Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Smatrate li se kulturnim

Da
30
81%
Ne
7
19%
Korisnikov avatar
By Myto
Nisam siguran da li je ova tema pogodnija za ovaj potforum ili za kafic, ali otvaram je ovde.

Da li sebe smatrate kulturnom osobom u odnosu na druge osobe?
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
sad, malo je nejasno pitanje. Zavisi u odnosu na koga. I zavisi koji vid kulture. Generalno, smatram se kulturnom osobom - imam opste obrazovanje koje ukljucuje obimno znanje na polju knjizevnosti, istorije umjetnosti, znam pravila lijepog (kulturnog) ponasanja i prilicno ih se pridrzavam, citam i svakodnevno nadogradjujem svoje znanje. Kapiram da me to cini kulturnom osobom - i u odnosu na vecinu koja tekstove Marine Tucakovic smatra poezijom.

Jesam pogodio temu?:)
Korisnikov avatar
By baboonbaba
Od prilike znam kako se to radi, kad treba. :milkacanic:

Salim se. Vrlo sam.
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Komplikovano jako.
Mislim da jesam kulturan, ali nisam u fazonu da kulturom smatram podnošenje i nepoštovanje od strane drugih ljudi. Uvek sam u fazonu kako ti meni - tako i ja tebi, bez obzira na godine.
Tako da, ako meni na radiju glodur deska kaže da pušim kurac jer sam ga pitao za tamo nekog političara odakle je, ja njemu odvratim. Ne poštuje on mene - ne poštujem ni ja njega.
Ne volim ljude koji se prave kao da u životu nisu rekli pička, kurac, varijante "jebati" i koji se i u društvu vršnjaka prave "fini".

Sve u svemu, ponašam se shodno situaciji. :D
Korisnikov avatar
By Myto
Bananice, ti dakle, izmedju ostalog smatras da biti obrazovan podrazumeva biti i kulturan?
By superfly
Originally posted by baboonbaba
Od prilike
:mazi:

koje prilike?
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Originally posted by Myto
Bananice, ti dakle, izmedju ostalog smatras da biti obrazovan podrazumeva biti i kulturan?
Ja iz iskustva znam da to nije tačno - imao sam dirigenta hora nekad, doktor nauka, a članovima hora se obraća s najneumesnijim mogućim psovkama i uvredama.
A i neke asistente na faksu sa sličnim falinkama.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
ne, to si ti rekao. Ja sam, dakle, rekao da smatram da sam kulturan, izmedju ostalog i prilicno obrazovan.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Originally posted by Jake Chambers
Ja iz iskustva znam da to nije tačno - imao sam dirigenta hora nekad, doktor nauka, a članovima hora se obraća s najneumesnijim mogućim psovkama i uvredama.
A i neke asistente na faksu sa sličnim falinkama.
Upravo zato sam i rekao da zavisi o kakvoj se kulturi radi. Sam pojam ima mnogo definicija,i svaki segment naseg zivota ima veze sa kulturom - bilo koja radnja da se navede, moze se povezati sa njom.
Pitanje je bilo malo nejasno, zato sam mozda i odlutao.
Korisnikov avatar
By Rei
Kakve crne vrste kulture i kultura prema pojedinim ljudima, to nije kultura, to je kurtoazija. I obrazovanje nema veze sa time.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Originally posted by Rei
Kakve crne vrste kulture i kultura prema pojedinim ljudima, to nije kultura, to je kurtoazija. I obrazovanje nema veze sa time.
U sustini, moze se nazvati kulturom. Teoretski, postoji i kultura ispijanja kafe - tako da mozemo reci "kultura lijepog ponasanja".
Ali i dalje cekamo da myto kaze na sta je mislio kad je otvorio temu.
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Originally posted by Rei
Ljudi ljude koji se ne ponašaju "lepo" nazivaju nekulturnim :P
Korisnikov avatar
By deran
...i onda stižemo do prastare priče o podrigivanju :lol:
Korisnikov avatar
By Rei
Originally posted by Jake Chambers
Originally posted by Rei
Ljudi ljude koji se ne ponašaju "lepo" nazivaju nekulturnim :P
:)

Pa, ako si kulturan prema jednima a (namerno) ne prema drugima, to onda znachi da umesh da budesh kulturan, ne nuzhno da jesi. :)

A ako neko nije kulturan iz prostog razloga shto nije upoznat sa pravilima rituala ispijanja kafe, da li je on onda nekulturan u onom negativnom smislu da nema poshtovanja prema tome?

Jer kako ja to vidim, kultura = poshtovanje.
Korisnikov avatar
By baboonbaba
Originally posted by superfly
Originally posted by baboonbaba
Od prilike
:mazi:

koje prilike?
Prilične prilike (za razliku od neprilične prilike).

Priličnost je, možemo zaključiti, prilično zajebana kategorija.

Isto važi i za nepriličnost. (npr. raspravljanje o jezičkim (ne)doumicama na temi o kulturi ili kuvanju).
Korisnikov avatar
By Dzi
prosto izbija iz mene
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Originally posted by Rei

Jer kako ja to vidim, kultura = poshtovanje.
Pa da, ali poštovanje nije poštovanje ako nije uzajamno. At least in my book.
Korisnikov avatar
By Blady
Smatram sebe kulturnom u odnosu na neke....
Mogu biti kulturna kada god zelim i gde god zelim...
Korisnikov avatar
By ROYAL
Mislim da jesam (ili umem da budem :D )
Korisnikov avatar
By Myto
Prema toj logici, kojom se bananica vodi, mozemo da se klasifikujemo i po kulturi religija, pa ako nisi "podobne" religije na datom prostoru i u datom vremenu, onda si nekulturan. Ili sam sad ja promasio temu? :)

Moje pitanje se odnosilo na norme ponasanja, koje se smatraju kulturnim. Posto u nasem jeziku imamo i termin za kulturu, kao kulturu, ali nemamo termin za soc. kulturu, mozda to mozemo zvati kulturnost, te bi bilo lakse tako definisati pitanje iz uvodnog posta.
Korisnikov avatar
By KiWi
Zavisi u kojoj situaciji i kojoj konotaciji.

Generalno, da.

Mada, imam i nekulturne ispade :)
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Kulturna u smislu da imam obrazovanje i da se unapredjujem da.
Kulturne norme postujem ako sam i ja postovana. Nema sanse da ce neko da ugrozava moje dostojanstvo i da me vredja, a da ja budem fina i kulturna prema njoj/njemu. Sa druge strane, postovanje uzvracam postovanjem.
Korisnikov avatar
By ns.happy
hm. nikako mi nije jasan pojam ''kulturan covek''. slozio bih se sa svim odgovorima u ovoj temi do sada. mislim da kultura svakako zasluzuje odredjen stepen obrazovanja (nepismeni ljudi ne mogu biti kulturni, mogu samo biti pristojni recimo) jer kultura zahteva i angazovanje, proucavanje, davanje sebe. ona zahteva i vreme. novac - mozda, ali i ne mora. podrazumeva estetiku.
kulturnim osobaama bih smatrao svakog ko je u stanju da postuje sebe i druge, nekog ko je otvorenih vidika, nekog ko se trudi razumeti ono sto ne razume. nije kultura samo noc muzeja, to zelim reci...
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Originally posted by Wilhelmina
Kulturna u smislu da imam obrazovanje i da se unapredjujem da.
Kulturne norme postujem ako sam i ja postovana. Nema sanse da ce neko da ugrozava moje dostojanstvo i da me vredja, a da ja budem fina i kulturna prema njoj/njemu. Sa druge strane, postovanje uzvracam postovanjem.
Baš tako. :up:
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by the1whowished
Da, izrazito.
Vala jesi :yes: :mazi:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!