vest
jup jup.

pa jbt najnormalnije je da dete pronadjeno u magli u sumi sred vukojebine kako tako vratis roditeljima, pa sve da je narandzasto i svetli u mraku. to ne bi bilo neka vest da oko sume generalno ne zive idioti.
Korisnikov avatar
By jukie
mene je početak podsjetio na Crvenkapicu...
A moglo je i da se završi kao Crvenkapa da ju je umesto lovca pronašao medved (dok u ruci drži kesu mirisnih pečuraka), a verovatno i vuk (pošto je idealan kandidat za ljudsku žrtvu vučjeg napada).

U svakom slučaju, mislim da Slatinjani treba hitno da porade na obuci lokalne dece veštinama mladih izviđača pre nego što ih puste u šumu.
Korisnikov avatar
By Madonna
svi smo skontali, voleo bi da su je pronasli vukovi
ffs :novine:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pokazatelj da na ovim prostorima jos uvek postoji zdrav razum, te normalni i zdravi medjuljudski odnosi, bez prezira i osvetoljublja.

Postupak vredan divljenja.
Korisnikov avatar
By jukie
svi smo skontali, voleo bi da su je pronasli vukovi
Inače, sada sam BAŠ bio dobronameran, nego je ČINJENICA da je idealan kandidat za ljudsku žrtvu vučjeg napada. Napravila je nekoliko kardinalnih grešaka u organizaciji ekspedicije* i pravo je čudo da je preživela.

Deca od 10-12 godina inače imaju relativno vrlo nisku stopu smrtnosti u prirodi, jer su istovremeno fizički jako spretna/sposobna i imaju dovoljno nakupljenog znanja o prirodnim pojavama, a hormoni ih još ne ometaju u rasuđivanju (što vidimo u brojnim filmovima o deci-detektivima). U ovom slučaju je ili DEBELO zakazala obuka od strane odraslih, ili se radi o detetu sa problemima u učenju.

*evo primera:
1) "Devojčica je ujutro sama otišla iz podujevskog sela Slatina u šumu da bere pečurke."
Deca u šumu nikad ne treba da idu sama jer zbog malog rasta predstavljaju potencijalan plen za veći broj predatora nego odrasli (u ovom slučaju vuk i možda ris). Da je naišla na agresivnog vuka ne bi mogla da ga uplaši svojom snagom.

2) "Devojčica je ujutro sama otišla iz podujevskog sela Slatina u šumu da bere pečurke."
Kao što sam već rekao, deca ne smeju sama da beru pečurke jer ne znaju koja je otrovna. Ni neiskusni odrasli ne treba sami da beru pečurke. Uvek mora da se ide sa nekim ko ima mnogo godina iskustva.

3) "Išla je prema administrativnoj liniji, koju je prešla i ušla na teritoriju kuršumlijske opštine."
Logično je da ovo ne smeš da uradiš. Šta da su zapucali graničari

4) "Devojčica se, tom prilikom, izgubila u šumi a onda je lutajući ušla više od pet kilometara unutar kuršumlijskih šuma."
Ovde nedostaje obuka o stranama sveta jer prateći položaj sunca možeš da odrediš u kom smeru treba da ideš da se vratiš kući.

5) "te se jedva na svetlu farova nazirala devojčica"
Nije ponela odeću/maramu jarkih boja po kojoj spasioci mogu da je vide u šumi ako npr. leži onesvešćena. Čak je i Crvenkapa imala crvenu maramu.

6) "koja je drhtala od straha i hladnoće."
Nije ponela adekvatnu odeću.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!