Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Diskusija o HIV-u, podrska, iskustva...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By hlaefdige
o gospode...

i sta...niste se kresnuli, a?
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by 2Q2Bstr8
evo, Ulix objasni ono što ja htedoh da napišem. :) koliko mi je poznato, simptomi koji se jave odmah nakon infekcije se javljaju kod svega 25-30% inficiranih, tako da je i to još jedan od razloga zašto se ovo ne smatra simptomom HIV infekcije.

takođe, jedini način da se dijagnozira infekcija jeste test krvi. pitam se zašto, pored ovakvih simptoma.
Ulix je možda trebao da ti objasni (ako je čitao propedevtiku, a valjda jeste, važna je to knjiga i treba negde da se ubaci između one silne beletristike, red bi bio) da SVAKA bolest ima svoje simptome i znake, ali da mali broj bolesti ima specifične simptome koji su karakteristični samo za tu bolest i ni za jednu drugu, takvi simptomi se zovu patognomonični simptomi i znaci (limfadenopatija nije simptom nego znak, ali da sad tu ne detaljišem).

Znači limfadenopatija nije patognomonična za akutnu fazu HIV infekcije, ali jeste jedan od znakova tog oboljenja koji se javlja u oko 30% (videti rad citiran dole).
I tačno je reči da nema patognomoničnih siptoma, ali reći da je HIV bolest koja nema simtome je besmisleno. Može da prođe asimtomatski kod nekih pojedinaca, ali to je samo jedan varijetet kliničke slike, a nikako nešto na osnovu čega treba zaključiti da bolest NEMA SIMPTOME.

I na kraju, malo referenci :)

Kao prvo, na sajtu www.hivmedicine.com imate finu knjigu o HIVu.
Zatim:

Slika

A onda, na primer, i:

Slika

odavde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... t=Abstract

i ima još toga...
samo treba da se čita ;)
Korisnikov avatar
By banne_nsad
Konacno da je neko razumeo sta sam hteo da kazem od pocetka.
By Ulix
Originally posted by Kiborg

Ulix je možda trebao da ti objasni (ako je čitao propedevtiku, a valjda jeste, važna je to knjiga i treba negde da se ubaci između one silne beletristike, red bi bio) da SVAKA bolest ima svoje simptome i znake, ali da mali broj bolesti ima specifične simptome koji su karakteristični samo za tu bolest i ni za jednu drugu, takvi simptomi se zovu patognomonični simptomi i znaci (limfadenopatija nije simptom nego znak, ali da sad tu ne detaljišem).

Dakle evo sta je Ulix napisao:
Originally posted by Ulix
To je nespecifican znak i ne govori u prilog HIV infekcije. Da, moze da se javi pre pojave AIDS-a i odmah nakon viremije, posle infekcije, ali se moze javiti i ko prakticno svako druge bolesti, od najbanalnijih poput gripa ili mononukleoze, pa sve do nekih leukemija ili Hodzkinovog limfoma. Majku mu, na propedevtici si jos trebao da naucis da limfadenopatija nije specifican znak i ne govori specificno o dijagnozi.
Poenta citata je - jeste, jeste, stize Ulix da cita i udzbenike u pauzi citanja beletristike. :lol:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ha ha, tu poslednju rečenicu u citatu nisam primetio. A dobro sam pročitao ceo post ;) Nekoliko puta.

No dobro, izvinjavam se. :)

U svakom slučaju, poenta mog pisanja je da se 2Q... rekavši da kod infekcije HIVom nema simtoma nalupetao ko zilion puta do sada i da si malo bolje trebao njemu da objasniš tu razliku između specifičnih i nespecifičnih simptoma ;)
By Ulix
Potrudicu se da budem edukativniji sledeci put. :)
Korisnikov avatar
By banne_nsad
Originally posted by Kiborg
Ha ha, tu poslednju rečenicu u citatu nisam primetio. A dobro sam pročitao ceo post ;) Nekoliko puta.

No dobro, izvinjavam se. :)

U svakom slučaju, poenta mog pisanja je da se 2Q... rekavši da kod infekcije HIVom nema simtoma nalupetao ko zilion puta do sada i da si malo bolje trebao njemu da objasniš tu razliku između specifičnih i nespecifičnih simptoma ;)
Nema potrebe da mi objasnjava da je uvecanje limfnih cvorova nespecifican znak za hiv infekciju.Ne znam sta je sa vama svima,kao da ne znate da citate.Sve sto ste vi rekli o tome kako je uvecanje lnn nespecifican znak rekao sam i ja.Izgleda da ni moje nisi citao do kraja:)
Znam da nije patogomonicno kod hiva ali isto tako moze da bude znak!
Korisnikov avatar
By WhereIsTheLove
Meni su dva limfna cvora na vratu ostala natecena jos od kada sam imao mononukleozu (pre 4 god) i isao sam na pregled i radio mnoge analize i zakljucak lekara je da mi je limfna struktura takva i da sam sklon naticanju limfnih zlezda i kada sam zdrav.
Korisnikov avatar
By suicidal.pony
Meni su limfne zhlezde na vratu otechene celog zhivota, a ponekad oteknu i prepone i pazuh (uglavnom kad se razbolim)
Testirao sam se na hiv vishe puta, naravno
By asdf555
@banne_nsad: ako covek nema dovoljno mozga da se sam cuva onda ni ako zarazenoj osobi na celu pise da je + nece pomoci...svako ko je hiv+ je sam kriv sto ga ima bas zato jer moze lako da se izbegne. prema tome time sto propagiras ovde da kamenujemo okolo sve sa uvecanim zlezdama neces nista dobiti.
By Ulix
Originally posted by asdf555
svako ko je hiv+ je sam kriv sto ga ima bas zato jer moze lako da se izbegne.
:down:
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by banne_nsad

Znam da nije patogomonicno kod hiva ali isto tako moze da bude znak!
isto kao i oralna kandida, pa onda po tome svako ko ima kandidu ima hiv?
mislim da ovakve price treba prepustiti ipak lekarima, a ne da svako ko se nesto kao razume u to lupeta i donosi epikrizne zakljucke odokativno. kolega, pali ste. :smeh:
By asdf555
e jbg,nisam rekao da je i zasluzuje nego da je sam kriv :shtap:
Korisnikov avatar
By ns.happy
svako ko je hiv+ je sam kriv sto ga ima bas zato jer moze lako da se izbegne.
hm, hm... znas kako kazu, sida se ne dobija, ona se uzima...
By Ulix
Imao sam pacijenta na vežbama pre dve godine koji je hemofiličar i koji je primio mali milion transfuzija krvi od ranih osamdesetih do danas i u međuvremenu dobio HIV. Da li je i on sam kriv?

Svakako, mogao je i da umre, ali je ipak rešio da prima transfuzije, a mogao je lako da izbegne HIV i umre. Sram ga bilo.
By asdf555
Imao sam pacijenta na vežbama pre dve godine koji je hemofiličar i koji je primio mali milion transfuzija krvi od ranih osamdesetih do danas i u međuvremenu dobio HIV. Da li je i on sam kriv?

Svakako, mogao je i da umre, ali je ipak rešio da prima transfuzije, a mogao je lako da izbegne HIV i umre. Sram ga bilo.
pa to je isto kao i da si rekao da ga ja na putu za transfuziju zgazilo auto,znas na sta sam konkretno mislio i nema potrebe za izvrtanjem reci...
By Ulix

pa to je isto kao i da si rekao da ga ja na putu za transfuziju zgazilo auto,znas na sta sam konkretno mislio i nema potrebe za izvrtanjem reci...
Ja ne umem da čitam misli. :sweet:

Suština je, dakle, da HIV ponekad ne može da se izbegne, uprkos svim naporima, i da oni koji se zaraze kao "kolateralna šteta" nikako ne mogu biti krivi zbog toga.
Korisnikov avatar
By Madonna
ulix :up:

najlakse je osudjivati i jesti izmet (ne odnosi se na korisnika koji je citiran u ulxovom postu.)
Korisnikov avatar
By ns.happy

slazem se da su ovo nesrecni slucajevi. ali ovde je vodjena polemika o hivu kao seksualno transmisivnoj bolesti, tako da se komentar i odnosio na to.
i inace, nisi jedini koji je video taj slucaj (i ne volim da kazem ''moj pacijent'' jer sam ja bio samo student koji je uzimao anamnezu - niti je moj, niti sam ja lekar bio u tom slucaju). jezivo, zaista. :-(
By asdf555
Suština je, dakle, da HIV ponekad ne može da se izbegne, uprkos svim naporima, i da oni koji se zaraze kao "kolateralna šteta" nikako ne mogu biti krivi zbog toga.
Ja ne mislim da su steta,cak naprotiv nemam ni trunku sazaljenja prema njima jer smatram da je ne zasluzuju i nemam nikakvu barijeru da budem u vezi sa nekim ko je hiv+.
By Ulix
Ja ne mislim da su steta,cak naprotiv nemam ni trunku sazaljenja prema njima jer smatram da je ne zasluzuju
Ne govori niko o sažaljenju, već prosto o tome da ljudi nisu krivi. A da je ne zaslužuju, to je valjda jasno. Ko pa može da zasluži sidu? :doh:
By asdf555
Ja ne mislim da su steta,cak naprotiv nemam ni trunku sazaljenja prema njima jer smatram da je ne zasluzuju (sazaljenje,a ne sidu :jazzva: )
Ne govori niko o sažaljenju, već prosto o tome da ljudi nisu krivi. A da je ne zaslužuju, to je valjda jasno. Ko pa može da zasluži sidu? :doh:
uf,procitaj ponovo sta sam napisao :cekam:
Korisnikov avatar
By Mikili73

:yes:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!