- 27 Maj 2009, 23:32
Nisam siguran da najbolje razumem Pakijevu reakciju, pogotovo onaj deo o tome kako GSA neće nikog sprečavati da ovde piše. A kako bi mogla i kad bi htela? Svakako nije potrebna ničija milost da bi se bilo čije javne aktivnosti komentarisale, a koliko razumem Pravilnik je taj koji eventualno suspenduje određeni sadržaj.
No, to nije toliko važno.
U celoj ovoj priči nekoliko stvari je promaklo. Prvo, GSA ima pravo da organizuje Prajd, kao i bilo ko drugi. Ako je odlučila da to uradi samostalno, to je takođe legitimno. Sad, da li je to najbolji način drugo je pitanje. Ne smatram da bilo koga treba zaustavljati, ali da nikoga ne treba ni prisiljavati -- GSA organizuje, ko želi doći će u skladu sa sopstvenom procenom, i to je to. Mene zbunjuje stav Organizacionog odbora koji takođe najavljuje Prajd, ali ne kada i kako, ali i to će se uskoro (valjda) razjasniti. Mogućnost da imamo dva prajda čini mi se pomalo nerealnom, zbog rezultata Zagreb Pridea, koji je regionalni događaj na kome se skuplja veoma malo ljudi iako formalno učestvuje područje Jugoslavije.
Drugo, ovako puštena priča u javnost, iz javne perspektive, samo demobiliše. Stvoren je rascep i već se javljaju komentari kako će ljudi koji su hteli da idu sada odustati jer ne žele da njima neko manipuliše. Takođe, u javnosti je stvorena konfutija, a konflikt će i dalje biti nastavljen (verovatno), što implicira novu štetu za obe strane. To će verovatno oslabiti i entuzijazam nekih javnih ličnosti i političara, a dati i odličan izgovor za povlačenje. Drugim rečima, stvorena je vrlo nejasna situacija -- ko oragnizuje, kada, šta sad ova podela znači i sl. -- koja je i pre nego što se išta desilo dovela Prajd pod znak pitanja. I to je najveći problem. Po mom mišljenju, GSA nije trebalo da ranije raskine Memorandum o saradnji i istupi iz OO, pa onda objavi ovo saopštenje, jer je reakcija druggog dela OO bila očekivana i po mom mišljenju neprincipijelna -- napad na Borisa Milićevića kao ličnost nije primeren i uopšte ga ne odobravam. Da li neko ima političkih ambicija i kakva je tu pozadina nije važno -- važne su javne akcije i njih treba komentarisati.
Konačno, inicijatori su, a to se jasno vidi iz proglasa, Labris i GSA, a tome se priključuju i druge organizacije, tako da OO nije mogao biti telo GSA niti GSA može da ga rasformira i ne znam zašto se sada priča neka druga priča. Može da ga napusti i pravi samostalno Prajd, to sam već rekao, ali je to trebalo najaviti i objasniti, jer tada ne bi bilo ove konfuzije. Nisam siguran ni koliko ovaj razvoj događaja pogoduje GSA tj. koliko je to dobro i za njih same u daljoj perspektivi.
Takođe, ono što Nicodemus zbori pričam i ja -- nikakva "parada ponosa" nije dobra stvar, jer nema ovde nikakve parade, za početak, to je prosto zapadna stvar i svako ko je gledao neki od tih zbivanja to jako dobro zna. Parda kao reč izaziva takoše vrlo neformalne asocijacije, a mi do toga još uvek nismo stigli -- nema nikakve posebne radosti s obzirom na loše stanje gekj populacije, što konstatuju i organizatori. Ponos je takođe problematičan, jer implicira vezu izmešu seksualne orijentacije i ponosa, a nije dovoljno jasno u javnosti uspostavljena veza sa istorijom tog dana, tako da i to izaziva dodatna neslaganja. Stoga, to treba da bude gej protest, ili još bolje protest protiv diskriminacije po seksualnoj orijentaciji, što prevazilazi partikularni gej okvir i ima univerzalniju dimenziju -- u tome mogu da učestvuju svi koji se osećaju zbog svoje seksualnosti ugroženim, a to nije samo LGBT populacija.
Na kraju, nemam još uvek jasan stav. Nastaviti, otkazati, imati dva Prajda... Ništa mi se ne čini dobrim, sve manje ili više lošim. Tamni vijalet. No, videćemo šta donosi sutra.