Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Ulix
Originally posted by Paki
(Jeste off, al' ga sami započeste - nada se da će da ga izdvoje u posebnu temu...)

Jedan momak, diplomirani teolog (zna hebrejski, usput) sa beogradskog Bogoslovskog faksa, mi reče pre oko godinu dana baš ono što tvrdi i Vel boy.
Kaže da je čitao originalni (hebrejski) tekst svetog pisma i da se u delu o Sodomi i Gomori ne govori o uništenju ta dva mesta zbog orgijanja stanovništva (homoseksualaca), već zbog užasne negostoljubivosti i mržnji prema strancima koji su dolazili ...
Ne govorim o tom delu.
Govorim o Leviticusu:

18:22 - "Thou shalt not lie with mankind, as with womankind: it is abomination."
20:13 - "If a man also lie with mankind, as he lieth with a woman, both of them have committed an abomination: they shall surely be put to death. Their blood shall be upon them."

Stvarno ne znam šta vam ovde nije jasno. :tushe:
Ulix, mada se nisam bash nadao da cu tebe trebati pitati isto shto (inache prevedeno s originalno americhke situacije) i lauru schlessinger:
Treba mi još nekoliko objašnjenja o nekim posebnim Zakonima Božjim, kao:

a) Kada pred oltarom spaljujem bika kojeg žrtvujem Bogu, znam da je Njemu to na ugodan miris. Problem su moji susedi koji se žale na smrad. Da ih satrem?
b) Hteo bih prodati moju kćer kao robinju (Izlazak 21,7). Šta mislite, kolika bi trebala biti njezina cena?
c) Znam da ne smem stupiti u kontakt sa ženom koja upravo ima menstruaciju (Levitski 15,19-24). Kako ću to saznati? Pokušao sam pitati, ali većina žena reaguje uvređeno.
d) Prema Levitskom Zakonu 25,44 smem imati robove, i to muške i ženske, ako su od susednih naroda. Moj prijatelj tvrdi da se to odnosi na Bosance, ali ne i Madjare. Možete li mi to objasniti? Zašto ne smem posedovati Madjare i Madjarice?
e) Jedan od mojih suseda radi subotom. U Izlasku 35,2 jasno piše da ga se mora zato smaknuti. Jesam li stvarno moralno obavezan da ga svojeručno kamenujem?
f) Jedan od mojih prijatelja tvrdi da se školjke i rakovi ne smeju jesti (Levitski 11,10) ali da to ipak nije toliko strašno kao homoseksualnost. Možete li nam pomoći?
g) Levitski 21,20 propisuje da se smem približiti oltaru samo ukoliko su mi oči zdrave. Moram priznati da nosim naočale za čitanje. Mora li moj vid biti perfektan ili ipak postoji neka tolerancija dioptrije?
h) Većina mojih prijatelja šišaju kosu (čak i na slepoočnicama) i briju svoje brade, uprkos zabrani (Levitski 19,27). Na koji način da ih smaknem?
i) Levitski 11,16-8 nas uči da ne smemo dirati kožu mrtve svinje. Smem li ipak igrati fudbal ako nosim rukavice?
j) Moj tetak se bavi poljoprivredom. Ogrešio se protiv Sv. Pisma (Levitski 19,19) jer mu rastu razni plodovi na istome polju. Osim toga njegova žena nosi odeću od dvaju različitih tkanina (pamuk i poliester). Da bi stvar bila još gora, često psuje i uzalud spominje ime Božje. Je li stvarno potrebno da okupimo celo selo da bi kamenovali tetka i njegovu ženu (Lev. 24,10-16)? Zar ne bi bilo dovoljno kad bi ih spalili na lomači u okviru male porodichne ceremonije, kako je i običaj za grešnike koji spavaju sa svojom svekrvom (Lev. 20,14)?
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Ulix ...... to da su ove reči nedosmislene.
kao i ostale zabrane koje hetero vernici uopshte ne poshtuju....
A ako krenemo da biramo koje ćemo delove Biblije da poštujemo, onda od te knjige ne bi ostalo baš mnogo.
pa to upravo su radili i josh uvek rade antigej vernici.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by horus.
@ulix: :up:

elem, to sto je neko gej, a pritom se bavi religijom (ili je religiozan) i na sve nacine pokusava da objedini svoje "sexualno ja" i "religiozno ja", pa krene da bibliju tumaci na neki poseban nacin po kome su gej ljudi "bogougodni", taj zavarava sebe i gradi jake temelje za sizofreniju... :bubbles:
Niko od liberalnijih vernika ne kaze da je homoseksualnost/biseksualnost/heteroseksualnost bogougodna per se, vec da su sve ovisne. svaki akti nasilja, obsesivnog seksualnog hedonizma, nametanja nechije volje drugom/j, seksualnog porobljavanja i ostali seksualni akti koji objektivno nanose shtetu drugima ili samom sebi, su nemoralni bilo da su chinjeni u heteroseksualnosti, biseksualnosti ili homoseksualnosti.

dalje, @horus i Ulix, ima mnogo Jevreja (zapravo vecina, izuzev ortodoksnih jevrejskih sekti) koji imaju odgovore na to shta i kako pishe u levitskom zakoniku. imaju odgovore koji su slichni ovom shto Paki, D.M. i ja ovde govorimo.
pa recite njima da nisu dobri Jevreji, necete biti prvi koji su im to govorili/govore, shto od strane ortodoksnih jevrejskih licemera shto od strane antisemita......
By Ulix
Originally posted by Vel boy
Ulix, mada se nisam bash nadao da cu tebe trebati pitati isto shto (inache prevedeno s originalno americhke situacije) i lauru schlessinger:
Treba mi još nekoliko objašnjenja o nekim posebnim Zakonima Božjim, kao:
Aman, lepo sam gore rekao da mi je bilo dosadno pa sam rešio da započnem diskusiju. :sweet:

Jasno je meni da tu postoji još milion i po nebuloznih pravila i prohteva koje uglavnom niko danas ne može da ispuni sve i da hoće, tj. možda i može, ali to malo ko (niko?) ne čini.

Sve je to meni jasno.

Ali te reči i dalje stoje u Bibliji, i to ne možeš poreći, a ta knjiga je fundamentalna knjiga hrišćanstva. Dakle - poštovali to ili ne, verovali u to ili ne, ma šta o tim stihovima mislili - oni su i dalje tamo, crno na belo.

:geisha:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Ali te reči i dalje stoje u Bibliji, i to ne možeš poreći, a ta knjiga je fundamentalna knjiga hrišćanstva. Dakle - poštovali to ili ne, verovali u to ili ne, ma šta o tim stihovima mislili - oni su i dalje tamo, crno na belo.

sve i da je tako, Ulix-e, tj. da nije falsifikujuce prevodjeno, kazem/o i ovo: Levitski zakonik je tako jedna od knjiga koja govori o pokušaju Izraela da vrši "volju Boga". I samo u tom kontekstu ga valja gledati - nikako ne kao doslovan recept i obrazac ponašanja koji treba da vredi za sva vremena.
Korisnikov avatar
By horus.
svaki akti nasilja, obsesivnog seksualnog hedonizma, nametanja nechije volje drugom/j, seksualnog porobljavanja i ostali seksualni akti koji objektivno nanose shtetu drugima ili samom sebi, su nemoralni bilo da su chinjeni u heteroseksualnosti, biseksualnosti ili homoseksualnosti.
nista moral, nista etika... bez religije totalna anarhija... :lizalica:
Korisnikov avatar
By horus.

sve i da je tako, Ulix-e, tj. da nije falsifikujuce prevodjeno, kazem/o i ovo: Levitski zakonik je tako jedna od knjiga koja govori o pokušaju Izraela da vrši "volju Boga". I samo u tom kontekstu ga valja gledati - nikako ne kao doslovan recept i obrazac ponašanja koji treba da vredi za sva vremena.
a opet, svaki hriscanin pojedinacno ima svoju sliku "savrsenog" hriscanstva sa delovima iz biblije koje bi akcentvao, ili izbacio... zato u americi i postoji toliko protestantskih sektica (koje su najblaze receno komicne)... :maca:
By Ulix
obsesivnog seksualnog hedonizma, ...su nemoralni bilo da su chinjeni u heteroseksualnosti, biseksualnosti ili homoseksualnosti.
Ne znam kako mi je ovo promaklo. A zašto je seksualni hedonizam nemoralan, pa makar bio i opsesivan? :neznam:
Korisnikov avatar
By horus.
obsesivnog seksualnog hedonizma, ...su nemoralni bilo da su chinjeni u heteroseksualnosti, biseksualnosti ili homoseksualnosti.
Ne znam kako mi je ovo promaklo. A zašto je seksualni hedonizam nemoralan, pa makar bio i opsesivan? :neznam:
uzdizanje iznad telesnog i asketizam su moralniji... :egzorcist:
Korisnikov avatar
By Vel boy
@ horus,
- pa, fer i pravedni moral i etika uprao idu zajedno s onim shto sam rekao.
- svaki hrishcanin moze i treba da ima svoju viziju hrishcanstva SVE DOK se suzdrzava od agresije i bilo kakvih napada na razlichite vizije hrishcanstva. ili u prevodu, poshto konzervativistichke i antigej vizije hrishcanstva su najcheshce one koje prve vrshe agresiju na i napadaju liberalnije vizije hrishcanstva, to je akcenat na tim konzervativistichkim i anigej vizijama hrishcanstva da se moraju suzdrzati te ih se mora nauchiti da prihvate toleranciju shto nuzno ne povlachi da moraju menjati svoje tj. njihove stavove.
@Ulix i opet horus,
obsesivni seksualni hedonizam je ono ekscesivno praktikovanje seksa (u bilo kojoj od seks. orijentacija) koje i vremenski i energijom odvlachi osobu od svih drugih kontributivnih zivotnih polja, npr. od profesije, od osnovne duhovnosti, od ljudske solidarnosti, od dobrotvornosti. dakle, ona preterana preokupljenost seksom koja je na ushtrb svih drugih stvari u zivotu. No, s obzirom da takvog obsesivnog seksualnog hedonizma ima najcheshce i najvishe unutar heteroseksualnog sveta (nasuprot heteroseksistichkim i homomrzilachkim lazima kako su toboz homoseksualci takvi) i pogotovo u najheteroseksistichkijim i najantigejnijim drushtvima sveta, to akcenat treba biti najpre na suochavanju mnogih heteroseksualaca s njihovim obsesivnim seksualnim hedonizmom i umanjivanje istog.
Korisnikov avatar
By Madonna
yada yada yada
Možemo li konkretno da pokažemo Ulixu koje su to moguće varijante, tj. šta "they shall be put to death" sve može da znači na hebrejskom? :sweet:
:cekam:
najheteroseksistichkijim.. najantigejnijim..
:hypno:
Originally posted by Ulix ...... to da su ove reči nedosmislene.
kao i ostale zabrane koje hetero vernici uopshte ne poshtuju....
A ako krenemo da biramo koje ćemo delove Biblije da poštujemo, onda od te knjige ne bi ostalo baš mnogo.
pa to upravo su radili i josh uvek rade antigej vernici.
huh..? kakvi sad hetero vernici :lol:
pitanje je da li se pominju ili ne
ulix je lepo rekao.
pominju se i TACKA.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Nema tachke, vec zareza, shut,
sve i da je tako, shut- e, tj. da nije falsifikujuce prevodjeno, kazem/o i ovo: Levitski zakonik je tako jedna od knjiga koja govori o pokušaju Izraela da vrši "volju Boga". I samo u tom kontekstu ga valja gledati - nikako ne kao doslovan recept i obrazac ponašanja koji treba da vredi za sva vremena.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!