Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
Zar ne bi bilo fino kada bi sistem kazni bio pooštren?

Pa ako se sazna da je neko izazvao saobraćanu nesreću, da ne dobije 3-5, nego 20 godina. Ili ako pokuša da ubije čoveka ne dobije par godina, nego par decenija? Ili da se za pušenje na mestu gde je to zabranjeno dobija zatvorska kazna (pa makar 2 dana)? I da se podigne porez na municiju ... Kada bi metak bio neverovatno skup, ne bi bilo ubistva iz nehata, jer bi svako pet puta razmislio pre nego što opali svaki metak.

A sve to bi punilo državnu kasu ...

Onda ne bi bilo "pravde za uroša" jer bi svako normalan rekao "Jel te neko terao da divljaš? Nije? E pa onda odsedi tu deceniju-dve, pa se to više neće ponoviti ... A svako ko pomisli da uradi tako nešto dooobro će da porazmisli"
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by KiWi

Pa ako se sazna da je neko izazvao saobraćanu nesreću, da ne dobije 3-5, nego 20 godina.
pa evo Ikodinovic je dobio lecenje u Francuskoj o trosku drzave nakon sto je izazvao saobracajnu nesrecu a Miladin milion dolara nakon bacanja coveka u komu ,to znaci da je produktivnije nagraditi nego kazniti jer ne bi drzava valjda radila nesto na svoju stetu
By Sixto
Jesam za poostravanje kaznenih odredbi, ali ne u meri u kojoj zamislja predlagac! :ujbtalsamseskupstinskiizrazio:

Mislim da nam je primarniji problem negativna selekcija u sudstvu, jer se sudije postavljaju po partijskoj pripadnosti, nalaze se cesto u sukobu interesa, pripadaju kojekakvim lobijima, politicki su aktivni i sta sve ne. Mozda bi trebalo i nacin izbora sudija promeniti jer sam sistem kakav je sada upucuje na politicki kriterijum prilikom reizbora sudija u parlamentu!
Korisnikov avatar
By hlaefdige
hajde ja da pitam pravnike kad sam vec ovde......

...neko mi je negde pricao kako postoje istrazivanja po kojima poostravanje kazne sasvim minimalno deluje na smanjenje broja izvrsenja krivicnih dela......

zna neko da li je to istina?
Korisnikov avatar
By mmiki
Kad neko vec dodje do te situacije da ucini ozbiljno krivicno delo, onda mu je eventualna kazna za to poslednja rupa na svirali.
Korisnikov avatar
By jukie

Pa ako se sazna da je neko izazvao saobraćanu nesreću, da ne dobije 3-5, nego 20 godina. Ili ako pokuša da ubije čoveka ne dobije par godina, nego par decenija? Ili da se za pušenje na mestu gde je to zabranjeno dobija zatvorska kazna (pa makar 2 dana)? I da se podigne porez na municiju ... Kada bi metak bio neverovatno skup, ne bi bilo ubistva iz nehata, jer bi svako pet puta razmislio pre nego što opali svaki metak.
Ili kad neko dete pravi :seronjo: na času, da dobije šamar ravnim dlanom :shamar:
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Originally posted by hlaefdige

...neko mi je negde pricao kako postoje istrazivanja po kojima poostravanje kazne sasvim minimalno deluje na smanjenje broja izvrsenja krivicnih dela......

Донекле је тачно...

ево и зашто...

Поента повећавања санкције за учињењно дело нема сврху ако се оно не примени у пракси....

ево врло једноставног примера...

ако се за кривично дело убиство са умишљајем законом пропише казна 8 година,а поштри на 15 година... то може имати ефетка само ако суд правично суди... и ако би за ону казну за коју би раније изрекао 8, по новом изрекао 15 година...

али судство је чудно... углавном се изричу казне које су блаже за учиниоце и по закону који је важио у време извршења одређеног кривичног дела....

дакле, цео проблем је у судству...

казне нису нимало благе... али ако се изрекну онако како треба... а не да лице којем се изрекне 9 година, након протека 2 трећине, тј 6 година, може да поднесе захтев за излазак који се уз наводно добр владање скоро увек одобри...

Предлажем свима које занима ова област да скину Кривични закон и да га пажљиво прочитају .... а када то ураде, нека се осврну око себе и анализирају за колико су кривичних дела чули а да нису примењене одговарајуће санкције тј казне из законика...

ево линка за скидање...

КРИВИЧНИ ЗАКОН Rепублике Србије - DOWNLOAD
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

ja sam jedared slušala zoricu mršević na sličnu temu, s tim što se radilo o jednom konkretnom krivičnom delu (silovanju). ona je tkđ pominjala da su razna istraživanja pokazala da pooštravanje kazni nema naročitog uticaja na broj silovanja, ali češće i dosledno osuđivanje ima. dakle, poenta je da potencijalni prestupnici više zaziru od veće mogućnosti da budu osuđeni, nego od pretnje oštr(ij)om kaznom.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by *STATUS*
дакле, цео проблем је у судству...
:up:

Mislim da nasa drzava ima i problem gde da smesti sve kaznjenike, jer su nam zatvori odavno pretrpani, pa se nekad duze ceka na red da se udje u zatvor od duzine trajanja zatvorske kazne. Nazalost!
Korisnikov avatar
By taurus
Originally posted by jukie

Ili kad neko dete pravi :seronjo: na času, da dobije šamar ravnim dlanom :shamar:
klechanje na kukuruzu
Korisnikov avatar
By .L O S T
u principu se slazem..... malo to oko saobracajke se ne slazem...namesti se coveku udes, vozio trezan i pazljivo, ali eto desilo se...i sad da robija npr.10godina.......... ali da za predumisljaj bi trebale biti mnogo vece kazne - trebaju......
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by Lepa Krepa

ja sam jedared slušala zoricu mršević na sličnu temu, s tim što se radilo o jednom konkretnom krivičnom delu (silovanju). ona je tkđ pominjala da su razna istraživanja pokazala da pooštravanje kazni nema naročitog uticaja na broj silovanja, ali češće i dosledno osuđivanje ima. dakle, poenta je da potencijalni prestupnici više zaziru od veće mogućnosti da budu osuđeni, nego od pretnje oštr(ij)om kaznom.

kapiram...to je to sto sam cula...

off: e nek si me citirala da me zelja mine hahahaha
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

evo opet!

:lol:
Korisnikov avatar
By Berserker
Auuu, KiWi, brate, što mnogo mnogo je... Ali je neophodno da bi Srbin malo "povuko ručnu"...
Korisnikov avatar
By hlaefdige

evo opet!

:lol:

srecaaaaaaaaaaa!!!!!!! :kiss:
By wilmott
protiv poostravanja, za edukaciju, i suzavanja prostora za moralni hazard.
Korisnikov avatar
By lostinspace
Mislim da je potrebno samo doslednosti... Ljudi puse na radnim mestima, vozaci GSP-a voze nepropisno (prolaze na crveno najopustenije)... Niko od njih nikad nije bio kaznjen zbog toga. Mogu da mu stave i kaznu od 200 hiljada, ako on nije cuo da je bilo ko kaznjen zbog te stvari.

Vrlo je porazavajuce to sto cesto cujemo za slucajeve ozbiljnih kriminalaca koji uspeju tako brzo da se docepaju slobode. Prosto nepravda. I posle se cudimo kad neko upadne sa sekirom u autobus.
By mythe

nije istina, eto u Americi su kazne puno strozije nego u Europi pa opet ima mnogo kriminala.
Licno nisam za tzv. "ostrije kaznjavanje", uostalom svrha kazne nije osveta nego zadovoljenje pravde i resocijalacija osudjenog lica. Ipak smo
prevazisli metode iz 19. veka.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!