Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by BellyButton
Suvishe odlazem stvari, onda se nerviram shto ne mogu sve da stignem, onda zbog tog nerviranja i stresa ne mogu da uchim, onda padnem ispit i onda sam miran do sledeceg roka, pa od pochetka...
:meduza:
tako mi je protekla prosla godina na faxu...
By XanaX
oh, da... pogotovo knjige na eng. i njem. u njem. naravno sve pišu vlast. izrazima, sjećam se da danima nisam kužio što je "Harnstoffzyklus"... na kraju poglavlja je bio odjeljak u kojem je spomenut Krebsov biciklus i onda sam skužio da je to ciklus ureje... a iz eng. sve ostaje; koliko muke da pokupim hrv. izraze: "induced fit" - "inducirano pristajanje", "protein folding" - "smatanje proteina"; a onda izgovor... neke stvari znam izgovoriti po eng. (kratice), pa mi ostane i u hrv. "si-di-en-ej", "bafer", "si-en-es", "ar-ti-pi-si-ar" (PCR, ovdje svi, doduše, izgovaraju "pi-si-ar", a ne "pe-ce-er", a Slovenci, opet, jednostavno kažu: "p-c-r" :)
no, onda su tu stvari koje zapamtiš na neki način, pa ispadne da je krivo... CYP je, navodno "kip", dok ja uvijek kažem "cip" (ali, nešto sumnjam u "kip", jer to dolazi od cytochrome...)

i da, sad bih trebao pisati protokol za "HCV-"quasispecies"-istraživanje; i zapeo sam na samom početku, komp mi se smrznuo (valjda oko 30-tak otvorenih sajtova, 10-tak otvorenih pdf-a, i bar još toliko word documenta...), htio sam printati, ali printer ne sluša i brka str. koje mu označim iz pdf-a, pa sam pokušao stranicu po stranicu, s "current page", pa sam šiznuo, upalio laptop i sad već dobra 3 sata kradem samom sebi vrijeme...
By vaga-strelac
ucim ujutru i to jako uspesno.
uzmem kilogram jabuka i samo "parlam" dok ucim.svako ko udje u kucu pita "a,sa kim on to prica?".
"uciti,uciti i samo uciti"
Korisnikov avatar
By tintily
bolje ide sa teglom slatkog recimo od kupina, al ako se nema dobre su i jabuke
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Obichno dok uchim u pozadini ide tiho muzika, ali to ne potraje dugo i ja je iskljuchim... Najbolje uchim kada odem u neku chitaonu.. definitivno.. mrzim da uchim sam :(
Korisnikov avatar
By Dina
Ja ucim kod kuce. Mogu i u citaonici, ali ne praktikujem trenutno. Najbolje mi je kad je vikend ili kad ne moram na posao jer je materija takva da trazi mir. Ne ucim bas efektivno kada dodjem preumorna sa posla ili iznervirana. Ali sta da se radi, ucim i tada... Trenutno prelazim prvi put i to mi je najinteresantnije, citam skoro knjige koje citam radi zabave, nesto malo pazljivije. I podvlacim crvenom, plavom, zutom i ostalim bojama, pisem sa strane ono sto je vaznije, podele i sl. To mi je bas onako zanimljivo. To je kad je rec o kopijama, originalne knjige ne mogu da saram nego samo obicnom podvucem sto je najbitnije. Drugi put kad citam to je vec manje ugodno jer izvlacim bitno pa pisem. To usporava ali tako se mnogo bolje koncentrisem. Prvim prelaskom sam zapamtila (nadam se) celinu, drugi put je detaljno... Treci put kad prelazim tada je vec ispit blize, tada citam iz knjiga, podvucenog, preslisavam se negde, negde ne... i tako... Kod nekih ispita ne moze taj metod jer su npr zadaci, kao na mom prethodnom ispitu... ali uglavnom je kako sam opisala (tj to sam vec opisivala ali moji i neki drugi postovi su na pocetku nestali. Meni je bilo korisno ono sto cu ljudi pisali na ovom topicu kad sam upisala faks, mozda ce ovo isto nekom... ).
By Cottonmouth
Učim u centralnu biblioteku u centar Roterdama tamo ima na šesti sprat specijalna velika hala gde se moče da uči. Matematika mi ide mnogo loše, mada taj predmet mrzim najviše.
Korisnikov avatar
By reveal
Uchim tako sto ishchitavam. I kad ishchitam, ponovim u glavi na neku brzinu. i onda opet ishchitam. I kao, trebalo bi opet da ponovim, al me nekako uvek mrzi....
Uglavnom, pamtim najgore detalje, a nekad mi se desi da ne znam nesto opste.... uzas.... :doh:
Korisnikov avatar
By delfinmne
Krenem oko 2a.m. posto prebrojim sve pixele na plafonu. Onda uzmem i ne mogu da prekinem do jutra. Pogotovo ako je u pitanju neki programerski predmet... Tad rijesavam odredjeni zadatak i modifikujem ga na sto jedan nacin, satima... :)
Korisnikov avatar
By reveal
Meni je stvarno za divljenje kako neki ljudi mogu da uce nocu... Ja tada nikada ne mogu da postignem koncentraciju kakvu mogu, recimo ujutru, jer tada najbolje ucim. Bukvalno, chim se probudim.

A ushtedela bih sebi puno vreemena...
Korisnikov avatar
By pthalo
kad me nešto ne zanima, a moram da učim, kažem se "no, uči pola sata i kupiću ti čokoladu" ili "na još pola sata i možeš da voziš roleri" :smeh: a vrlo teško mi ide da učim kada ne zanima. pokušavam da učim oduševljeno jer tako mogu učiti.

Ako mogu da učim nekoga dok učim, bolje učim. Ako je nešto važno da naučim, tražim partner. Kao mala, učila sam mojih lutkice :)

Kad mene nešto zanima, učim potpuno drugačiji. Ne mogu da ne učim. Stalno mislim da novi stvar što učim. Vežbam vežbam vežbam. Valjda iznerviram svakog jer ne mogu da mislim da drugim temama. Sećam se kada sam naučila kvadrirati. Mami je bilo vrlo dosadno da nismo mogle pričati osim:

Ja: reci mi nešto broj
Mama: 24
Ja: 24 na kvadrat je 576. reci mi nešto broj
Mama: 53
Ja: 53 na kvadrat je 2809. reci mi nešto broj
Mama: 92
Ja: 92 na kvadrat je 8464. reci mi nešto broj...

Ili kada sam naučila datumi:

Ja: reci mi nešto datum
Mama: 1988 januar 8
Ja: petak. reci mi nešto datum
Mama: 1953 januar 22
Ja: četvrtak. reci mi nešto datum...
Mama: već ti nije dosadno?

trenutno učim srpski (i makedonski) kao lud i iznerviram mamu jer ne slušam muziku na mađarskom ni na engleskom. I stalno pričam o gramatici i razlici između slavenski jezici.
Korisnikov avatar
By Dina
Pthalo,
ti odlicno znas srpski s obzirom da ga ucis tek pet meseci :klap: Ja sam na faxu ucila spanski godinu dana, i sad posle neke pauze jedva da bih znala ista da kazem :sigh: Sreca da cu morati da ga ucim i dalje :cita:

Inace i ja najbolje ucim ujutru, jutros ustala u sest i uclia... dobro nisam obicno tako bas vredna... ali jutro je najbolje... Ako tada predjem odredjeni broj strana onda sam ceo dan motivisana, kao jao koliko sam presla... A i vece mi bude slobodno (ponekad) :dance:
Korisnikov avatar
By leobg
Jao nikako, citam a nista ne razumem.
Korisnikov avatar
By Vlore
Procitam pasus.Uhvatim smisao (ukoliko ga ima).Ponovim unapred odredjeni broj puta. Tako pasus po pasus. Ako ocu brze,manji broj puta ponavljam i to samo ono sto sam podvukao,inace ostalo procitam i pokusam da vizualizujem,to je neka moja ubrzana verzija...ali iz te verzije pitanje je sta na kraju ostane u glavi

Postoje delovi gradiva koji mogu da se vizuelizuju,i oni se mnogo lakse uce.Jednostavno ih "uhvatim" 1.imaginacijom i 2.asocijacijom.,a postoje i delovi koji se samo bubace.Znam da sam geografiju mogao lako da zamisljam ali ne i istoriju

Inace,ja ne mogu da ucim bez pauza,opadne mi koncentracija.Ucim 10-20 minuta,pa onda pravim isto toliku pauzu , i tako... Znam da ovo zvuci vise kao rastezanje vremena,ali ja prakticno nemam nikakve druge obaveze,a ako mi koncentracija isuvise opadne,onda dzaba sve
By Ulix
Citam i razmisljam o tome sto citam.
Volim da pravim beleske na marginama knjige, jer mi kasnije dobro dodju kad ponavljam.

U principu - jednom procitam i izvucem najbitnije, ne unosim se u detalje.
Drugi put procitam sve od reci do reci, da pokupim ono sto sam prosli put namerno izostavio.
I to je to.
Uglavnom nema potrebe da ponavljam i treci put, eventualno neke teze oblasti i oblasti koje me posebno interesuju.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
nocu...moram da napravim detaljan plan sta treba koji dan da uradim...onda to sto treba da naucim, izdelim na neke celine, ucim jednu po jednu i ponavljam po tri puta...svaki sledeci dan, pre ucenja novog, ponavljam ono sto sam naucila prethodni dan...

...cesto prepisujem, pravim svoje skripte, posto mi je tako lakse...to mi ustedi jedno ponavljanje, moze nekom drugom da koristi posle, a i ne volim da ucm iz tudjeg rukopisa
Korisnikov avatar
By Crazy_Bee
ja sam davnih dana izgubila naviku kako se uci, ali su mi kolege vratile, pa smo ucili svi zajedno...i smeli smo jedni sa drugima da progovorimo tek nakon sat vremena, i to samo o gradivu...jako cudno, ali se lako nauci...

a ja sama kad ucim, ucim kad se vratim sa neke zurke ili pijanke, dok me jos drzi alkohol, i dok postoji sansa da izbrljam knjigu (jos ni jednom nisam) :cita:
i cak sta vise, sto sam...pijanija, to su mi bolje ocene i vise se secam tog gradiva, evo i sad nakon par meseci :dance:
By XanaX
vrlo se teško konc. na učenje, npr. evo sada šregledavam mejl, pa malo na forum itd... imam neko vrijeme od oko sat i pol koiko mogu učiti, onda moram prekinuti, izašao sam iz forme...

iako, sjećam se kako sam za neke ispite znao potegnuti i 48 sati "bubanja" pred ispit... znam sve o tome kako bi trebalo učiti i što uzimati, ali ja idem po svome; kava i cigarete su neophodan simulans, a kako vrijeme prolazi, ubacujem i koji Red Bull, i kad izgleda beznadno - Ritalin...

naravno, ne mogu cijelo vrijeme biti hyper na tome, a osim toga, imam dosta fobija vezanih uz neke kolegije, i svoju vlast. priču, tako da postoj i off-ovi s (preskribiranim) antidepresivima i malo pojačanom dozom alprazolama...

redovito krpam dane tako da dobijem jedan dulji vremenski raspon za učenje, kao što je Dina spomenula, učiti onako s nogu, nakon posla, ili u nekoj pauzi... nope.

također, nema šanse da nešto normalnije pojedem i onda učim. čak su i istraživanja pokazala kako glad poboljšava učenje. dakle, eventualno neki bio-kreker, student-mix s brusnicama, voćna ab kultura i sl. uvijek kad se nabijam s taurinom i guaranom (a "ispod" osjećam kako bih se najradije najeo i zaspao) sjetim se profesora iz neurofiziologije koji je tvrdio kako sve što nam treba jest da otopimo žličicu šećera u čaši vode i to pijuckamo dok učimo... kao da je šopanje mozga šećerom (i to ne glukozom, već običnom saharozom) odgovor za sve probleme oko motivacije, pamćenja itd...

poseban problem je materija učenja. redovito imam po nekoliko knjiga, zabilješke, stvari koje skidam s neta... ponekad je još lagano, ako nije neka teška znanost, onda mogu slagati "priču" i ponavljati je naglas... za neke ispite sam napravio vlastite skripte, ispale su veće i od samih udžbenika...

uvijek je zanimljivo kako pojmovi na čudne načine ulaze u glavu... Wächtershäuser - nikako zapatiti ime tog čovjeka... dok nisam zamislio "vehter" kao iskrivljeno od "verter" i onda je krenulo... ili "montmoriloniti" - nikako... dok ne pročitah da postoji Mont Morilon... odmah zapamtio...

najviše mrzim nepreglednost i nesistematičnost bilo u knjigama ili u izlaganjima... to ubija svaku želju za učenjem. učio bih ponovno i anatomiju, da mi netko da Perovićevu anatomiju da iz nje pripremam (odlična knjiga idealan spoj za tako teško područje gdje moraš kombinirati organske sustave i regije... on je to učinio predivno...ali mu ukinuli udžbenik kao zaostao)...
By Ulix
Originally posted by XanaX
najviše mrzim nepreglednost i nesistematičnost bilo u knjigama ili u izlaganjima...
Ne postoji valjda nista na svetu sto me nervira kao nesistematicnost.

Na mom fakultetu iz nekog razloga profesori smatraju da je znak intelektualne inferiornosti prevesti dobar udzbenik, pa se trude da pisu svoje koji su po pravilu napisani lose i nepismeno (sto meni strasno smeta), u kojima su samo nabacali ono sto znaju, bez korektnih objasnjenja, bez redosleda, bez pravila.

I onda kad odes pa ih pitas sta to znaci, oni kazu "sve vam pise u knjzi kolega". :zid: :zid: :zid: :zid: :zid:
By ...Sitnicava...
Kod mene na fakultetu ima jedna starija (dobrodržeća :bale: ) profesorica koja je veoma cenjena i ugledna. Kao takva, naravno jako je elokventna i informisana, tako da nama laicima trebaju sati i sati da razumemo šta je dotična u svojim Andrićevskim rečenicama želela reći. To me već nervira. Valjda je umeće približiti teško gradivo studentima, a ne nejasnom terminologijom i sklopovima rečenica zakomplikovati još više.

Nego - kako učim. Mis'im kako, kao i svi drugi verovatno. Kada su u pitanju neka kilometražna nabrajanja, onda uzimam prva slova ključnih reči i pravim smislene akronime. Tako da se radujem podelama jer sam našla način lakog savladavanja.

:colorado:
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
Originally posted by ...Sitnicava...
Nego - kako učim. Mis'im kako, kao i svi drugi verovatno. Kada su u pitanju neka kilometražna nabrajanja, onda uzimam prva slova ključnih reči i pravim smislene akronime. Tako da se radujem podelama jer sam našla način lakog savladavanja.

:colorado:
evo kako se mi snalazimo na slican nacin...

King Phillip Came Over For Good Soup, u biologiji poznatije kao:

Kingdom
Phylum
Class
Order
Family
Genus
Species

:hvala:
Korisnikov avatar
By jenny
tesko! treba mi milion godina da otpocnem..ali kad se ubacim u materiju onda ide super...samo dok ne dodjem do tog momenta nekad moze proci poprilicno vremena :cut:
Korisnikov avatar
By Delete
Kako su mi zanimljive ove stare teme, u kojima procitam svoje postove napisane pre Hrista.
Korisnikov avatar
By bigirl
Inače nikako. A sad tek još više nikako. :predaja:
Korisnikov avatar
By Myto
Procitam i uvalim knjigu ili skriptu nekom da me preslisava. Tako najbolje ucim.
By XanaX
Originally posted by jovanabeograd

evo kako se mi snalazimo na slican nacin...

King Phillip Came Over For Good Soup, u biologiji poznatije kao:

Kingdom
Phylum
Class
Order
Family
Genus
Species

:hvala:
sjećm se još uvijek onih "All Altruists Make Gum In Gallon Tanks" (za pamćenje heksoza), ili "RAXL" za riboze...

ja sam smišljao i svoje, što su čudnije, to ih lakše pamtiš, tj. bolje je da budu neobične...

esencijalne aminokiseline (prema jednoslovnim oznakama): cijela rečenica zamišljeno zvuči "Will Will, hm, fuck TV?" a ja iz nje izvlačim:

W (triptofan)
I (izoleucin)
L (leucin)

H (histidin)
M (metionin)

F (fenilalanin)
K (lizin)

T (treonin)
V (valin)
By pipinveliki
kad sednem i stvarno ucim nikad nemam problem, sve mi je uvek bilo lagano
u zavisnosti od toga sta ucim, imam razne sisteme

dva najbolja trika su imaginacija i asocijacija

no, prelenj sam :zev2:
kao ovog momenta npr.
By Kragi
lako, jer učim samo stvari koje me zanimaju. :njanjanja:
ae sad bez zezanja. 23 položena ispita, jedna devetka, jedna osmica, jedanaest šestica i deset desetki! Dakle ili naučim sve do detalja ili nekako izvučem 6, zavisi od toga koliko mi je ispit tj. materija interesantna.
Naravno odredjena koncentracija mi je potrebna, ali nemam problem da tv recimo bude uključen i da mi povremeno skrene pažnju, eventualno odgledam neki spot ili cujem neku vest - to mi dođe kao pauza :D Jedino što bi mi smetalo je prisustvo drugih osoba, zato nikada ne bih mogao da učim u društvu, ili čitaonici i sl mestima. (mada se poslednje odnosi na učenje teoretskog dela nekog ispita)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!