Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By operativni kadar
Dobio sam od keve teglu džema od kajsija koju sam slistio za dva dana. Iako je bio dobar, ipak to nije onaj
džem od kajsija koji sam jeo kao dete. Taj džem je jos uvek najbolji od svih koje sam probao. Dok sam se raspitivao ko je kuvao džem u nadi da cu doci do jos tegli, padne mi na pamet da svaki džem ima drugaciji ukus. Na svaku kuvaricu ide jedinstven ukus, iako ga neke kuvaju po istim receptima. Zasto je to tako?
Korisnikov avatar
By Sunce
Zato sto je dzem kao sex - svako ga drugacije pravi (vodi). Ja volim pekmez od sljiva! :njami:
Korisnikov avatar
By Berserker
Moji omiljeni

-Šljiva i čokolada
-Šipak
-Kajsija
Korisnikov avatar
By Hton
djem od sipka :love: a volim i od kajsija.
Korisnikov avatar
By jukie
Mislim da volim pekmez od šljiva a džem od bresaka?
U svakom slučaju volim kada nema nikakvih gromuljica nego da je jednolična gusta smesa
Ne jedem ga često... od slatkiša preferiram eurokrem
doduše volim ajvar po maminom receptu, on je kao "savory jam"
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Kada vec pricamo o ukusima, Jukie, koji se receptori ukusa nalaze gde se na jeziku? Bas me interesuje, a mrzi me da trazim stare knjige iz biologije.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
mislim da se receptori za slatko i slano nalaze na vrhu, a za gorko i kiselo na kraju jezika. Jukie, potvrdi:)

mene vise zanima nedoumica oko ukusa ljuto. Znam da smo negdje u osnovnoj pricali o tome,ali sam zaboravio..
Korisnikov avatar
By Kiborg
Omiljeni džem mi je od jagoda, ali je kajsija tu odma' negde.
Moja majka je majstor az te džemove, ali ne znam stvarno kakva joj je receptura. Tu sve valjda zavisi od odnosa količine voćke i šećera i dužine kuvanja :hmm:
Korisnikov avatar
By Allkey
U, ja volim svaki džem i svaki pekmez koji je iz domaće radinosti.

Ni jedan ne može da prismrdi ovima iz fabrika.
Korisnikov avatar
By Rei
Ne domace, ne mogu... Posebno kad onako ostave one ljuspice od voca, kajsija ili shljiva npr (koji se najcheshce i prave valjda), gadi mi se na sam pogled. :cobanica: Kupovno pls :peace: od kajsije :mljac:
Korisnikov avatar
By Allkey
Juuu, ja baš to volim, to čega se ti gadiš!

Majka moje najbolje drugarice ima džem od šumskih jagodica i onako ima celih i meni to divno!
Korisnikov avatar
By Rei
Pa ne komadici voca, to je cool, nego one kozhice, omotach od vocke, kako se to zove..
Korisnikov avatar
By Sunce
Boze, Rei, pa ti volis obrezane dzemove! :smeh:

Ja volim neobrezane, sa kozama. :) :vegi:
Korisnikov avatar
By Allkey
Hahahha, ni ja to ne bih bolje rekao. :D
Korisnikov avatar
By Rei
:smeh:

Ukus je jachi sa kozhicama ali je ovako chistije :lol:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by bananica
mislim da se receptori za slatko i slano nalaze na vrhu, a za gorko i kiselo na kraju jezika. Jukie, potvrdi:)

mene vise zanima nedoumica oko ukusa ljuto. Znam da smo negdje u osnovnoj pricali o tome,ali sam zaboravio..
Što se tiče receptora, načuo sam da su kao bila neka istraživanja koja su pokazala da te stare mape ukusa nisu bile sasvim precizne.
A kako reče jedna koleginica, napravi se eksperiment pa se odredi, uzmu se rastvor soli, rastvor šećera, kiseli sok i gorki šveps? pa se onom vaticom za uši dodirne malo tečnosti (ali samo malo da ne curi okolo) i dodirne se neko mesto na jeziku.

Navodno postoji pet ukusa: slatko, slano, gorko, kiselo i umami. Umami je ukus na natrijum-glutaminat (ai-shio) tj. ono po čemu se ukus jela sa vegetom i začinom C razlikuje od ukusa jela kome su dodati samo čista so i prirodna zelen. Većina namirnica koje imaju umami ukus su istovremeno i slane (soja sos) sem nekih vrsta algi.

Ljuto nije ukus nego se stimulišu valjda receptori za toplotu i/ili bol. Doduše kažu da postoji nekoliko vrsta ljutog i tu opet postoje neke kombinacije.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ja toplo preporucujem dzemove firme Zdravo iz Selence, ali one u teglicama koje su sire pri poklopcu a suzavaju se ka dnu. Odlicni su!
Korisnikov avatar
By tinkerbell
od kajsija, ali samo u palachinke..... :)

a od kupovnih, marelica, podravka :)
Korisnikov avatar
By Zemunac
Iskljuchivo kupovni, ali ne dzem, no marmelada.

I to "Hissar" od jagode. Nenadjebiv. Buduci da nisam ljubitelj marmelada i pekmeza.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
koloradova mama pravi pekmez za koji sam ja svasta u stanju da uradim...a cak nesto ne volim slatko....ali ono je...greh!!!...
Korisnikov avatar
By Crazy_Bee
za dzem od kajsije, onaj domaci, nikako kupovni, sam u stanju i da mooooozda ubijem :zavera:
Korisnikov avatar
By Blady
Dzem od kajsije.. domaci... najvise volim, ali najvise !
Korisnikov avatar
By spliff
kajsija :mljac:

domatji, naravno. narandzaste boje
Korisnikov avatar
By mish_beli
Originally posted by Black Lady
Dzem od kajsije.. domaci... najvise volim, ali najvise !

:right:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!