Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

... i mesa se u politiku drugih zemalja.
Хроника
Милорад Додик: Грађани РС треба да бирају посланике за Скупштину Србије
недеља, 05. јул 2009.
Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би грађани РС волели да активно учествују у изборима за Скупштину Србије и да у њој имају два-три посланика.

"Ми не тражимо интеграцију која би подразумевала неко снажно учешће у политичком животу Србије, али бисмо волели да наши људи овде могу да изаберу два-три посланика и да они буду интегрисани у Скупштину Србије", казао је Додик у разговору са групом новинара из Србије која је била у дводневној посети Бањалуци.

Наглашавајући да има довољно националних интереса за такво решење, Додик је додао да је коначна одлука на парламенту Србије."То је нешто што бисмо ми волели. Није непознато то никоме од политичара у Србији, све смо ми то говорили. Ми овде имамо могућност за двојно држављанство, али су процедуре око годину и по дана да неко оствари (то право), што је непотребно", казао је премијер РС.

Као пример на који се треба угледати, навео је да сви Хрвати у БиХ имају и држављанство Хрватске и да врло активно уцецствују у изборима у матичној држави. Додик је најавио и да ће РС и Србија градити на Дрини од Фоче до Бијељине систем хидроелектрана. Он, међутим, није прецизирао када ће почети реализација тог пројекта.

"Ми смо објавили да желимо да интегришемо одређене функције наших (Србије и РС) електроенергетских система и један од тих сегмената интеграције је заједничка изградња система хидроелектрана на Дрини", казао је Додик.

Према његовим речима, тренутка финансијска криза може, међутим, да одложи реализацију тог пројекта пошто је потребан и стратешки партнер.

"С руководством Србије сам пре десетак дана разговарао како то (градњу) интензивирати и сагласни смо да, поред електропривреда Србије и РС, потражимо још једног партнера који би с нама градио. Идеја је да ми дамо права, а да тај партнер буде довољно способан да на финансијском тржишту обезбеди новац за изградњу, уз одређену поделу власништва и деоница", казао је Додик.

Одлука о томе "како ићи на Дрину" већ је донета - "иде се заједно", додао је премијер РС, подсећајући на пропали пројекта градње Бук Бијеле који је захтевао потапање дела кањона Таре.

"Стајали смо због Владе Црне Горе која је раније донела одлуку да се не дозволи потапање кањона Таре. У међувремену су слали сигнале да би то могло да се промени због тешке енергетске ситуације у самој Црној Гори. Тек пре можда месец дана дефинитивно су рекли да остају при првобитној одлуци што нас доводи у ситуацију да можемо да уђемо у пројектовање", казао је Додик.

Како је нагласио, раније урађени пројекат за Бук Бијелу је постао непотребан јер више нема могућности градње те велике хидроелектране."Морате да правите потпуно нови пројекат као да се ништа није десило. У таквим пројектима невидљиви послови пројектовања више (времена) односе него сама градња", казао је Додик.

Дрина има велики енергетски потенцијал, а градња новог система подразумева и реконструкцију постојећих хидроелетрана Бајина Башта и Вишеград и њихово интегрисање у нови систем.

Додик је подсетио да РС једина у региону има вишак електричне енергије и навео да може сачекати са реализацијом пројекта. Захваљујући тој природној погодности, цена електричне енергије у РС нижа је за 35 одсто него у Федерацији БиХ, а 45 одсто мања него у Хрватској.

Цена електричне енергије у Републици Српској исте су и за привреду и грађане.

(Бета)
Korisnikov avatar
By Myto
Originally posted by Wilhelmina
Ми овде имамо могућност за двојно држављанство, али су процедуре око годину и по дана да неко оствари (то право), што је непотребно", казао је премијер РС.
Netacno! Procedura traje mnogo krace za drzavljane BiH iz Republike Srpske.
Као пример на који се треба угледати, навео је да сви Хрвати у БиХ имају и држављанство Хрватске и да врло активно уцецствују у изборима у матичној држави. Додик је најавио и да ће РС и Србија градити на Дрини од Фоче до Бијељине систем хидроелектрана. Он, међутим, није прецизирао када ће почети реализација тог пројекта.
Gnusna laz!

Dodik je postao neobavesten, kao i njegov prijatelj Kostunica.
Korisnikov avatar
By Delete
Gomila nebuloza od seljaka iz...odakle ono bese...ah da, Laktasa! :piski:

Dok politicari u pederaciji sve cesce spominju rat, nas dragi premijer bi integraciju u skupstinu Srbije...blago gradjanima RS.

Radikali su spajanje RS i Srbije, ukidanje granica izmedju nasih drzava razmatrali jos pre njegovog dolaska na vlast, sa koje ce jedino metkom neko da ga skine.

Sad bih ja promenila veru i postala Hrvatica, kad bi oni talo lako delili drzavljanstva i toliko cenjene Putovnice.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

"Ми не тражимо интеграцију која би подразумевала неко снажно учешће у политичком животу Србије, али бисмо волели да наши људи овде могу да изаберу два-три посланика и да они буду интегрисани у Скупштину Србије", казао је Додик у разговору са групом новинара из Србије која је била у дводневној посети Бањалуци.

Наглашавајући да има довољно националних интереса за такво решење, Додик је додао да је коначна одлука на парламенту Србије."То је нешто што бисмо ми волели. Није непознато то никоме од политичара у Србији, све смо ми то говорили. Ми овде имамо могућност за двојно држављанство, али су процедуре око годину и по дана да неко оствари (то право), што је непотребно", казао је премијер РС.

idiot. zaigrala mu mečka pred vratima, pa sad pali vatre gde god stigne, ne bi li se ista okrenula ka njima, tj. od njega. i pri tom ga zabole dupe što to radi u jednoj državi koja je svako malo na ivici da plane. otkad je SIPA počela da se bavi njegovim kriminalom, puna mu usta srbije, referenduma, podele bosne i negiranja državnih institucija, jer su iste vrlo blizu pokretanja sudskih procesa protiv njega. iskreno se nadam da će se to ipak desiti, a naročiti merak bi mi bio da vidim njega i federalnog mu kolegu brankovića kako istovremeno odrađuju prison time. samo je dodik, nažalost, znatno moćniji i očito rešen da po svaku cenu sačuva svoje dupe. ma uffff... preloše.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Lepa Krepa
otkad je SIPA počela da se bavi njegovim kriminalom, puna mu usta srbije, referenduma, podele bosne i negiranja državnih institucija, jer su iste vrlo blizu pokretanja sudskih procesa protiv njega.
Dodikova stranka je pobedila na izborima i on postao premijer zahvaljujuci retorici koja se tice otcepljenja RS i pripajanja Srbiji. Naivno srpsko seljastvo iz brdsko-planinskih cuka, gde magarac nosi postu, kao i oni koji su se slili u gradove iz tih cuka, a dalje od toga nisu mrdnuli, sa neretko 4 razreda osnovne, ga je stihijski podrzalo i svaki put kad se pokrene tema necega sto on sam ne moze da "iznese", on se priseti price o otcepljenju, protivnici se uplase i on dobije ili ne izgubi ono sto mu ide na ruku.
By wilmott
Додик је подсетио да РС једина у региону има вишак електричне енергије и навео да може сачекати са реализацијом пројекта. Захваљујући тој природној погодности, цена електричне енергије у РС нижа је за 35 одсто него у Федерацији БиХ, а 45 одсто мања него у Хрватској.

Zemlja koja ima taj nivo per capita nacionalnog dohotka i visak elektricne energije ima problem sa razvojnom politikom. Sto znaci da cena nije niza zahvaljujuci тој природној погодности, nego visku kapaciteta i staroj dobroj navici da se socijalni mir kupuje cenom elektricne energije.
Korisnikov avatar
By Burak
...........ipak drago mi je da se moja omiljena forumašica Mina Harker interesuje za Republiku Srpsku i dešavanja u njoj, što znači da joj je stalo do toga dijela naše Srbije. To je pravi patriotizam! Ima svi da se ugledate!:B
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by burak-BL
...........ipak drago mi je da se moja omiljena forumašica Mina Harker interesuje za Republiku Srpsku i dešavanja u njoj, što znači da joj je stalo do toga dijela naše Srbije.
mislish vashe bosne?
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
...........ipak drago mi je da se moja omiljena forumašica Mina Harker interesuje za Republiku Srpsku i dešavanja u njoj, što znači da joj je stalo do toga dijela naše Srbije. To je pravi patriotizam! Ima svi da se ugledate! :B
Nasa Srbija se do Drine prostire, sve na 'onu' stranu je Bosna. Koliko god to smetalo i vama Srbima iz Bosne, a bogme i Bosnjacima iz Bosne.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by V I V I S E C T
Ako odluče da se spoje s maticom uvek su dobrodšli.
Po cemu je Srbija matica nekom vestackom entitetu u Bosni i Hercegovini?
Da ih ne povezuje zajednicka kultura i istorija, mozda?
By mythe
povezuje ih pripadnost istom narodu :)

okey, Milo Dodik jeste lopov (nema uostalom bez razloga nadimak Mile Ronhil :D ) , jeste iskoristio funkciju za dalje bogacenje, jeste pomalo prost (a koji bosanski politicar nije) ali sa druge strane on cesto ima pravo. Ako Kosovo moze da dobije nezavisnost, zasto isto ne i mogla dobiti i Republika Srpska??? Za sve treba da vaze isti kriteriji, zar ne???

O ucescu Srba iz RSp u politickom zivotu Srbije? Nisam bas za to da budu zastupljeni u parlamentu, ali da im se treba dati drzavljanstvo (samim time i pasosi sa kojima uskoro budu mogli bez viza da putuju po EU) - TREBA I MORA. A ako gospoda iz EU nesto budu prigovarali po tom pitanju - pa jednostavno ih uputiti na slucaj Hrvata iz BiH koji jos od 1992. imaju hrvatske pasose i putuje bez viza po EU. Ako mogu oni, zasto ne bi mogli i Srbi. (da se razumemo, ni najmanje mi ne smeta sto Hrvati iz BiH imaju putovnice RH, cak sto vise to je primer kako se jedna drzava brine o svim njenim sunarodnicima, bez obzira gde oni ziveli).
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by mythe
povezuje ih pripadnost istom narodu :)
Hajde ovo potkrepi nekim dokazima.
Ako Kosovo moze da dobije nezavisnost, zasto isto ne i mogla dobiti i Republika Srpska??? Za sve treba da vaze isti kriteriji, zar ne???
Da li ovim priznajes Kosovo kao nezavisnu drzavu, ti, kao pripadnik srpskog naroda?
O ucescu Srba iz RSp u politickom zivotu Srbije? Nisam bas za to da budu zastupljeni u parlamentu, ali da im se treba dati drzavljanstvo (samim time i pasosi sa kojima uskoro budu mogli bez viza da putuju po EU) - TREBA I MORA.
Drzavljanstvo Srbije moze da ima svako ko ispunjava uslove za to (sada ne mogu da iskopam koji su to zakonski propisi, ali postoji procedura) potpuno nevezano za etnicku pripadnost. Sto znaci - placaj porez Srbiji i imaj drzavljanstvo. Pa budi i Azerbejdzanac. A u tudj tanjir ne zaviruj.
A ako gospoda iz EU nesto budu prigovarali po tom pitanju - pa jednostavno ih uputiti na slucaj Hrvata iz BiH koji jos od 1992. imaju hrvatske pasose i putuje bez viza po EU. Ako mogu oni, zasto ne bi mogli i Srbi. (da se razumemo, ni najmanje mi ne smeta sto Hrvati iz BiH imaju putovnice RH, cak sto vise to je primer kako se jedna drzava brine o svim njenim sunarodnicima, bez obzira gde oni ziveli).
A sta cemo sa Srbima koji se isto tako shlepaju na putovnice? No, to je druga tema.
Naravno da treba dozvoliti ljudima da sticu drzavljanstva zeljenih zemalja., i tu nema diskusije. Ali ne mozes da ti iz druge drzave komandujes ljudima u prvoj.
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by spliff
...........ipak drago mi je da se moja omiljena forumašica Mina Harker interesuje za Republiku Srpsku i dešavanja u njoj, što znači da joj je stalo do toga dijela naše Srbije.
mislish vashe bosne?
Ne, ne mislim to.
Korisnikov avatar
By spliff
pa ne znam kako ovo da ti saopshtim... ali, ti nisi iz srbije
By mythe
@Wilhelmina - ukoliko vam to jos nije poznato, po Ustavu RS iz 2006. , jedan od nacina sticanja drzavljanstva je i pripadnost srpskom narodu, isto kao sto je i u Hrvatskoj jedan od nacina sticanja drzavljanstva pripadnost hrvatskom narodu. A za vasu informaciju, takve odredbe Ustava imaju i vecina zemalja EU (Francuska na prvom mestu), pa ako krenete sa kritikom ovakvog nacina sticanja drzavljanstva, najpre pocnite sa kritikom tih EU zemalja, na koje se, tako kazu, trebamo ugledati ;)

P.S.
za vasu informaciju, ja sam iz mesanog braka, i podjednako se osecam i Srbinom i Hrvatom a i tu okolnost koristim u situacijama kada je to prakticno ;)
Korisnikov avatar
By Delete
Sto surovije mu saopstis, mozda mu pre postane jasno da i ako se RS otcepi i pripoji "matici" Srbiji, on ce uvek biti glupi Bosanac, gradjanin drugog reda, cak i za seljaka iz zabiti u Srbiji za koju doticni nikad nije cuo.
By RuznaGlupaZla
E meni je vise preko glave ovih SRBENDI iz Republike Srpske koji Srbiju smatraju svojom zemljom. Molicu lijepo, Bosna i Hercegovina je zasebna drzava koja u svom sastavu ima entitet Republiku Srpsku, kome se ne dopada Republika Srpska kao dio Bosne i Hercegovine, moze slobodno da ide u Srbiju i zivi kao Srbin u Srbiji, a ideju o Velikoj Srbiji moze da stavi u ***cenzura*** umjesto sto se bavi retorikom kojom narusava odnose sa Bosnjacima, jer mozda je vama lako, vi cete cim prigusti otperjati u Srbiju, kao sto je vecina za vrijeme rata, a drugima ostaje da trpe nemire izazvane vasom glupavom pricom o RS kao dijelu Srbije, i prestanite vise da promovisete tu ideju da svi Srbi iz Bosne i Hercegovine zele da se ujedine sa Srbijom jer je to jedna obicna neistina i glupost, samo sto ste vi zajedno sa premijerom kojem je malo udarila prasetina u glavu, glasniji u Srbiji.
Korisnikov avatar
By Rei
@Wilhelmina - ukoliko vam to jos nije poznato, po Ustavu RS iz 2006. , jedan od nacina sticanja drzavljanstva je i pripadnost srpskom narodu, isto kao sto je i u Hrvatskoj jedan od nacina sticanja drzavljanstva pripadnost hrvatskom narodu. A za vasu informaciju, takve odredbe Ustava imaju i vecina zemalja EU (Francuska na prvom mestu), pa ako krenete sa kritikom ovakvog nacina sticanja drzavljanstva, najpre pocnite sa kritikom tih EU zemalja, na koje se, tako kazu, trebamo ugledati ;)

P.S.
za vasu informaciju, ja sam iz mesanog braka, i podjednako se osecam i Srbinom i Hrvatom a i tu okolnost koristim u situacijama kada je to prakticno ;)
Kako pravno dokazujesh pripadnost narodu? Kad te pitaju, kazhesh ja sam Srbin? Ili Jugosloven, Evropljanin... ?
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Delete
Sto surovije mu saopstis, mozda mu pre postane jasno da i ako se RS otcepi i pripoji "matici" Srbiji, on ce uvek biti glupi Bosanac, gradjanin drugog reda, cak i za seljaka iz zabiti u Srbiji za koju doticni nikad nije cuo.
mislim da medjunarodna zajednica nikada netje dopustiti da se rs pripoji srbiji
mada, ja lichno ne bih imao nishta protiv, ako bi ovi iz rs uspeli lepo da se dogovore sa federacijom...

a shto se buraka tiche - da, on tje (po meni) uvek biti glupi bosanac (ili srbin iz bosne, whatevah). zapravo ne toliko glup, koloko zadrt i neobrazovan

da iskoristim priliku da parafraziram ajnshtajna:
samo su dve stvari neogranichene, svemir i ljudska glupost. za svemir nisam skroz siguran

i da
shta svi imaju protiv seljaka? :protest:
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by Delete
Lepo-ovako su moji dočekani '45...

Pa nas je i Đoka opevao...

:povez:
By mythe
Originally posted by Rei

P.S.
Kako pravno dokazujesh pripadnost narodu? Kad te pitaju, kazhesh ja sam Srbin? Ili Jugosloven, Evropljanin... ?
prema Ustavu Republike Hrvatske i Zakona o drzavljanstvu, pripadnost hrvatskom narodu se dokazuje nekim sluzbenim dokumentom (npr. vojna knjizica, skolsko svedocanstvo i sl..) a koji mora biti stariji od 25 juna 1991. godine a odnosi se na doticnu osobu ili na oca doticne osobe. Ukoliko osoba koja trazi drzavljanstvo iz odredjenih razloga nije u mogucnosti priloziti takav dokument, onda se trazi overena izjava dve osobe koje izjavljuju da poznaju tebe i tvoga oca, znaju da je Hrvat i to potvrdjuju. Naravno, ta dva svedoka i sami trebaju biti Hrvati.

prema Ustavu Srbije i propratnim zakonskim aktima je malo drugacije - dovoljna je izjava osobe da se oseca pripadnikom srpskog naroda i da ista poznaje srpski jezik.

Da ne bude zabune - ovo je jedan od nacina sticanja drzavljanstva RH i/ili RS, naravno da ljudi mogu steci drzavljanstvo i na druge nacine (rodjenjem, vencanjem, ako izvesno vreme zive u drzavi itd...
Korisnikov avatar
By muzika86
Ova vijest je postara vec... sumnjam da ce gazde ("medjunarodna zajednica" tj. Amerika) dozoviliti otcjepljenje RS, ali svakako sam za uspostavljanja specijalnih odnosa izmedju RS i SRB.
Korisnikov avatar
By Delete
Како до двојног држављанства за грађане Босне и Херцеговине?

Уговором о двојном држављанству закљученом између СРЈ и БиХ ("Сл. лист СРЈ", Међународни уговори број 2/03, ступио на снагу 15. маја 2003. године) државе уговорнице су се сагласиле да држављанин једне државе уговорнице може стећи држављанство друге државе уговорнице (двојни држављанин) под условима:

1. да је навршио 18 година живота;

2. да има пријављен боравак најмање три године на територији државе уговорнице чије држављанство
стиче, односно најмање годину дана ако је у браку са држављанином те државе уговорнице;

3. да у држави уговорници чије држављанство стиче није осуђиван за кривична дела за која је прописана
казна затвора преко три године;

4. да му није изречена мера безбедности протеривања странца из државе уговорнице чије
држављанство стиче за последњих годину дана пре подношења захтева;

5. да се из његовог понашања може закључити да ће поштовати правни поредак државе уговорнице
чије држављанство стиче.

Држављанин државе уговорнице који борави у иностранству, а у браку је са држављанином друге државе уговорнице најмање три године, може стећи држављанство друге државе уговорнице ако испуњава услове из тачке 1,3,4. и 5.
Korisnikov avatar
By Winter
Wilhelmina sine/kćeri, ti mi deluješ kao pravi Srbo i Srbijo mrzac....a jadan je onaj koji se svog naroda, ma kakv on bio, stidi......nadam se,kad porasteš da će ipak od tebe biti čovek..... :deda:
By mythe
@Delete - od tog medjudrzavnog ugovora su se dogodile pojedine stvari, izmedju ostalog je prestala zajednicka drzava Srbije i Crne Gore (koja se uostalom jos pre 13/05 prestala zvati SRJ) i Srbija je donela novi Ustav u oktobru 2006.
Korisnikov avatar
By Delete
@Delete - od tog medjudrzavnog ugovora su se dogodile pojedine stvari, izmedju ostalog je prestala zajednicka drzava Srbije i Crne Gore (koja se uostalom jos pre 13/05 prestala zvati SRJ) i Srbija je donela novi Ustav u oktobru 2006.
Zapravo, jos uvek su na snazi skoro svi zakoni koji su nasledjeni iz SCG, medju kojima su i akti u vezi sa dobijanjem drzavljanstva. A pouzdano znam i da drzavljani BiH, koji ne ispunjavaju gore navedene uslove, placaju nemalu boravisnu taksu u Srbiji, ukoliko zele da rade i budu osigurani.
Korisnikov avatar
By deran
...a i dalje,on ce uvek biti glupi Bosanac, gradjanin drugog reda, cak i za seljaka iz zabiti u Srbiji za koju doticni nikad nije cuo.

Jbg...:srbin:
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by deran
...a i dalje,on ce uvek biti glupi Bosanac, gradjanin drugog reda, cak i za seljaka iz zabiti u Srbiji za koju doticni nikad nije cuo.

Jbg... :srbin:
Upravo tako. Jbg!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!