odrastao sam u skoro potpuno bezbednom roditeljskom domu, gde je posebno mama, iako zaposlena profesionalka, bila uvek tu za decu. uvek je bilo hrane, obuce, odece, majchine ljubavi, majchine svetlosti, tako da kazem. otac, uglavnom dobrichina, zanesenjak u karijeri, intelektualac, neshto distantniji. svi zajedno porodichno smo provodili nezaboravna i srecna letovanja i odmore. ono shto sam najvishe zahvalan roditeljima, pored svega onog shto su meni i mojoj sestri pruzili je to shto smo bili potpuno poshtedjeni velikih problema kao shto je npr. izlozenost toksikomanijama. Otac mi je bio i ostao antialkoholichar (dakle, ne samo da nije pio vec se je i aktivno borio protiv toksikomanija u drushtvu), hvala Bogu, mama takodje nije pila. Ni nikakvih drugih toksikomanija nije bilo. Jer, ovde, mislim, u ovom gradu u Americi kao i ovde na forumu kada chujem koliko dece je zivelo u alkoholicharskim porodicama te nasledilo to u njihovim zivotima, zaista zahvaljujem Nebesima shto smo ja i moja sestra bili potpuno poshtedjeni toga.
Medjutim, bilo je izvesnog generacijskog jaza izmedju tate mi i mame mi kao i velikih razlika u lichnostima, tako da je taj brak bio ipak neuspeshan, mada bez vecih post-brachnih ekscesa. dakle, relativno civilizovan razlaz. No, moja je mama zrtvovala svoje vreme ostavshi u braku s ocem mi dok sam ja napunio skoro 19 godina shto zaista mislim da je velika i odgovorna majchinska briga bila shto je sachekala da predjem punoletstvo pa da se onda razvede od oca mi.
E, sad s odrastanjem sestre mi i mene sve vishe se je iskristaliziralo da smo nekako svo chetvoro zasebne osobe, ponekad da kazem, kao chetiri strane sveta

bilo je obichnih porodichnih clash-ova zbog toga ali nishta ozbiljno. Ono shto smo svo chetvoro nas shvatili je da je upotreba bilo kakve sile neprihvatljiva u cilju bilo kakvog menjanja jednog od nas, jer to jednostavno nece ni ne treba da upali. Takodje smo shvatili da su konflikti ( i verbalni) beskorisni jer su nas zivljenja u okolnostima devedesetih kada smo srecni bili- samo shto smo bioloshki preziveli- otreznila i podsetila na krhkost i brzu prolaznost zivota. Doshlo je do znachajnog sazrevanja svih nas u tim danima.
Sad bi sve dali samo da smo na okupu (pogotovo ja, mama i sestra mi, kao i otac s nas dvoje dece; i zaista niko (ujak, strina, stric, ujna, rodica, rodjak, tetka, ovo, ono....) nam vishe nije bash potreban), i da se vidimo bar na neko vreme.
Dalje, ja ne shvatam i stoga odbijam neka roditeljska nabijanja na nos deci tipa "ja sam te rodila/napravio, odgajala, hranila i ima da budesh onakav/kva kako ja zelim".
Ja sebe vidim/eo sam i pre video kao potencijalnog buduceg roditelja i NIKADA ne bih tako nabijao na nos to mojoj deci, jer je moja odluka bila/bi bila da imam decu i da svakako budem dobar i odgovoran roditelji toj deci kao shto je odluka svih roditelja bila da stvore decu, dakle svo to odgajanje, hranjenje, pazenje, chuvanje....to se podrazumeva da ide s roditeljskim duznostima i odgovornostima, sve to bih i ja radio za decu mi bez nabijanja na nos ikome, pogotovo ne mojoj deci, jer deca, bilo chija nisu ta koja/i su odluchila/i da nastanu tj. da se rode - to su bile odluke roditelja. Tu je bitno da se shvati da razvoj lichnosti kod dece nece nuzno biti za ispunjavanje bash svih zelja "kako treba i mora biti" roditeljima vec da ce se medjusobni deca (odrasla i samo-realizovana tj. izgradjene lichnosti)-roditelji odnosi odvijati s odredjenim autonomijama s strane dece u nekim stvarima, npr. specifichno seksualne orijentacije dece (svakako, pod "decom" podrazumevam pogotovo punoletne sinove i kceri, NE decu u bukvalnom smislu). Buduci da roditelji nemaju validnog razloga da za te razlike izmedju njih i dece krive decu, roditelji treba da shvate da je to savrsheno normalno.
Dakle, npr. "mushko dete ima da bude samo hetero mushkarac, a zensko dete ima da bude samo hetero zenska"- ti heteronormativni dogmatski diktati i stereotipi su okovi i seme razdora u odnosima deca- roditelji pri chem su tu roditelji koji tako dogmatski i pod diktatom heteronormativnog okruzenja postavljaju stvari- u krivu. I njima treba pomoci, koliko prihvate pomoc, da provare chinjenice da ce neka njihova deca npr. specifichno homoseksualna njihova deca biti takva tj. razlichita od njih heteroseksualnih roditelja. I kraj priche!
Svakako u svemu tome najbolje bi pomogla progresivna inicijativa savremeno obrazovanih psihologa u radu izmedju roditelja i dece kao i npr. udruzenja Parents And Friends Of Gay And Lesbian Children (Roditelji gej i lezbijske dece) koji bi svojim primerom dali doprinos kako moze doci do pomirenja izmedju hetero roditelja i njihove gej dece. To je Srbiji i drugim zemljama ex-Yu izuzetno potrebno!