Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
U današnjim vestima na sajtu B92 piše ovo:

Nova kampanja za ekološku svest
2. februar 2009. | 10:13 -> 10:28 | Izvor: B92
Beograd -- Srbija je zemlja u kojoj se reciklira najmanja količina smeća u odnosu na druge zemlje regiona, zbog čega se pokreće nova kampanja za podizanje ekološke svesti.

Nova kampanja nosi naziv “Ekotopija” i cilj joj je podizanje kolektivne svesti o zašiti životne sredine. U njoj će učešće uzeti i građani i kompanije. Savetnik za održivi razvoj potpredsednika Vlade Božidara Đelića, Srđa Popović, kaže za B92 da država igra bitnu ulogu u pronalaženju načina da se zaštiti životna sredina.

Međutim, kaže on, u tom procesu su bitan, ako ne i ključan faktor sami građani.

"’Ekotopija’ je inače način da se država, mediji i preduzeća uvežu kroz nešto korisno na način na koji je to učinjeno svugde u svetu i da te firme, koje su prve korporativno odgovorne, same urade nešto”, objašnjava Popović.

“S plastičnim kesama je stvar relativno jasna. Sve druge zemlje u okruženju su manje-više krenule tim putem; jedan deo tog puta je da vi polako ali sigurno uvodite biorazgradive, dakle, kese koje se raspadaju dve ili tri godine i kao takve su neškodljive i drugi deo je da, kao u San Francisku, ukinete potpuno PVC i pređete na cegere", dodao je on.

A ovde ću samo da zakačim ono što je u komentaru rekao izvesni Nemanja, kako bi taj komentar mogao da se čita kada se izbriše sa sajta B92, jer mislim da je jako važan komentar:

Ma sve je to super! Potrosicemo brdo para da naucimo narod da su bacene baterije izuzetno stetne za okolinu, da treba reciklirati elektronski otpad, ne koristiti plasticne kese, ne koristiti dezodoranse u spreju, koristiti kompaktne fluorescentne sijalice (popularno stedljive), odlagati kompaktne fluorescente sijalice kada crknu na poseban nacin (zbog zive), reciklirati stari papir i alu-limenke i jos mnogo mnogo toga.

Evo ja recimo odvajam smece kod sebe kuci, ali to je vise misaona vezba nego neka stvarna korist, jer na kraju dana ja to sve smece bacam u isti kontejner, jer jednostavno NE POSTOJE odvojeni kontejneri za plastiku, staklo, itd (cast izuzecima kao sto je kontejner za plasticne flase na keju kod 25. maja, ja zivim na Zvezdari inace). Bilo mi krivo pa sam video da na vecim pijacama postoje mesta za otkupljivanje plasticnih flasa i aluminijumskih konzervi. Skupim desetak plasticnih flasa, odnesem, a covek mi kaze: ne mogu to da otkupim, mala kolicina, a da uzmem besplatno ne mogu jer moraju kolicine da se slazu (otkupljene i na lageru) kada dodje sef (!!!)... Probam da dam lokalnom skupljacu plastike, on kaze: "Bacicu ih, al da mi platis (!?!)". Staklene flase niko nece ako nisu za kauciju.

Baterije ne bacam vec godinama (Imam jednu manju hrpu koju skladistim u nadi da cu doziveti da ih jednog dana dam na recikliranje). Imam jednu staru bateriju od UPSa. Olovna, velika, ima bar 3-4 kg. Kad sam je menjao naposletku sam pitao i tipa koji radi sa baterijama da mu je poklonim, ako ima gde da je reciklira, on kaze: "... Slusaj, ako te pece savest, ja cu je uzeti i staviti pored kontejnera, ne moras ti..." Jos uvek mi stoji u kuci. Rodjaci me pitaju zasto cuvam stare boce od dezodoransa (u medjuvremenu ako mi uopste i treba, koristim "roll-on", pa se makar ta gomila ne povecava). Imam dva stara kompjutera i jedan stari zamrzivac (ukrasavaju mi hodnik ispred stana). Kada su otvorili ovu fabriku za reciklazu, ja ih kontaktirao, oni rekli da ne dolaze po to (samo firme i veca kolicina). Dobro, rekoh organizovacu ja prevoz do vas nije problem. Dogovorimo se da dovezem za dve nedelje (besplatno, ali srecan, mislim reciklirace se), za dve nedelje ih zovem, oni kazu kapaciteti su nam prepuni bilo bi dobro da ne dovozite sada. Jos uvek ih zivkam sa vremena na vreme...

I onda jednog dana vidim bilbord i cujem u vestima da Srbi najmanje recikliraju, da treba "...podici ekolosku svest". Da smo ekoloski nevaspitani i da bi trebali i mi da recikliramo baterije, elektronski otpad, da razdvajamo smece, da recikliramo papir, aluminijum, staklo. Ali GDE? KAKO? Nemamo fabrike za reciklazu (ili ih imamo jako jako malo za neke sirovine), nemamo ugovore za prodaju smeca zemljama koje imaju takve fabrike, nemamo kontejnere koji omogucavaju odvajanje smeca, imamo dobar broj naselja u Srbiji koja uopste nemaju dogovoreno odnosenje smeca (pa se posle ljudi cude nelegalnim deponijama), u prodavnicama postoje SAMO plasticne kese (ja koristim ceger naprimer)... I imamo kampanju za podizanje ekoloske svesti. I cudimo se kako ona nema efekta i onda radimo analize i zakljucujemo da nam treba jos jedna kampanja i jos jedna i jos jedna...
(Nemanja, 2. februar 2009 13:50)
Korisnikov avatar
By Sunce
Nadam se da ce nasi preduzetnici, ekonomisti ili vlast shvatiti da je otpad zapravo roba, a ne smece.

Od pevaljki treba uzimati 5 % od zarade: od otpada za otpad.

Smrt plasticnim kesama, zivela reciklaza!

Reciklirajmo! :lol:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by jukie
čovek je potpuno u pravu. proseravaju se s kampanjama, a kad pokušaš da se ponašaš ekološki, najdalje što možeš da dobaciš jeste da ostavljaš papir pored kontejnera. i to u slučaju da živiš u kraju gde ima dovoljno siromašnih ljudi, uglavnom roma, koji se izdržavaju skupljajući papir (kao što je s mojom zgradom slučaj). čak ni za to se država nije pobrinula.
kampanje se rade nakon što osiguraš konkretne mehanizme za reciklažu, pa ih onda promovišeš. ovako je to, kao što rekoh, puko proseravanje.
Korisnikov avatar
By colorado
I ja imam gomilu smeca po kuci.

Jedino recikliram platicne flase jer je komsija uzeo tu neku ogromu vrecu za odlaganje istih od kompanije koje ih reciklira, pa ceo komsiluk baca kod njega. Papir i staklo su prestali da otkupljuju.
By Simor
Ekološka svest kod naših građana je jako niska, ali se meni uvek činilo da je ekološka svest nekako malo viši stepen svesti, koji se javlja tek pošto se reše neke elementarnije stvari (elementarnije u smislu da ih ljudi tako doživljavaju).

Ekološka svest je, između ostalog, pitanje odgovornosti prema društvu u kome živiš, a naši građani nemaju tu vrstu odgovornosti ni prema sopstvenim životima.
By superfly
čuj kampanja?!
potrajaće kao onomad kampanja u borbi protiv pušenja.
reklame "šta ćete uraditi?" su emitovali čitava 4 dana.

:zacepi:
Korisnikov avatar
By Berserker
Originally posted by Sunce
Od pevaljki treba uzimati 5 % od zarade: od otpada za otpad.
:lol:

Ljudi treba da promene naviku da bacaju đubre kojekud.
Džabe nama kontejneri i fabrike ako naš narod po automatizmu baca sve gde stigne na ulici :(
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Istini za volju, Srbija je trebala da dobije pogon za preradu otpada, ali nijedna opstina nece 'to' kod sebe. Navodno te fabrike proizvode stetne gasove opasne po zdravlje. I tako se igraju odbojke.
Opet mi pade na um jedna anketa gde su ljudi u ogromsnom procentu izjavili da bi kupovali GMO hranu (genetski modifikovanu) ako bi bila jeftinija od 'obicne'.
Toliko o svesti kod ljudi uopste.
A ekologijom se niko ni ne bavi ozbiljno. Osim sporadicnih kontejnera u vecim gradovima, sta jos imamo? Koje organizacije se time bave? Sta je sa problemima otpadnih voda, zagadjenja velikih gradova, sa rafinerijama itd. itd.? Sta zapravo radi gospodin Ministar Ekologije, osim sto je, eto, ministar?
Korisnikov avatar
By emo_haos_
organizacije? -> secam se da smo se drugarica i ja, jos kao srednjoskolke, zelele prikljuciti onoj nasoj ekoloskoj organizaciji (tamo iza maksima gorkog su im bile headquarters) i secam se da nas je sestrina drugarica (ali iz najbolje namere) odvratila od te ideje. (napomenucu da je devojka ekoloski very very much osvescena :) ) a zasto nas je odvratila - jer je nazalost ta organizacija bila vise politicka stranka, politicko sredstvo no organizacija koja se bavi ekologijom.
(ne znam kako sada stvari stoje...)

elem, sebe smatram true ekologom (neskromno) iako ne cinim tolike napore kao gore pomenuti "nemanja" (svaka mu cast)

npr., kao pusac nisam nikada bacala pikavce na zemlju (and that wasn't easy :) )
Korisnikov avatar
By emo_haos_
zanimljiv prizor od pre par dana:

dve starije zene sa malim detetom prelaze most. kada su dosle tacno do sredine mosta, zastale su, i jedna je lepo istresla ogromnu kesu smeca u reku kao da je zastala pored kontejnera. i taman da nastave dalje, zakorace, kad se ta ista zena u maniru "jao pa bas sam glupa" okrene ka ogradi i baci i kesu u kojoj je bilo smece. :nope:

nisam mogla da verujem svojim ocima. u soku sam skinula suncane naocare i pogledala zenu u cudu. dobro je da nisam jos i batine od iste dobila...

toliko o ekoloskoj svesti u Srbiji... :nope:
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
:sigh: Dok nisu izmislili Zakon o decjim pravima, deca nisu bila problem... ( :rock: )
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by E.c.h.o...
:sigh: Dok nisu izmislili Zakon o decjim pravima, deca nisu bila problem... ( :rock: )
:up:

:nesiguran: samo nisam siguran da je u ovoj temi o tome reč:iskolacen:
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Znam, tvoja tema, jace od mene :saksofon:

ps. mnoooogo se prica o ekologiji. na***ali smo.

pps. Eto i ovaj sajt, jbg… kako krenuse sa popravljanjem, nadogradjivanjem – vise ne funkcionise najbolje. :sigh:
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Vukodlak
Džabe nama kontejneri i fabrike ako naš narod po automatizmu baca sve gde stigne na ulici :(
Nije u pitanju samo nas narod, nego svaki narod gde su kazne niske ili nikakve i gde je ekoloska svest gradjana na niskom nivou. Iste stvari gledam u Beogradu kao u Solunu i Briselu. U ovom poslednjem cak i cesce nego u Beogradu. Lepo seljacina kupi zvake i onda pri otvaranju delove omota ispusti, a vetar ga ponese u nekom pravcu. Sa racunima isti slucaj. Cim je zagazio ispred prodavnice, letimicno prekontrolisao racun, zguzvao ga je i bacio iza sebe...ne, ne govorim o prosecnom ex-Jugoslovenu, govorim o Evropljaninu, sa mnogo visim zivotnim standardom od prvospomenutog.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by emo_haos_
nisam mogla da verujem svojim ocima. u soku sam skinula suncane naocare i pogledala zenu u cudu. dobro je da nisam jos i batine od iste dobila...
Samo si je pogledala?
Ne verujem da bih ja izdrzala, a da se ili njoj ne obratim nekim pogrdnim recima, ili ne prokomentarisem naglas njen postupak, tako da budem sigurna da ga je cula.
Da, bas je glupa! Trebalo bi i nju baciti sa istog mosta.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by Lepa Krepa
Originally posted by jukie
čovek je potpuno u pravu. proseravaju se s kampanjama, a kad pokušaš da se ponašaš ekološki, najdalje što možeš da dobaciš jeste da ostavljaš papir pored kontejnera. i to u slučaju da živiš u kraju gde ima dovoljno siromašnih ljudi, uglavnom roma, koji se izdržavaju skupljajući papir (kao što je s mojom zgradom slučaj). čak ni za to se država nije pobrinula.
kampanje se rade nakon što osiguraš konkretne mehanizme za reciklažu, pa ih onda promovišeš. ovako je to, kao što rekoh, puko proseravanje.
Upravo. Na poslu kad nesto plotujemo, pa ima dosta papirnog otpada, ja se pobrinem da to ide u posebnu kesu, koja se stavi pored kontejnera. (Radim na Dorcolu, u blizini ima ljudi koji skupljaju sekundarne sirovine, i aktivni su na kontejneru na cosku).

Medjutim dalje od toga ne ide.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
jao ljudi..kao prvo ekologija i zastita zivotne sredine su dva razlicita pojma..ovo o cemu se ovde prica je zastita zivotne sredine..

elem, sve se to lepo upakuje u projekte i kampanje pod nazivom "ekologija" da bi zvucalo ok (jer to je sad nesto sto je "in"), i da bi se naravno uzeo novac ili na neki nacin oprao..ali sve te kampanje su totalna glupost jer nemaju nikakve efekte - bez obzira koliko se trudili da sakupljamo otpad i recikliramo ga, postoji jos milion drugih stvari koje ce da zavrse na deponijama i tamo se "raspadaju" milionima godina..tako da mislim da je borba protiv plasticnih kesa bezvezna zbog toga sto pored kesa koristimo jos hiljade proizvoda od polivinil-hlorida (PVC) sa kojima se nista ne radi...

dakle what's the point?
Korisnikov avatar
By emo_haos_
Originally posted by haemoglobin87
jao ljudi..kao prvo ekologija i zastita zivotne sredine su dva razlicita pojma..ovo o cemu se ovde prica je zastita zivotne sredine..

elem, sve se to lepo upakuje u projekte i kampanje pod nazivom "ekologija" da bi zvucalo ok (jer to je sad nesto sto je "in"), i da bi se naravno uzeo novac ili na neki nacin oprao..ali sve te kampanje su totalna glupost jer nemaju nikakve efekte - bez obzira koliko se trudili da sakupljamo otpad i recikliramo ga, postoji jos milion drugih stvari koje ce da zavrse na deponijama i tamo se "raspadaju" milionima godina..tako da mislim da je borba protiv plasticnih kesa bezvezna zbog toga sto pored kesa koristimo jos hiljade proizvoda od polivinil-hlorida (PVC) sa kojima se nista ne radi...

dakle what's the point?
bas tako, what's the point tvog posta?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by E.c.h.o...
Znam, tvoja tema, jace od mene :saksofon:

ps. mnoooogo se prica o ekologiji. na***ali smo.

HAHHAHAHAHHAHAAA!!!
Korisnikov avatar
By haemoglobin
Originally posted by emo_haos_
Originally posted by haemoglobin87

dakle what's the point?
bas tako, what's the point tvog posta?

what's the point i ove teme? mozemo da se nagvazdamo u nedogled ali to nista ne menja..
uostalom, samo pozeleh da ukazem na nepravilno upotrebljavanje termina "ekologija" :)
By ...Sitnicava...
Haemoglobin87, žali Bože tvog entuzijazma i optimizima.
Ne znam šta ti očekuješ od teme - možda da sutra u Blicu osvane statistički podatak kako je ekološka svest u Srbiji podignuta zahvaljujući temi krisnika jukie-a sa foruma Gay Serbia? :sleep:

A to da su kampanje totalna glupost, ne znam na osnovu čega si zaključio.
Najlepši primer očuvanja endemičnih vrsta kornjača je sa nekog grčkog ostrva gde posetioci plaža ne smeju da zabadaju suncobrane u pesak kako ne bi oštetili mesta gde kornjače polažu jaja. :sweet:
I sve to funkcioniše fantastično.
Kod nas bi se od oklopa te iste kornjače odavno napravila industrija za pravljenje prelepih eko-pepeljara.
Korisnikov avatar
By broX
ja cak znam dosta ozbiljnu firmu (bar su tak delovali) koje su se bavile reciklazom sekundarnih sirovina, a pre par meseci su prestale da rade zbog ekonomske krize
mislim, kakve veze ima "ekonomska kriza" sa sekundarnim sirovinama kojih ima na svakom ćošku u ovoj prljavoj Srbiji
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!