http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=125977
Misija UN: Ne tolerisati diskriminaciju
Misija UN u Srbiji saopštila je da je otkazivanje konferencije za medije Gej-Strejt alijanse u Centru "Sava" veoma zabrinjavajuće.
U saopštenju se ističe da ovaj događaj predstavlja kršenje Ustava Republike Srbije, i "pokazatelj da bi u Srbiji trebalo pod hitno doneti opšti antidiskriminacioni zakon".
"Ovakva diskriminacija u suprotnosti je sa Ustavom, kao i normama međunarodnog prava, ljudskih prava i slobode proklamovanim u Paktovima i Konvencijama UN, koje je Srbija ratifikovala", navodi se u saopštenju.
Iz Misije UN pozdravljaju brzu reakciju Vlade Srbije, navodeći da je "jasna poruka da nema tolerancije za diskriminaciju" veoma značajna za unapređenje kulture ljudskih prava.
Predsednik nevladine organizacije Gej-strejt alijansa Boris Milićević izjavio je ranije da je rukovodstvo Centra "Sava" zatražilo od Medija centra da otkaže konferenciju te organizacije, na kojoj je trebalo da bude predstavljen izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT populacije u Srbiji.
Konferencija je pomerena za jedan dan, i premeštena u Centar za kulturnu dekontaminaciju.
Milićević je istakao da će GSA nastaviti da insistira na odgovornosti nadležnih, koji su tu konferenciju proterali iz Centra "Sava".
"Pozvaćemo naše domaće i međunarodne partnere na bojkot Centra 'Sava', a pravni timovi razmotriće i druge mogućnosti", rekao je Milićević i dodao da ta alijansa očekuje da gradske vlasti "odbrane Ustav Srbije i jednakost svih građana".
Direktor Centra Sava Dragan Vučičević saopštio je da je jedini razlog otkazivanja konferencije za štampu Organizacije Gej strejt alijansa bio bezbednost učesnika konferencije i posetilaca 37.FESTA.
Sve ostalo što se pojavilo u javnosti su spekulacije i zlonamerno izvrtanje činjenica, kaže se u saopštenju.
Poučen ranijim dešavanjima, bilo mi je jasno da se radi o skupu visokog rizika. Iskustvo me uči da, nažalost, ovakvi događaji, kao po pravilu, izazivaju nasilnu reakciju jednog broja ekstremnih grupacija i da je bezbednost i organizatora i objekata u kojima se skupovi održavaju ugrožena.
Takođe, konferencija za štampu nije bila najavljena po uobičajenoj proceduri, čime bi se domaćinu, u ovom slučaju Centru „Sava“, dalo dovoljno vremena za primerenu organizaciju i dodatno obezbeđivanje učesnika.
Najava događaja išla je preko „Medija centra“, a ne direktno preko naše kuće, o čemu nas je „Medija centar“ kasno obavestio, kaže Vučičević.
Najiskrenije mi je žao ukoliko sam povredio nečija osećanja, želeći da zaštitim učesnike konferencije za štampu i posetioce FEST-a, ali i sam objekat koji mi je poveren da se o njemu brinem u interesu svih Beograđana, izjavio je direktor Centra Sava.
Milićević je, uprkos odluke uprave Centra "Sava", "optimistično" ocenio stanje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji.
"Oko 70 odsto građana Srbije i dalje veruje da je homoseksualizam bolest, ali je nivo netolerancije kod mlađe populacije niži", istakao je Milićević.
On je najavio da će se ta alijansa obratiti Socijalističkoj partiji Srbije i predsedniku Skupštine grada Beograda Aleksandru Antiću kojeg će "podsetiti na obećanje" da će rešiti problem zbog odluke nadležnih u Centru "Sava".
Očekuje se i smena rukovodstva te ustanove zbog diskriminatorske odluke, ali i kasnijih homofobičnih izjava, rekao je Milićević i objasnio da se obraća političkim strankama jer su one regrutovale ljude na ključe funkcije u institucijama.
On je najavio i organizaciju gej parade u Beogradu, ocenivši da je pravo na mirno javno okupljanje neprikosnoveno i da će ga LGBT populacija u Srbiji "i ostvariti".