Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

By mikka
Meditira li ovde ko? :astral2:
Ja za sada jedino kroz jogu, ona je kao vid meditacije u pokretu... :vogue:
Ima ih raznih, i ne moraju da budu religiozni rituali... Sve vise istrazivanja kazu da je dobra za zdravlje...
Zanimaju me vasa iskustva, razmisljanja... :novinar:
By mikka
au sve sami meditanti, majku mu :gotika:
zar bas niko, niko? :luda:
bar da mi spasi temu od "bruke" :usamljen: :smeh:
By J...
ja sam ranije pokusavala ali nesto nisam imala strpljenja za to a ni vremena. :D
Korisnikov avatar
By deran
Ajde da budem spasilac... :srbin:

Ne meditiram,nemam nikakva iskustva u tom,a lično mislim da bi mi dobrodošla...

Čekaj Singa ili tako nekog ko zna nešto pametno da kaže o tome:povez:
Korisnikov avatar
By Sunce
Verujem da su moje misli poput meditacije. To je samonaucena meditacija. :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by mikka

Ima ih raznih, i ne moraju da budu religiozni rituali... Sve vise istrazivanja kazu da je dobra za zdravlje...
Napisi nam kako funcionise joga u pokretu?

Negde sam citao da su budisti dosli do dugovecnosti vezbanjem gledanja u Sunce, unosom sto manje vode i mirovanjem. Verovatno tu spada i dostizanje - postizanje nirvane.

Sta se sve postize meditacojom? Vedriji duh, smirenost, unutrasnji mir, harmonija? Ili je ona jedna vrsta podsticaja za dalje, poput autostimulacije?
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Sunce
Negde sam citao da su budisti dosli do dugovecnosti vezbanjem gledanja u Sunce, unosom sto manje vode i mirovanjem.
U pitanju je asketska praksa u sirem smislu.
U Vizantiji je, npr, HIT bio visegodisnji boravak na stubu. :)
Indijski gimnosofisti miruju godinama... Pravoslavne askete sa balkanskoga prostora borave u vrletima po najgorim planinskim zabitima.
Strukturalisti sede nad knjigom po ceo dan, i - gle cuda- ovi vidjeniji svi premasise stotu, ili su na najboljem putu. :lol:
By mikka
Originally posted by Sunce

Napisi nam kako funcionise joga u pokretu?

Negde sam citao da su budisti dosli do dugovecnosti vezbanjem gledanja u Sunce, unosom sto manje vode i mirovanjem. Verovatno tu spada i dostizanje - postizanje nirvane.
doslo sunce, i tema odmah procvetala :cvetduga:
ja vezbam uglavnom samo hatha jogu, nema tu sta posebno da se opisuje
uzmes knjigu i cepas bato :lol:
mislim jogu, ne knjigu
a i ja sam sebi urnisem temu :oskar:
salim se malo
dakle hatha joga podrazumeva koncentraciju na polozaj tela, i iznad svega- pravilno disanje...
krajnji efekat bi valjda trebalo da bude stanje potpune opustenosti, srece ne zbog ispunjenja zelja, vec zbog postojanja samog :turban:
dobro, ja sem ove hatha joge nista drugo nisam posebno ni probao
zato sam i otvorio temu
cilj je kontrola fizickog tela, i oslobadjanje spiritualnog koje prema patandzalijevom kodeksu ima nekih osam stepeni (angas)
i koji podrazumevaju sve od telesnih vezbi, kontrole disnaja, ciscenja organizma, do posebnih vrsta kontemplacija i meditacije, na kraju do identifikacije- tzv. samadhi "dok su u kontemplaciji prisutna tri elementa- onaj ko kontemplira, objekt i sama cinjenica kontemplacije- u identifikaciji se ova tri elementa vise ne razlikuju" :astral2:
e sad
fizioloski se izaziva pojava posebnih mozdanih talasa, pa time i uskladjivanje raznih procesa organizma...
inace, ima vise vrsta meditacija,
npr. u zen budizmu
rinzai- zbunjivanje racionalnog uma neobicnim zagonetkama
kao sto su tapsanje jednom rukom
ili zahtev ucitelja da ucenik "pokaze svoj um"
logicki aparat se na neki nacin stavlja u kontradiktoran polozaj, pokusavajuci valjda da meditant prihvati drugaciju prirodu realnosti
ili tako nesto
ima i soto zen- jednostavno sedenje u tisini, bez misli
pa ima i kabala meditacija, koja podrazumeva razne vrste vizuelizacija, meditaciju nad simbolom drveta zivota
ima i ona transcedentalna, nije bas moj izbor, pricalo se da tu izgleda ima nekog okultizma :uplasen:
a i valjda treba meditirati nad likom i delom nekog cupavog indijca maharisi mahesa, ponavljati neku tajnu mantru, ali zanimljivo je da je pokazala dobre rezultate, da su je cak i neke velike kompanije uvrstile kao deo nekog programa kod svojih radnika, koji su valjda manje patili od stresa (psihosomatika), imali bolju koncentraciju...
Sta se sve postize meditacojom? Vedriji duh, smirenost, unutrasnji mir, harmonija? Ili je ona jedna vrsta podsticaja za dalje, poput autostimulacije?
postavio si i pitanje koje samo u sebi sadrzi odgovor. meditacija ne treba sama sebi biti svrha, vec svu vedrinu koju pruza i upotrebiti u spoljasnjem svetu, ostati i "deo sveta"...

ja mislim da ti cunce sve ovo vec znas, ali me pitas da bih ja rekao nesto kao pametno na temu
:kiss:

ali ja sam je otvorio i zato sto ne znam tako puno, i zanima me jos o tome :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Ne znam, ja se ne razumem u meditaciju, jogu i slicno. Mene vodi intuicija i priroda. Ne znam kako bi izgledalo da se prepustim meditaciji sa indikacijama i uputstvima.
Korisnikov avatar
By Sunce
ima i ona transcedentalna, nije bas moj izbor, pricalo se da tu izgleda ima nekog okultizma :uplasen:
a i valjda treba meditirati nad likom i delom nekog cupavog indijca maharisi mahesa, ponavljati neku tajnu mantru, ali zanimljivo je da je pokazala dobre rezultate kod ljudi, da su je cak i neke velike kompanije uvrstile kao deo nekog programa kod svojih radnika, koji su valjda manje patili od stresa (psihosomatika), imali bolju koncentraciju...
Davnom jednom, dok sam sedeo u Platou, u internet kafeu, jedan tip krene da mrmlja pred ekranom, ispred slike nekog cupavca. A i sam je bio cupavac, sa jako prljavim rukama i noktima.

Verujem u moc projekcije i sugestije. Ako verujes u nesto, to se cesto i desava.
By mikka
evo jedne "jednostavne" meditacije
pokusas da ne razmisljas ni o cemu... ono, blenes ko telence :lol:
brojis do 10 udisaj-izdisaj, i onda ispocetka od 1-10, i tako pet minuta, za pocetak
ali bas bez misli
ti i kad mislis tokom meditacije "sad ne treba da mislim", to je opet misao, je l :luda:
i ako neka misao iskrsne ne vezujes se emotivno za nju, pustis je da prodje kao oblak preko neba, i vratis koncentraciji na disanje i brojanje...
i nije tako lako, bar meni... ja sam navikao da stalno o necemu razmisljam
Korisnikov avatar
By Sunce
To je slicno kao sto popovi preporucuju kada ti se vrzmaju crne misli. Ne truditi se da se sa njima boris, nego pokusavati da ih propustis da odlete - ispare.
By mikka
ili sto rece jung "sto se necemu vise opires, to istrajava"
:kada:
Originally posted by ns.happy
isao sam na reiki pre nekog vremena.
i, srećko, kako je bilo, šta se tu radi?
Korisnikov avatar
By Hton
Ne meditiram. Znam da je ona u stvari namenjena onima koji su inace smireni,a ne za smirivanje, ili trazenje duhovnog mira kao sto se najcesce misli.
Korisnikov avatar
By Dina
Ja povremeno primenjujem vezbe iz silva metoda, tj jednu od njih najcesce, ostale uglavnom pozaboravljala. On mi se dopada jer mi je nekako zapadni metod koji je meni blizi. Odnosi se uglavnom na opustanje i vizueliziranje onog sto zelim, tj cilja. Istocnjacki metodi sa ponavljanjem reci, pa to bez misli bla, bla, bla meni to nista ne deluje. Ne kazem da nije dobro nego ja se u tome ne nalazim.
Korisnikov avatar
By Sing
Da, skoro svakog jutra (kas sam u Singapuru) pored mora dok izlazi sunce.

Nedaleko od mene bakice rade tai-chi - radio sam ga i ja pre nekih 6-7 godina. Probao sam i chi-gong i reiki i mogu ti reci samo ovo: sve u svoje vreme. Bilo je vreme kad sam radio jogu neprestano 3 godine, svakodnevno.

Lako mi je kad sam u toploj klimi jer volim da sam napolju. U hladnoj klimi postajem lenj i ne radim nista (i samim time izbegavam hladnu klimu), ali opt ima izuzetaka. I tako je to kod mene, ide u krug. Trenutno volim svako jutro, jos oko 6 da idem rolerima pored mora, pa kad treba da izadje sunce (negde oko 06:45), ja lepo sednem i meditiram uz talase nekih pola sata, ili vec koliko mi je potrebno da osetim povezanost sa prirodom, sa kosmosom, itd...

Kada radim ovo osecam se dobro...zdravo, i sumiram u svojoj glavi kako kako mi prolaze dani, sta zelim da radim, kako zelim da zivim, itd. I tako...volim da ovako zapocnem dan...
Korisnikov avatar
By Sing
Ah da, zaboravih da kazem da sam probao i pranayamu, i svidja mi se, a i cesto idem na masaze (stopala, a i celo telo ponekad). Osecam da generalno govoreci ne zivim zivot pod stresom...verovatno zato sto zivim onako kako zelim...
By mikka
Originally posted by Sing
Da, skoro svakog jutra (kas sam u Singapuru) pored mora dok izlazi sunce.
Trenutno volim svako jutro, jos oko 6 da idem rolerima pored mora, pa kad treba da izadje sunce (negde oko 06:45), ja lepo sednem i meditiram uz talase nekih pola sata, ili vec koliko mi je potrebno da osetim povezanost sa prirodom, sa kosmosom, itd...
:bale:
pored mora dok izlazi sunce :bale:
i ja cu tako jednog dana :sudija:

pranayama je super, i meni prija (posebno pred ispit :yes: )... :sladoled:
Korisnikov avatar
By Sing

A sto tek jednog dana? Pocni danas :hug:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Kad spavam nesvesno pravim savrshene asane i mudre...oni retki koji su me videli kako spavam su se krstili.
Inache moje meditacije se sastoje obichno u prikupljanju i talozenju energija. I kasnije p.p korishcenju istih za shucmuraste stvari.
By mikka
Originally posted by Sing

A sto tek jednog dana? Pocni danas :hug:
joj, znam, al u bg-u nema moreta, a i ja sam lencuga da ustajem tako rano... :nazalost:
ali to cu da promenim :yes:
Korisnikov avatar
By KiWi
ja sam ranije meditirao uz pomoć onih meditacionih mp3-a ... sviđa mi se taj muški duboki glas koji prati celu meditaciju :)

mada je to više duboka relaksacija nego meditacija, jer svo vreme moraš da pratiš glas ... a fora je sa onim da zamišljaš kako svetlost teče kroz tvoje prste na nogama u skočni zglob, pa kako se prelama i utiče u podkolenicu ... i tako :) zamišljaš kako se svetlost šeta kroz tvoj organizam :D
Korisnikov avatar
By Crazy_Bee
trudim se da se ispostujem i da meditiram i jogiram bar jednom dnevno.... i jako mi fali meditacija ako preskocim jedan dan...
ovo mi je vec treca godina kako meditaram, i godina i po kako se bavim jogom :astral2:
Korisnikov avatar
By Vespertine
Pochetni text ti je malo pglu, jer poenta hatha yoge je da se usredsredish na sopstveno kretanje i da pripremish telo za meditaciju, tako da je malo bezveze reci da ti je to meditacija.

Bavim se yogom od 2004te... Meditiram malo slabije ali uspeva mi da postignem fokus i raschistim misli...
Korisnikov avatar
By mish_beli
ja samo svako jutro pozdrav suntzu, vetj 2 godine ...

mada bih rado krenula dalje... .ali nikako da se nakanim... lenj sam chova, dodjavola ... :beba:
By mikka
Originally posted by Vespertine
Pochetni text ti je malo pglu, jer poenta hatha yoge je da se usredsredish na sopstveno kretanje i da pripremish telo za meditaciju, tako da je malo bezveze reci da ti je to meditacija.

Bavim se yogom od 2004te... Meditiram malo slabije ali uspeva mi da postignem fokus i raschistim misli...
mislim da je samo zabuna oko terminologije... :peace:
slazem se da u praksi joge postoje razdvojeni segmenti za telesne vezbe i meditaciju
govorio sam o meditaciji u opstijem smislu, dakle samo fokusiranje na polozaj tela, na pravilno disanje tokom vezbanja, sto takodje neki smatraju oblikom meditacije... ;)
uvezbana sposobnost uma da se, dok je covek u pokretu (dakle ne u klasicnom mirnom ili sedecem polozaju) fokusira u zeljenom pravcu
kazu da je ta meditacija u akciji bila narocito vazna i cilj kod nekih borilackih vestina, i da se i tokom sukoba borac nalazi u posebnom meditativnom stanju, koje bi iskljucilo emocije poput straha od poraza, smrti, itd.
nesto slicno se moze naci npr. kod samuraja i prakse zen-budizma
ali to su vec neke druge krajnosti meditacije, koje bas i ne bih praktikovao :lol:

ja samo svako jutro pozdrav suntzu, vetj 2 godine
ja se jos u krevetu pre ustajanja lepo istegnem i uradim par asana, pa posle i pozdrav suncu ili nesto slicno, kao malo jutarnje gimnastike :dance:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!