Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Koje španske filmove pamtite i volite?

Španski metar u KCB-u

U Kulturnom centru Beograda od 8. do 12. maja održaće se revija savremenog španskog filma "Španski metar" koja nosi podnaslov "Važno je biti čovek".

Filmovi u okviru ovogodišnje revije "Španski metar", kako i sam podnaslov revije govori, bave se pitanjem "ljudskog u ljudima", što su španski reditelji ispitivali u različitim žanrovima, kojima je glavna odrednica drama: "od istorijske „Pred uskrsnuće“ (La Buena Nueva) preko savremene političke „Povratak u Hansalu“(Retorno a Hansala) i porodično-društvene u „Kukavicama“(Cobardes) do snažnih ličnih drama kakve su „Sedam bilijarskih stolova“ (Siete mesas de billar frances) , „Detektivke“ (Mataharis) i „Najbolje od mene (Lo mejor de mi) transvestitske operete „20 santimetara“ (20 centimetros) i apokaliptičnog SF trilera „Tri dana“ (Tres dias). Sve ih u melodramsko-filozofskoj ravni zaokružuje remek-delo Pedra Almodovara „Sve o mojoj majci“ (Todo sobre mi madre)", navodi se u tekstu kataloga čiji je autor selektor programa Nebojša Popović.

"Svi ti filmovi pokazuju koliko je neophodno biti čovek i kako to suštinski nije teško bez obzira na prepreke s kojima se ljudi suočavaju. To nisu patetični i didaktični filmovi. To su pre izuzetno komunikativna i katarzična ostvarenja sa finim osećajem za razvijanje filmskih karaktera i njihovo burno reagovanje na situacije koje im menjaju život. Znalački su režirani, hrabri su i vrlo iskreni", navedeno je još u katalogu.

Prvoga dana revije, 8. maja od 21 čas, na programu su dva kratka filma: "Šetnja" (Paseo) koji je režirao Arturo Ruiz Serano i "Pred uskrsnuće" (La Buena Nueva) rediteljke Elene Taberne.

U subotu, 9. maja u 19 časova publika će moći da pogleda ostvarenje "Najbolje od mene"(Lo mejor de mi) koji je režirala Roser Agila, a u 21 čas "Detektivke"(Mataharis) španske rediteljke Isijar Boljain.

Filmovi "Povratak u Hansalu" (Retorno a Hansala) u režiji Ćus Gutijeres i "Sedam bilijarskih stolova" Grasije Kereheta biće prilazani 10. maja

Ostvarenja "A onda je došao neznanac" (Hace tiempo paso un forastero; r. Hose Karasko), "Kukavice" (Cobardes; r.Hose Korbaćo, Huan Kruz ) i "Tri dana" (Tres dias; r. Fransisko Havijer Gutijeres) mogu se pogledati 11. maja.

Poslednjeg dana revije ljubitelji Pedra Almodovara mogu da u 19 časova pogledaju njegovo ostvarenje "Sve o mojoj majci" (Todo sobre mi madre) iz 1999. godine, dok će nakon ovoga, u 21.30 biti prikazan film "20 santimetara" (20 centimetros), jednog od najtalentovanijih španskih reditelja srednje generacije Ramona Salasara, koji je prošle godine otvorio reviju "Španski metar" u Beogradu.

http://www.b92.net/kultura/film/vesti.php?nav_id=357823
Korisnikov avatar
By Sunce
Transvestitska opereta „20 santimetara“ - bas zvuci i mislim da vredi pogledati! :colorado:

Inace, meni je prva asocijacija Almodovar kad se kaze spanski film, logicno. Pamtim i filmove: "Gresna zajednica", "Dajem ti svoje oci", "Sunka, sunka", "Kraljice", "Djavolja kicma", "Zivot koji te ceka", "Tvoj zivot u 65 minuta", "Skriveni snovi" i dr.
By polarlicht4.1
Almodovar mi nešto nije posebno zanimljiv. Bigas Luna sa druge strane mi je fenomenalan. Tu pre svega mislim na filmove Angustia i Las edades de Lulú. Moram Momo da zahvalim što mi je skrenuo pažnju na njega. :yay:
Korisnikov avatar
By Myself
"8 bilijarskih stolova" je odlican film o sudbinama nekoliko zena i (cuvenoj) zenskoj solidarnosti.
Preporuka.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Myself
"8 bilijarskih stolova" je odlican film o sudbinama nekoliko zena i (cuvenoj) zenskoj solidarnosti.
Preporuka.
Veceras sam pogledao "Detektivke"(Mataharis), a sutra cu "8 bilijarskih stolova".

Hvala na preporuci.
Korisnikov avatar
By Sunce
"Sedam bilijarskih stolova" mi se vise dopao. Bas je topao film.

Novosadjani, "Spanski metar" ce uskoro biti u Novom Sadu. Obavezno ga posetite.
Korisnikov avatar
By V25
"Sedam bilijarskih stolova" je sladak :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Beogradjanin18
"Sedam bilijarskih stolova" je sladak :)
Najsladja mi je bila bakica. Obozavam babe u filmovima - one me najvise nasmeju.
Korisnikov avatar
By V25
@ Sunce-

Znaš da sam ja generalno slab na babe, a ova je bila po mom ukusu :sladoled:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Beogradjanin18
@ Sunce-

Znaš da sam ja generalno slab na babe, a ova je bila po mom ukusu :sladoled:
:giggle: Ova bakica i sve Almodovarove bakice su po mom ukusu - sve me dovode do suza (od smeha). Trejler:

''
Korisnikov avatar
By pikasoubeogradu
Baka sa sačmarom koja brani svoju unučad od ludaka odbeglog iz zatvora, koji želi da im stavi omču oko vrata, u nekoj vreloj zabiti Španije i sve to u poslednja tri dana planete Zemlje... simpatično :)

Slika
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Obozavam spanske filmove, nikada nema promasaja u njihovoj kinematografiji (bar se meni tako cini)...

:love:

Samo, uopste ne baratam tako nazivima filmova, k'o vi... :kesa: Izgleda da ih nisam dovoljno pogledao.

Mogu samo da navedem da mi je trenutna omiljena komedija (mada, od komedija jedino mogu spasnke da gledam, ili evropske uopste, americke su mi :bljak: ) "Crimen Ferpecto"... :bouncy:
Korisnikov avatar
By ok_decko
Ako stavim Almodovara po strani, 'Gresna Zajednica' je film koji mi nikada nece dosaditi :D Zao mi je samo sto nigde ne mogu da nadjem film na netu da ga skinem, bio bih zahvalan kad bi mi neko bacio link na u2u :molise:

Malo cu u off, ali moram da kazem da me odusevio meksicki film 'I ja tebi kevu' kao i argentinski '9 kraljica', to su filmovi koje takodje uvek mogu da pogledam :shunkica:
By polarlicht4.1
Originally posted by ok_decko
Ako stavim Almodovara po strani, 'Gresna Zajednica' je film koji mi nikada nece dosaditi :D Zao mi je samo sto nigde ne mogu da nadjem film na netu da ga skinem, bio bih zahvalan kad bi mi neko bacio link na u2u :molise:
Deder reci naslov u originalu i reditelja, možda mogu da pripomognem.

Inače, meni je Jose Luis Guerrin odličan španski reditelj, pored Bigasa Lune. O Almodovaru i nemam neko mišljenje...
Korisnikov avatar
By maka
ne secam se kako se zove na Spanskom ali na engleskom je Broken Sky. :love:
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Originally posted by ok_decko
Da nije to ovaj?
Korisnikov avatar
By ok_decko
Jaaooooo jesteeeeeeeeeeeeeeeeeee :cheer: :bouncy:

strix-:kissass:
Korisnikov avatar
By Sunce
Gresna zajednica je odlican film. :yay: Carmen Maura - savrsena gluma.
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Mene ipak nervira to gresna u prevodu. Mrzim kada prevodioci dodaju, a da pri prevodu na Srpski nikakve promene nisu neophodne.
By cumpig
volim spanski film obratnoproporcionalno kolicini gadjenja koju osecam prema spanskim serijama.

sredinom devedestih sam se odusevljavao filmovima bigasa lune

a cujem da su krenuli da prave i lude hororce [REC] na primer, iako ga naravno jos nisam gledao.

u ovu grupu svrstavam i meksicke , kao i filmove ostalih kinematografija koje koriste spanski kao maternji jezik.
Korisnikov avatar
By Sunce
Pogledajte i "Prekinute zagrljaje" od Almodovara. Upravo se daje u biokopima.
Nije njegov najbolji, ali je dobar. Ima gej elemenata.

Slika
Korisnikov avatar
By Sunce
Ne pravi off-ove. Biraj sa kim kreces ili udji u film. Nekako ce se naci nacin. ;)
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by Dr. M
" Djavolja Kicma "

:up:
eh, da, sutra na HRT2 u 22.45 :yes:
Originally posted by Sunce
Gresna zajednica je odlican film. :yay: Carmen Maura - savrsena gluma.
:up:
sa vr se na :up:

volem Alexa de la Iglesiu... tu kombinaciju brutalnosti i odlicnog crnog humora mislim da gotovo nigdje nisam vidio. iako su mi El dia de la Bestia i Crimen Ferpecto dosta zabavni uratci, u La Communidad sve je savrseno spojeno :)
Korisnikov avatar
By Tungi
Poslednji spanski koji sam gledao je Aftermath,s tim sto nema dijaloga i traje 30 min. :)

''
Korisnikov avatar
By Loni
Svaka čast Almodovaru, al' najbolji španski film mi PANOV LAVIRINT.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!